Комета Орион Булпап

damian

Новодошъл
Да , грешката е изцяло моя .Точно това се оказа , че съм направил .Отстраниха ми проблема и сега нещата са наред .
Но все пак си поръчах приспособлението , позволяващо да поставям съчмите по една . Някак нестабилен ми се струва ротационния . Няма нещо ,което да го фиксира по-надеждно и при съвсем леко въздействие мърда нагоре-надолу . Не знам при пренасяне , оставяне на пушката по седалки , багажници и т.н. дали няма да се поразмести и пак да стане проблем .
 

joro_ihr

Редовен Потребител
Докато дотиквача минава през него няма да изпадне. Пробвай да свикнеш да не я пренасяш с пълнителя.
 

Sen

Редовен Потребител
Охо, редуктор с втори манометър за него, нов калибър и допмодер. Браво на испанците.
 

Jethro

Редовен Потребител
ФТКС
Здравей, имам такава пушка - от магазина.
Имаше малко детски болести, които излекувах ... в тази тема по-напред съм описал какво съм правил.
Пушката е лека, много красива и удобна. Няма редуктор, но има доста добро плато.
Поне за мен тази пушка е много точна ако е настроена на мощност от 25 Джаула нагоре.
 

nikolai89

Редовен Потребител
Аз ще поръчвам тези дни от този сайт точно тази Комета Орион булпап с редуктор и манометри

колега , нещо друго освен пушката ще поръчваш ли? аэ съм навит эа теэи чашки:
https://www.carabinasypistolas.com/en/gamo_g_buffalo_pellets_cal_5_5mm_200ud.php

на картинката са в 4.5, но на мен ми трябват 5.5 , те са 1.8 грама
 

vasikata

Новодошъл
Правя ли поръчка тези дни ще ги включа и тях, Аз мисля да си поръчам и един пълнител за Кометата, въпреки са прекалили с цената. Чашки ще взема едни такива ЖСБ за разнообразие. предполагам до 2-3 дни ще стигна.
 

nikolai89

Редовен Потребител
JSB - то са леки, брой ме эа 2 кутии GAMO G BUFFALO 5.5 , в БГ ги има само в 4.5. JSB ги има и тук, в русе са 12.50лв
 

roskokn

Потребител
Здравейте колеги отскоро имам комета Орион 5.5мм.Първо псп преди това стрелях с пружинни пушки китайски испански стреляйки с тях предимно на дистанции 50-80м.Та за кометата сложих и регулатор,след няколко опита заспа на 110бара оборудвах я с по прилична оптика discovery hi 6-20 прострелях я,пострелях и при различни условия имам над 5000 изстрела с пушката.Принципно не го правя но започнах да стрелям и за групи,там където стрелям имам условия в двора за 40м дистанция и ливади с условия каквито поискам.Резултатите които постигам с пушката са на 40м група 7мм-1дупка,на 115м-група 8истела 7см. отделно целя шише от минерална вода 10литра на 180м,всички дистанции са мерени и резултатите мисля че са прилични.Но имам един проблем.....в повечето случаи когато стрелям има вятър и се налага да правя корекции и по хоризонтала с милдот скалата но днес беше пълно безветрие...потвърждаваха го и няколко комина около мен които пушеха вертикално.На 40м стрелям група идеална корекция само по вертикал но на 115м отклонение 20см дясно изстрелите групирани в 7см.Следва прострелване на оптиката на 115м и после на 40 групата е 4-5см в ляво все едно траекторията на чашката е дъга по хоризонталата.Имате ли представа на какво се дължи проблема.Нямам хронограф незнам с каква скорост стрелям.Стрелям с жсб и със всички се запазва тенденцията за отклонение в дясно.Забелязвам че на оптиката ярдовете на паралакса не отговарят точно на дистанцията на която образа е наистина ясен(20тина метра отклонение)възможно ли е на големи дистанции да ми се разминава скалата с целта.
 
