Комета Орион Булпап

roskokn

Потребител
Пак казвам отклонява надясно но си ги и групира добре...мислил съм си го това със спиралите ама всяка следваща спирала трябва да е абсолютно същата като предходната.Ако е от липса на съосие на оптиката с цевта не би ли трябвало всяка оптика в крайно положение на тумблерите да прави подобно явление.Нали чрез корекции нагоре-надолу и наляво-надясно правиме съосен с цевта вътрешния тубос на които е и прицела(скалата).Мокра оптика съм я нагласил на оптична нула максимум 4,5 клика да съм направил по хоризонтала,по вертикал са между 10и20.
 

kosmev

Редовен Потребител
Тогава остава възможна да е третата точка от опциите ми:
Прецесията на чашката под въздействието на силата на земното притегляне.
Опитвам да обясня.
В полета си чашката бива привличана към земята, което "накланя" надолу вектора на скоростта и - траекторията на чашката е (балистична) крива.
Чашката, поради формата си, от своя страна се опитва винаги да се "стабилизира", т.е. да лети точно срещу въздуха.
В резултат в края на полета си чашката лети "надолу" с носа.
Това се явява изместване на остта на жироскоп, което предизвиква "прецесия". Остта на това изместване(прецесия) е перпендикулярна на равнината, в която се изменя остта на въртене на жироскопа, а посоката на зависи от посоката на въртене на чашката. Т.е. по хоризонтала вляво или вдясно.
Може да тестваш това като:
1. Стреляш с цев с "обратна" резба :) Тогава следва чашките да "завиват" на ляво.
2. Стреляш строго нагоре/надолу, така неутрализираш влиянието на земното притегляне. Чашките не трябва да се отклоняват.

Ето го много ясно обяснено с велосипедно колело.

bGYsu.gif

И още един нагледен пример.
 
Последна промяна:

roskokn

Потребител
Това добре има логика...но сигурен съм че има колеги при които това отклонение не се случва --защо?Отделно при мен на 40м(над 1000 изстрела) чашките си удрят център никакво отклонение по хоризонтала,на 55м около 2 ,3см дясно(отдавал съм го на неточно прицелване)и на 115м. около 10см.На наистина далечната ми дистанция 180м пак местех скалата 2мила в ляво на зум10 за да уцелвам шишето.Извода е че има траина и пропорционална тенденция за отклоняване в дясно.Все едно не е простреляна оптиката но 40м. не е толкова малка дистанция а до там изстрела е прав по хоризонтала.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Една права линия и една равнина , пресичащи се в една точка . Правата ти е продължение на линията от окото ти до кръста, равнината си я представи като траекторията на чашката по вертикала . Ако правата я вкараш да е в същата равнина, тогава ще търсиш влиянията на другите физични фактори. Това обаче е трудно да стане с евтини оптики и монтажи.
 

apapazov

Редовен Потребител
Ако не е на съосие оптиката би трябвало тогава на къси дистанции/примерно 10м/ да е в ляво от центъра. Дори и съвсем малко
Има ли такива нещо?
 

roskokn

Потребител
Незнам не съм стрелял на къси дистанции ще пробвам събота или неделя с особенно внимание.Относно съосието ако приемем че на дадена пушка сложихме оптика която е нулирана по вертикал и хоризонтал да приеме че цевта няма проблем и стреля право,но попаденията по хоризонтал са изместени на 15м дистанция с 10см настрани което е много и това значи че оптиката не е съосна с цевта поради накриво фрезовани канали за монтажа или крив моноблок-примерно.Тогава завъртаме хоризонталната корекция почти докрай ляво или дясно и вкарваме попаденията във вертикала на скалата демек правиме вътрешния тубос съосен с цевта.Значи ли това че тази пушка в това положение ще дава отклонение на дистанции различни от тази на която е простреляна.Това с двете линии съм си го мислил но не важи ли за оптиките без паралакса при които на определени дистанции при неподвижна пушка местейки си главата кръста бяга от целта.При тази оптика при правилно настроен паралакс местейки си главата образа се криви но кръста остава винаги върху прицелната точка.Има и друго като се замисля ако едната права е окото кръста и мишената а втората права е изместени то ми попадение с 15см на 115м втората точка е пресичането на двете прави с точните попадения на 40м то третата точка цевта би трябвало да е на около 5см в ляво от кръста.
 

andi

Редовен Потребител
Аз мисля или крив монтаж , или по вероятно спирали .
 

cometa_orion

Новодошъл
Здравейте колеги отскоро имам комета Орион 5.5мм.Първо псп преди това стрелях с пружинни пушки китайски испански стреляйки с тях предимно на дистанции 50-80м.Та за кометата сложих и регулатор,след няколко опита заспа на 110бара оборудвах я с по прилична оптика discovery hi 6-20 прострелях я,пострелях и при различни условия имам над 5000 изстрела с пушката.Принципно не го правя но започнах да стрелям и за групи,там където стрелям имам условия в двора за 40м дистанция и ливади с условия каквито поискам.Резултатите които постигам с пушката са на 40м група 7мм-1дупка,на 115м-група 8истела 7см. отделно целя шише от минерална вода 10литра на 180м,всички дистанции са мерени и резултатите мисля че са прилични.Но имам един проблем.....в повечето случаи когато стрелям има вятър и се налага да правя корекции и по хоризонтала с милдот скалата но днес беше пълно безветрие...потвърждаваха го и няколко комина около мен които пушеха вертикално.На 40м стрелям група идеална корекция само по вертикал но на 115м отклонение 20см дясно изстрелите групирани в 7см.Следва прострелване на оптиката на 115м и после на 40 групата е 4-5см в ляво все едно траекторията на чашката е дъга по хоризонталата.Имате ли представа на какво се дължи проблема.Нямам хронограф незнам с каква скорост стрелям.Стрелям с жсб и със всички се запазва тенденцията за отклонение в дясно.Забелязвам че на оптиката ярдовете на паралакса не отговарят точно на дистанцията на която образа е наистина ясен(20тина метра отклонение)възможно ли е на големи дистанции да ми се разминава скалата с целта.
 

cometa_orion

Новодошъл
Моя орион чисто нов го купих и пробвах го на 50метра да видя какви са групите сеялка беше ужас. След дулна фас и полиране на цев и се оправи сега групите на 40 метра колкото 1стотинка
 
Последна промяна:

roskokn

Потребител
Моята също беше така,почваше да прави група само между 130-100бара.Затова и сложих редуктор които пробвах на налягания от 100до150бара.Наи ми хареса на 120бара като разход и точност но трябваше и да си поиграя и с пружината на ударника.Принципно като мога стрелям интензивно но помпя с помпа........и съответно ръката играе и пулса но като я напомпа от вечерта първото стреляне на другия ден на 40м. е групичка около 7мм.Иначе ме заинтересува с полирането на цевта,ще споделиш ли подробности относно това как се прави.
 

anibis

Редовен Потребител
полирането на цевта,ще споделиш ли подробности относно това как се прави.
Първо се минава с полир паста за автомобилни клапани,след това с паста ГОИ /зелената/
но има доста търкане докато чашката почне да не засича никъде в цевта.
Трябва когато е буташ да върви мазно на всякъде,и ако имаш шок само там да запира,да има някакво усилие.
 

Attachments

  • 20190123_154806.jpg
    20190123_154806.jpg
    505.4 KB · Прегледи: 68

roskokn

Потребител
Да разбирам ли че търкането трябва да е напред-назад а не с въртеливо движение вътре в цевта.
 

anibis

Редовен Потребител
Да разбирам ли че търкането трябва да е напред-назад а не с въртеливо движение вътре в цевта.
Напред-назад,връзваш хубаво единия край на въжето,примерно за дръжката на някоя врата където ще ти е по-удобно във вас,и другия край го застъпваш и почваш да полираш напред назад. Но има доста търкане докато чашката почне да върви еднакво/мазно/ от край до край.Този метод не съм го прилагал на цеви които си имат шок,защото шока малко или много ще изчезне от полирането на цевта.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Чекиджийската не е работа.
Трябва да е само отзад напред, както върви чашката вътре в цевта.
По-трудоемко е, но е правилният начин.
С калибрирани тампони, нанизани и ограничени през 2 санта. Първите 2-3 са с малко по-голям диаметър, за да поемат осенъци и от нарезите.
С по-груба паста се минава, само ако има осезаеми задържания.
За леко полиране е достатъчна и само най-финната и с окло 200 минавания става огледало.
 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
Трябва добре да се прецени каква е цевта. Ако е стегната и оставя дълбоки нарези по главата и по полата на чашката, каквито са някои от турските цеви например - има смисъл. Но ако е накоя охлабена цев( каквито има от гамовските, напр.), при която чашка 4,52 - 4,53 се нарязва леко по полата, а по главата почти не се нарязва - по-добре да не се пипа.Това - според руските форуми.Цитирам по спомен.
 

anibis

Редовен Потребител
Да прав си, но аз имам и турска цев която е доста хлабава но пък как стреля направо не е за вярване.
И си иска 5.53 жсб стреля също с 5.52 но най добре групирва с 5.53мм.

пп. При изстрел въздуха винаги раздува чашката,и при тая турска цев когато сложа чашка жсб 5.53мм и е избутам с шомпола, едвам се отбелязват нарезите,но при изтрил в кофа с вода се отбелязват доста дълбоко нарезите по чашката.
 
Последна промяна:

rivan

Редовен Потребител
То и на моите хайнелски цеви нарезите едвам се отбелязват на главата, ама и те си стрелят точно и нямат нужда от полиране:)Мисълта ми е, че ако такава цев протриеш с малко ГОИ не се знае ефект ли ще постигнеш, или дефект:cheers:
И аз стрелям с 4,52 и 4,53 щото по нагоре няма
 

cometa_orion

Новодошъл
Моя орион чисто нов го купих и пробвах го на 50метра да видя какви са групите сеялка беше ужас. След дулна фас и полиране на цев и се оправи сега групите на 40 метра колкото 1стотинка
Моята също беше така,почваше да прави група само между 130-100бара.Затова и сложих редуктор които пробвах на налягания от 100до150бара.Наи ми хареса на 120бара като разход и точност но трябваше и да си поиграя и с пружината на ударника.Принципно като мога стрелям интензивно но помпя с помпа........и съответно ръката играе и пулса но като я напомпа от вечерта първото стреляне на другия ден на 40м. е групичка около 7мм.Иначе ме заинтересува с полирането на цевта,ще споделиш ли подробности относно това как се прави.
Моята цев я полира едно приятелче и то доста им разбира на пцп
 

roskokn

Потребител
Колеги имам развръзка с отклонението надясно.Оказа се че доста съм подценил ,,безветрието,,.Стрелях на едно поле по описания по горе начин по 2мишени една пред мен една зад мен на 100м. дистанция като редувах изстрелите 2по едната 2по другата за да намаля вероятноста от смяна на вятъра.Резултата беше отклонение на ляво и отклонение на дясно на различните мишени.През цялото време и от моето място се усещаше полъх на вятъра.После си направих ветропоказатели от Г-образни колчета на които виси канап със стериопорено топче.Разположих ги през 30м.Имаше моменти при които това до мен не помръдва докато последното се вее почти хоризонтално.Така че всичко показа че много съм подценил вятъра.
 
Нагоре