Поставяне на въпроси и дискусии, за които няма определена тема.

Иво, ако сметна, че трябва да се извинявам на някого за нещо ще го направя сам, но на лайнари не се извинявам затова, че са такива.
"Услужливия" явно е решил, че в крайна сметка ще се поизлъска след гаврата, която ти спретна пред цялото народонаселение. .
Извинявай му се, благодари му. Прави каквото искаш, но от мое име НЕ.
Бах ти наглия. Решил да си проси извинение.
Сега отномо ще слушаме за златния клапан и широката му душа.

Ванка, не се занимавай с пушки и оптики. Пускай го тоя клапан на състезанията и само гледай. Той си знае работата. 5то място от раз.

Последна промяна:
Вземете по едно такова да отпушите стреса.

Астрата е направил добър жест към Иво ама нему свалям шапка. Беше редно да се уведоми във форума. Така трупа само черни точки и негативи. Доминус е прав и за мен си остава лайнар. Без извинение.

Искам ми се да изляза да пострелям навън .... Но се сещам, че в това студено време пушката ще стане студена и като я внеса вкъщи по металните части ще се получи конденз. Възможно е да се появи и ръжда.
Как да избегна конденза и ръждясването и как процедирате при стрелба в студено време?

След темпериране на пушката от студено на топло - почистване с памучен парцал и лека оръжейна смазка после (като филм върху металните части).

Искам ми се да изляза да пострелям навън .... Но се сещам, че в това студено време пушката ще стане студена и като я внеса вкъщи по металните части ще се получи конденз. Възможно е да се появи и ръжда.
Как да избегна конденза и ръждясването и как процедирате при стрелба в студено време?
Затворѝ я в транспортния калъф (куфар), докато си още навън (веднага след последния изстрел), внеси я така в топлата стая, оставѝ я да се темперира 2...3 часа и тогава обслужи пушката.
Това важи, ако пушката не е намокрена.

Интересен въпрос над който никога не съм се замислял,ама сигурно защото никога не е имало повод за това. След стрелби при температури около нулата(а и не само),прибирам пушката в куфара и така до следващата стрелба. Травми и поражения,визуални и функционални по пушката никога не съм имал.

Затворѝ я в транспортния калъф (куфар), докато си още навън (веднага след последния изстрел), внеси я така в топлата стая, оставѝ я да се темперира 2...3 часа и тогава обслужи пушката.
Това важи, ако пушката не е намокрена.
А още по-добре е така, но в неотоплявано помещение. Не се налагат никакви излишни грижи.

Здравейте колеги,

Извинявам се за неловкия въпрос. Искам да си поръчам това оръжие. Интересува ме дали трябва да се регистрирва в МВР? В сайта пише "всяко пневматично оръжие", макар че няма дефиниция в закона какво е пневматично оръжие.

Също така видях, че има правило в закона, че ако е заупено от чужда страна времето за регистрация е до 4 месеца, а не в 14 дневен срок.

– Когато лицата по ал. 1 са придобили оръжие по ал. 1 в друга държава членка, те са длъжни в 4-месечен срок след придобиването да уведомят началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице.
Реално просто трябва да имам принтирано копие на продажбеният документ в себе си.

По спецификация СО2 версията е 46 Джаула и подлежи на уведомяване в КОС.
РСР веррсията с 310 барова бутилка и стрела с тегло 11 гр. е над 70 Дж.
Редно е, като задаваш въпрос, да го подплатиш с нужните линкове и снимки, а не, ако някой, имащ желание да ти помогне, да прави проучване, за да разбере какво питаш.

Здравейте, става въпрос за въздушна пушка
Винт за регулиране на спиусъка Snowpeak Artemis 5.5 PCP дали е наличен някъде?

IMG_20250212_143642.jpgSnowpeak Artemis 5.5 PCP, един от двата винта за регулиране на спусъка ми е изпаднал (вижда се на снимките). Знаете ли
    • къде може да се намери друг такъв?
    • Дали, ако си остана само с 1 винт, ще е проблем?
    • Къде може да се види размер
    • Дали някой в групата има такъв?

Attachments

• IMG_20250212_143649.jpg
    IMG_20250212_143649.jpg
    219.1 KB · Прегледи: 28
Последна промяна от модератор:
Почти съм сигурен, че е винт M 3x6. Kaзвам почти, защото не съм сигурен за дължината.
Аз поръчах такива с остър връх от Китай и чакам скоро пратката.
Идеята на острия връх е да се плъзга по-гладко.
Иначе имам винтове M 3x6 с лагерно топче на върха. Тези дни, ако остане време, ще пробвам на PR900.

В магазините за крепеж /по-хyбавите естествено/, има т.нар. стопорни винтчета. те са Ф 2,3,4,5,6 мм и са различни дължини. Всички са с имбyсно завиване. Просто трябва са намериш подходящото.
На снимката май и двете са там.
Не е проблем да стреляш така, но по-добре да сложиш втория винт. По-големия проблем е регyлировката, ако не си го правил, дай на някой по опитен. Голяма грешка е да се пипат тези винтове, особено от начинаещи. Те са настроени оптимално в завода и всяко пипане обикновено влошава положението. Когато не yцелваш, обикновено причината е дрyгаде, а не в характеристиката на спyсъка.

Аз на моята дияна - което си е чуст артемис pr900 и бях полирал частите на спусъка и бях сменял реглажните болтчета с по-дълги( нямам спомен какъв точно размер бяха). Не е лошо да се капне някакъв слаб осигурител който да се остави да засъхне преди завиване, понеже много лесно се развиват. Аз моя спусък го бях направил много лек и приятен. Трябва да се има в предвид че при прекалено олекотяване предпазителя спира да работи. Също така двете винтчета регулират в синхрон и трябва да се борави доста нежно с едното после с другото и пак така.
Най-важно според мен е след настройката при заредено положение да удари няколко пъти отзад приклада с гумен чук или нещо подобно, за да сме сигурни, че не е възможен самострел при случаен удар, изпущане и т.н ситуации

Позачудих се дали да не направя нова тема, но ще ползвам тази.
Тези дни след разни мои си тестове да разбера какъв е най-малкия контакт, който е нужен за да накарам пушчицата ми да подскача еднакво при Бенчрест стрелба, почнах да се замислям как един нищожен откат, който много хора пренебрегват, влияе толкова много на прецизната стрелба. Направих няколко записа, над които човек може да си поразмишлява, да види нагледно неща, за които е чел и чувал и в същото време да изникнат още чуденки.

Като колко всъщност подскача пушката, ако на 10м отклонението е 5мм гледано през оптиката?
Ако чашка прекарва 0.005с в 60см цев, изстреляна с 240мс, то дали ще излезе от цевта в същия момент на откат, както ако бъде изстреляна с 280 м/с с по-малко престой в цевта но с по-голям откакт?

Доколкото успях да видя, стрелял си с чашки с различна маса? Но те имат по принцип и различия в размера (нищо, че е един и същ калибър), и евентуални различия в сплавта, и различен БК...

Последна промяна:
Back
Нагоре