Последна промяна:

lynx

Редовен Потребител
При нас реално почти никога няма пълно безветрие.
За 115 метра дори и лек полъх ще ти мести попаденията, все пак ти не стреляш с 320 м/сек. и с калибър 9мм. ;)
На открито почти винаги има някакви леки въздушни течения, слаби, но достатъчни да ти развалят кефа.:)
 

roskokn

Потребител
Съгласен съм със това за вятъра...но въпроса е че съм стрелял и при значително по силен вятър съдейки по дима на комина(мишената е поставена на изоставена постройка и на десетина метра от нея е комина а аз стрелям от прозорец на тавана ми) и отклоненията ми са винаги почти едни и същи и винаги в дясно.Същевременно стрелям по същата мишена и с един метеор с доста по голяма корекция по вертикала и попаденията са винаги в дъската(мишените са нарисувани на бяла дъска от ламинат като с метеора просто целя дъската мишените немогат да видя с оптика 4х40) Събота и неделя ще пробвам пак на различни места стига времето да позволява и ще споделя как е.
 

lynx

Редовен Потребител
Пробвай да стреляш в обратната посока, на същото място и би трябвало да стане ясно дали наистина мести надясно или е от полъх на вятъра.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Вятъра не е вятър работа! ;) Там където стрелям и то само на 32 метра съм замервал с анемометър в три точки - мястото на стрелецът, по - средата и при мишената и резултатите винаги не са еднакви и то не като скорост, а и като посока. Според мен пробвай на друго място за да видиш да не би да има проблем с оптиката или друго щом според теб условията са не променливи.
 

roskokn

Потребител
Там на въпросното място няма възможност да сменя посоката, но ще го направя на полето събота или неделя.Ще разположа две мишени на разстояние 200м. една от друга а аз ще застана в средата между тях и да видя какви ще са резултатите.
 

SvilenP

Редовен Потребител
Имай предвид, че ще има разлика понеже сме на Земята ;)
 

bleu81

Редовен Потребител
Пробкема ти е в центрирането на оптиката. Ако оптиката ти не е съосна на цевта ще съвпада точката на прицелване с тази на попадение само в нулата и след нея траекториите ще са разходящи по хоризонтала. Трябва да коригираш с регулируеми монтажи или подлагане на пладтинки при монтажа или корекция на шината. Последен вариант корекция на цевта :).
 

kosmev

Редовен Потребител
Ако оптиката ти не е съосна на цевта ще съвпада точката на прицелване с тази на попадение само в нулата и след нея траекториите ще са разходящи по хоризонтала
Е това може да важи само ако имаш такава оптика:
scope3.jpg

Тъй-като и аз наблюдавам често описания феномен, освен вятъра за мен друго обяснение е "спиралене" на чашката, което се случва при определна скорост.
Т.е. някъде след "първото референтно разстояние" скоростта на чашката спада до стойност и обороти на въртене, при което тя вече не е стабилна и почва да описва спирала. Защо обаче винаги в една посока... не знам :)
Друга възможност е промяната на паралакса на оптиката да променя центъра. Това поне лесно може да провериш, като сложиш паралакса посредата и стреляш "мъгляво" и на двете разстояния.
А най-научното обяснение е свързано с жироскопичната прецесия:
https://loadoutroom.com/thearmsguid...rnal-ballistics-spin-drift-13-theory-section/
Ето и един калкулатор на стабилността на проектила. Като се заиграеш с него, може да се добие представа как се влияе от различните параметри.
Ето тук пък дават и формула да се сметне отклонението
drift = 1.25 x (SG + 1.2) x TOF ^ 1.83
в инчове
SG за диаболо чашка следва да е висок и да е от порядъка на 3, примерно.
TOF е времето на полет до целта. Залагаме 1сек за стрелба на 200 метра, много грубо.
Резултатът е цели 5.25 инча... или 13см...
 
Последна промяна:
Нагоре