Дигитални оптики и прицели с дневно и нощно виждане, далекомери, балистични калкулатори.

Интересна джаджа от Алито:
Я только что нашел это на AliExpress:
BGN413.83 | Дополнительный баллистический умный лазерный дальномер с Bluetooth, умный баллистический калькулятор, пары с Smart HD
Без пари . Имам го на ATN Mars 4 - работи перфектно . Единствения минус за мен са габаритите му .

Това дали може да се монтира на нормална оптика и да работи с приложение на телефона, като ти показва корекциите?

Това дали може да се монтира на нормална оптика и да работи с приложение на телефона, като ти показва корекциите?
Не . Калкулатора е в мерника . Далекомера му задава само дистанцията . Не знам дали го обясних разбираемо . :))))))

Почва лекинко да ми писва от тея боклуци. Ше темперирам пушката, сакън 2 капки конденз да не попаднат на чудото на шведските технологии (FX де) и да вземе да ръждяса. А явно и зимното слънце ако е на 30-тина градуса косо и заминава матрицата на Парда (червения филтър поне). С голяма доза сигурност се е пре*бала матрицата и на Color се вижда в едно хубаво червеникаво, небето си е синьо де ... Чудя се има ли смисъл изобщо да им предявявам претенции, в менюала пише:
Light Exposure: Do not use the device to focus directly on strong sources of light such as the sun or electric
welding. Direct exposure may damage the detector and void the warranty.

Със сигурност не беше директно и нямам ъгломер да кажа слънцето на колко градуса светеше встрани от оптиката, нооо вече си имам дигитална оптика със образ във червения спектър ..... Всъщност проблема си е в мен - прекалено големи очаквания имам (към тези БОКЛУЦИ, но да не се повтарям...)

То не е ли така с всички цифрови фотоапарати, които не са огледално-рефлексни?;)

пробвай да му върнеш фабричните настройки от менюто. не би трябвало да е матрицата в цветен режим. ако и в черно бял режи не работи тогава е матрица

Интересен обрат - вкарах го вътре (държа пушката в неотоплена стая на вилата, нарочно, за да избегна големи температурни девиации) и лека по-лека си възвърна цветността. Има някакъв артифакт - като бледа линия в цветен режим, малко над центъра, но почти не се забелязва. Ще го видя утре как е. Не знам какви филтри има, респективно няма, но за мене е боклук. FX-a също е един голям боклук за мен (да няма съмнение ;), клакьорите да се чувстват поканени, и да - не разбирам от пушки, особено от въздушни). Чакам Балистасите да листнат Калибргън Снаип II в .22, слагам Елемента и се стреля само един вид слъгове до безкрай ... Нямам време и нерви вече, наиграх се с цеви, регулатори, пружини, пелети, дигитални оптики и звездолети.

Колега, разбирам терзанията ти с FX - цеви, регулатори, налягане, пружини и т.н.
Именно по тази причина не си взех FX. Според мен марката е болест - наливане на излишни пари (поне на стойността на пушката) и прахосване на време за тестове (лично мнение).
От ПЦП-тата си взех - два AA S 510 в 4.5 и в 5.5 и два Вулкан-а в 5.5 и в 6.35.
След като си ги нагласил първоначално (което не отнема много време) не се занимаваш повече.
Вадиш от шкафа пушката, стреляш и уцелваш. Скоростите еднакви, попаденията еднакви. На 150-200 метра перфектни групи.
Без значение на метеорологичните условия.
Скука.

FX-a също е един голям боклук за мен (да няма съмнение ;), клакьорите да се чувстват поканени, и да - не разбирам от пушки, особено от въздушни). Чакам Балистасите да листнат Калибргън Снаип II в .22, слагам Елемента и се стреля само един вид слъгове до безкрай ... Нямам време и нерви вече, наиграх се с цеви, регулатори, пружини, пелети, дигитални оптики и звездолети.
Не съм съгласен колега.Имам същата пушка,като твоята.Лека,прецизна и много точна.Без никакъв тунинг...с чашки разбира се.И през ум не ми е минавало да се заигравам с цеви ,регулатори,пружини и т.н.Да наречеш една ,от няколкото водещи марки за въздушно оръжие "боклук"е силно казано!Може-би,ако си беше взел Maverick или Impact-пушки за слъгове,и си ги беше надстроил по същия ред,сега щеше да си първи фен на марката! Без лоши чувства.

Като си спомня на Сепултура одисеята със Маверика ... Прав си, но не е честно - FX трябва да имат дисклеймър - за неженени, без деца, без частен бизнес .... или поне без 2 от трите .. Всичко е въпрос на време, очаквания (или липса на такива) и приоритети. Нищо друго. Всичко хубаво на всички ви, и дано 2025 да ви донесе здраве и мечтаните пушки. Амин.

Прочетох много генерални изводи на база малък опит!
И аз съм чувал за Хасан какви ли не негативни мнения, но съм виждал как сме ставали смешни със премиум пушките за Н- хиляди лева от такъв и никога не съм си позволявал да кажа, тези са боклук!
Даже и за Вулкан! :p

Факт е , че Митака с каквато и пушка да стреля, ни бие по сбирките! От там си правя заключението, че не Господ и марката са най- важните, а уменията на стрелеца.

Не искам да всявам смут. Изказаното е лично мнение, а личното мнение си е някак си .. лично. Съжалявам и за спама в темата.
Та на въпроса - днес учудващо съпорта на Пард е доста разговорлив - разменихме по няколко мейла вече, сега и видеа им пратих.
Мейла на който отговарят е support@pard-tech.com <support@pard-tech.com>, а човека в Европа (Полша, където е базирана поддържката им) е krystian.leszkowicz@pard.com.
Оптиката е на различна вълна по различно време - ту са и (почти) наред всички цветове, ту става половината червена (долната част), а горната с нормални цветове. Може и да няма връзка нито със светлината от слънцето, нито със темперирането, това са някакви работни теории... Та да видим, ще ви държа в течение, може да е от полза на някой. Весело посрещане на новата година!

Кратък ъпдейт - приемат я за сервизиране. Адреса на ПАРД Европа, където ги сервизират е: Rzymowskiego 31, 02-697 Warsaw
Като изгледаха видеата, казаха, че според тях е проблем в IR филтъра. Засега звучат много разбрани и учтиви, пу-пу. Та да видим.

За тези които купуват нощна оптика: 850nm или 940nm?
Също някой в темата назад беше писал, че може да си купиш освен без лазерен далекомер, може и без подсветката - да не тежи ако ще се ползва само като дневна. Но в сайта на пард не намирам как може да се закупи без подсветка, може ли повече информация?
В момента има ли нещо по-добро от този пард NV-SC4 за сходни пари?

ПП:
Загледах се в сайта на PARD. Тези имат много лоши и непостоянни наименования на приборите си.
Опитах се да направя сравнение, между новия (който мислех да по-добър заради матрицата) NV-SC4 (наричан от тях още "NV-S450CL" и "DS5-LRF") и по-стария NV008SP2.
Поиграх си доста да направя една сравнителна таблица и се оказа, че доста неща НЕ са по-добре на DS5.

DS5-LRF
NV-SC4
NV-S450CL
NV008SP2
Sensor
Resolution(pixel)3840*21602688*1520
Pixel Size(um)22.9
Sensitivity(Lux)0.0010.001
Frame Rate(fps)30Color mode:60/Mono:30
Image EnginePARD VLEAPARD VLEA
Optics
Objective Lens(mm)50/7050/70
Optical Magnification(x)4/5.64.5/6.5
Digital Zoom(x)2/32
Continuous Digital Zoom4-8/5.6-11.24.5-9/6.5-13
Field of View (Horizontal)5.0º/3.5º6.4º/ 4.6º
Field of View (Vertical)5.0º/3.5º4.8º/ 3.4º
Field of View (Diagonal)7.0º/5.0º8.6º/ 5.7º
Focus Range(cm)5m-∞3m-∞
Eye Relief(mm)10035
Exit Pupil(mm)106
Diopter Adjustment(D)±5± 5
Display
TypeIPSOLED
Resolution(pixel)800*8001440*1080
Reticle Style66
Reticle ColorRed/white/yellow/greenwhite/yellow/green
Color ModeColor
Mono BW
Mono Green
Mono Yellow
Color
Black
white
Power Supply
Battery Type18650 Li-ion BatteryLithium Ion18650*1
Output Voltage(V)3.73.7
Operating Time(h,max)58
External Power SupplyUSB Type-CType-C
Connections
USB Type-CYesYes
HDMI OutputYes?
WiFiYesYes
Supported AppsPardVision2PardVision2
IR Illuminator
IR TypeVCSELVCSEL
IR Power(w)55
IR Illuminating Level33 Levels
IR Distance(m)350350
IR Wavelength(nm)850/950850/940
Photo / Video
Photo Resolution(pixel)1536*1536-
Photo Format.JPG-
Video Resolution(pixel)1440*10801440*1080
Video Format.mp4.mp4
StorageMicro SD cardSD card(128GB)
Main Function
PIPYesYes
LRF Detection Range(m)600 (LRF Version)5-1000(LRF Version)
Range Unit Selectionmeter/yardmeter/yard
GyroscopeYesYes
Recoil-activated RecordingYesYes
Auto RecordingYesYes
Loop RecordingYesYes
Time StampYesYes
Record AudioYesYes
Beep SoundYesYes
Exposure CompensationYesYes
Red Dot?Yes
Mute Button?Yes
PIP?Yes
Ballastic Caculator?Yes
Environmental Characteristic
Degree of ProtectionIP67?
Operating Temp(°C/°F)-30~55/-22~131-20 ~ 50
Recoil Resistance(J)60006000
Material
HousingAluminium AlloyAluminium Alloy
Objective LensGlassGlass
Measurement
Product Dimension(L x W x H, mm)L245*W75*H55
(With Eyepiece)
175 x 70 x 55
N.W/pcs(with/without battery, g)TBD495/450
Ще я добавя и прикачена, тъй като си играх да подчертая кое е по-хубаво (поправете ме ако греша)

Та сега съвсем не ми е ясно коя от 2-те е по-добрият избор. Моля за мнения!

ПП2: Някой знае ли колко тежи целият комплект (с монтажи и батерията) на някоя от тези оптики?

Attachments

Последна промяна:
Всъщност проблема си е в мен - прекалено големи очаквания имам (към тези БОКЛУЦИ, но да не се повтарям...)
Ти пробва ли да върнеш фабричните настройки? Че пард имат косури така е ама за тия пари толкова.

А пък относно пушка погледни AGT Vulcan 3 HP.Мани ги тия FX.
За тези които купуват нощна оптика: 850nm или 940nm?
Също някой в темата назад беше писал, че може да си купиш освен без лазерен далекомер, може и без подсветката - да не тежи ако ще се ползва само като дневна. Но в сайта на пард не намирам как може да се закупи без подсветка, може ли повече информация?
В момента има ли нещо по-добро от този пард NV-SC4 за сходни пари?
: Някой знае ли колко тежи целият комплект (с монтажи и батерията) на някоя от тези оптики?
В момента за тия пари за които е NV-SC4 няма друго на пазара(Дори и за 2 пъти над тази цена няма да има аналог).Новия сензор на NV-SC4 е отличен.SC470L го теглих и отговаряше на описанието(но е теглен без монтажа.Монтажа да е още 100гр максимум.На мен моя ми излезе около 1250 лева с таксите от митницата.Уреда е с функционалността на доказалия се DS-35 само че е в много по-малък корпус. Може да се купи без далекомер.Без подсветка мисля че не се предлага.Подсветката да тежи 50гр най-много.Прибрана е и не пречи.Китаеца ми препоръча 850нм и се вижда до около 300м с нея.Няма какво повече да искаш от такова устройство.

Стигаме до минуса на NV-SC4 и аналоговите апарати на Пард със същия монтаж:Оригиналните скоби който пристягат монтажа към уивър шината надигат монтажа от едната страна с почти 1мм и единствения вариант е да се изпилят с качествена финна пила за да може монтажа да легне добре и от двете страни на релсата.Ако не намерите качествена пила изобщо не се захващайте защото частите са закалени.Аз използвах 1 квадратна 3х3мм и 1 правоъгълна 2х5мм пила.
IMG_20250114_204929.jpg

IMG_20250114_204911.jpg
IMG_20250114_204839.jpg
IMG_20250114_204719.jpg
Относно литиево-йонни батерий 18650 за всички уреди дърпащи до 8А ток препоръчвам тази.Най-доброто което може да се намери по нашия край.

Последна промяна:
Ти пробва ли да върнеш фабричните настройки? Че пард имат косури така е ама за тия пари толкова.
Така е, не може да се очаква твърде много (и това ми е грешката, че имам някакви по-високи очаквания :D).
Не, не съм ги връщал фабричните настройки, проблема ми се стори лекинко хардуерен.. Пратих го миналия Понеделник до сервиза на Пард Европа в Полша (както писах по-горе), и онзи ден вече бях получил нотификация от DPD, че пътува наобратно пратен от някакъв сервизен техник. Ако не друго, поне са бързи, ще видим какво и как са фикснали. Ще пиша пак като дойде.

Така е, не може да се очаква твърде много (и това ми е грешката, че имам някакви по-високи очаквания :D).
Не, не съм ги връщал фабричните настройки, проблема ми се стори лекинко хардуерен.. Пратих го миналия Понеделник до сервиза на Пард Европа в Полша (както писах по-горе), и онзи ден вече бях получил нотификация от DPD, че пътува наобратно пратен от някакъв сервизен техник. Ако не друго, поне са бързи, ще видим какво и как са фикснали. Ще пиша пак като дойде.
Ти не си мисли че като дадеш 5к или повече за уред ще получиш нещо по-добро.Пример давам с марката Pulsar.Извънгаранционен ремонт(изтекла гаранция).Преди да пратиш уреда няма ориентировъчна цена,време и дали може да стане.Ако изпратиш уреда ти дават цена.Ако не си съгласен за цената на ремонта задърждат уреда и така.

Иначе моите проблеми с DS-35 бяха че понякога след запис на клип/снимка в дневен режим минаваше на 20-тина кадъра в сек(а трябва в дневен режим да са 60) и започва да забива.Върнах и настройките и се оправи.

На новия уред SC470L като му върнах фабричните настройки и не мога да му настроя жироскопа(не че ми трябва де).

Back
Нагоре