Комета Орион Булпап

Дискусия в 'Компресионна Пневматика' започната от andi, 3 Май 2016.

 1. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Пак казвам отклонява надясно но си ги и групира добре...мислил съм си го това със спиралите ама всяка следваща спирала трябва да е абсолютно същата като предходната.Ако е от липса на съосие на оптиката с цевта не би ли трябвало всяка оптика в крайно положение на тумблерите да прави подобно явление.Нали чрез корекции нагоре-надолу и наляво-надясно правиме съосен с цевта вътрешния тубос на които е и прицела(скалата).Мокра оптика съм я нагласил на оптична нула максимум 4,5 клика да съм направил по хоризонтала,по вертикал са между 10и20.
   
 2. kosmev

  kosmev Редовен Потребител

  Публикации:
  280
  от:
  Варна
  Тогава остава възможна да е третата точка от опциите ми:
  Прецесията на чашката под въздействието на силата на земното притегляне.
  Опитвам да обясня.
  В полета си чашката бива привличана към земята, което "накланя" надолу вектора на скоростта и - траекторията на чашката е (балистична) крива.
  Чашката, поради формата си, от своя страна се опитва винаги да се "стабилизира", т.е. да лети точно срещу въздуха.
  В резултат в края на полета си чашката лети "надолу" с носа.
  Това се явява изместване на остта на жироскоп, което предизвиква "прецесия". Остта на това изместване(прецесия) е перпендикулярна на равнината, в която се изменя остта на въртене на жироскопа, а посоката на зависи от посоката на въртене на чашката. Т.е. по хоризонтала вляво или вдясно.
  Може да тестваш това като:
  1. Стреляш с цев с "обратна" резба :) Тогава следва чашките да "завиват" на ляво.
  2. Стреляш строго нагоре/надолу, така неутрализираш влиянието на земното притегляне. Чашките не трябва да се отклоняват.

  Ето го много ясно обяснено с велосипедно колело.

  bGYsu.gif

  И още един нагледен пример.
   
  Последна промяна: 18 Март 2019
  dberov харесва това.
 3. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Това добре има логика...но сигурен съм че има колеги при които това отклонение не се случва --защо?Отделно при мен на 40м(над 1000 изстрела) чашките си удрят център никакво отклонение по хоризонтала,на 55м около 2 ,3см дясно(отдавал съм го на неточно прицелване)и на 115м. около 10см.На наистина далечната ми дистанция 180м пак местех скалата 2мила в ляво на зум10 за да уцелвам шишето.Извода е че има траина и пропорционална тенденция за отклоняване в дясно.Все едно не е простреляна оптиката но 40м. не е толкова малка дистанция а до там изстрела е прав по хоризонтала.
   
 4. peko

  peko Редовен Потребител ФТКС

  Една права линия и една равнина , пресичащи се в една точка . Правата ти е продължение на линията от окото ти до кръста, равнината си я представи като траекторията на чашката по вертикала . Ако правата я вкараш да е в същата равнина, тогава ще търсиш влиянията на другите физични фактори. Това обаче е трудно да стане с евтини оптики и монтажи.
   
 5. apapazov

  apapazov Редовен Потребител

  Публикации:
  484
  от:
  Пловдив
  Ако не е на съосие оптиката би трябвало тогава на къси дистанции/примерно 10м/ да е в ляво от центъра. Дори и съвсем малко
  Има ли такива нещо?
   
  batnan харесва това.
 6. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Незнам не съм стрелял на къси дистанции ще пробвам събота или неделя с особенно внимание.Относно съосието ако приемем че на дадена пушка сложихме оптика която е нулирана по вертикал и хоризонтал да приеме че цевта няма проблем и стреля право,но попаденията по хоризонтал са изместени на 15м дистанция с 10см настрани което е много и това значи че оптиката не е съосна с цевта поради накриво фрезовани канали за монтажа или крив моноблок-примерно.Тогава завъртаме хоризонталната корекция почти докрай ляво или дясно и вкарваме попаденията във вертикала на скалата демек правиме вътрешния тубос съосен с цевта.Значи ли това че тази пушка в това положение ще дава отклонение на дистанции различни от тази на която е простреляна.Това с двете линии съм си го мислил но не важи ли за оптиките без паралакса при които на определени дистанции при неподвижна пушка местейки си главата кръста бяга от целта.При тази оптика при правилно настроен паралакс местейки си главата образа се криви но кръста остава винаги върху прицелната точка.Има и друго като се замисля ако едната права е окото кръста и мишената а втората права е изместени то ми попадение с 15см на 115м втората точка е пресичането на двете прави с точните попадения на 40м то третата точка цевта би трябвало да е на около 5см в ляво от кръста.
   
 7. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,787
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Аз мисля или крив монтаж , или по вероятно спирали .
   
  rivan харесва това.
 8. cometa_orion

  cometa_orion Новодошъл

  Публикации:
  5
   
 9. cometa_orion

  cometa_orion Новодошъл

  Публикации:
  5
  Моя орион чисто нов го купих и пробвах го на 50метра да видя какви са групите сеялка беше ужас. След дулна фас и полиране на цев и се оправи сега групите на 40 метра колкото 1стотинка
   
  Последна промяна: 19 Март 2019
  rivan and Gadnqra like this.
 10. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Моята също беше така,почваше да прави група само между 130-100бара.Затова и сложих редуктор които пробвах на налягания от 100до150бара.Наи ми хареса на 120бара като разход и точност но трябваше и да си поиграя и с пружината на ударника.Принципно като мога стрелям интензивно но помпя с помпа........и съответно ръката играе и пулса но като я напомпа от вечерта първото стреляне на другия ден на 40м. е групичка около 7мм.Иначе ме заинтересува с полирането на цевта,ще споделиш ли подробности относно това как се прави.
   
  rivan харесва това.
 11. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,744
  от:
  Варна 0899/859-831
  Първо се минава с полир паста за автомобилни клапани,след това с паста ГОИ /зелената/
  но има доста търкане докато чашката почне да не засича никъде в цевта.
  Трябва когато е буташ да върви мазно на всякъде,и ако имаш шок само там да запира,да има някакво усилие.
   

  Прикачени Файлове:

  rivan, Gadnqra and Kifa like this.
 12. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,814
  от:
  Русе 0897860296
  Абе ставаш луд да търкаш. :) Понякога полирането ми е отнемало 2-3 дена.
   
  dberov, cometa_orion and rivan like this.
 13. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Да разбирам ли че търкането трябва да е напред-назад а не с въртеливо движение вътре в цевта.
   
 14. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,744
  от:
  Варна 0899/859-831
  Напред-назад,връзваш хубаво единия край на въжето,примерно за дръжката на някоя врата където ще ти е по-удобно във вас,и другия край го застъпваш и почваш да полираш напред назад. Но има доста търкане докато чашката почне да върви еднакво/мазно/ от край до край.Този метод не съм го прилагал на цеви които си имат шок,защото шока малко или много ще изчезне от полирането на цевта.
   
  rivan and Gadnqra like this.
 15. peko

  peko Редовен Потребител ФТКС

  Чекиджийската не е работа.
  Трябва да е само отзад напред, както върви чашката вътре в цевта.
  По-трудоемко е, но е правилният начин.
  С калибрирани тампони, нанизани и ограничени през 2 санта. Първите 2-3 са с малко по-голям диаметър, за да поемат осенъци и от нарезите.
  С по-груба паста се минава, само ако има осезаеми задържания.
  За леко полиране е достатъчна и само най-финната и с окло 200 минавания става огледало.
   
  Последна промяна: 20 Март 2019
  rivan харесва това.
 16. rivan

  rivan Редовен Потребител

  Публикации:
  536
  от:
  София
  Трябва добре да се прецени каква е цевта. Ако е стегната и оставя дълбоки нарези по главата и по полата на чашката, каквито са някои от турските цеви например - има смисъл. Но ако е накоя охлабена цев( каквито има от гамовските, напр.), при която чашка 4,52 - 4,53 се нарязва леко по полата, а по главата почти не се нарязва - по-добре да не се пипа.Това - според руските форуми.Цитирам по спомен.
   
  soundmax and Gadnqra like this.
 17. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,744
  от:
  Варна 0899/859-831
  Да прав си, но аз имам и турска цев която е доста хлабава но пък как стреля направо не е за вярване.
  И си иска 5.53 жсб стреля също с 5.52 но най добре групирва с 5.53мм.

  пп. При изстрел въздуха винаги раздува чашката,и при тая турска цев когато сложа чашка жсб 5.53мм и е избутам с шомпола, едвам се отбелязват нарезите,но при изтрил в кофа с вода се отбелязват доста дълбоко нарезите по чашката.
   
  Последна промяна: 20 Март 2019
  Gadnqra and rivan like this.
 18. rivan

  rivan Редовен Потребител

  Публикации:
  536
  от:
  София
  То и на моите хайнелски цеви нарезите едвам се отбелязват на главата, ама и те си стрелят точно и нямат нужда от полиране:)Мисълта ми е, че ако такава цев протриеш с малко ГОИ не се знае ефект ли ще постигнеш, или дефект:cheers:
  И аз стрелям с 4,52 и 4,53 щото по нагоре няма
   
  Gadnqra харесва това.
 19. cometa_orion

  cometa_orion Новодошъл

  Публикации:
  5
  Моята цев я полира едно приятелче и то доста им разбира на пцп
   
 20. roskokn

  roskokn Потребител

  Публикации:
  92
  Колеги имам развръзка с отклонението надясно.Оказа се че доста съм подценил ,,безветрието,,.Стрелях на едно поле по описания по горе начин по 2мишени една пред мен една зад мен на 100м. дистанция като редувах изстрелите 2по едната 2по другата за да намаля вероятноста от смяна на вятъра.Резултата беше отклонение на ляво и отклонение на дясно на различните мишени.През цялото време и от моето място се усещаше полъх на вятъра.После си направих ветропоказатели от Г-образни колчета на които виси канап със стериопорено топче.Разположих ги през 30м.Имаше моменти при които това до мен не помръдва докато последното се вее почти хоризонтално.Така че всичко показа че много съм подценил вятъра.
   
  rivan, Gadnqra, Sen and 3 others like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена