Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

kgb6502

Новодошъл
Ако под "форма" имаш предвид Приложение №11 - то си е чист свободен текст: "... със следните технически характеристики:" и оставени пет реда за писане.
Да, има подсказка отдолу, но това е просто подсказка какво примерно да се пише, и не те ограничава да не пишеш друго!
При това тази подсказка е съставена в типичен милиционерски стил (марката и серийния номер например не са "технически характеристики").
Ако беше "форма" щеше да има само три полета и толкоз:
Марка:
Калибър:
Сериен №:

По-интересното е, че в настоящата версия на закона и дума не пише какво трябва да съдържа уведомлението.
Има съществена разлика между "да уведомят писмено" и "да уведомят писмено с уведомление по образец съгласно приложение XXX". Първото си означава именно "свободен текст".

А дали могат да откажат - според мен могат, и като гледам доста хора пишат че им е отказвано. Има си логика.
 

dberov

Редовен Потребител
Дберов,какво значи ,,предадох ловните пушки,,??Ти ,така ли ги занесе и им ги остави??
Занесох ги в КОС, направиха протокол за всяка като описаха марка, модел, калибър, номер и подписах където трябваше. Не сметнах да обяснявам подробно за ловджийките понеже тях ги упоменах само формално в историята около пружинката.
 

lynx

Редовен Потребител
Копи/пейст от сайта на МВР:

ИЗИСКВАНИЯ ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ПРИДОБИВАНЕ НА НЕОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ – ГАЗОВО, ПНЕВМАТИЧНО И СИГНАЛНО

Във връзка с изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, всеки гражданин закупил неогнестрелно оръжие е длъжен в 14-дневен срок след придобиването на газово и сигнално и/или пневматично оръжие да уведоми писмено началника на РУ „Полиция” по постоянен адрес. За целта се попълва ЗАЯВЛЕНИЕ по образец приложение № 11 по чл. 54, ал. 1 и ал. 2 от ЗОБВВПИ (Образец Приложение № 11, към чл.54, ал.1 и 2), към което се прилага ксерокопие на фактура и лична карта. Неогнестрелното оръжие предоставя на Мл. ПИ КОС за сверка на данните. След подаване на заявлението се издава удостоверение за уведомление от РУ „Полиция”. Такса за подаване на заявление и издаване на удостоверението не се дължи!

Който продаде или дари на друго лице притежаваното от него неогнестрелно оръжие или го замени е длъжен в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено Началника на РУ „Полиция” по постоянен адрес като подаде УВЕДОМЛЕНИЕ по образец приложение № 11 по чл. 55 от ЗОБВВПИ (Образец Приложение № 11, към чл.55).
Лица ненавършили 18 години не могат да придобиват и носят неогнестрелно оръжие.
Който не спази срока за уведомление се наказва с глоба в размер на 500 лв.
 

kgb6502

Новодошъл
Това от сайта очевидно се разминава със закона - например липсва ограничението от 24J, закона не изисква и копие от лична карта, нито влачене на оръжието.
В такива конфликтни ситуации, законът, колкото и да е некадърно написан е с приоритет.

Но дори и в тези съмнителни "указания" няма нищо което да ти пречи да напишеш и енергия към "техническите характеристики".
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Не разбирам какви са тия истерии около уведомлението. Ами така е решено и така е правилно. Нищо сложно няма, независимо, че понякога в различните градове, КОС-аджиите работят по различен начин. Какво толкова ще стане като се уведоми пушката? Изобщо даже не са милиционерски приумици, а е нещо изключително важно - много ясно, че трябва да се знае, кой какво има. И без това имаме достатъчно либерален закон за въздушното оръжие. На всичкото отгоре процедурата е толкова бърза, проста, улеснена, че и безплатна. Писано е достатъчно по темата и мисля, че е излишно и неправилно да се плюе по полицаите или по закона за възд. оръжие.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Ники, моите уважения, ама и гащи се свалят лесно, ама на някои хора не им е приятно да им го казвате колко е лесно и безболезнено...
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Добре де, съгласен съм, но тук никой не сваля гащите. Даже, според мен се връзват по-здраво.
 

kgb6502

Новодошъл
Въпроса е принципен по-скоро. :) Ясно че е лесно да напсуваш законотворците и цялото МВР до 9то коляно и да се примириш.

Законът пише едно, ама ето някой си решил да пише на сайта на МВР че за "всичко" трябва да се уведомява. С което като минимум заблуждава и изнудва хората да правят нещо което не са длъжни. И това е в сайта на МВР! А че разни служби КОС работят различно - това пък е пълен абсурд. Имат един закон, в който само няколко реда са за неогнестрелните оръжия - длъжни са да работят еднакво. И патрулни да ти искат документи разни, при положение че закона те задължава да носиш само лична карта - всичко това са именно "приумици".

И закона има за какво да се плюе - създава хаос, възможност за тълкувания и полицейщина. Не уточнява как се решава каква е енергията на дадено оръжие, какви данни да се декларират, нито пък какви документи да се носят. Някакъв сбор от недомислени, макар и вероятно добри идеи.

Съвсем друга тема е, че действително има нужда от контрол, поне за по-яките, тук съм съгласен.
Но защо да си принуден да се отказваш от облекчението така или иначе давано ти от закона, само за да избегнеш евентуални "простотии" по-късно?
 

redsox

Редовен Потребител
Чл. 54. (Изм. и доп. – ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) Български граждани, граждани на други държави членки, пребиваващи на територията на Република България, граждани на трета държава, постоянно пребиваващи на територията на Република България, физически и юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, лица, създадени със закон или с акт на Министерския съвет, и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице.
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Същия този закон, който смяташ, че толкова те ощетява е най-либерален в цяла Европа и не само. И ти позволява да правиш, каквото си искаш, след едно просто уведомяване на неогнестрелното оръжие. И то ако превишава 24 джаула - упоменато е в закона. Отнема 10 минути. Какво толкова ти нарушава правата този закон?
 

lynx

Редовен Потребител
Аз не разбирам за какво са тия спорове.
Всеки сам решава дали, кога и защо да си регистрира пушката/пушките.
Аз за себе си съм решил, че така ми е по-угодно и съм ги регистрирал.
Все пак се налага да се пътува насам-натам с тия пушки.
Ще ме спре някъде някой недоспал "проверяващ", в лошо настроение и ще ми загуби времето да се надлъгваме, дали пушката е до 24 или повече джаули.
Не желая да подобрявам света и да се боря с вятърни мелници, специално за това определено не си заслужава.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Всеки собственик на ВО трябва да има законен документ за собственост фактура,касова бележка или договор за покупко-продажба,ако е над 24дж. е длъжен да я заяви в служба КОС!Когато се купува от наш оръжеен магазин му дават картонче "Удостоверение" в ,което ако е 24дж.+ пише,че е подлежи на уведомление ако не ,не пише нищо.Ако има някакви съмнения или промени се търси оръжейник с разрешително от КОС за тази дейност ,който да направи измерването и да състави протокол за измерена енергия.Във всички документи са посочени данните на двете страни и на оръжието!Също така оръжието може да има паспорт в който да е посочена мощността или на цевната кутия...Аз лично съм отказвал да закупя ВО защото търговеца ме лишава от информиран избор и откровено ме лъже,че оръжието е над 24дж. :)!Това е моят опит!
 

Gadnqra

Редовен Потребител
Не естествено. Има право да си ги продаде, на човек, който има право да ги притежава. Ако изкара курс за ловец има право и да си ги прибере. Просто стоят там на съхранение.
 

Niki

Редовен Потребител
Адаш,знам как стоят нещата,ама от написаното от Дберов разбирам само че ги е оставил в КОС и нищо повече.Дберов,как стои въпроса?Какви са пушките?Продаваш ли ги?
 

andi

Редовен Потребител
Не естествено. Има право да си ги продаде, на човек, който има право да ги притежава. Ако изкара курс за ловец има право и да си ги прибере. Просто стоят там на съхранение.
Правилно , така е по закон.
Нямаш право да съхраняваш ОО ако нямаш разрешително за това , дори да са твоя собственост . Предполагам случая Беров е точно такъв : Получава ги по наследство ( и те стават негова собственост) , но няма разрешително ( няколко вида са , в случая за съхранение) и е длъжен да ги предаде срещу протокол за съхранение . Пак са си негови , но са в КОС по АР.
Има 1 година срок или той да изкара разрешително или да ги продаде или дари на човек с такова . След тази година стават собственост на Държавата .
 

kgb6502

Новодошъл
Какво толкова ти нарушава правата този закон?
Правата ги нарушава мвр, закона с мъглявите си формулировки улеснява това.

Позабавлявах се днес да чета публикувани в нета съдебни решения по обжалвани наказателни постановления на тема неподадени уведомления.
Горещо препоръчвам на всеки, освен че е забавно и има яки куриози, разбираш и кое е важно, и как се тълкува. Изводите:

- за да те глобят, трябва да докажат че е над 24J, не може просто да пишат че е над. Как - техен проблем. Ако не представят нищо - печелиш.
- трябва да докажат и датата на придобиване на оръжието, защото от нея зависи датата на нарушението (+14дни) - задължителен реквизит на акта.
Съда не го интересува как. Няма ли дата на придобиване в акта (загубил си / нарочно не си им дал документ) - печелиш.
- дори да докажат и мощността, и датата на нарушението, за тези нарушения има давност от 1 година (чл.34, ал.1 от ЗАНН), започваща да тече от момента на извършване на нарушението.
Т.е. ако са се заяли с теб повече от година след придобиване - няма санкция дори да докажат нарушение.

С две думи - почти невъзможно е да те глобят (стига да обжалваш) дори действително да си в нарушение, камоли ако си чист. Именно това беше и важното за мен.
Но могат да ти губят времето, защото за съжаление не им налагат санкции.
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Нещо повече, защото съм се интересувал по темата още преди приемането на закона. В България няма кой да докаже по законен начин мощността на което и да е въздушно оръжие. Хронографа сам по себе си не е лицензиран за мерене на скорости на проектили. За да бъде един хронограф законно средство за измерване на скорост е необходимо да бъде тариран и проверен в Института по метрология и съответно удостоверено с придружаващ протокол и холограмен стикер. Това не може да бъде направено, защото те нямат как да тарират и удостоверят годността на уреда. Следователно това е поредната "вратичка", която ще успее да те отърве от каквато и да е санкция.

"Но могат да ти губят времето, защото за съжаление не им налагат санкции."
Вероятно повечето от колегите именно това ги притеснява и затова си уведомяват всичко.
 

Bay Mitko

Редовен Потребител
Тука многократно се посочи, че режима за притежаване на ВО в България е повече от либерален, в малко държави в Европа се доближават до пушки над 12 Дж! Голям праз, да си обявиш пушката в КОС? Какво толкова! И на мен ми се иска да си обявя всичките въздухарки, за ад имам някаква сигурност за тях при определени обсоятелсва! Като не може, не може, обявяваме другите! Според мен нещата се прецакват от малоумни типове, които не могат да разберат че 200 м от населено място, са си 200 метра, стрелба на открито в населено място си е крими проява. да си размахваш пушката без калъф от вкъщи до колата си е също простащина. Това се нещата които утре ще прецакат възможността да стреляме със ПеЦеПе-та и Суматри!!!
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре