Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от cdman, 14 Декември 2008.

Статус на Темата:
Заключена за публикации
 1. 7842

  7842 Редовен Потребител

  Публикации:
  677
  от:
  Русе-0876302261-Георги
  Тук в Русе винаги са ми искали пушката за да сверят номерата.
   
  Gadnqra харесва това.
 2. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,461
  от:
  София
  Те могат всичко да ти искат, както и ти можеш на всичко да се съгласиш. Ваша работа.
   
  TheStarlingHunter харесва това.
 3. SvilenP

  SvilenP Редовен Потребител

  Публикации:
  364
  от:
  Габрово
  И в Габрово искат пушката.
   
 4. m42_orion

  m42_orion Потребител

  Публикации:
  54
  Ако искат да им занеса пушката, това няма да ми коства кой знае какво. Притеснението ми беше за документа за закупуване, защото някъде (мисля че тука из форума) четох как са върнали колега да търси фактура, без да ги интересува дали е издавана, изгубена и т.н. Май зависи на какъв кеф ще случиш косаджията. По принцип колегата fatalen е прав, че винаги можеш да спориш. Но предпочитам всичко да си мине мирно и тихо, и по-точно казано - лесно.
   
 5. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,461
  от:
  София
  Те и затова ви искат и долните гащи и откровено ви ебават с УВЕДОМИТЕЛНИЯ режим. Успех!
   
  Последна промяна: 11 Август 2018
 6. m42_orion

  m42_orion Потребител

  Публикации:
  54
  Разбрах. Свалих си образеца (Приложение № 11), просто ще го попълня и отивам с личната карта (може да си изкарам и банково извлечение за плащането към Крале). Ако искат нещо друго им напомням, че оръжието ми не е бойно и е на уведомителен режим, ако не се разберем, просто си давам образеца попълнен и подписан в деловодството (заедно с извлечението), поисквам входящ номер върху копие и си излизам.
   
  Последна промяна: 11 Август 2018
 7. Bay Mitko

  Bay Mitko Потребител

  Публикации:
  103
  от:
  Варна
  Ако не носиш пушката,/аз никога не съм ги носил/ направи снимка на номера на самата пушка, това помага, един вид не си сбъркал номера при писането. Банковото извлечение е плюс! Няма нужда да им припомняш, че оръжието е на уведомителен режим,те си го знаят, недей да знаеш повече от тях! Общо взето не го давай с рогата напред! Каквито документи имаш за покупката ги копирай и имай готовност да им ги оставиш! В КОС-а не са ни ни врагове, те си вършат работата, ние с въздухарките сме им най малкият проблем!
   
 8. m42_orion

  m42_orion Потребител

  Публикации:
  54
  Не, аз в никакъв случай няма да се заям, не обичам панаирите, просто ще гледам да мина без излишни нерви. Благодаря на всички, отзовали се на въпроса ми.
   
 9. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  624
  от:
  Пловдив
  Фактурата от Крале е напълно достатъчна за уведомление. Личен опит. Успех.
   
 10. Djack

  Djack Потребител

  Публикации:
  104
  от:
  Бургас
  Я да питам аз нещо! Скоро си взех едно плюкало (сигнална писалка) месингова от едновремешното арсеналско производство от продавалника! Регистрира ли се такова нещо и как аджеба става работата? Гърми с онези капси "Живело" и евентуално с ракети, ама размера за ракетите е много странен (10мм.), а тези разпространените са май по 15мм.
   
 11. lynx

  lynx Редовен Потребител

  Публикации:
  7,344
  от:
  Старата София
  Я не се занимавай с глупости, колега :)
  Няма как да регистрираш такова нещо, а и не те съветвам да се пробваш :D
   
 12. Djack

  Djack Потребител

  Публикации:
  104
  от:
  Бургас
  :):):) абе, .... и аз така си помислих, ама понеже тия неща се продаваха на времето, рекох да попитам! :cheers:
   
  lynx харесва това.
 13. kgb6502

  kgb6502 Новодошъл

  Публикации:
  11
  Здравейте колеги, моля за съвет.

  Днес си купих една norica dragon 5.5. На сайта на норика пише че е 22.3 джаула и аз наивно си мислех, че няма да се занимавам с уведомления в РПУ и т.н., но в магазина ми казаха че било добре да "уведомя" за да нямам проблеми. Общо взето класика - "царя дава, пъдаря не дава". Та се чудя какво да правя. Не ми се занимава с уведомление по две причини:
  1. Вбесяват ме подобни недомислени клонящи към идиотизъм закони и наредби, създаващи обширни възможности за всеки (в случая например скучаещ на пътя полицай забавляващ се с ровене по багажници) да ти трови живота както си иска. Дори и дадена идея да е добра на теория, ако не може да се спазва на практика, тя не бива да се вкарва в закон/наредба според мен.
  2. Подавайки такова безсмислено уведомление май човек си създава потенциални проблеми, ако например реши да продаде пушката някой ден, и което е по-лошо - ако някой скот в квартала вземе да стреля по деца/коли/кучета, естествено полицаите ще тръгнат по списъка с уведомленията... А скотът почти сигурно няма да е в списъка...

  Та въпроса ми е - има ли начин да не подавам уведомление и да съм относително спокоен че няма да бера ядове, или отговора е "не си длъжен, ама трябва, щото БГ е ..."? :)
  Малко ме съмнява че разпечатка от сайта на Norica ще има стойност...
  И още един въпрос - ако все пак тръгна да уведомявам, в рпу-то по адреса от личната ми карта ли трябва да е (от години не живея там), или може по "настоящ адрес" - последното просто ми е доста по-удобно,
  а и реално пушката естествено ще седи там.
   
 14. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,566
  от:
  Русе 0897860296
  1. Нищо не уведомяваш, защото пушката е под 24 джаула. 2. Уведомяваш по твое желание, за собствено спокойствие. Нито ще имаш проблем при продажба, нито при регистрация.
   
  astra харесва това.
 15. Sen

  Sen Редовен Потребител

  Публикации:
  725
  от:
  Варна
  Трябва да е в РПУ по адресна регистрация.
  Нужна ти е фактурата от магазина и документа на пушката.
  Важно е какво пише на въпросния документ, не какво пише в сайта - такива са ни законите.
  Ако на него пише под 24 дж, косаджиите направо ще те върнат - случвало ми се е е с една пружинна пушка. Казват, че законът бил ясен - няма ли 24 дж по документ, няма нужда от уведомление. Не им се занимава.

  П.П.: Казвам "документ", защото съм виждал вариации в именуването му - паспорт и др. подобни.
   
  Gadnqra харесва това.
 16. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,186
  от:
  Ловеч
  Съветът ми е следният, ако си убеден че пушката е под 24J НЕ УВЕДОМЯВАЙ, защото уведомителният режим е за над 24J.
  Моята пушка е ~19J и не съм ходил да се занимавам със служба КОС.
   
  redsox and Gadnqra like this.
 17. kgb6502

  kgb6502 Новодошъл

  Публикации:
  11
  Много благодаря за съветите!
  Ще помисля събота/неделя и ще реша.
  За съжаление в документа от магазина нищо не пише - само марка, модел, калибър и сериен номер. То ако пишеше колко е енергията, нямаше да питам - щях просто да пъхна копие от въпросния документ в калъфа на пушката. Всъщност можеха просто като приемат този закон да задължат търговците да го пишат това в документите за продажба, или направо служебно да уведомяват КОС за по-силните пушки, по електронен път примерно. И нямаше да има проблеми.
  Като се замисля, май за намаляване на вероятността от разправии ще е по-добре като я возя в багажника да не е в калъф а в една кутия от сондажна помпа дето ми се подмята в гаража. Идеално ще пасне. Да не привлича внимание. :)
   
 18. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  624
  от:
  Пловдив
   
 19. cilindura

  cilindura Редовен Потребител

  Публикации:
  543
  Преди няколко години отидох в КОС да регистрирам някои ценни за мен (с висока художествена стойност) пружинни пушки, но ... категорично ми беше отказано, тъй като служителите в служба КОС ми заявиха, че влизат в разрез със закона. Идеята ми беше с цел сигурност и евентуално проследяване да бъдат уведомени срещу съответния документ, но уви- КОС са абсолютно прави, че са в разрез със закона, в който е изрично упоменато, че се уведомява оръжие само над 24 джаула. А и погледнато отстрани от погледа на обикновен гражданин, четящ закона, си е така.
  Поздрави!
   
  Последна промяна: 26 Октомври 2018
  Nikola, redsox and dberov like this.
 20. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  2,902
  Преди 5 години, когато Баща ми се спомина, наследих няколко ловджийски пушки и една пружинка VZ 47, която има сантиментална стойност за мен и отидох в КОС. Предадох ловните пушкала и исках да регистрирам пружинката, с цел да имам някакъв документ за собственост, но ме отпратиха с абсолютно същия резон като описаната от Янко случка.
  Преди няколко дена с мен се свърза дознател еди кой си, от първо районно, да обяснявам защо едната пушка не можели да я намерят на кого се води. Обясних, че хал хабер си нямам относно ловните пушки на Баща ми, написаха един протокол, подписах го и това беше. Но сега стоя на тръни да не вземат да дойдат у дома на оглед или обиск и ако намерят тая пружинка се чудя как ще им доказвам произход или собственост. Също така върнах фабричните настройки на Крикета си, че и с нея може да стане сакатлък заради джаулте. Отново мисля да опитам регистрация на тая пружинка че и на щуреца, щото в закона може да пише едно, но в дадена ситуация да се разтълкува друго яче и да заминат курбан.
   
  Последна промяна: 26 Октомври 2018
  kaloyan_takev and cilindura like this.
Статус на Темата:
Заключена за публикации

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена