Хапване, пийване, кой какво обича и как го прави

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от Anonymous, 11 Декември 2008.

  1. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,486
    От моите опити , стигнах до извода , че най-ми харесва да я правя от цяло парче бут . Осолявам го за ден-два , после го поръсвам със захар и хайде в шунковара . Меря температурата в горната част на шунката . Между 72 и 74 градуса е готова и месото е розово на цвят при нарязването (после се окислява и става бяло , като варено ) . За 2-2,5 часа става . Температурата на водата съм я мерил и е някъде там 85-90 гр . Не може да се вдигне повече , заради шунковара на керамичен котлон до степен 5 .
     
  2. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе
    Ами и моето беше цяло парче бут, което първо четири дни стоя затрупано със сол. После го преместих в саламура, пак солена. 100 гр. сол на литър вода и така още три дни. Днес изкиснах в студена вода за 3-4 часа и го нарязах на парчета, за да мога да го подредя по-лесно и плътно.
    Сложих найлонов плик в кутията и подредих добре месото, като леко поръсих с желатин между редовете. Вода не съм наливал, но не съм подсушавал месото и добре, че не съм налял, защото то отдели доста вода. Поддържах лесно 85 градуса температурата на водата на котлона - керамика, на втора от 6 степени. Варих два часа и половина, а месото беше малко под 2 кг. Боднах термометъра горе-долу в средата на месото и показа 73 градуса. Може малко да съм я преварил, но това е първи опит, ама днес заложих още един 3 килограмов парцал бут, този път направо в солена саламура, както си правя едно друго мезе, за което съм писал тук. Сега кутията със шунката е на перваза на прозореца за да изстине и след час ще я опитам. Докато се вареше шунката, във фурната се печаха едни джоланчета с медена глазура.

    Свински джолани с кост на фурна, с медена глазура.
    Със сосче от винце, балсамов оцет, едра дижонска горчица, и соев сос Кикоман и др. подправки.
    IMG_20190110_210441.jpg
     

    Прикачени Файлове:

    Karlito/Man, 7842, didarai and 6 others like this.
  3. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,486
    Прекалена игра му хвърляш на тва месо , при положение , че следва термообработка . Не му трябва и да е много солено . Аз го правя лееееко солено и сладникаво(захар) на вкус .Доста наподобява купешката "пражка шунка ) по вид и вкус . Спрях да режа на парчета и да уплътнявам . И с желатин пробвах . Не е ли кайма , не става здраво , но тогава вкуса е друг . Не лош , но не предпочитам цялото парче месо . Ако трябва , го уплътнявам (долу-горе ) с друго голямо парче месо . Пробвах и различни подправки , но само сол и захар + цяло парче месо , се оказа , най-добро за мен . 72-74 градуса са перфектните за мен . Правил съм и на 68 и 80 , но при 74 месото стои розаво и не е сухо (освен ако не е некой дърт дзвер ) .
    Пробвах и парчета бекон с кожа . Стана много вкусно , но ...бая калории , а аз от това бягам .
    Ако се пази добре от бактерии и стои в хладилник . Седмица изкарва в хладилника . После вече трябва да се пече и изяда .
    .............
    Джоланите ги прецизирах до това , да го сваря в херметика и после шоково запичам . Така е крехък , но кожата не става на пластмаса . Винаги го пека с кожа . Не си струва иначе . Като подправка ...само сол и после горчица. :)
    Мед(и портокал) като глазура ползвам за патица(може и пиле ) и за пилешки крилца или свински ребърца .
     

    Прикачени Файлове:

    ivodoc and petkof like this.
  4. 7842

    7842 Редовен Потребител

    Публикации:
    624
    от:
    Русе-0876302261-Георги
    Бате Ванко с този джолан така няма да стане работата :D,явно ти трябва визита:cheers:
     
    ivodoc харесва това.
  5. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе
    Едно хлебче от днес. Първото за тази година.
    IMG_20190119_160551.jpg
     

    Прикачени Файлове:

    Djack харесва това.
  6. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе
    Хляб с много висока хидратация от ей сегичка.
    Чакам го малко да изстине и да обиколи нивата.
    Много бърз (за хляб с такъв размер) около 1300 гр е изпечен и почти без месене.
    1.1.jpg
     

    Прикачени Файлове:

    • 1.2.jpg
      1.2.jpg
      File size:
      426.3 KB
      Прегледи:
      29
    • 1.jpg
      1.jpg
      File size:
      295.9 KB
      Прегледи:
      28
    • 2.jpg
      2.jpg
      File size:
      400 KB
      Прегледи:
      29
    • 3.jpg
      3.jpg
      File size:
      222.9 KB
      Прегледи:
      28
    • 4.jpg
      4.jpg
      File size:
      196.7 KB
      Прегледи:
      29
    • 5.jpg
      5.jpg
      File size:
      245.8 KB
      Прегледи:
      29
    • 6.jpg
      6.jpg
      File size:
      145.2 KB
      Прегледи:
      28
    • 7.jpg
      7.jpg
      File size:
      351.5 KB
      Прегледи:
      35
    • 8.jpg
      8.jpg
      File size:
      272.1 KB
      Прегледи:
      28
    • 9.jpg
      9.jpg
      File size:
      366.8 KB
      Прегледи:
      30
    • 10.jpg
      10.jpg
      File size:
      188.6 KB
      Прегледи:
      28
    petkof, didarai and fatalen like this.
  7. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    96
    от:
    Бургас
    Давай тертипа де! Мноого добре изглежда! :cheers:
     
  8. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,486
    Сладко кисело пиле , със зеленчуци(оборка на хладилника) и пъжен ориз .
     

    Прикачени Файлове:

  9. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе
    Оборудването за варене на крафт бира е почти събрано.
    Остава малко доизкусуряване, боядиване на стойката на помпата и топлообменника, един шкаф/поставка за другата голяма тенджера, в която ще се грее водата за майшуване и промивка и подвързване за захранвания и термоконтролери.
     
  10. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе

    Прикачени Файлове:

  11. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,262
    от:
    Старата София
    Старата любов ръжда не хваща :)
    Най-крехкото телешко което някога съм ял, телешки опашки! :cheers:
    IMG_1922.JPG
     
    scandalo, bleu81, didarai and 3 others like this.
  12. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе

    Прикачени Файлове:

    didarai харесва това.
  13. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,486
    Пиле в корнфлекс , салата и кюфтенца с киноа . :)
     

    Прикачени Файлове:

    lynx, ivodoc and sir John like this.
  14. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе

    Прикачени Файлове:

    Djack, lynx, sir John and 1 other person like this.
  15. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,780
    от:
    Русе

    Прикачени Файлове:

    didarai, lynx and petkof like this.
  16. staif

    staif Редовен Потребител

    Публикации:
    1,405
    Братци вчера напуках каракудите ,повечето са над кило,..за жалост "шарко" не се върза' и не клъвна, но от тях излезе доста хайвер
    Въпроса ми е как да го съхраня по дълго и какви са чалъмите' за разбиване ? ..знам че трябва да има и някакъв период на узряване,но не съм запознат ..пробвал съм с пържене ама и там не се получава-пръска се а много обичам да си го хапвам
     
  17. st_beer

    st_beer Редовен Потребител

    Публикации:
    2,923
    от:
    Ямбол
    Осоляваш го в един буркан и го чакаш да узрее. После го правиш на тарама хайвер . Има рецепти в нета. Ако го обичаш пържен може и на хайверени кюфтенца. Тях ги правя като посоля хайвера и чукна едно яйце вътре . Може и подправки да сложиш ако имаш желание. Обърквам сместа и с лъжица сипвам в загрято олио . Наистина пука и пръска ,но слагам вестник отгоре на тигана.
    Ето една статия за осоляването:
    http://flyfishing.iantra.com/photo-and-art/culinary-fishing-recipes/548-haiver
     
    Последна промяна: 20 Март 2019
    staif харесва това.
  18. staif

    staif Редовен Потребител

    Публикации:
    1,405
    Благодаря за отговора и линка остава да пробвам :cheers:
     
  19. Nikola

    Nikola Потребител

    Публикации:
    504
    от:
    Варна ; Шумен
    Става да се пържат в малка тенджерка с вестник, иначе наистина много пръска и всичко става мазало.
     
  20. peko

    peko Редовен Потребител

    От доста години не съм правил хайвер, ама кат се присетих сега и ми потекоха лигите.
    Преди време, когато ядях бял хляб, правех от средата на хляба нешо като черупки или пелмени колкото орех и по половин супена лъжица хайвер вътре, слепени.. После се запържват до златисто за около 4-5 минути. Нищо не пръска..,. Вадя на хартия и оставям да изстинат. Вървят и като мезе и като предястие и като гарнитура. От един приятел бяха кръстени уникални "рибни та?аци ".
     
    rivan, staif and Termina4 like this.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена