Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации
На нашия КОС-аджия никой не му се е връзвал, защото не се е налагало. Първо колега от София спомена, че там са му наговорили такива глупости и чак тогава и аз споменах, че нашият в Русе, също ми е казал така. Реших, че ще проверя, защото ми направи впечатление, как 2 служитела, от 1 служба, на 320 км един от друг, казват едно и също нещо. Оказва се, че в действителност е имало такива предложения - да се ограничат продажбите между граждани, но не са ги приели. Някои от служителите в КОС, явно са очаквали да ги приемат и затова са говорили такива неща. Началникът на 2 РПУ ми обясни нещата така. :cheers:

защото ми направи впечатление, как 2 служитела, от 1 служба, на 320 км един от друг, казват едно и също нещо
"Спуснато" им е. Под шапките. Единоначалието в полицията се изразява в отказ от собствено мислене и повтарянето на мислите на началството. Фуражки!

Днес се обажда един дето го хванали да пуца с въздушен пистолет в морската градина Варна,и го задържали за 24 часа полицаите. Обажда се на жената която е адвокат. Предложили са му я като служебна защита и вика, ама аз си пуцах настрани на една полянка в морската, не съм стрелял сред хора, дойдоха куките и ме задържаха. Питам се може ли да го задържат като си стрелял на полянка в морската? Жената вика, ми може, било обществено място.. Вие колеги какво мнение имате?

Доколкото знам стрелба с ВП в разстояние по-малко от 300 метра от населено място е забранена. Но всяка община май си има свои наредби. Така че хубаво е да има адвокат запознат с местното уреждане на законите. Дано му се размине леко и друг път да внимава. От такива постъпки всички може да пострадаме, ако органите на реда се напънат за по-строги мерки. Да не говорим, че може да стане наистина и някоя беля с неподозиращ минувач.

Закона няма да коментирам, защото не съм юрист, пък и по други причини. Проблема е, че е стрелял с пистолет на обществено място. Повечето хора не могат от разстояние повече от десетина метра да различат пистолет играчка от истински. Заради това не би трябвало да е разрешено ползването на "пистолети" на обществени места. Иначе банки май са обирани и с водни пистолети. Ако беше стрелял с прашка или лък мисля, че никой нищо нямаше да му каже въпреки, че тези пособия са с много-много по-сериозна енергия от двата джаула на въздушния пистолет.

Последна промяна:
Ако беше стрелял с прашка или лък мисля, че никой нищо нямаше да му каже въпреки, че тези пособия са с много-много по-сериозна енергия от двата джаула на въздушния пистолет.
Много добре казано.

Хаха.. Значи огнестрелното оръжие щом е 200м от населено място, се оказва по малко опасно от въздушното оръжие за което ограничението е 300м от населено място. Брей какви пушкала имаме опасни да му се не види.

Не виждам защо трябва да се обсъжда, днес ще стреля с пистолет в парка, утре някой с .50 калибър ще реши че може и ще почне и той. Не е сериозно даже да се коментира. Полицията си е свършила работата както трябва този път.

Това с метрите извън населено място е локум, който се разтяга само по форумите.
Във всички Общински наредби които аз съм чел, (ако) има дефиниция, тя е или "забранено в населеното място" или "позволено извън населеното място", без уточнявания за разстояния. И в повечето случаи се визират само огнестрелните оръжия.

Ловните оръжия са за "близък" бой и в повечето случаи не могат да "хвърлят" на повече от 100м. Идеята е - не да се убива, а да се слееш с природата. Всеки, който излиза на лов за да убива - си е сбъркал хобито и има нужда от психиатър, психолог или по-модерно - инфлуенсър. Въздушното оръжие има друга кинематика и джепането фърчи мааалко по-далеко..Ама не много...до към 300 да речем...

Всъщност е доста над 300.

Ема... дай подробностите - кажи, че се правят интервенции наречени "тунинговане". Масовката на пазара не е толкова далекохвърляща дори и на парабола.

п.п. Това ми напомни за детските спомени когато се бяхме басирали как мога да пикая на 20 метра разстояние... Наложи се да го правя от покрива на блока, а до там се стигаше по пътища неведоми. Не си бях представял, че като се кача - няма да ми е до пикане от толкова високо.... и след това замерването беше доста нетрадиционно и адски рисковано...

Късмет и здраве на всички!

Така е. А иначе, всяка пушка, която може да засили проектил 2,2 грама, в 22 или 25 калибър, със скорост над 290 м/с, е способна да го изстреля на над 500 метра. С 300-310 м/с, минава 600, без проблем. И говорим за стрелба по мишена, а не просто къде ще падне проектилът. Рекордът за далечен изстрел, с въздушно оръжие, с успеваемост, е с Тексан и е 1260 метра.

Последна промяна:
На мен тези 300 метра ми бяха казани от патрула който дойде на вилата преди няколко години повикан от наблюдателни туристи. Да не се повтарям излишно историята съм я споменавал и преди. Но е факт не съм го чел никъде като официален документ.

П.с. Патрула беше от 6то РПУ София

• Харесвам
Reactions: Sen
Пак се влиза в спиралата на "кой/кое е по-по-най".
На всеки занимаващ се с ВО, първото нещо което трябва да му влезе в главата е, че това е Оръжие. Нямат значение силата, скоростта. Нежелани поражения може да има и от 2,5 Дж с пластмасово топче. Затова и трябва да се третира като другите оръжия.
Затова няма метри, разстояния. Има "Забранено" в населени места и на обществени места (които може да са и извън населените) и толкова.

Статус
Заключена за публикации
Back
Нагоре