Комета Орион Булпап

Дискусия в 'Компресионна Пневматика' започната от andi, 3 Май 2016.

 1. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Здравейте!

  След като, напоследък, помогнах на няколко човека да си вземат въздушни пушки "Комета" с отстъпка ,и всички, в момента, са много доволни от избора си - точно за Великден получих за тестове от вносителя на Комета за България "Сотис Бг", най-новия модел ПЦП на Комета - Комета "Орион" булпап, кал 5,5мм . От пружинните пушки на Комета нямам преки впечатления, освен много положителните отзиви на колегите, на които съм помагал да си ги закупят. От ПЦП-тата съм тествал Комета "Линкс" и смятам, че това е най-доброто предложение цена-качество на пазара в БГ. На цената на Хатсан получавате мнооооооого повече. Комета имат два модела ПЦП - Линкс и Орион, като Орион е по-бюджетен вариант без редуктор и с по-малък резервоар за въздух. До този момент, не ми беше минавал Орион през ръцете.

  Сега за конкретната пушка. Пристига в много симпатичен куфар с дължина 83см и плъзгащи ключалки /същите като на Валтерските куфари/. Куфарът е твърд и много добре направен, с укрепващ жлеб, против навлизане на прах. Отваряйки куфара вътре е самата пушка и едно пликче с 13-заряден барабан, щуцер за зареждане, няколко резервни О-пръстена и шестограмно ключе /много е характерна миризмата като си първия, който отваря куфара след завода, -миризма на ново/. Приклада на пушката е дървен, в комбинация със сменяема пластмасова ръкохватка. В комплекта е включена и предна раздвижена ръкохватка, монтирана на уивър база. Дизайна на приклада е много изчистен - има всичко необходимо и нищо излишно. Финишът е добър и на живо създава по-добро впечатление, отколкото на снимки. За разлика от Линкса /с неговия ХХL щрауд/, този тук е със стандартните 25мм дебелина. От Комета са сложили декоративен предпазител между двете осмици, за да не остане гола цев. На мен лично, такова решение ми харесва. Странна ми е задната извивка на приклада, но когато се прикладва е удобно. Допада ми, че можеш да сменяш ръкохватките, защото това е тактическа ръкохватка, която предлагат много производители. Ръката на стрелеца стои доста близо до цилиндъра на пушката и съответно близо до центъра на тежестта. Спусковата скоба е метална, с проста форма вградена в приклада, отворена в задния край, което позволява оптимално положение на ръката. Направена е така, че да може да се смени от стрелеца, с такава по негов избор. На мен лично спусковата скоба ми харесва, не съм фен на дървени такива. Предпазителя е разположен пред спусъка. Дължината на пушката в сайта на комета я дават 68см, но моята ролетка показа 71см. Въздушния цилиндър е 300 куб.см, 200 бара работно.Дължината на цевта не е дадена никъде, но предполагам че е 50см.Зареждането е класическо, с така наречения заден болт Манометърът е в задната част на приклада под порта за барабана, там е много по-удобен за наблюдение при стрелба и при зареждане отколкото ако е отпред. Когато стрелят и искаш да провериш, какво е оставащото налягане не въртиш цялата пушка, а с леко завъртане се информираш. Скалата на манометъра е цветна, разграфена точно за този модел, което е много удобно при ползване. Барабанът при калибър 5,5 е 13-заряден, същият като на новите ФХ, зарежда се един по един, през въртяща прозрачна капачка. Нещо което много приятно ме изненада, широчината му е малко по-голяма от стандартната и без проблем събира прослувутите сачми Предатор полимаг и дори остава още място. За първи път виждам, толкова широк барабан от затворен тип. Барабанът влиза в порта на цевната кутия от дясно на ляво. Но на цевната кутия има двустранно място за стопера, за да може да се обърне от ляво на дясно.

