Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от cdman, 19 Ноември 2008.

 1. rifle

  rifle Потребител

  Публикации:
  97
  от:
  Пловдив
  За патинирането използвай железен трихлорид (принципно този препарат се използва за ецване на платки). След това измий с вода и четка. По-добро покритие няма да може да направиш. Основното за подръжка е никога да не го оставяш мокър. По нагоре в коментара на Peko ти е обяснил как да го правиш!!!
   
  peko, Gadnqra, batnan and 1 other person like this.
 2. mdinkov

  mdinkov Потребител

  Публикации:
  992
  от:
  Пловдив
  Каквото и да направиш нож от ръждаема стомана си ръждясва , ако решиш да го потопиш в железентрихлорид не го дръж дълго време , че е доста агресивен ако се откажеш от ецване и искуствено патиниране , не го оставяй мокър ако режеш киселинни храни ,като домати или кисело зеле хубаво измимаве и един филм мазнина като зехтин примерно . Но рано или късно той ще си патинира . Полирането на повърхностите също забавя процеса на ръжда само ,че е трудоемко .
   
 3. batnan

  batnan Редовен Потребител

  Публикации:
  358
  от:
  Бургас
  Водата и желязото не се харесват , получава се ръжда. В същото време мазнините не се харесват с водата , не могат да се смесят. Затова е хубаво ножът от ръждаема стомана да има тънък филм от някаква мазнина - примерно сланина. Оцета е киселина и разяжда малко или много, и като патинираш някакъв слой от метала си заминава . А къде има най-малко метал - на острието , затова след патинирането не бръсне или се затъпява бързо защото режещия ръб е патина . С тия гимнастики/оцет и кока кола /кока колата не знам какво въздействие има / сам си преебаваш ножа . Ножа или леко омазнен или сух без досег до вода.
   
  Gadnqra and Bay Mitko like this.
 4. qnko

  qnko Потребител

  Публикации:
  41
  Острието ръждясва, е и какво от това?
  Продуктите от ръждата са полезни за организма!
  Кучкарите нарочно дават вода на кучето си от ръждива паница, за да е здраво.
   
 5. sts1969

  sts1969 Редовен Потребител

  Ако ще се ползва, ецване в разредена Фосфорна киселина (преобразувател за ръжда) но потъмнява. Ако няма да се ползва и ще е за красота, полиране до огледален блясък. Направил съм си меч от ресорна стомана 65Г, полирал съм до огледало, и вече 10 години няма и петънце. :cheers:
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена