ХS-BAM 40 както и AA TX200 и AA Pro Sport

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
Ами то противооткатната система според мен тук е home made АА при пружинките нямат такава система поне до колкото знам!
 

lynx

Редовен Потребител
Тази RECOILLESS SYSTEM /безоткатна система/ си е домашна изработка на гръка SEERHAN, той си ги изработва и инсталира сам на пушките. Преди време имаше подобно клипче с Вайраух 97, пак от същия джагал беше правена пушката, той винаги си слага логото на творбите.
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
И явно ги прави много добре.
По-малък откат = по-голяма точност.
Ако някой от форумните майстори се хване да разработи подобна система, интересът към ПЦП-та рязко ще спадне. ;)
 

Loki

Потребител
И на мен ми направи впечатление, че се мести цялата конструкция спрямо приклада.. кво правим тогава с оптиката- измества се фокусното разстояние, е верно след изстрела, но и самата оптика попада в откатната част- малко дявол на магаре... ;) при Дианата кат чели е по-добре идеята.....
 

CaMyPau

Редовен Потребител
ФТКС
ФТДМ
Добро решение е намерил Слави от нашата група за Дианата. Със изработена от Илиянския скоба е хванал оптиката за приклада, без да контактува със самата подвижна част. По този начин е решил и проблема който по-горе е описан, а и по този начин може да се сложи и най-финната и крехка оптика без да има опасност пушката да я счупи...
 

Слави

Модератор
Модераторски Екип
ФТДМ
Да ХабсИлютно :exclaim:
Стана доста грозно и @ilian ми забрани да го снимам ;)
Но мога да сложа спокойно ФТ оптика и проблеми НИХТ

това което се вижда на снимката е по стария вариант ... и не чак толкова грозния, но се оказа и по-калпав. Сега този "монтаж" продължава назад хваната в приклада... и не мърда не шава!
 

Attachments

  • 020562819-big.jpg
    020562819-big.jpg
    130.7 KB · Прегледи: 193

DANNY

Редовен Потребител
Точноста е завидна!
Стреля на механични и прави доста добра група на 60 ярда.

032pa.jpg
 

ilian

Потребител
Мисълта ми беше как се получават такива фокуси ;),на Дианата чашката немойш я намери после пък и на F300su е подобна изсторията.Просто тук нещата се получават много перфектно :bravo:
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
В клас ПП не е забранено да се участва с пушка, оборудвана с противооткатна система. Факт е, обаче, че по международните ФТ състезания в този клас се състезават само откатни пушки. Факт е също, че пушките с противооткатна система се произвеждат или доста над, или доста под 16J. Лично аз не знам дали участието с откатни пружинни пушки в клас ПП на състезания е негласно спортсменско споразумение, или липса на подходящо противооткатно оръжие в международния клас. Но ако е спортсменско споразумение - подкрепям го изцяло. При стрелба двата типа пружинна пневматика нямат нищо общо като трудност за реализиране на точно попадение :no:.
 

sir John

Редовен Потребител
ФТКС
Противооткатната система по принцип не търпи какви да е оптики, още по-малко ФТ такива с голям увеличение и страничен паралакс.
За справка Д54/56 - коментирано е доста по въпроса.
Противооткатната система е въведена в спортната стрелба с цел подобряване на точността/групираността с диоптрични мерни прибори. И тъй като ефектът й е доказан, по-късно е въведена в любителската пружинна пневматика или т.нар. "магнум пневматика", но в комбинация с мех. мер. прибори или добри оптики с по-скромни показатели (но не и цена) придружени от допълнителни аксесоари като стопери, дампа маунт и т.н.
И чак след това идва ФТ като стрелкова дисциплина/спорт/хоби (или кой както предпочита) с неговите специфични изисквания към хардуера и най-вече към оптическия прицел, който не се погажда много-много с противооткатната система на пружинната пневматика. Като успокоение на феновете на ПП във ФТ остава фактът, че отката на хубава пружинка в 4,5 на 16Дж не е чак толкова критично голям, че да не може да събере група 40 мм. на 50 м.(колкото е убойната зона на това разстояние) и в същото време да понесе ФТ оптика.
А инъче признавам, че стрелбата с ПП с противооткатен механизъм си е един вид душевен оргазъм.
 

