Feinwerkbau 300s и universal

Дискусия в 'Пружинна Пневматика' започната от Anonymous, 9 Декември 2008.

 1. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  102
  Уважаеми колеги, дойде и моят ред. Сдобих се с едно Фани. В процес съм на пълното възстановяване на пушката. Възрастта и е между 37 и 38 год. В момента основен консултант ми е Дeни. След като я разглобих, почистих, продължих да я гледам и да и се радвам. По-нататък ще пиша за нея. Първо реших да се запозная с „що за фирма е това”. Ето един материал от руснаците:

  Компанията Feinwerkbau (пълното наименование - Feinwerkbau Westinger и Altenburger GmbH.) е основана след втората световна война от инженер-конструкторите Карл Вестингер и Ернст Алтенбургер. В самото начало на дейността (до 1960 г) основно дейностите на фирмата (съответно доходите) са изработката на прецизни (високо точни) детайли за известни производители и марки. В този период са произвеждани резервни части за известни производители на печатни машини и електронни калкулатори на компанията Olympia Werke (Олимпия Верке) от град Вилхелмсхафен (Wilhelmshaven). Продукцията е доставяна до 1975 г. След създаване на немския стрелкови съюз през 1956, основателите на компанията, като опитни и професионални оръжейници разработват първата пневматическа пушка. Тогава са били разработени и патентовани някои новости свързани с натягане на пружината и цевната кутия. Първата пушка на компанията Файнверкбау е била водеща по много параметри за аналогични други производители, като фирмата извършва малка революция в производството на пневматични оръжия. Многото хвалебствени отзиви от изпитателите на стрелкови оръжия се явили като сензации за времето си. Компанията FWB – Feinwerkbau се въодушевява от успеха , поема курс за повишение на качеството и повишаване на ефективността на стрелбата с техните пушки. Този курс довежда до повторен успех в 1965, след като разработват пистолетите Feinwerkbau. Благодарение на постигнатите успехи, компанията е причина за рязкото повишаване на стандартите за точности при стрелба с пневматично оръжие както в Европа, така и в целия свят. Благодарение на това има огромен интерес и търсене на продукцията на Feinwerkbau. Това пък от своя страна дава възможност за постоянно производство на оръжие с висока точност. В последните години Фани произвежда оръжия с енергия от (CO2), картечници, а напоследък и въздушни пушки с този източник на енергия. Освен това са разработени и пистолети (AW93) малокалибрени пушки, което довежда до покриване на целия сектор на спортните оръжия под марката на FWB – Feinwerkbau. Към днешния ден компанията произвежда и детайли за други компании, което помага за поддържане на високо ниво на производство на спортни оръжия въобще. В компанията работят около 150 човека. Ръководството се осъществява от синовете на партньорите учредители на фирмата. Една от най-популярните в света е пушката FWB 800. Пистолетите на Feinwerkbau се използват малко от професионални спортисти. Основно фирмата продава пушки а не пистолети. Цялата продукция на Feinwerkbau е с безупречно качество.

  Источник: сайт Shooting-UA
   
 2. Licho

  Licho Редовен Потребител

  Публикации:
  168
  Повярвай,Добри,знам какво преживяваш сега!Всички бивши и настоящи притежатели на Фани сме изпитали тази радост от първото запознаване с нея!
  Настреляй се сега на воля с диоптрика!Но знай,(гаранция!),че рано или късно ще ти се доще да увеличиш дистанцията и тогава...готви се за покупка на оптика.
  Добро настроение!
   
 3. anibis

  anibis Редовен Потребител

  Публикации:
  2,572
  от:
  Варна 0899/859-831
  Да попитам че ми стана интересно,коя е по,по-най от двете немкини?
  Ани или Фани?
  Благодаря!
   
 4. Licho

  Licho Редовен Потребител

  Публикации:
  168
  Някой някъде назад във форума бе изказал мнение,че Ани била една идея по-точна,но Фани я превъзхождала по качество.

  Сигурно ще се заформят спорове,затова по- добре да кажат тези,които ги имат и двете.
   
  Последна промяна от модератор: 1 Ноември 2019
 5. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  102
  Това правя, Личо, с нея лягам и с нея ставам. (тази карикатура нарисувах 1995 г, когато си купих ИЖе)
   

  Прикачени Файлове:

 6. Jethro

  Jethro Редовен Потребител

  Публикации:
  160
  от:
  София
  Имам и двете, а по-точно фани 300 4 броя и една аншутц 250 и една аншутц 2001 /компресионка/ . Стрелял съм и съм анализирал и аншутц 380 (на Любо Николов).
  Не мога да кажа, че някоя е по-точна от коя да е друга ...
  Фани изглежда като фин швейцарски часовник спрямо аншутците, но не стреля по-точно, защото няма накъде.
  Според мен компресионката не е редно да я пишем тук и млъквам за нея.
  Ще кажа моите впечатления и изводи:
  Фани 300 е великолепна пушка, направена с изключителна прецизност. Аншутците са малко по-груби, но не отстъпват по-точност и удобство на фанито.
  Фани има един недостатък ... не съм пробвал, но пише и вероятно е вярно, че гарантират тази умопомрачителна точност за инклиниг от -5 до +5 градуса, в който диапазон земното притегляне оказва практически еднакво влияние на движението на железарията. Все пак е проектирана за мач стрелба, прав, 10 метра, в зала.
  Втори недостатък (ако се брои де) ... при смяна на чашките, точността не се променя, но групата(дупката де) мръдва нанякъде. Това го няма при ани 250, тя си стреля все на едно място. Предполагам, че туиста на цевите е причината или разликата в твърдостта им ... на фани цевта е по-дълга бая и по-мека.
  Като недостатък на ани 250 мога да посоча, че подритва леко. Малко е, но го има а и зареждането е по-тегаво от на фани 300. Ани 250 е пушка е с друга противооткатна система (хидравлика) и няма ограничения на инклининга, но пък подритва лекичко, бих казал като ПЦП без противооткатна.
  Ани 380 е с противооткатна като фани 300, само че движещата се железария мърда вътре в основния цилиндър. Не че не се вижда де. Ако е сложена оптика, то тя няма да подскача, което е предимство пред фани 300, където оптиката се движи заедно с мърдащата железария. При ани 250 е ясно ... там няма нищо видимо мърдащо.
  Ще спомена и една Хайнел 312, на която направих противооткатна на принципа на фани 300. Получи се страхотно. Въпреки, че Хайнела е като Москвич пред Ситроен сравнен с фани 300, това не пречи да стреля не по-зле. Освен това стана напълно мъртва, въобще не се усеща откат. На фани 300има едно леко потрепване и то е защото противооткатната се отключва със старта на движение на буталото. Именно от това закъснение се получава трепването, което при моя Хайнел го няма, защото системата не се заключва. Хайнела стреля вълшебно с JSB и отстъпва на Фани и Ани само с по-лоши/по-твърди чашки, което си обяснявам с по-плитките нарези на цевта на Хайнела, спрямо тези на Ани и Фани.
  Дано тези ми писания са отговорили на някои въпроси. Не ангажирам никого с моето мнение и изводи, само ги споделям с надеждата да са полезни.
   
  sir John, bleu81, anibis and 18 others like this.
 7. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  102
  Реших да продължа с лингвистичния подход в разсъжденията си за Фани. В пълното наименование на фирмата - Feinwerkbau Westinger и Altenburger GmbH имената Westinger и Altenburger са имената на собствениците. Що е то Feinwerkbau? Fein(F) – финно, werk(W) - изработка, работа и bau(B) - строителство, изпълнение. В немската литература ще срещнете съкратеното име на пушката FWB . Наименованието BMW , което в превод означава Баварски моторни заводи, произнасяме, като БЕ ЕМ ВЕ, Фолксваген, като ФАУ ВЕ и т.н. и т.н. То правилното име на Фани, (което е нашенско, на форума нежно име), би трябвало да е ФЕ ВЕ БЕ. Има и още нещо. Обикновено емблемите на дадени стоки-телевизори, автомобили, оръжие и др. са носители на информационна мощ и говорят за специфични особености за стоката. Знакът на Ситроен-скоростната кутия, Лъвчето на Пежо-тенекии на купето, Тойота с три символа на безкрайност-окръжност с две елипси и т.н. и т.н. Емблемата на FWB представлява ансамбъл от първите букви на собствениците/конструктори A и W. Те са вписани така взаимно, като че ли искат да покажат „Ние сме върхове, които вървят все нагоре”. Това е моето усещане.

  А иначе в подкрепа на поста на Дени ми се ще да направя едно обобщение(синтез) на отделни мнения и констатации направени до този момент за ФЕ ВЕ БЕ то. Това обобщение ще се базира на ваши мнения, защото аз все още усвоявам материала.
   
  bass_kick and Licho like this.
 8. Licho

  Licho Редовен Потребител

  Публикации:
  168
 9. Bay Mitko

  Bay Mitko Потребител

  Публикации:
  104
  от:
  Варна
  Джетро, много добре казано всичко за трите пушки. Точно и аргументирано. Откъм визия, ако не гледаме лоста за зареждане, лично за мен Ани 380 е с по- "пушкински" вид!:rambo:
   
 10. soundmax

  soundmax Редовен Потребител

  Публикации:
  3,243
  от:
  Казанлък - Пловдив
  Ех като заговорихте за тези красавици и прецизни инструменти ми иде да грабна моята и да отида да пострелям ама се стъмни :D
  Ето 2 разреза на Ани 250 и 380, страхотни пушки и съм изключително щастлив, когато мога да пострелям с тях когато някой колега ги донесе! http://www.0lympicsh00tingmuseum.org/tenp/ans380.htm
  А за Фани няма какво да кажа, за мен си е ТОП и като част мене ( по-добрата част :D).
   
  Jethro, добри, pellet and 2 others like this.
 11. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  102
  Ето и някои мои допълнения към коментарите за Feinwerkbau 300 и Anschutz 380. Анито е с около 400 г по-тежко от Фанито, но е по-късо и по-компактно, както отвън, така и от вътре. Анито има приклад, който е фабрично усукан в триизмерното пространство. Това усукване е почти незабележимо по оста на стрелбата. Почти невъзможно е за човек, стрелящ с лява ръка да стреля с „десен” приклад и обратното. Германецът се е постарал чрез стереометричните нагласи на приклада да създаде максимален комфорт на стрелеца. Анито не прави разлика при различните чашки. Не мести групата. Имам три Фанита. Загадъчното за мен е, че една от фанитата не измества групата, а другите две изместват. При Анито се регулира натягането на лоста за зареждане, чрез ексцентричен винт, който е и ос на лоста едновременно. Натягането се регулира в зависимост от степента на износване на уплътнението на въздушния отвор на цилиндъра. Регулира се също и заключването на противооткатната система. За мен остава загадка закрепването на пушката към приклада. Това става чрез два болта с надянати по тях шайби. Тези болтове се притягат по изискване на фирмата със сила 5 Nm, чрез ключ, който се продава в комплект с пушката. Това захващане е патентовано. За жалост не разбирам, защо е това и колко е важно. Патентована е и противооткатната система на двете фирми. В момента, след като изтичат сроковете за продължаване на правата на Фани за нейната система, веднага бива патентована системата на Ани. Ани се появява на пазара твърде късно, защото в спорта напредват „компресионките”, които изместват „пружинките”. Анито просъществува много кратко време, като завършек и връх на „пружинките”. А дали е така, всеки от нас ще каже. На мен по-ми ляга на сърце Фанито. От вътре Анито ми прилича на пишеща машина, предвид устройството на спусковия механизъм. Пушката представлява колекционерска ценност. За нея няма вече почти никакви части.
   

  Прикачени Файлове:

 12. njatanasow

  njatanasow Редовен Потребител

  Публикации:
  1,625
  от:
  Бургас тел 0897871938
  Добри,гругия път като дойдеш ще ти обясня за какво са тез "шайби" (тарелчати пружини) ;) :cheers:
   
  zograffa харесва това.
 13. добри

  добри Редовен Потребител

  Публикации:
  102
  Да нося ли пушката, Ники? При теб е хубаво и винаги научавам нещо. Поздрави!:cheers:
   
  Последна промяна: 31 Октомври 2019
 14. njatanasow

  njatanasow Редовен Потребител

  Публикации:
  1,625
  от:
  Бургас тел 0897871938
  Няма нужда :cheers:
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена