Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

lynx

Редовен Потребител
Дискутирали сме го и друг път. За мен лично, носенето на Удостоверение при евентуална проверка спестява огромна част от разправиите.
Всички сме виждали криви полицаи и не е добре да се разправяш с такива. Трябва да си ценим времето и нервите :)
Който са го проверявали, знае за какво говоря.
 

astra

Редовен Потребител
Всички сме виждали криви полицаи и не е добре да се разправяш с такива.
Има и не толкова криви полицаи. Но постъпи ли им сигнал и са длъжни да изпълнят процедурата и попълнят изискваните документи.
Пример (за свестен полицай): Пуцам в гората по тенекийки. Няма жива душа, освен едно бездомно кученце, завъртя се и замина. След малко, полицейска кола се зададе по пътеката. Полицаят ми вика: тук имало човек с пушка, подадоха ми сигнал преди малко. Аз съм с пушка, отговарям. Документи имаш ли? Имам, ето ги. Приятни занимания! Получих сигнал и трябваше да го проверя...
За мен остана да се чудя: бездомното кученце ли му подаде сигнала? Понеже наоколо нямаше абсолютно никой...
Полицаят дали е крив или е свестен, иска да види документ. Носете го със себе си и пуцайте с кеф :)
 

biserterziyski

Потребител
Колеги да попитам.От кога ми тече 14 дневният срок за уведомление.От дата на покупка (от крале) 4.02 имам някаква фактура на мейла или когато пристигне на 11.02.Мога ли да я уведомя сега с фактурата която имам от пощата или ще искат и пушката и оригинална фактура (незнам ще има ли такава при доставката).Да не губя една седмица ако ще ме връщат за нещо ми е мисълта.Става въпрос за 6 то РПУ Сф.
 

apapazov

Редовен Потребител
Има една бележка в пратката от Крале ако може да се нарече фактура, то е доста опростена. Пише пушка/примерно фх/ 1бр. Цена #$&лева и това е. Ще ти трябва и самата пушка, защото никъде във фактурата го няма номера на пушката, а КОСаджията ще го иска за уведомлението. Най добре като дойде я вземи и тогава отиди с нея да я уведомиш
 

emci74

Редовен Потребител
Логически и фактически, ти все още не притежаваш пушката. Притежаваш само фактура. А ако я уведомиш и не пристигне? :cheers:
 

biserterziyski

Потребител
И да има фактура в куфара най вероятно ще е същата като в мейла.Има цена ,име на пушката и сериен номер.Да физически още не я притежавам,но датата на покупка ще е една седмица назад когато дойде.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Но ще имаш бележка от куриера кога си я получил,всъщност точно тази бележка играе ролята на касов бон.
 

lynx

Редовен Потребител
В почти всички фактури за въздушно оръжие е посочен серийния номер на оръжието.
Като пристигне орУжието, на следващия ден уведомяваш. Няма да закъснееш, срока е 2 седмици.
 

svetlin

Потребител
Да споделя аз ,какво ми се случи миналата седмица. Купувам пушка 80 + джаула ВТОРА РЪКА ,без документи за регистриране в КОС,пушка на два месеца, единствено нещо, което мога да направя да искарам документ, че пушката е 16j .Звънях в София във ВИП,и те ми казаха земи пушката и я измерваме,но хронографа не ни работи
Отивам аз в СОФИЯ във ВИП и те ми казват 6.35 не може да е 16 j,казвам да я намерим, нямаме как.
 

Attachments

  • Документ228127327523894707.pdf
    168.8 KB · Прегледи: 67

apapazov

Редовен Потребител
Има цена ,име на пушката и сериен номер
Тогава може и да не ти искат пушката, но я метни в багажника за всеки случай, защото всеки КОС е различен.
На мойта пушка от Крале и на приятел от преди седмица във фактурата нямаше сериен номер, затова писах.
Изчакай я и тогава я регистрарай
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Относно вчерашната дискусия, за продажба на ВО втора употреба, между частни лица: Колегата, който подаде информацията, днес е разговарял с полицаи и са разнищили случая. Оказва се, че наистина няма такава забрана и си важат старите правила, с някои допълнения. Явно некомпетентността и глупостта, на някои служители, работещи в КОС е огромна и можеби се обяснява със състоянието на цялата държава.
 

rivan

Редовен Потребител
Когато има промяна на нормативната уредба и особено, когато тя е съществена, обикновено началниците на съответните служби информират подчинените си, провеждат обучение, семинари и т.н. с цел всички да прилагат адекватно новите правила. Явно снощната дискусия беше провокирана от непрофесионално изказване на служител и е добре, че се изясни ситуацията! А ние като данъкоплатци трябва да знаем и отстояваме правата си, защото институциите обслужват нас, а не ние - тях!
Все пак снощната дискусия имаше и добра страна - научихме, че уведомлението може да се подава и по електронен път, не е задължително непременно да ходим до служба КОС. Как ще се прилага това на практика ще покаже времето.
 

hristoss

Редовен Потребител
ФТКС
Колеги, къде ги водите тези дискусии? Гледах във форума, но не видях снощната...
За тази която говорят колегите е била изтрита и за това не може да я видиш
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
За тази която говорят колегите е била изтрита и за това не може да я видиш
Не ви и трябва да я четете тази партенка!
Ще ви я преразкажа накратко:
Колега "писател" създаде тема, която съдържаше мнение на незнаен КОС-аджия съгласно който в "Народен весНик бр.100" били приети промени да не може физически лица да си покупко/продават ВО.
НО КОМЕНТ!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Вчера, официално и на мен ми потвърди и началникът на 2-о РПУ Русе, че няма такива промени, касаещи покупко/продажба на ВО между частни лица. Всичко си е, както е било. Не знам, защо нашият КОС-аджия ги измъдри тия лудории. Вероятно е предполагал или някой му е казал така. Но всичко вече е изяснено и няма поводи за притеснение.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре