Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

petkof

Редовен Потребител
Никога не бих платил някой да ми точи ножовете , ако един нож не можеш да заточиш защо събираш ножове?
Моите уважения, ако си добър в точенето на ножове, но народната поговорка гласи "Ако имаш кило брашно, го дай на Майстор"!
 

batnan

Редовен Потребител
Моите уважения, ако си добър в точенето на ножове, но народната поговорка гласи "Ако имаш кило брашно, го дай на Майстор"!
Не е нужно ако имаш интернет
Ако ти е интересно го изгледай цялото , ако не виж след 10-та минута как аз си точа ножовете , и съм достигал острота да режа салфетка.Сега колко го задържа ряза си е от материала на ножа.
 

vedra

Редовен Потребител
Никога не бих платил някой да ми точи ножовете , ако един нож не можеш да заточиш защо събираш ножове?
Съгласен съм с тебе. Знаех си, че не ми е мястото в тази тема, та за това ще се опитам накраткода обясня (не винаги ме се получава)защо писах тук.
Имам отношение към остриетата от малък. Дядо ми беше професионален касапин и държа касапницата си до 1965 година, докато не му я взеха насила. Едната от стените му беше покрита от горе до долу с ножове, сатъри, брадви, триони, масати, заточващи камъни, кожени каиши- абе като олтар му беше. За съжаление нищо не остана защото вуйчовците и братовчедите ми разнесоха и изпозагубиха всичко, аз съм изтърсак. Както можеш да се досетиш, за ужас на майка ми и за радост на баща ми, дядо всеки ден ме ограмотяваше по темата.Спомням си че арсеналът му беше беден от към марки и произход- Вусхов, Солинген и Фишер- само немски производители доколкото знам. Имаше и десетина габровски ножове, които бяха изтъняли като пирони- ползваше ги на тезгяха за обезкостяване и разфасоване на пържоли и котлети за мераклиите. Българските му ножове бяха само от една махала около Габрово, май Баевци се казваше. До тук добре, бог да го прости дядо Лальо, не прихванах професията му но запомних едно нещо "Лезвията(така им казваше той) е само инструмент, който ти помага да си свършиш работата в касапа, за друго не ти трябва".
Затова в горния пост казах, че ги ползвам само за работа и нямам колекционерски страсти, нито пък влечение към супер заточените лезвии, които могат да те порежат само докато ги гледаш.
Абе накратко, ако отворя магазин за рязане на салфетки, вече знам към кой да се обърна за заточване на инструментариума.:cheers: Шегичка, надявам се да носиш на майтап? уважавам интересите на всеки.
По-долу публикувам и последното острие с което разполагам- истински работен катър от 1986, та до днес- 34 години вярна служба. "ОРКА" на "Креси суб"- като истински италианец освен всичките си положителни качества има и един недостатък- ръждясва лесно. Знам, че все още ги произвеждат ама май не се купуват много от днешните водолази- сега носят едни чекийки дето не можеш да ги намериш когато ти потрябват, а ако ги намериш и ги напънеш между два камъка или на някой палос оставаш само с дръжка. Аз не разбирам но знаещи хора твърдят, че наистина твърдата стомана по която не остават следи от несвойствени за един нож дейности нямало как да не ръждясва- предполагам че в днешно време едно такова твърдение вече не валидно. Имай в предвид че след всяко излизане го подсушавам и смазвам, суша канията и тогава го прибирам и все пак, ако се загледаш ще видиш че го е избила ситна пот тук, там. Що грунт е изкопал и камъняк е изстъргал, само аз и стари баби знаем:
20200423_055858.jpg 20200423_055936.jpg
Само да добавя, че никога не е заточван, под никаква форма.

Много е яко клипчето. Сума неща научих от него.
 
Последна промяна:

sts1969

Редовен Потребител
Аз понеже нямам доверие на сервиза си за кафе :D, взех че си купих заточваща система с променлив ъгъл, и 15-20 камъка от 120 до 10 000 грапавост. Ползвам я вече 2 годинки, и за този период съм минал на нея почти всичките си фолдъри. :pardon::cheers:
DSC_0198.JPG DSC_0267.JPG
 

petkof

Редовен Потребител
Аз също ползвам керамика за леко източване, но ползвам супена чиния. По-стабилна е от чашата, ако има нужда от повече натиск.
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Всеки знае две и двеста.
Да, по необходимост, може да се бутне леко на чиния, чаша, на стъпалата, на цимента.
Но вероятно разбирате, че когато става дума за професионално заточване, горното звучи смешно.
Не напразно за тази цел има има работилници с оборудване за няколко хилядарки.
Човек работещ професионално с нож, не може да си позволи повече от това, да го заглади на масат, знаейки, че масатът е до едно време.
След това, трябва да мине на друг вид заточване.
Тук се изключват някои видове касапски ножове, които са направени от такива стомани, че се точат само на масат, докато свършат, но те се точат през 10-15 минути.
Едва ли професионални готвачи и хора с други професии, на които ножът не им слиза от ръката по 8 часа на ден,
ще седнат на цимента да си точат чекийките или готвачите да прегърнат по една чаша или чиния, защото те имат доста под ръка в кухните.
Все едно в нашия форум да влезе ножар и да започне да обяснява за пушки, особено ако говори врели некипели.
Пропърчето, лека му пръст, обичаше да казва:
- И аз мога, и тати може, ама козата иска пръч.
 

batnan

Редовен Потребител
И кой говори за професионални готвачи , професионална работа с нож по 8 часа? И да масата върши същата работа като професионалния заточвач , който се нарича така защото това му е професията. И професионалното му оборудване, и масата пък дори и чашата/чинията/ свалят материал от ножа.И ако се прави правилно ,под необходимия ъгъл не е нужно да се ходи при професионалиста с техника за хиляди. Професионално заточване за мен е когато произвеждаш ножове да го заточиш под правилния ъгъл в началото, всичко друго е поддръжка на на този ъгъл. И като заключение аз ще продължа да точа вече на чиния по идеята на petkof , а пък който се занимава професионално и не може да си наточи ножа да ходи при професионалисти.
 

Djack

Редовен Потребител
"Целия в кръв ма напрай" ;):)
Масата ще свърши същата работата като тая на "професионалния заточвач", ама един друг път! Масата дори не се използва за заточване, ама това е друга тема! Всеки може да ги "точи" и на тоалетна чиния ако иска, все пак ножовете са си негови, ама искам да видя, как точно ще поддържаш правилния ъгъл с тая методика и колко време ще ти е необходимо да го превърнеш в инструмент за стъргане на гащи с тоя метод!
Това че някой си точи ножовете по правилния начин, не го превръща автоматично в професионалист, а просто в човек, който си се грижи правилно и с подходящите инструменти и пособия за ножовете си (и тези на комшийките, разбира се)! ;):cheers:
 

batnan

Редовен Потребител
Ами от 5 години ползвам един и същи нож и го точа по тоя метод,и никой друг освен мен не смее да го пипа защото в началото доста кръв се проля. Малко е рано ама айде :cheers::cheers:.

П.п. Пак пусна кръв , и вие сте виновни . Първо се усъмних в теорията и практиката си, и наточих ножа да реже салфетка;). После към 16часа взех да режа картофи да опържим / картофите ги режа на дъска,да са с квадратно сечение / и изведнъж нещо червено ги обагри.Веднага ми стана ясно за какво иде реч макар да не усетих нищо ,пак си рязнах палеца. Слабо, с една лепенка ще се оправи, обаче най-виновен е колегата Djack ;) дето ме подведе да пия по никое време:):cheers:.
 
Последна промяна:

batnan

Редовен Потребител
 
Последна промяна:

petkof

Редовен Потребител
Такава Мора в зелено, имам от над десет години вече. Стои ми в джоба на вратата на колата и се ползва постоянно за всичко. За парите си е много добър нож. Пластмасовата кания е с щипка и е много удобна за закачане на джоба. След толкова експлоатация обаче, вътрешното "зъбче" на канията се поизтри и ножа не стои стабилно в нея ако се наклони с дръжката надолу.
 

rivan

Редовен Потребител
Да, хубаво работно ножче.Произвеждат се в няколко различни модификации, според типът стомана от която е изработено острието, различават се по оцветяването на дръжката и канията.И заточването е като на работен нож, с доста голям ъгъл, за да държи на издевателства.Лично аз предпочитам по-малък ъгъл на скосяване. Но за цената си е перфектен.Моделът Mora 2000 също е много добър.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Адаш, хвани канията, погледни го туй зъбче и се замисли, какво може да му "напластиш"....
Сигурен съм, че ще ти хрумнат поне няколко варианта, изпълними с подръчни средства дори.
На моята стана с пробиване на малка дупка и заливане с топъл силикон, Кат се изтърка, пак нов и така.
 

mdinkov

Редовен Потребител
И заточването е като на работен нож, с доста голям ъгъл, за да държи на издевателства
Морат е с доста малък ъгъл на заточване по спомен някъде около 25 градуса а за да държи на издевателства ти трябват около 40 , то той пак държи не е кекав но това се дължи на скосовете не на ъгъла , иначе не е лош нож това е един от най практичните ножове непретенциозен , евтин и сравнително добро качество
 

Stanley 2

Потребител
Тези ги имам от 1998г Купих ги от Толедо.
 

Attachments

  • IMG_20200523_184230.jpg
    IMG_20200523_184230.jpg
    242.2 KB · Прегледи: 60

jako_1

Редовен Потребител
И дългоочакваният ми подарък
 

Attachments

  • IMG_20200520_093544.jpg
    IMG_20200520_093544.jpg
    219.4 KB · Прегледи: 81
  • IMG_20200520_093533.jpg
    IMG_20200520_093533.jpg
    211.6 KB · Прегледи: 79
  • IMG_20200520_092443.jpg
    IMG_20200520_092443.jpg
    128.3 KB · Прегледи: 82
  • IMG_20200520_092435.jpg
    IMG_20200520_092435.jpg
    177.8 KB · Прегледи: 77
  • IMG_20200520_092425.jpg
    IMG_20200520_092425.jpg
    195.9 KB · Прегледи: 79
  • IMG_20200520_092416.jpg
    IMG_20200520_092416.jpg
    210.9 KB · Прегледи: 80

andi

Редовен Потребител
Ха , изпревари ме , . И аз като го видях това си помислих.
 
Нагоре