Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

A

Anonymous

Гост
Аз пък знам как се вари Благ фасул...

Най-важният момент е следният:


Като заври...изхвърля се първата вода ,после пак като заври се изхвърля втората вода,като заври трети път се изхвърля третата вода....
Накрая се изхвърля и фасула и се взема едно агне да се пече навместо фасула ;) :yahoo: :write:
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Тази рецепта едва ли някой не я знае.
Казва се боб по хайдушки.
Ама я вземи и кажи рецептата за "брокерски рапани".
 
A

Anonymous

Гост
Мммм,да добре че ме подсети Ванко ,сега ще напиша рецептата.

Тъй като вече а и за жалост по българското черноморие изчезна черната мида /все още се намира на север от с. Българево и с. Тюленово,но след още едно лято сигурно ще я има само в Румъния/,и на нейно място навсякъде се засели този пришелец-морски охлюв Рапана,който се храни единствено с миди,ще напиша две рецепти за неговото приготвяне.
Едната рецепта е да се панира, след което става невероятно мезе за студена бира или бяло винце , а другата рецепта е да се приготви на салата ,която пък е изумително мезе за студена/мазно-точеща се / кайсиева или мускатова ракиика или мастика на кристали :quiet:


Значи..рапани има навсякъде вече по морето ,на места дори се ходи по тях. След изваждането им /аз предпочитам по -едрите екземпляри,но и мъничките стават идеално/ ,рапаните се почистват грубо отвън и се измиват обилно с прясна вода.
После се поставят в тенджера и се бланшират за 5 минутки в подсолена вода...да поврат 5 мин.
След това се вадят и следва най-уморителната част ваденето им от черупките и почистването на мускула. Ито защо аз предпочитам едрите ,че става по-лесно и бързо с тях.
Маха се отпред защитаната броня на рапана и с палец много лесно се отстранява червото ,за да остане само мускула на охлюва...Имайте предвид ,че се е хранил само с миди,хищен е ,така че няма нищо неприятно в него.
След като се почисти от черупката ,броничката и червото ,мускулчетата се слагат в подкиселена вода за около 15-20 мин...пада им слузта и ако има някъкъв неприятен дъх...
След това се оцеждат и се варят за около 20-30 минути в подсолена вода.
Такаааааа рапанчетата са готови за по-нататъчна обработка.

1) Вариянт...Панирани рапани

Нарязват се на по-едри парчета ако са големи или направо цели ако са от по-малките и се панират в яйце ,нишесте,бяло винце,чили ,черен пипер ,може и малко соев сос но от лекия.
Сервират се топли със споменатите по-горе напитки. ;)

2)Вариянт...Рапани на салата

Нарязват се на ивички /може и на жулиени/и се омесват със зелен или стар салатен лук ,копър и мноооооого лимонец.
Сервират се пак със споменатите по-горе за тази цел напитки.


Можете, ако сте си хванали доста /аз така правя/ да си ги замразите във фризера ,вкуса им не се променя и после да си ги овкусите и хапнете дори и на нова година.
Също така рапаните са изключително лека храна и на всичкото отгоре са и афродизиак както за мъжете ,така и за жените,..така че...приятен апетит. :cheers:
 

Attachments

  • image_172169.jpg
    image_172169.jpg
    106 KB · Прегледи: 85

petkof

Редовен Потребител
akraba1 написа:
'бахти, направо душа нямате, такива работи да пишете посред зима, не ви е срам!
Сега до лятото ще ги санувам :'(
Взимаш един неопренов костюм и за 30 минути ще си събереш колкото искаш. :) Пък и водата не е студена, около 8 градуса е! ;)
П.П. Петков, какво следваше след кисненето на бъдещата пастърма в солената вода?
Формоване и отцеждане на месото между дървени дъски.Следва овалване в подправките и сушене на проветриво място, без пряка слънчева светлина. :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Една Северозападнала рецепта: ;)

Трепят се 4-5 яребички на едно средностатистическо шосе ІІ-ІІІ класа /с дупки/, по което минават само Москвичи, Жигули и Опел Кадет "Капка" ;).
Когато има сняг, де...иначе ще им се любувате на полета /яребиците имам предвид/.
Кой с каквото може, с тояга определено не става, с чифте бройката може да не се достигне, пък и ще вдигнете гюрунтия за страх. Ама със средностатистическа въздухарка става. Докато се усетят тоя индивид от колата яребица ли е или бездомно куче, ще постигнете желаната бройка ;)

Ощипвате и кормите. За предпочитане навън, не вкъщи, за да не ви изгонят или да ви скрият въздухарката :D После варите в тенджерата под налягане с дафинов лист, чер пипер, малко оцет и малко бяло винце докато месцето е на фаза разпад от кокалчето. Вадите, разфасовате на кълкички, крилца и всичко останало. Сварявате бобец, за предпочитане дребничък. Вадите от мазето половинка кисело зеленце /ако не се е осмрадило тотално ;)/. Нарязвате го на ситничко и го омесвате с бобеца и яребичките в тавичка. Чубричка и дафинов лист-задължително. Печете на фурна около половин час, докато зеленцето вземе да почернява по краищата, а кожичката на ярките стане златиста.
После чакате да поизстине и отново отивате в мазето, като предварително сте ударили 5-6 ракии със салатка за отскок. Ако сте сигурни, че сте сложили вино и е оцеляло след Нова Година, би трябвало да го откриете къде се намира :yahoo: По въпроса дали "беше" бяло или червено, се допитайте до комшията - той трябва да знае.
Ако ли не се ориентирате в ситуацията, значи сте объркали мазето и мезето ;)
 
A

Anonymous

Гост
Бая рецепти за картофи, ама да кажа и една моя, която стана без да искам.
Тааа...трябваше да ядем една вечер. И едната съквартирантка каза, че иска варени картофи за гарнитура към нещото, което още не беше решено какво ще е. Съквартирантът обаче каза, че иска пържени картофи. Женската част му се скарахме, че като се пържи всичко се омирисва и да забрави за случая. Продължиха да се водят ожесточени спорове относно приготването на картофите, а през това време аз хванах да ги беля и да ги режа. Докато слушах виковете 'варени', 'не, пържени', взех една тава, сложих масло на дъното, изсипах нарязаните картофи и сложих чубрица, сол, черен пипер, риган и босилек (общо взето каквито подправки хванах от шкафа) и пъхнах картофите във фурната. След 20ина минути взех една глава лук, така по-голяма, обелих я и я настъргах на едро. Извадих от хладилника някаква шунка и я нарязах на малки парчета, обърках я с лука и заедно си изсипах при картофите.
Общо взето за има-няма час станаха чудни печени картофи с лук и шунка и подправки и идеално си паснаха с пилешките пържоли!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
За сбирката на групата в събота, си харесах едно парче месце в кварталния магазин.
Беше големичко и ми отказаха да ми отрежат половината.
Това , обаче го сторих в къщи.
Нахарлахушках си на филийки по-шаренко, за скарата от него, мариновах го в една кутия от сладолед,
а останалото, около 400гр, го метнах с кесията в хладилника.
Не щеш ли днес се сетих за него.
Нарязах го на парченца за пържене, ръснах му солчица, черно пиперче и мъъъничко чубричка (ланшна , домашна, ронена, мммм...)
Капнах малко водчица и олийце и бух на хладничко в хладилника- постоя докато приготвих необходимото за следващата опИрация.
А именно:
Преди няколко дни , при хойкане из града влизам в Била и гледам едни хубави картофи- викам си Смолянски са.
Гледам на табелката пише - Холандски, ама едни такива ...хубави , чисти и изглеждат като току-що извадени.
Цена 90 ст за килограм.
А бе викам си , ще го преживея . И туй , че са холандски и цената.
Холански, холандски, че ги ядем.
Да ама се оказаха чудни картофчетата.
Правих от тях и картофена салата още като ги донесох и стана много хубава.
Сваряват се еднакво и много бързо. Не се и разкашкват и са вкусни.
Та обелих четирки по големички картофа тъъничко със специалното ножче за картофи и ги нарязах ей така , по селски.
Не по модерно му, как го праят у МакДоналдсо, ами както майка ми (лека и пръст) ми ги правеше .
Тя им викаше "жарени"картофи. Пържат се в тиган с малко мазнина. Не във фритюрник, де'т му викат.... на маслена баня.
Измих картофките в няколко води след като ги нарязах ( да им падне нишестето, че да не се слепват като се пържат) изцедих им водата и им ръснах солчица. След 5-6 мин се оцеждат пак, че от солта пускат още вода и ако искате наистина отличен резултат и имате нерви да чакате , може да ги подсушите на вестник.
Аз лично, когато се глезя , го правя.
Този път, обаче не.
Тиганчето с мазнинката на котлона и като замирише силно, малко преди да започне да пуши маслото
и преди да гмурнете картофчетата в него им ръсвате мъничко брашънце.
Още докато не са омекнали картофките, тоест веднага след като сте ги сипали в тиганчето , ги разпределете равномерно по дъното му. Не прекалявайте с количеството на картофките и ако трябва ги разпределете за два или три тигана , в зависимост от количеството, а и от размера на тигана. Сега остава да не ги бъркате , поне до момента , в който от долната страна получат една златиста коричка.
Тогава можете да се опитате да ги обърнете, става много лесно с решетеста плоска лопатка и ако момента е подходящ, тоест изпържени са достатъчно от едната страна, не се натрошават и изглеждат фантастично.
Дали са цели или натрошени, са еднакво вкусни.
След като извадите картофчетата от тигана , идва ред на месцата.
Вероятно от доливане на нова мазнина няма да има нужда.
Гмурвате ги веднага, разбърквате ги и слагате капака. Ако нямате за тигана , става и такъв от тенджера с подходящ размер.
Няколко минути стигат с капака, 4-5, колкото месцето да си пусне водата и да се душне в нея.
Аз имах и три стръка пресен лук, но понеже ми се видя малко , резнах и една малка главичка кромид, но не на филийки , ами на кубчета, колкото зарчета за табла. Слагате веднага в тигана , може дори още преди да сте махнали капака и ръсвате щипка захар (помага на карамелизацията на лука).
Вземате една по-голяма скилидка чесън, рязвате и отдолу дупето, натискате я с плоската страна на ножа на дъската за рязане и тя съвсем леко съблича одеждата си . Както е сплескана, рязвате я 7-8 пъти и я цамбурвте при останалото.
Разбира се не забравяте да бъркате от време на време.
Не пържете дълго, дори да остане неизпарено сосче и не е само на мазнина е много вкусно.
После...ами после , наливате си ...каквото обичате.
Аз сложих отстрани и мезето за ракията, ама то е защото съм скръндза и не ми се дават пари за препарати да мия чинии, че и водата много скъпа стана.
Да ви е сладко. :cheers:
 

Attachments

  • ZaRakijka i Biri4ka.jpg
    ZaRakijka i Biri4ka.jpg
    71.5 KB · Прегледи: 83

Termina4

Потребител
Красота
Вчера гледах по телевизията как се подправя месо и днес го пробвах наистина се получава
Продукти: Магданоз 1 връзка, 2 лимона, 6-7 скилитки чесън, кафена чашка зехтин или олио, 2 люти пиперки( от онези малките и красиви но много люти) сол и черен пипер
Приготвя се много бързо и лесно: Нарязвате магданоза наситно заедно с дръжките, нарязвате наситно лютите пиперки счуквате чесъна с малко сол и чер пипер и всичко това се смесва и се понакълцва и омесва още веднъж+ настърканите кори на лимона(само жълтата част бялата не се ползва) Към този страхотен и ароматен букет се прибавя сока от 2та лимона(без семките) :) мазнината, сол и пипер Ha вкус Разбърква се добре и с това се подправя всякакво месо
Аз ползвах парче свинско като втривах от по горе описаната наслада в месцето :) и се поличи много добре
ПП може да се прави и по Люто ако се приготвят свински ребра :yahoo: или червен пипер ако се ползва за пиле ;) всичко е въпрос на вкус и импровизация Наздраве :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
За Смолянските картофи само са расли в Смолян иначе 90 % са Холандко семе.
И аз да ви кажа как си правя пържолките.Най-напред вместо да ги начуквам ги набождам с нож с остър връх (така им се прекъсват влакнатата и си остават дебели и крехки),после правя марината за около 2 кг пържоли 200гр водка 1 малък лимон глава лук пасирана.
След като ги набода и осоля ги заливам с маринатата и ги оставям в хладилника за 2 3 часа.Нататък е ясно на скарата и много пиене :cheers:.Ракията си я правя на околко 5 литра 2 3 стръка мурсалски чай за околко 4 5 дена става елексир :).Накрая и една рецепта за картофки стават най-добре като са нови оше с тънка обелка.избират се по-малки и се нареждат в стъклена тенджера слага се пакет масло сол червен пипер и се слага 2 3 чаени чаши вода.Пече се дорде на дъното остане малко вода почти трябва да изври може към края да се махне и капака за да се запекат.После пасираме чеснов лук магданоз и оцет и се заливат. ;)
 

petkof

Редовен Потребител
Warrior написа:
Ракията си я правя на околко 5 литра 2 3 стръка мурсалски чай за околко 4 5 дена става елексир :).
Извини мен невежата, би ли обяснил по-подробно какво означава това, че се заинтригувах? :)
 
A

Anonymous

Гост
На готова ракия поставям два три стръка мурсалски чай да кисне 4 5 дена после прецеждам в по малки бутилки и в хладилника ;)
 
A

Anonymous

Гост
Мурсалски чай е една доста рядка билка с почти митологично лечебно действие.
 

Termina4

Потребител
  Мурсалският чай има тонизиращо, общоукрепващо и антиоксидантно действие. Неутрализира свободните радикали, забавя процесите на стареене, намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Използва се при заболявания на простатата и затруднено уриниране. Отлично средство при заболявания на бъбреците и пикочните канали. Спомага за стопяване на бъбречни камъни.
Като лечебно средство надземната част на Мурсалския чай се използва от хора във всички възрасти. Той е една от малкото билки, подходящ за приемане и от деца. Неговото силно прововъзпалително, противомикробно и антибактериално действие го правят отлично средство за лечение на простудни заболявания - кашлица, възпалино гърло, бронхити и други заболявания на дихателната система 
Става и за ракийка а също така и за Наложен Пелин (налагат се билки)
:cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Termina4 написа:
Мурсалският чай има тонизиращо, общоукрепващо и антиоксидантно действие. Неутрализира свободните радикали, забавя процесите на стареене, намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Използва се при заболявания на простатата и затруднено уриниране. Отлично средство при заболявания на бъбреците и пикочните канали. Спомага за стопяване на бъбречни камъни.
Като лечебно средство надземната част на Мурсалския чай се използва от хора във всички възрасти. Той е една от малкото билки, подходящ за приемане и от деца. Неговото силно прововъзпалително, противомикробно и антибактериално действие го правят отлично средство за лечение на простудни заболявания - кашлица, възпалино гърло, бронхити и други заболявания на дихателната система
Става и за ракийка а също така и за Наложен Пелин (налагат се билки)
:cheers:
Сега ме заинтригува колеги от каде да си купя ??? но да не е :pardon:менте :cheers: Лека вечер
 
A

Anonymous

Гост
[/quote]Сега ме заинтригува колеги от каде да си купя ??? но да не е :pardon:менте :cheers: Лека вечер
[/quote]

Продават го във всеки по-голям супермаркет. ;)
 

petkof

Редовен Потребител
Сега остава Warrior да потвърди дали писаното след него е така.След престоя от 5 дни вадят ли се стръковете или се оставят вътре? :write:
 
A

Anonymous

Гост
Termina4, освен всичко изброено от теб усилено говорят за тази билка и като за натурална "виагра" ;)
Незнам в съчетание с ракийката какво чудо ще е :bomb:
 

ininia

Потребител
ФТКС
Преди доста години при една екскурзия до Триград (тогава там се ходеше с открит лист) един местен човек ми показа мурсалския чай и си набрах малко.Неговото бране беше абсолютно забранено - записан беше в червената книга като изчезващ вид.Такова ароматично и вкусно нещо до тогава,а и след това, не бях опитвал.Въшебен е.
 
A

Anonymous

Гост
Всичко написано за мурсалския чай е вярно.Не го купувайте от аптеки тук в Смолян има един човек който си го отглежда ако иска някой мога да проверя колко струва.Да след като престои и се вади.Ако ракията е с висок градус и трябва да се разреди може и да се свари чая и тогава да се разреди ;)
 
Нагоре