bor1968

Потребител
Разликата наистина е единствено в накатката на ложата и ръкохватката.
Или китайците са изработили някоя партида в този вид /хората за пари правят всичко/, или накадката е направена в последствие.
Интересно ми е само с какво ги стреснаха, че спряха производството на копия на някои легендарни модели вкл. и Б-40 ???
И другото което се питам, няма ли да пуснат нещо ново на пазара, че турците са напред с материала.
Ето Б-40 /ААТХ200 с открити мерни прибори :
http://www.hatsan.com.tr/new_dominator_200w.asp
И не изглежда зле :yes: Разликата ще е че туркинятя няма да е с централно зацепване и спусъка няма да е идеален, но ще има опция за изработка на ГП. Ако и цената е добра ще отвлека една бройка, като куцо пиле домат ;)

ПП. На родния пазар така и не дойде Б-40 в кал. 4,5. Сега съм сигурен, че турците ще ни пратят и от трите калибъра ^-^.
 

soundmax

Редовен Потребител
ФТКС
FreeMan написа:
Някой виждал ли е такъв Бам 40? http://www.youtube.com/watch?v=Casp0f7pOGc
Приклада му е също като на Air Arms TX200, докато нашите или поне тази която аз имам е "дюс".
Това ако се появи на родния пазар ще събера пари и ще го взема, мечтата и на мен си е да го има в кал. 4,5 като на bor1968, но и той е прав в крайна сметка може и един Хасан да се вземе като този http://www.hatsan.com.tr/new_dominator_200w.asp , БАМ-чето си ми е слабост и все още съжалявам че ми се наложи да го продам ;)
 

FreeMan

Редовен Потребител
Не вярвам да са си играли с приклада за да ги продават.
Най-вероятно така си идват от Китай.

Вчера след почистването на моята видях че шраудър барела беше се отделил с милиметър от основата навън. Леко го чукнах и се намести обратно.
На някой случвало ли му се е.
 

bor1968

Потребител
FreeMan написа:
Вчера след почистването на моята видях че шраудър барела беше се отделил с милиметър от основата навън. Леко го чукнах и се намести обратно.
На някой случвало ли му се е.

От моите слаби познания на терминие на чужд език, мисля че става дума за кожуха на цевта, или бъркам? ???
Кожуха е закрепен за цевта посредством шлици. Затова завъртане в ляво или дясно не е възможно, но по оста може.
При моята също го има тоя проблем, Кожуха от отката излиза с милиметър-два напред и като го чукна се прибира, но не съм забелязал това да пречи на точноста.
 

FreeMan

Редовен Потребител
Да точно, :D
А може да се измъкне напълно или няма такава опасност.
Иначе как се маха кожуха - знам че е трудно начинание, но ако моя е тръгнал вече...
 
A

Anonymous

Гост
Извинявам се за лекия off-topic, но в тази тема няколко пъти се споменава новият модел на Hatsan с фиксирана цев - http://www.hatsan.com.tr/new_dominator_200w.asp
Защо не се споменава /няма интерес към/ другия подмодел - карабината?
http://www.hatsan.com.tr/new_dominator_200w_carbine.asp
Тя също не изглежда зле, само където е с по-къса цев и е по-къса като цяло.
 

bor1968

Потребител
bernhard написа:
Защо не се споменава /няма интерес към/ другия подмодел - карабината?
Тя също не изглежда зле, само където е с по-къса цев и е по-къса като цяло.
Просто така се случи, че копирах първия линк. Аз лично бих предпочел карабината. Разликата от тия 6 см. идват единствено от надулника на първия модел. По добре без тоя пластмасов надулник с тая мушка, хем ще е лембезия, хем ще пречи на оптиката, а не може да се махне щото на него се фиксира лоста за зареждане. Не че няма да може да се замени с метален такъв, но ще е безмислено след като хората са го направили при карабината.
Отговора е прост, който ще слага оптика избира карабината ;). Само дето от мен почна обсъждане на пушка дето няма нищо общо с темата :pardon:.
 

qtex

Потребител
Уф... бях им се зарадвал на новите модели ама като гледам 4.5 кг. тегло без оптики и други джаджи направо се отчайвам. Тия хора май не са стреляли прави никога. Не знам вие как обичате на стреляте ама аз обичам прав и сега моя Hatsan ми къса ръцете. Правя 30 изстреля и трябва да си почивам, че ръката вече не е стабилна. Оптика не използвам ама пак, сега моята е 4-4.1 кг. Раьбирам, че по-високото тегло прави пушката по-стабилна при изстрел ама т'ва за въздухарка вече става ненормално. Те при по-следващата генерация ще са по 6 кг....

Явно трябва и за най-прост изстрел да се правиш на снайперист или състезател, никой не уважава добрата стара стрелба от ръка ;) (осъзнавам, че за групи не се стреля за от ръце) Ама друго си е да наредиш няколко стари диска за компютър и на механични да ги целиш от 30-40 метра прав! :rambo:
 
Нагоре