Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от cdman, 19 Ноември 2008.

  1. jako_1

    jako_1 Потребител

    Публикации:
    76
    от:
    Варна 0897835302
    Да Димчо Нейков е майстора, стоманата е ELMAX
     
    batnan, Gadnqra, rifle and 1 other person like this.
  2. t.marev

    t.marev Редовен Потребител

    Публикации:
    453
    от:
    Пловдив
    Трябва да се тества....С някоя изсъхнала луканка.:)
     
    Gadnqra харесва това.
  3. nelsky

    nelsky Потребител

    Публикации:
    132
    от:
    Варна-0888/281825
    Аз наскоро установих, че от всички ножове, които съм събрал у нас, този мъник минава през сух суджук все едно е масло. Опинел #8
    IMG_20200527_142449.jpg
     
    Gadnqra, ivodoc, lubo and 2 others like this.
  4. peko

    peko Редовен Потребител ФТКС

    Мдааа, същата карбонка ползвам вече 13-та година, без да е точена, още със заводската заточка си реже мезетата на тънко без грешка. И не са се появили петна или ръжда още.
    Пробвана и от други колеги по сбирки и нац. срещи.
     
    Gadnqra and rifle like this.
  5. bleu81

    bleu81 Редовен Потребител

    Публикации:
    534
    от:
    София
    стига бе! Мислех, че само аз съм се минал с тоя ръждилник.

    П.П. Шегувам се! Ножката е супер. Първо мислех, че е грозен и непрактичен но с времето го обикнах :)
     
    Gadnqra харесва това.
  6. jako_1

    jako_1 Потребител

    Публикации:
    76
    от:
    Варна 0897835302
    Мезета реже без проблем наряза и 50сетина пилешки крилца и си бръсне. Скоро май няма да се затапи
     
    batnan and Gadnqra like this.
  7. zograffa

    zograffa Редовен Потребител

    Публикации:
    272
    Опинелите са доста тънко сведени и макар и затъпен продължава да върши работа заради геометрията на острието.Карбоновите режат повече.
     
    Gadnqra, rivan and Djack like this.
  8. jako_1

    jako_1 Потребител

    Публикации:
    76
    от:
    Варна 0897835302
    От личен опит, понеже имам.няколко прахови стомани и също така и руски инструментални стомани. Важно е да се определиш въпросният нож под какъв градус да си го заточиш и за какво ще го ползваш, така ,че да ти върши работа и да не се захабява лесно също така е важно как е източен дебелина и.т.н
     
    luft9waffe and Gadnqra like this.
  9. rivan

    rivan Редовен Потребител

    Публикации:
    545
    от:
    София
    Да, Опинелчетата са добри ножчета! Само гледайте да не ги мокрите много, че затягат дръжките при сгъване. След миене ги подсушавайте, а най-добре замо забърсвайте на сухо.
    И понеже по-горе стана въпрос и за Мора-та, сравнете двата ножа и ще видите разликата между работния нож(Мора) и мезаря(Опинел), аз лично харесвам повече втория вид заточване.
     
    luft9waffe and Gadnqra like this.
  10. xpresident

    xpresident Редовен Потребител

    Публикации:
    1,576
    от:
    Варна
    Идея къде мога да дам да ми наострят ножичката за пури?
     
  11. hristoss

    hristoss Редовен Потребител ФТКС

    Публикации:
    567
    от:
    Пловдив - 0899001948
    Васко пробвай тоя...градски ти е
    Преди ми е заточвал едни нестандартни неща..
    https://m.facebook.com/tochilar/
     
    xpresident харесва това.
  12. venciru

    venciru Потребител

    Публикации:
    504
    от:
    Варна
    Васко, аз за всички остриета в къщи ползвам
    https://nojovete.bg/blog/
    но не знам за ножичка за пури дали ще се хване. Има и телефон и можеш да попиташ. Иначе е трето поколение точилар.....
     
    xpresident харесва това.
  13. hristoss

    hristoss Редовен Потребител ФТКС

    Публикации:
    567
    от:
    Пловдив - 0899001948
    Това е сайта на същия човек който му предложих и аз
     
    xpresident харесва това.
  14. oblaka

    oblaka Редовен Потребител ФТКС

    Публикации:
    919
    прекрасен майстор е.мисля ще се справи без проблем
     
    xpresident харесва това.
  15. rifle

    rifle Потребител

    Публикации:
    97
    от:
    Пловдив
    А ако там не стане пробвай на този тел.-+359 888 568341, Тинко !
     
    Gadnqra, xpresident and Djack like this.
  16. desso

    desso Новодошъл

    Публикации:
    5
    Здравейте група! Моля помагайте с идеи за грижа за карбоново острие. Извинявам се, ако някъде е писано по въпроса, просто нищо не открих. Реших като за начало да изпробвам нещо евтино, но като цяло май някъде греша. Острието престоя 24 часа в оцет, 24 часа в Кока Кола и пак ръждясва. Параграф 22, като го наостриш ръждясва, като го окислиш се затъпява
     
  17. Frankeiy

    Frankeiy Потребител

    Публикации:
    86
    Сушене,чистене,не пипане с пръсти.
    Не разбирам,ама нашите дерачи след много сушене и бърсане ”близнат” острието в парче сланина преди да ги приберат.До края на мероприятието е задължително и да са омотани във вестник.Защо-незнам.След това какво е съхранението пак незнам.Въпреки,че не намирам логика в сланината,нали и нашите пръсти са потни и мазни.
    Поздрави.
     
    desso харесва това.
  18. joro_ihr

    joro_ihr Редовен Потребител

    Публикации:
    689
    от:
    София
    След патинирате го измий с топла вода и сода бикарбонат. После пробвай само със строп. Би трябвало да те задоволи резултата.
    П.с. 24 часа в оцет и 24 часа в кола ми се виждат много.
     
    Gadnqra, luft9waffe and desso like this.
  19. peko

    peko Редовен Потребител ФТКС

    Имам карбонка на Опинел на 13 години. Ползва се само за рязане на мезета и салати по събирания, излети, за риба и т.н.
    Никога не е третиран допълнително с нищо, но и никога не е мит с веро или обезмаслител.
    Ако съм рязал сланина, само го забърсвам със салфетка, но не до сухо. Ако съм рязъл зеленчуци, изплаквам леко с вода и подсушавам, преди да продължа с месните продукти..
    За това време има само едва забележими 2-3 точици и то по ръба на гърба на острието.
    И не е точен до сега, достатъчно остър си е все още.
     
    Gadnqra, rifle, petkof and 2 others like this.
  20. desso

    desso Новодошъл

    Публикации:
    5
    Благодаря за съветите. Втори опит. Ще докладвам
     

    Прикачени Файлове:

    Gadnqra харесва това.

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена