Поставяне на въпроси и дискусии, за които няма определена тема.

Да не забравяме за БК на проектилите...
Не съм сигурен дали БК-то на проектилите влияе на отката по някакъв начин, по-скоро субкалибъра може да има някакво минорно отражение.
Най-голямо отражение има силата, с която удърника удря клапана и освободената порция въздух, която тръгва да избутва чашката.Съответно според 3тия закон на Нютон, колкото повече сила се приложи в/у клапана и съответно освободената порция въздух се завиши, то отката става все по-осезаем (логично). Другия фактор, който драстично играе роля при отката е тежестта на самата пушка (скоро смятам да сложа половин кг отпред, да притиска еднакво към реста всеки път) и най-накрая захвата, като от там идват най-много грешки. Ако се опитаме да озъптим пушката, то едно различно стискане на ръкохватката променя "движението на отката", един по-различен натиск с бузата - променя и тн.

По-скоро моят идея е да видя дали има някакъв "sweet spot", където чашката прекарва най-малко време в цевта и в същото време пушката да е отскочила най-малко при движението от отката. Но по-скоро всичко си е правопропорционално. И това е при пушка с минимален откат, където може да накараш евентуално пушката само да подскача, а колкото повече се увеличава силата то движението на пушката освен нагоре става и назад осезаемо.
И най-важното на теста е, че на 10м в почти идеални условия изключваш фактори като БК, Вятър, Точна скорост на проектила, въртене на земята, позиция на Меркурий спрямо Нептун и тн. 1мм отклонение на 10м си е 0.5см на 50м.

Последна промяна:
На тоя клип по скоро ми се струва , че се вижда движението на пушката от стрелеца , а не на отката . Добре е да се търси идеалния изстрел за поредица от попадения , но за сега това е в областта на фантастиката при положение , че присъства човешкия фактор. Може би е възможно с електроника вече. А и да не забравяме , че не стреляме със съвършени оръжия и 5мм отклонение от откат е може би най доброто , което би могло да се постигне при повтаряемост на 50м и е почти невъзможно. Все пак не стреляме по мишени 10 и по малко мм на 50 и повече м. Сам си изброил факторите , които влияят на изстрела . Прецени си сам кои от тях влияят най много на точния изстрел и колко ще повлияе отката. Не иска много време и преценка. Сметни си го в проценти спрямо отклонението при откат. Успех.;)

Всичко започна с нагласата да елиминирам максимално човешкия фактор. За тези 40дж с коаксиален рест и заешки уши и не много стабилна маса е нужно единствено да подпирам с бузата пушката, не използвам рамо, не използвам ръкохватката, само буза и натискане на спусъка, като разбира се не елеменирам изобщо човешкия фактор, но съм го свел до минимум, поне за тази конфигурация. На първите 9 изстрела се вижда как пушката подскача право нагоре, което мен ме устройва напълно, при положение, че чашката е напуснала цевта много преди отката да е стигнал максималната си точка. На последните 3, с вдигането на мощността се вижда ясно как само бузата не е достатъчна, за 60дж ще трябва и по-стабилен захват на ръкохватката. След още някой друг джаул и рамото трябва да участва, все повече човешки фактори.
При едни перфектни условия винаги бих избрал 4.5мм, 0.5гр за 50м, но когато прибавим вятъра в уравнението и започваме да вдигаме калибри, грамажи, скорости, и някъде трябва да се тегли чертата и да се търси компромиса.

Най добрия вариант е да търсиш компромиса между мощност и далекобойност , като проектилите не са за пренебрегване . Ако търсиш идеалните изстрели според мен прекаляваш с изискванията си за прецизност с това оръжие , случайни проектили и дистанция. Няма нищо случайно. Свали гарда с изискванията , ще получиш удоволствието от спорта . Другото е професионализъм , не случайни ангажименти , и отива в други измерения. Не случайно споменавам проектилите . Там нещата стоят по съвсем друг начин и не става с любителски умения и оръжия. Успех.;)

Back
Нагоре