Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от Anonymous, 11 Декември 2008.

  1. vanko

    vanko Редовен Потребител

    Публикации:
    1,635
    от:
    Попово
    Имам Баялдъ.
    3кг пипер,4патладжана,2връзки магданоз,1-2глави лук,5-6 скилиди чесън,олио и сол(на вкус) Голяма вкусотия става,не можеш да спреш да ядеш:)
    Защо имам баялдъ? Защото имамите го ядели до баялдисване;):cheers:

    ФОРУМ.jpg
     
    doctora, petkof, Djack and 2 others like this.
  2. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,676
    Американски палачини + стара рецепта за питки (май тиганички им казват някъде ) за закуска и последният чийзкейк , който вече го правя без желатин .

    Това по-скоро е кьопоолу с лук .
    Имамбаялдъ са пълнени със запръжка от чушка,лук и морков ,... първо пържени и после запечени патладжани с доматен сос и е едно от най-вкусните постни ястия наистина (ако не и най-вкусното :) )
     

    Прикачени Файлове:

    Последна промяна от модератор: 7 Септември 2019
    ivodoc харесва това.
  3. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе

    Прикачени Файлове:

    Последна промяна: 6 Октомври 2019
    venciru, barbaron, Djack and 2 others like this.
  4. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,676
    Адана кебап, дюнер и бургер ... received_708064293008158~2.jpeg
     

    Прикачени Файлове:

    doctora, rivan, ivodoc and 3 others like this.
  5. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе
  6. Dominus

    Dominus Редовен Потребител

    Публикации:
    2,644
    Сиромашка, скромна прелюдия

    АмчИ наздравИ :D
     

    Прикачени Файлове:

    luft9waffe, didarai, astra and 4 others like this.
  7. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,676
    Едно ....коледно суши ...:D:D
    И сладко-кисело пиле . ;)
     

    Прикачени Файлове:

    lynx, ivodoc, petkof and 2 others like this.
  8. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,510
    от:
    Старата София
    Патешко магре със сос от боровинки и червено винце много си пасват в петък вечер :cheers: а навън е студ...
    IMG_5546.JPG
     
    luft9waffe, doctora, didarai and 7 others like this.
  9. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    398
    Да живее лидл!
     
  10. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,510
    от:
    Старата София
    Не е от там, има и други магазини около мен ;)
     
    staz харесва това.
  11. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    398
    В лидл го пускат понякога на промоция по 6-7 лева.
    Това имах в предвид.
     
  12. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе
    Хляб без месене за час и половина.
    Килограм 141 гр. на цена 1 лев. - в цената е включен и тока за изпичане.
    Мъничко го препърлих, но вече си уточних количествата и времената.
    1.1.jpg
     

    Прикачени Файлове:

    • 1.2.jpg
      1.2.jpg
      File size:
      320.6 KB
      Прегледи:
      24
    • 1.3.jpg
      1.3.jpg
      File size:
      242.2 KB
      Прегледи:
      23
    • 3.jpg
      3.jpg
      File size:
      393.4 KB
      Прегледи:
      23
    • 4.jpg
      4.jpg
      File size:
      258.1 KB
      Прегледи:
      23
    • 5.jpg
      5.jpg
      File size:
      462.8 KB
      Прегледи:
      23
    • 6.jpg
      6.jpg
      File size:
      434.4 KB
      Прегледи:
      23
    • 7.jpg
      7.jpg
      File size:
      412.2 KB
      Прегледи:
      24
    • 8.jpg
      8.jpg
      File size:
      309.3 KB
      Прегледи:
      24
    Termina4, sevdaka80, petkof and 6 others like this.
  13. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    139
    от:
    Бургас
    Поздравления, ама давай и рецептата де!
     
    petkof and lynx like this.
  14. bleu81

    bleu81 Редовен Потребител

    Публикации:
    508
    от:
    София
    Много добре!
    Може ли да споделиш рецептата та да го пробваме и ние?
    Аз от години си правя хляб но с хлебарка.
    Любимата ми рецепта е 50% брашно тип 650 а другите 50 смесвам финни овесени ядки, сусам и пълнозърнесто брашно.
    Понякога слагам едро смляна изсушена коприва и шарена сол. Става много вкусен и ароматен хляб.
     
    njatanasow and lynx like this.
  15. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,510
    от:
    Старата София
    При нас кило брАшно е 1,20 лева минимум :)
     
  16. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе
    Купувам брашно на София мел "класик" от Метро, като изчаквам промоции.
    Почти никога не излиза повече от 1,07 лв/кг.
    Аз меся много. По 10-15 пъти в месеца и купувам по 30-40 килограма наведнъж.
    Показаният хляб е направен със 700 гр. брашно, тоест стойността на брашното е 75 ст.
    Пече се 40 мин. и при 2 КВ фурна, разходът на ток е 800 вата. По 20 ст за киловат са 16 ст.
    Половин лъжичка сол и половин литър вода ... не ми се смятат.
    Хлябът е направен с половин пакетче суха мая Yuva една от най-добрите на пазара. Пакетчето е 11 гр и го дават за килограм брашно. Аз съм месил 800 гр брашно с 2 гр. мая. Замесвам вечерта и слагам в хладилника. На другия ден вадя, премесвам, оформям и слагам във фурната на 32-35 градуса. За 30-40 минути е готово за печене.
    http://starcomd.com/maq-hlqb-tyrgovska-mreja/yuva-maya-11-gr
    В Метро Yuva-та е 36 ст за пакетче по три бройки в стекче.
    Не купувам мая на др. Йоткер по 49 ст. Дори и тя да е, ако я купиш от Метро по 4 бр. Метро единица излиза по 36 ст, но е 7 гр. и не е добра.
    Те това е.

    800 г брашно
    1 с.л. сол
    600 мл хладка вода
    1 пакетче суха мая
    В брашното се слага маята и солта.
    Размесва се добре и се добавя водата.
    Бърка се до почти хомогенно меко и лепкаво тесто.
    Не се втелявайте.
    Оставяте го в купата във фурната на 30тина градуса за около половин час.
    В зависимост от температурата и качеството на вложената мая и брашно времето може да варира, но в плюс.
    30 мин е в идеалният вариант.
    След като удвои обема си го обърнете на намазнена повърхност и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма.
    Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.
    През това време сложете дебела цилиндрична тенджера или йена, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°.
    Обикновено, времето за нагряване на фурната е достатъчно за второто втасване.
    Извадете горещата тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото.
    Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко.
    Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте.
    След това махнете капака и допечете хляба за още 10-12 минути.
    След изваждане не режете веднага хляба.
    Оставете го добре да изстине, защото е с висока хидратация и ако не е изстинал, отвътре е глетав.
    Photos
    Comments
     

    Прикачени Файлове:

    Последна промяна: 21 Април 2020
    lynx, andi, kosmev and 2 others like this.
  17. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе
  18. vedra

    vedra Редовен Потребител

    Публикации:
    224
    от:
    София
    Със сигурност и сам щях да се сетя но напомнянето ти идва тъкмо на време!
    В края на другата седмица заминавам за Созопол, ще ги скъсам мидаците.
    Виждам че си на ясно не само с пушките, та да попитам: когато кипваш водата с мидите, лющяна как го слагаш- между черупките(та да го лови само парата) или под скарата в самата вода, за да ври заедно с нея?
    Аз точно преди да ги сваля от огъня изстисквам и 1/2 лимон и пак захлупвам плътно. После всеки си дослагва ако иска- имам чувството че така стават по-свежи и поне за мен повече кисело не искат, само добавям на богато едро смляно черно пиперче, копър и малко стар лук нарязан на ситно.
    Придружаващите течности- по избор! В последно време при това блюдо, личните ми предпочитания се въртят предимно около нашенски или италиански вариации на Пино Гри (Pinot Grigio). :cheers:
     
  19. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,989
    от:
    Русе
    Мидите в тенджера с капак.
    Лющяна както е на клонки - между мидите. Няколко листенца нарязвам на не много ситно. Те са тези, които остават при мидите и попадат при ядките.
    Клонките после отиват в кофата. Те са си свършили работата.
    Вода не слагам.
    Само около 200 мл. бира.
    Щом кипнат - вдигнат пяна и се отворят, ги свалям от "огъня" и ги почвам.
    Каквото остане след като изстине, "обезкостявам" и ги оставям така.
    Който каквото иска си слага, че вкусове различни.
    Аз не ям лук, жената не иска лимон, внучката ги яде натюр.
     
  20. vedra

    vedra Редовен Потребител

    Публикации:
    224
    от:
    София
    Класика !
    Аз слагам вода защото винаги правя супа с малко оризец и комбина от подправки "квот хванеш".
    Варианта "натюр" (отваряне с нож, без да са минали през парата) също го практикувам с малко пипер и лимон но трябва много да се внимава и да имаш осигурен бърз коридор до WC или подходящ храст. На наяколко пъти се оказва че съм бърз "кат маторь"- ефектът е мигновенен а причините неясни, просто хапваш и в същия момент трябва да си вече зад храста. Иначе сурови с лимон и пипер също са много вкусни. То тук рецептите са безкрайни но аз предпочитам описаните класически варианти.
    Не е зле и с ориз в черупката но е много пипкаво и освен това трябват едри мидаци, каквито в днешно време е все по-трудно можеш да намериш в диво състояние. Аз по цялото ни крайбрежие от Дуранкулак до Резово знам само 4-5 "градинки" където можеш да "набереш" едра и чиста мида. Донякъде е добре че в последните 20-на години се появиха мидарници та повечето миди в ресторантите поне не могат да те отровят.
     
    andi, zograffa, rivan and 1 other person like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена