Като за начало благодаря на всички които са се включили до сега по темата...........Точно поради факта, че съм както се изразяваш "Средностатистически (даже не знам дали съм средностатистически или по-ниско) лаик" загледах въпросната пушка и ми допадна като идея. Колко е функционална и удачна като избор се надявам да разнищим тук и да реша дали е "моята" пушка или не. Ориентирам се към тази пушка като за първа и не мисля да остана дълго с нея ако ми хареса хобито, а да мина на по-високо ниво. Както се казва опипвам почвата в момента като се опитвам да не хвърля много пари за нещо което може да не ми допадне, но и не искам да взимам най-евтиното пушкало и да се откажа още с първите изстрели.
Ето ти мнение от друг средно статистически лаик.
Преди да си избереш и купиш пушка трябва да си изясниш няколко неща. Например за какво ще я ползваш - за развлекателна стрелба или за спортна. Колко често ще я ползваш, колко време, усилия и средства си готов да отделиш за това, което смяташ, че ще ти стане хоби. Защото с покупката на пушката нещата не приключват, ами тепърва започват. След като си изясниш тези неща, мъглявината се прояснява и се очертава силуета на пушката. Ако са надделяли спортните амбиции - си купуваш немощна плякалка десетина джаула, 4.5 мм и почваш да тренираш. Днеска 100 сачми, утре 100 сачми и така лека полека след 50 000 изстрела ще си цар на групите.
Ако все пак решиш че пушката ти трябва за друго, тогава си избери най-красивата /според тебе/ най-удобната /за тебе/ и най-мощната - 25-35 джаула са си съвсем прилична сила, задължително 5.5 мм. Ако те кефи многозарядна - вземаш я.
Каква е разликата ли?! В единият случай си купуваш инструмент за постигане на резултати, там изискванията са железни и е добре да послушаш колегите - те ги разбират тия работи. В другия случай си купуваш лична вещ, за удоволствие и тогава не слушаш никой. Още повече че говорим за оръжие, а тук индивидуалните предпочитания са на първо място.
Сега за споменатия от теб модел от презряната марка ГАМО.....Много хора са разочаровани от тази марка, защото вероятно не са си отговорили навреме на горните въпроси, направили са грешен избор и съвсем логично са получили грешни резултати. Много повече се доволните от тази марка, но те не пишат тук във форума. Тук ще прочетеш, че ГАМО не се това което са били преди, че били от пластмаса, ще чуеш остроумното твърдение на бай Еди Кой Си от преди 10 години, че ГАМО правили най-хубавите кутийки за чашки и прочее салати. Разбира се че ГАМО не са най-добрите пушки /такова жУвотно нЕма/ но предлагат огромно разнообразие от модели и можеш да си избереш най подходящата за тебе. Всички останали изброени марки, са също много добри, някои модели са с отлични показатели и ако си наясно с предназначението на пушката, може да се загледаш и в нещо по-елитно.
Понеже виждам че са те налазили нЕкви бацили и нагазваш в терминологията - "първа пушка, хобито, по-високо ниво, да се откажа"......не се мисли, че ако извадиш пачка и си купиш някое Фани, Ани, Дани, или друг шедьовър на спортната железария, нещата ще се подредят от самосебе си. Уменията които имат колегите и резултатите с които заслужено се хвалят, са плод на дългогодишен труд и старание, нещо което те кой знае защо пропускат да споменат.....Вероятно от скромност.