ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

A

Anonymous

Гост
Re:ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - и начини за нейното овл&#1072

Пише се точно същото, но огледално по вертикалната ос. Това което праща истрелите при десничари на 3 часа (прекалено обхванат спусък), при левичари ги праща на 9.
 

piperov_pipi

Потребител
Имайте в предвид, че тези корекции са за стрелба от положение - прав, легнал с ремък и на коляно с ремък, също така за ФТ стрелбата. За бенчрест стрелбата трябва всеки много внимателно да си направи преценка, понеже захватите са много по-малки /леки/.
За левичарите корекцията трябва да се чете така:
изстрелите отиват на 12ч. - чупене китката нагоре.
на 1-2ч. - бутане напред с рамото /очакване на отката/
на 3ч. - прекалено малък захват на спусъка
на 4-5ч. - стягане на пръстите при изстрел или трепване
на 6ч. - рязко дърпане на спусъка или чупене на китката надолу или наклоняване дулото напред
на 7-8ч. - стягане на захвата при натискане на спусъка
на 9ч. - прекалено стискане на палеца или голям захват на спусъка
на 10-11ч. - запъване на спускането /очакване на изстрела/
 

dinkata

Редовен Потребител
Аз искам да попитам за момента когато изстрелите отиват към 4-5 часа, когато трепваме или стягаме пръстите не се ли отнася за всички други часове а не само за 4-5 този момент с мърдането (трепването) ? Или нещо аз не мога да си го обясня ?
 

piperov_pipi

Потребител
Динка, при стягане на пръстите /говорим за ръката, която натиска спусъка/ за десничарите изстрелите отиват на 7-8ч.
Проследи внимателно логиката, когато при изстрел стиснеш по здраво пушката тя се измества на ляво от там и изстрелите отиват наляво. Това обикновенно се получава, когато нямаме прецизно насочване на оръжието и в стремежа си да компенсираме насочването подсъзнателтно стискаме по-силно пръстите и от там се получава грешката.
ЗА ПРЕЦИЗНИЯ ИЗСТРЕЛ СЕ ИСКА ПОСТИГАНЕ НА ПЪЛНА ХАРМОНИЯ М/У СЪЗНАНИЕТО И ТЯЛОТО, ЗАЩОТО СЪЗНАНИЕТО КОНТРОЛИРА ТЯЛОТО.
 

piperov_pipi

Потребител
Започналия спор - ЗА и против РЕСТА ме провокираха да напиша следното.
1. