Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от Anonymous, 11 Декември 2008.

  1. Anonymous

    Anonymous Гост

    Започвам тая тема с едно стихотворение:

    В пещере каменной нашли рюмашку водки,
    комарик жареный лежал на сковородке...
    Мало водки и закуски тоже мало!

    В пещере каменной нашли бутылку водки,
    кабанчик жареный лежал на сковородке...
    Мало водки и закуски тоже мало!

    В пещере каменной нашли цистерну водки,
    и мамонт жареный лежал на сковородке...
    Мало водки и закуски тоже мало!

    В пещере каменной нашли источник водки,
    и хвост селедки лежал на сковородке...
    Хватит водки и закуски тоже хватит!

    :cheers:
    Тук да споделяме и обменяме рецепти за хубави мезета и пивки питиета ;)
    Ето един линк, за тия дето обичат да експерементират: http://eda-server.ru/vino/
    а тука гледайте и да не ви текат лигите си земете салфетка: http://fishki.net/comment.php?id=43843
     

    Прикачени Файлове:

  2. Anonymous

    Anonymous Гост

    Не те е срам. Втори път ми източваш лигите с тия снимки.
     
  3. Anonymous

    Anonymous Гост

    :cheers:
    Твоята рецепта за "ония" краставички :p що не я драснеш :write:
     
  4. Anonymous

    Anonymous Гост

    Я дай джокер, че не се сещам.
     
  5. Anonymous

    Anonymous Гост

    Цитирам те:
    "Ще ти кажа рецептата на баба ми. Ползвам я вече доста време с голям успех.
    Нареждаш в буркан краставичките. По-добре да е голям, 3л е идеален. Може и пластмасов или туба от минерална вода, но няма да стават за продължително съхранение.
    Та значи нареждаш курнишончетата плътно в буркана, като слагаш една малка глава изчистен и нарязан чесън и стрък пресен копър.
    Пълниш с вода. Изливаш я в някакъв съд (съвет - добави малко от себе си) и я премерваш колко е. Правиш саламура от водата и по 50 гр. сол на 1л вода. Завираш я и я оставяш да изстине. Заливаш краставичките и слагаш капачка. По възможност пластмасова или някоя по-стара, защото по време на ферментацията се образува газ, който повишава налягането в съда. Виждат се малки мехурчета и течността се размътва.
    Държи се на слънце. Разклащат се 2-3 пърти на ден. В зависимост от температурата стават за 3-10 дни. Ако е повече, може да се съсипят. Ако не е достатъчно топло и няма слънце, дръж ги вътре на топло. Примерно върху хладилника към задната част. Там стават за около седмица.
    Освен на вкус, края на ферментирането си личи по това, че утайката пада и спират да излизат мехурчета.
    Пиши ако пробваш.
    Ако искаш да ги задържиш за зимата (само ако са в буркан), слагаш хубава капачка и заваряваш само колкото да се вакуумира капачката. Това последното аз не съм го пробвал и може да не съм го запомнил правилно.
    По същия начин може да направиш много други неща. Тази година пробвах с млади нарязани по дължина тиквички и друг буркан със съвсем млади царевични кочанчета - още без зърна, с мека сърцевина и без да са взели да се вдървяват около нея. Казано накратко - дебели колкото пръст и дълги 15-ина см.
    И двата варианта ми харесаха, но тиквичките стават по-хубави по рецептата за стерилизирани краставички."
    Спестих ти писането :)
     
  6. Anonymous

    Anonymous Гост

    Аааа, да.
    Тази година почти не съм си правил. Само 2-3 пъти по една литрова кутия с тиквички. В горната рецепта съм забравил да пиша, че на тиквичките се слага не лук, а чесън и пресен копър, а не с цвят и семена. Но който е ял пържени тиквики, би трябвало и сам да се сети.

    Друга "рецепта" за бърза зимнина.
    Слагате зеле за кисело. Като мине седмица-две по-отгоре в бидона може да сложите 1-2 глави карфиол и кило-две моркови. Морковите е добре да са в някаква торбичка, за да не ги търсите после надълбоко. За още седмица-две, зависи от температурата в помещението са готови за ядене. И са много вкусни. А ако има червено зеле в бидона, може да се насладите и на силно очудените физиономии на гостите, когато им предложите розов карфиол. ;)
     
  7. Anonymous

    Anonymous Гост

    За така наречените "слънчеви" краставички да добавя, че важна съставка към всичко останало са 10-15 листа от дюла или вишна, които се слагат между краставичките в буркана. Нарязани по дължината си на 4 и леко зехтин са класическото мезе за водка!

    А ето и една испанска рецепта за бързо мезе за вино, която научих наскоро:
    Взема се една опаковка качествен картофен чипс ( натурален ). Поставя се в широка чиния. Върху всеки един чипс се поставя парче почистена аншуа.
    Изцежда се един сочен лимон отгоре и леко се поръсва със зехтин. Оставя се за няколко минути за да може чипса да поеме и омекне от лимона.
    Наздраве!
     
  8. bor1968

    bor1968 Потребител

    Публикации:
    1,613
    от:
    Монтана
    Въпреки, че от зеленчуците най обичам пържолите :pardon:, ето една рецепта за салата, която е адски лесна за приготвяне. Направо си е аламинут ^-^ и за мезе и гарнитура е екстра.
    Необходими са 3 бр. консерви
    1-Консерва царевичка
    2-консерва-Боб /желателно е да е червен или черен/
    3-консерва- риба тон
    Трите консерви се отварят, отцеждат, омешват и салатата е готова. По желание може да се добави и размеси с нея 1 - 2 лъжици майонеза ;).
    А сега кажете, че това не е една от най бързите салати.
    ПП. Днес съм на банкет и мисля да наблегна на тежките мезета и питиета :cheers:.
     
  9. Propar

    Propar Потребител

    Публикации:
    629
    от:
    РУСЕ
    ПП. Днес съм на банкет и мисля да наблегна на тежките мезета и питиета :cheers:.
    [/quote]


    Иииии... да не вземеш да снимаш с ФоТо апарата ;) ;) ;)
     
  10. Anonymous

    Anonymous Гост

    ...+ може да се добави стар лук нарязан на тънки ивици "жулиени" и още кротони да хрупат,олио/зехтин и лимон на вкус...става върха.., а ако му шибнеш и две шепи маслини от едрите...ммммм..... :cheers:
     
  11. Anonymous

    Anonymous Гост

    След толкова мезета,не е ли време вече за по една ракикийка. :cheers:Малко репетиция,че и аз съм на банкет довечера. :yahoo: ^-^ ^-^
     
  12. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,592
    от:
    Русе
    Моята е по-бърза.
    Отварям си един буркан туршия и мезето за ракията е готово.
    Вземам едно парче телешка пастърма и докато си пия ракията , нарязвам пастърмата за да не губя време .
    После като си сипя пелина , вече си имам нарязана . :cheers:
     
  13. fatalen

    fatalen Редовен Потребител ФТКС

    Публикации:
    3,336
    от:
    София
    Абе, к`ва е тая джага бе???? :eek: :lol:
     
  14. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,592
    от:
    Русе
    Много ни бедни емотиконите от към пиене.
    Само на бира трябва да я караме. :( ама хайде, на такова BBQ и с бира става :cheers:
     
  15. Anonymous

    Anonymous Гост

    Акраба, кой е майстора?
    На самото барбркю.
    Гледам моторче има, всичките шишове на веднъж ли върти?
     
  16. Anonymous

    Anonymous Гост

    Една подсказка за майсторите - моторчето се продава в Метро на смешна цена. Сега обаче иде зима и вероятно е махнато от щанда.
    Захранва се с една 1,5В батерия от големите. И върти наистина добре, голяма сила има.
     
  17. Anonymous

    Anonymous Гост

    ако ти трябват хора за джагата да помагат само кажи :)
     
  18. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,592
    от:
    Русе
    [​IMG]
    [​IMG]
    Първата снимка е от първата регионална среща с варненската група на х. Здравец.
    Втората е от срещите на русенската група.
    Ето и една от любимите ми рецепти:
    Много обичам да си направя ,свински джолан или джоланчета, зависи от размера.
    Слагам ги в гювеча или в по-голямо гърне.
    А бе в пръстен съд с капак.
    Добавям сол, черен пипер на зърна, дафинов лист и чесън на скилидки, сипвам малко вино ( бяло за предпочитане иначе потъмняват от червеното, но добрия вкус остава), който не обича да готви с вино може да сипе вода, и така 3 часа в средна фурна.
    После се счуква чесън и оцет и се заливат с него джоланите, това е по желание, разбира се.
    На мен ми е вкусно, отделно му правя някаква гарнитура,ако е за наяждане.
    Ако е за мезе , само си наливам студена бира.
    Има и друг начин ако е по-големичък джолана с парче от горната част.
    Заварявам го, за да мога да го препеня , но само за препенването.
    Да не се вари много.
    Кожата я махам , че става жилава при печенето.
    Шпиковам със зрънца чер пипер, сланина или много мазен бекон , скилидки чесън и няколко зърна кориандър.
    С кориандъра да се внимава и зърната да не са повече от 7-8 .
    Хубаво е когато неговия аромат се търси да се долови ,а не да се натрапва.
    Наливам чаша бяло вино в Йенската тенджера , добавям кубче телешки бульон
    към чаша от бульона дето е врял джолана и след като се разтвори го добавям към виното.
    Захлупвам капака на Йената и слагам в микровълновата на пълна мощност.
    Пускам и инфрачервения нагревател едновременно на 250 градуса.
    Малко са микровълновите печки разполагащи с такава функция, но това в случая не е толкова важно.
    Аз го ползвам за да ускоря процеса на завиране на течността и после изключвам нагревателя.
    Периодично с клечка от дървено шишче се проверява дали месото е вече готово.
    При достигане на почти кулинарната му готовност, аз изключвам микровълните ,
    махам капака и продължавам печенето само на инфрачервения нагревател.
    Ако нямате такъв в микровълновата, просто местите Йената
    в предварително загрятата фурна на готварската печка.
    В малка паничка си правя смес от сока на един лимон и две-три лъжици зехтин, за предпочитане Екстра върджин.
    С една съвсем обикновена четка за боядисване с естествен косъм ( ако е с изкуствен се стопяват ),
    започвам периодично да мажа със сместа зехтин лимонов сок.
    Ако усетите, че течността намалява , доливайте от бульона.
    Не оставяйте на сухо.
    Поддържайте ниво около два пръста течност.
    Като добие вида , който ви удовлетворява тоест апетитно златисто запечено.
    Като разрежете месото , трябва да е сочно отвътре и леко да червенее.
    Може да се консумира както топло, така и студено.
    На мен лично ми харесва повече на следващия ден , когато е желирало, но така е по-подходящо за мезе.
    Сипете си каквото ви се пие, въоръжете се с нож и вилица и :cheers:.
     
  19. bor1968

    bor1968 Потребител

    Публикации:
    1,613
    от:
    Монтана
    С писането и четенето се справях някак, но от тези снимки съвсем ми потекоха лигите.
    На последната снимка се вижда, че лалугера, който сте накарали да изкопае дупката за барбекюто е много уморен :pardon:. Да се надяваме, че след приготвянето на храната, сте го нахранили и е жувнал :) ;).

    ПП Поста ми е без лоши чуства и нямах за цел да правя забележка. Ако си ме разбрал погрешно сори :cheers:
     
  20. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,592
    от:
    Русе
    Виж това не го бях забелязал. :-[
    Махнах го.
     

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена