CO2 пистолети, револвери и пушки

Идеята с клапанчето много ми допада, но аз не мога да се справя. Така, че ще разчитам на теб .
OK, ще го мисля.
Първо, честито за пушката!
Благодаря!
Идеята за клапанчето, изглежда примамлива и лесна за изпълнение, но само на пръв поглед. Още повече че няма да реши проблема с уплътнението, а само ще го премести на друго място.
Защо? Бях мяркал някъде еднопосочни (изпускателни) метални клапанчета за високо налягане, направени точно за тази цел - натискаш отвън с нещо остро "бутона" (почти като вентил на гума! - не се сещам в момента точното наименование) и излишното налягане излиза. Проблемите, за които веднага се сещам обаче са два - не мисля, че съм виждал толкова малки по размер клапани и друго - не бяха за "заоблена" повърхност, а за плоска. Но ще търся.
Не знам защо толкова те дразни да стреляш с по-малки скорости, толкова ли е голямо пропадането!? Аз стрелях на 15 метра и не забелязах такова.....Вярно, че по спортните критерии аз съм пишман стрелец, но можеш примерно първите 70 изстрела да правиш групи на 20 метра, а следващите на 10 метра.
То да не мислиш че аз съм много добър стрелец... С Диана-та обаче стигнах до 40 метра стрелба, 200 - 220 м/с с JSB 0,547 гр го позволяват съвсем спокойно. Даже съм много (приятно) учуден, че държи такива скорости... Вътрешно се бях подготвил за около 180 - 190 м/с. Друго ме тормози - без очила не виждам мушката и мерника, с едните виждам мушката, с другите - мерника :stickfight: ... лоша работа.

Ти беше написал "Та това са моите "аргументи", и не ме съдете много строго за желанието ми да стрелям за удоволствие без кой знае какви усилия и грижи... моля" мисля че "платото" което ти осигурява пушката и последващите изстрели извън него са напълно приемливи за поставената цел. Понякога човек без да иска, влиза в излишни филми.
Абсолютно. Както казах, приятно съм изненадан от Диана-та, но си прав за всичко. Но нали такава е природата човешка... Ако не бяхме такива, вероятно още щяхме да си висим от клоните надолу с главата:biberon:...

Нормалните клапани за изпускане на въздуха(газа) не са сложни, но трябва "месце" в цилиндъра или кутията, за да се направят. Трябва поне 8-10 мм дебелина. Пробива се отвор 0,5-0,8 мм към налягането, после със съответстващия диаметър за М4 или М5 стопорен винт с вдлъбнато чело, като трябва да остане конусно легло към прехода , нарязва се резбата, почистваш(продухваш), слага се стоманена съчма 2,5 - 3 мм , стягаш и воала - имаш клапан.

...трябва "месце" в цилиндъра или кутията, за да се направят. Трябва поне 8-10 мм дебелина...
Благодаря за информацията. Лошото е, че "цилиндъра" с налягането едва ли (не съм го мерил) е по-дебел от 2-3 мм. Нещо друго ще трябва . Минават ми някакви мисли и подхвърлени идеи (или по-скоро спомени) за Hatsan AT44 ... надявам се отгатвате насоката на размислите ми:wall:...

.....Да де, но на мен под да речем 170 м/с не ми се стреля, а в пушката има още много въздух. Първия път като я изпробвах направих около 30 празни изстрела и пак здраво наду О-пръстена. Така че при мен с 15-на празни не се разминава, даже и с 30-на не става. Да не говорим, че тези "празни гърмежи" амортизират допълнително пушката. затова ще се ослушвам за клапанче.
На времето имаше един лаф - Да превърнем дефекта, в ефект! Та в този ред на мисли ми идва на ум следното: - Гърмиш 70 пъти за групи от 1 стотинка или целиш бирени капачки на 50 метра и на 71 изстрел приключваш със шампионските занимания и минаваш към стрелба по кенчета, консервни кутии и дезодоранти, като за разнообразие може да строшиш нЕкоя стара запалка. Хем ще се забавляваш, хем ще подобриш уменията си да стреляш по различни мишени на различно разстояние.

Последна промяна:
Sol Колега , има тема за СО2. Там съм писал за вентили ,зареждане и т.н. Ако искаш прочети , може да ти светне някоя идея. Доколкото помня ползвах вентил от климатик за зареждане , става и за изпускане . Дебелината на стената 3-4 мм е достатъчна да се направи резба и да се монтира без лепила , запояване и т.н. Налягането което ползваш е 45-50 бара , не е толкова голямо . Не мисля , че има нужда да се вкарваш във филми от 1001 нощ.

На времето имаше един лаф - Да превърнем дефекта, в ефект! Та в този ред на мисли ми идва на ум следното: - Гърмиш 70 пъти за групи от 1 стотинка или целиш бирени капачки на 50 метра и на 71 изстрел приключваш със шампионските занимания и минаваш към стрелба по кенчета, консервни кутии и дезодоранти, като за разнообразие може да строшиш нЕкоя стара запалка. Хем ще се забавляваш, хем ще подобриш уменията си да стреляш по различни мишени на различно разстояние.
Точно така правя и аз. И за празни изстрели остава много малко въздух.

Sol Колега , има тема за СО2. Там съм писал за вентили ,зареждане и т.н. Ако искаш прочети , може да ти светне някоя идея. Доколкото помня ползвах вентил от климатик за зареждане , става и за изпускане . Дебелината на стената 3-4 мм е достатъчна да се направи резба и да се монтира без лепила , запояване и т.н. Налягането което ползваш е 45-50 бара , не е толкова голямо . Не мисля , че има нужда да се вкарваш във филми от 1001 нощ.
Повярвай ми, изчел съм я. Някак си обаче съм пропуснал частта за клапаните - когато я четох, не знаех за тази особеност на Диана-та и не съм обърнал внимание. Връщам се отново да чета (най-вече твоите постове) и благодаря за подсказката :cheers: !

ПП: Прехвърлих темата (ТАЗИ, в която пишем) и никъде не видях други твои постове. Направих си труда и с търсачката (всички постове с твоя ник) - също нищо. Да не би като са я обединявали да са се загубили? Или аз бъркам самата тема? Ако е така - моите извинения и ще помоля за линк.

ПП: Сега ще разровя интернет за клапани от климатик - да ползвам идеята (не ми беше идвало наум). Ако открия нещо подходящо, ще пиша.

Последна промяна:
Отговорих в другата тема, ама май е по добре в тази, затова копирам текста и тук.
По повод на остатъчното налягане, което не задоволява критериите за стрелба.......
Според мен, този проблем е малко измислен......Остатъчно налягане има във ВСИЧКИ пушки и пистолети, с предварително сгъстен въздух. При пълен резервоар, налягането е Х, при стрелба намалява и като достигне определена стойност, стрелбата се прекратява, но в резервоара остава някакво налягане. Всичко зависи от стрелеца, до каква стойност ще го сведе, в зависимост от целите които си е поставил. Може да спре на 50 бара, а може да спре и на 5 бара да речем, след което следва допълване до по-висока стойност. При СО оръжията такава възможност не е предвидена, но за сметка на това са спестени куп други проблеми като помпи, компресори, бутилки, щуцери, маркучи, конектори, безбройните уплътнения и постоянното изпускане на въздух от къде ли не.....Остава да се претегли на везната кое е по-важно за нас и избора на система се изяснява. Вечните опити и вълкът да е сит и агнето цяло и как да се направи боя с пръдня, водят до обичайните резултати. Такива опити срещаме постоянно тук във форума, пък и навсякъде около нас.
В конкретния случай, решенията са само три:
1. Изпускаме остатъчното налягане /каквото и да значи това/ и сменяме уплътнението толкова често, колкото се налага.
2. Стреляме докрай с ясното съзнание, че всеки следващ изстрел ще се различава от предишния. Това си има и добрите страни - вкарва ни в ситуация максимално близка да "бойна обстановка" и ще ни позволи да развием допълнителни умения.
3. Купуваме си оръжие с предварително сгъстен въздух.
Е, има и други варианти, като монтиране на клапан за изпускане или клапан за пълнене, но това няма да реши проблема, а само ще го премести на друго място.

Отговорих в другата тема, ама май е по добре в тази, затова копирам текста и тук.
Добре, но аз също ти отговорих там... Имам чувството, че с тези теми стана леко мазало...

Здравейте!

Бях споменал, че ще направя измервания за скорост и брой изстрели.
...Не свалих модератора (забравих), за да разбера има ли разлика без него, но по чужди мнения поне звука вероятно не се променя значително.
Да се поправя: днес свалих модератора и направих няколко изстрела без него. Казвам "модератора", защото оказва се че нещото е точно такова и върши доста работа. Без него Диана-та е меко казано шумна (не колкото пълнокръвно РСР, но все пак се чува отдалеч). С него се чува само леко пукане и удара по клапана.

Така е, ефективен е. На мен обаче пушката ми харесва повече без него,, звука също. Не е много силен но все пак си е звук от изстрел. Свалил съм го и си стои в джоба на калъфа, за всеки случай.

Така е, ефективен е. На мен обаче пушката ми харесва повече без него,, звука също. Не е много силен но все пак си е звук от изстрел. Свалил съм го и си стои в джоба на калъфа, за всеки случай.
А забелязал ли си разлика в точността (другия път ако не забравя и това ще проверя)?

Не съм, аз на такива "дреболии" те обръщам внимание.....:) Като уцеля кенчето на двайсетина метра, ми е все тая дали е 5 мм нагоре или надолу. Не би трябвало да има значение или ако има - задача на стрелеца е да направи съответната корекция. Изобщо задприкладното устройство има доста работа за вършене, освен да се почесва по макарите..:)

Не съм, аз на такива "дреболии" те обръщам внимание.....:) Като уцеля кенчето на двайсетина метра, ми е все тая дали е 5 мм нагоре или надолу. Не би трябвало да има значение или ако има - задача на стрелеца е да направи съответната корекция. Изобщо задприкладното устройство има доста работа за вършене, освен да се почесва по макарите..:)
Попитах просто от интерес. И да си отговоря все пак - поне моята не прави разлика относно точността дали е с модератор или без.
Ето как изглежда в момента с бързомерец - и смятам така да си остане:

Diana.jpg

Сложих оптика и я махнах. По мое мнение за тази пушка оптиката (говоря за над 4х32) е леко излишна. Опитах се да стрелям на механични - също не се получи поради слабост на личните диоптри. Така оборудвана - със същия бързомерец като на Зораки-то ми нещата заспаха. Видя ли го - уцелвам го :lol:. Само да кажа, че при мен се наложиха доработки (благодарности на Митака от Варненската група и малкото му ъглошлайфче :cheers:) при монтажа на релсата за бързомереца. Но крайния резултат е отличен.

..........Сложих оптика и я махнах. По мое мнение за тази пушка оптиката (говоря за над 4х32) е леко излишна. Опитах се да стрелям на механични - също не се получи поради слабост на личните диоптри. Така оборудвана - със същия бързомерец като на Зораки-то ми нещата заспаха. Видя ли го - уцелвам го :lol:. ........Но крайния резултат е отличен.
Браво! Намерил си оптималното за теб решение. Добра идея!

• Харесвам
Reactions: Sol
Здравейте колеги,
Започвам поетапнно представяне на чешкия СО2 пистолет LOV 21.
20240907_100109.jpg
Ще започна с добрите му страни - удобен захват с една и с две ръце, и разбира се - точността, която е впечатляваща. Цевта и механиката му са с отлична и много проста изработка. Дава над 40 - 45 изстрела в плато с 12 гр. СО2 капсула и още няколко по-слаби. Когато дойде този момент започва рязко, силно пропадане на проектила надолу. Засега е тестван до 15м.
А сега за недостатъците му: Корпусът на пистолета и особено мерните му прибори са с груба и отчасти недомислена конструкция. Настройката им е трудна - вкл. се наложи да добавя една шайба към болта за корекция по вертикала. Мушката блести неприятно на слънце - но съвсем леко матирах задния и край с фина пила и блясъка изчезна. Може би е добе да я мина и с флуоресцентен маркер. От там нататък всичко е наред.
Малко снимки:
H&N Econ2, 10 м. 6 изстрела от импровизирана упора (облегалка на клатещ се стол):
20240907_102809.jpg
20240907_100647.jpgи 15 м. от стойка, лява ръка, разсейването е до стрелеца (и вертеца ) и липсата му на търпение. Иска си тренировки.
20240907_103250.jpg
15 м. от импровизирана упора с JSB Match, 4,51 мм (реално 4,53мм) и тегло 0,50гр.:20240817_102610.jpg

20240817_165802.jpg

В края на месеца ще кача и хронотестове.
В заключение LOV 21 ми харесва все повече - това е един много добър тренировъчен СО2 пистолет, включително и за хора, стрелящи с лява ръка. Спечели ме за почитател на този клас оръжия и със сигурност на по-късен етап ще взема въздушен пистолет от по-висок клас.

Последна промяна:
Бих те посъветвал да пробваш и други чашки. Очевидно цевта харесва повече JSB, но с други може и да се свие групата.

Бих те посъветвал да пробваш и други чашки...
1. Та хванах шублера и по-късно везната. Диаметъра на H&N Econ2 варира от 4.51 до 4,54мм. Значи има защо да са три пъти по-евтини от JSB. Теглото им варира 0,43 - 0,47 гр. Ниското им тегло (и разликата в него) и плоската глава също влияят на разсейването над 10м. Както и да е, точността е приемлива. Ще се ползват.
По-късно измерих останали ми двадесетина чашки на JSB (от първия тест)- 4,53мм и много малък процент 4,54мм, а ги закупих като 4,51. Тегло - 0,50 - 0,51гр. Доста изравнени показатели.

2. Прочетох, че на някои СО2 оръжия трябва да се подменят гумените пръстени с такива от полеуретан. Това важи ли и за моя екземпляр?

Последна промяна:
Преди минути хванах шублера. Диаметъра на H&N Econ2 варира от 4.51 до 4,54мм. Значи има защо да са три пъти по-евтини от JSB.
Не винаги цената е определяща: може всички чашки от една скъпа кутия да са абсолютно еднакви, но да са твърде малки за тази цев и да е се нарязват и завъртат добре.

Back
Нагоре