  Сега към тестовете. Времето по празниците не беше много благосклонно, но когато се събираше групата на Халетата занесох пушката там, за да направя колегите съпричастни към тестовете й. Заредих пушката на 200 бара и започнах хронотест. Стрелях с различни сачми и до края на зелената зона /110 бара/, пушката направи точно 5 барабана по 13 общо 65 изстрела, с мощност 43-45 дж, в коридор 15-16м/сек. - направо не можехме да повярваме. Платото е много плавно с много близки стойности от изстрел до изстрел. Поне 4-5 пъти хронографът показваше, няколко поредни изстрела с една и съща скорост. Не очаквах, че толкова евтина пушка, ще дойде с някаква фабрична настройка, но определено съм много изненадан. Пушката от кутията е перфектно настроена за стрелба и много икономична, щом направи толкова много изстрели. Лично аз не бих пипал нищо по тези настройки. Даже колегите няколко пъти ме попитаха сигурен ли съм, че няма редуктор. За проверка как стреля на мишена монтирах любимата си оптика за булпап Липърс 3-12х44 компакт (отново от вносителя на Leapers за България) - направо заспа и тук дойде поредната изненада. Пушката с монтирана оптика се събира перфектно във фабричния куфар, дори остава свободно място, което е супер, защото много трудно се намират куфари за булпап, цената им не е малка, а фабричният е много здрав. Сложих мишената на 50м и за първоначална прострелка стрелях с нови за мен сачми дадени ми за тестове Webley Accu pell 0,93гр. Пуснах една група, започна да заръмява и веднага прибрах пушката, когато отидох до мишената не можах да повярвам, групата беше 2см с тези уж непретенциозни сачми. Вятърът беше приемлив, около 1,8-2м/сек. На следващия ден духаше доста по-силно /по Синоптик БГ - 4,5-4,6м/сек/, но бях решил да пробвам с различни видове сачми. С моята пушка обикновено стрелям на 60м и бях решил за сравнение и тази да тествам на 60м, но заради силния вятър ги намалих на 55м. Стрелях от торбичките ми пълни с гранула, прав от задния капак на колата ми. Заради вятъра реших да пускам групи по 10 броя. Групите се получиха доста консистентни с максимално разстояние между центровете 3,5см., което в предвид условията за стрелба са много добри. Стрелях с Webley 0,93гр., JSB 1,03гр., JSB 1,17гр., H&N Баракуда 1,37гр. и с JSB Предатор полимаг 1,03гр. Снимал съм мишената. Започнах от 200бара, след 50 изстрела манометърът показваше 130бара, което потвърди икономичността на пушката от хронотеста предния ден. Снимал съм клип и снимки на мишената, на които се виждат и мишената и силата на вятъра. Интересно, че точността е еднаква с различните видове сачми /при тези условия/. Това потвърждава високото качество на цевите на Комета /студено ковани, тяхно собствено производство / и "всеядността им".

  За първи път ползвам предна тактическа ръкохватка и бях много скептично настроен. Оказа се много удобна при стрелба прав да се използва като хамстер. Пушката стои стабилно и кръста не играе върху целта.

  Заключение: Вносителят на Комета за България продава тази пушка за 1333лв. Това е най-евтиното предложение за фабричен булпап настроен да стреля перфектно от кутията, окомплектован с 13-заряден барабан + функционална предна тактическа ръкохватка и най-големят бонус много симпатичен, функционален и здрав куфар. От купувача се иска само да направи елементарния монтаж на оптиката и да започне да стреля. Забележките ми в сравнение с другите фабрични булпапи са дребни по-скоро козметични - сайдлевърът (като на Комета Линкс) би бил по-удобен от задния болт, някои ръбчета по железарията не са добре полирани. Като цяло, в предвид ниската си цена, пушката много ми харесва. Да, не е Крикет или Еваникс /примерно/, но е точно два пъти по-евтина от Крикета.
  Горещо я препоръчвам.
   

  Прикачени Файлове:

  Последна промяна: 8 Май 2016
  Emp, pavkata_1234, sts1969 and 4 others like this.
 2. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  мишените на 55м
   

  Прикачени Файлове:

  Emp, luft9waffe, pitbula74 and 2 others like this.
 3. pitbula74

  pitbula74 Потребител

  Публикации:
  118
  от:
  Асеновград
  Ако беше със сайдлевър може би следващата ми пушка да беше Cometa.С това задно зареждане нещо не ме кефи.
   
 4. sgb1

  sgb1 Потребител

  Публикации:
  47
  от:
  Пловдив
  Пушлето не е лошо, с фабрични настройки доста добре стреля, е има още какво да се иска , но не е все пак пушка от 3000лв.Някой и за 3000лв не правят такава група и то без да са пипани.
   
  svetlin and pitbula74 like this.
 5. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,561
  от:
  Старата София
  Браво за ревюто, Анди :bravo:
  Модерът разглобява ли се и има ли нужда от побългаряване?
  Или си върши работа без да се налагат интервенции?
   
 6. Niki

  Niki Редовен Потребител

  Публикации:
  551
  от:
  София
  Техническите данни може да са добри,но има доста грозна визия.Тия пласмаси все едно са взети от някъде и присъдени !Определено няма да кандидатства за най красив булпап!
   
 7. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,220
  от:
  Ловеч
  Бах... визия!?
  Ами прототипа виждал ли си?
  Ей го - Убавец

  gol-iwa11.JPG
   
  sts1969 харесва това.
 8. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,561
  от:
  Старата София
  :p
  Аз още не искам да повярвам, че прототипа от снимката ще се появи на пазара с това подобие на приклад.
  Прилича на сделано набързо в кръжока по ТНТМ от Цоциализма :D:p
   
 9. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Станчев , това на твоята снимка е на база Комета Линкс :
  - монолитна цевна кутия
  - сайдлевър
  -30мм щтрауд , фулсайз(за първи път фабрично на булпап)
  -редуктор
  Та механиката си много читава даже. А за приклада - този прототип е показан на миналата IWA 2015 . и са бързали , виж че е правен на ръка.
  Иначе "прототипа" и серийната , която тествах нямат нищо общо , освен цевта.
   
  Последна промяна: 3 Май 2016
 10. 5ko

  5ko Потребител

  Публикации:
  258
  от:
  Plovdiv
  Много добра статия.Това за Анди....... А за пушката когато прикладваш на бузата си трябва да имаш дупка за пълнителя..иначе стреля прилично но е много грозна Китайците даже се стараят повече....
   
  anibis and MAD MAX like this.
 11. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  отпред има капачка с накатка - предполагам е за да се развива . Но не съм пробвал - обяснимо предвид колко я пазих . Иначе си работи прилично - до мен имаше Крикет и разлика не чух , а по спомен той беше малко по-слаб от Кометата.
  Със сигурност ако се "побългари" читаво ще е още по-добре - досега винаги когато съм пипнал фабричен щтрауд или модер е имало голямо подобрение.
   
 12. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Да , взети са и са присадени , от Leapers .
  http://www.leapers.com/prod_detail....=&level2=&itemno=RB-FGRP172B&status=&mtrack=m
  http://www.leapers.com/prod_detail....=&level2=&itemno=RB-FGRP170B&status=&mtrack=m
  За най-красив не е и правен , правен е за да най-евтиния много добре стрелящ и оборудван булпап.

  пп. казвал съм го и преди : за мен булпапите са измислени за "работни", черни пушки , и си е загуба на време да ги правим "красиви" .
  В тази връзка аз бих направил приклада изцяло черен .
   
 13. Niki

  Niki Редовен Потребител

  Публикации:
  551
  от:
  София
  Анди,значи не съм се изразил точно прдният път,имам впредвид думата красив!За мен булпапа не трябва да има излишни детайли,по своему той трябва да бъде изчистен,дори простоват на външен вид.Има вече от доста години утвърдени стандарти как би трябвало да изглежда такъв тип пушка.Еталон за мен е Едгън,никакви дръжки,никакви контрастни материали и цветове!Може би трябваше да кажа естетичен,а не красив!Вероятно кометата има добри характеристики,но вида и определено ще отблъсне евентуални купувачи,в това не се съмнявам.Сигурен съм ,че от фирмата ще констатират този недостатък и ще го коригират!
   
  sess84 харесва това.
 14. milen.m

  milen.m Потребител ФТКС

  Публикации:
  141
  Браво за превъзходното ревю :bravo:. Моите впечатления от пушката са много сходни, макар да не съм стрелял с нея.
   
 15. King Heavy

  King Heavy Новодошъл

  Публикации:
  16
  На мен булпапчето ми харесва и като визия и като характеристики от това което прочетох за него.Определено има какво да се желае по отношение на дизайна от към естетика,но мисля че испанците са се ръководили от функционалността в случая.Изглежда ми прикладиста и удобна пушка.Пулсара на Дейстейт и той не е много УбаФ :) .Мисля че като цена качество,за момента от Комета предлагат продукт който е без конкурент.Единственият сериозен недостатък за мен е перманентно фиксирания резервоар.Да видим как ще се представи варианта в .30 кал.
   
 16. Jethro

  Jethro Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  254
  от:
  София
  Тъй като имам Orion SPR (и си ми харесва) ... та си понаправих цвъцка за единична стрелба. Всъщност играейки си с малката фреза направих повечко, а може и още да направя.
  Идеята ми е ... който ще си взима или има Lynx или Орион, било булпап или SPR ... имам и подарявам приставки за единична стрелба.
  Спомням си, че в темата за Lynx бях постнал картинки на тези приставки/адаптерчета.

  п.п. Предимството на цвъцката за единична стрелба е, че пелети с плоски глави създават реални досадни проблеми при зареждане с 13 зарядния магазин. Щракат, заклинват се, не влизат елеганто и дори се е налагало да вкарам 2 в цевта, за да се оправя. Разбира се, за dome пелетите такъв проблем няма.
   
  Последна промяна: 7 Май 2016
  CaMyPau харесва това.
 17. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Няколко колеги ме попитаха дали ще донеса булпапа на Комета на днешното състезание в Пловдив, за да го видят на живо и гостите от страната, освен пловдивчаните .
  Не се доразбрах с вносителя пушката да остане в мен още няколко дена (до днешното състезание) и след великденските празници я върнах .
  Сега и мен ме е яд , защото булпапчето като го вземеш в ръце е много убедително . И разбираш защо от Комета са сложили Липърските пласмасови ръкохватки . Аз се чудя защо досега другите производители не са се сетили за това .
   
  Последна промяна: 8 Май 2016
 18. Niki

  Niki Редовен Потребител

  Публикации:
  551
  от:
  София
  Този модел пушка го има в магазина на Булармс под 6РПУ в София!
   
 19. andi

  andi Редовен Потребител

  Публикации:
  2,796
  от:
  Пловдив 0878 916 789
  Нормални отношения м/у вносител и краен търговец . Булармс пък примерно, са единия от вносителите на JSB и други търговци купуват сачми от тях .
   
 20. NME

  NME Новодошъл

  Публикации:
  25
  https://www.youtube.com/watch?v=XCPRO-e2
  Нормално ли е да се движи така напред назад и при изстрел да се завърта ? Пушката няма 200 съчми. Трябва ли да се ремонтира?
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена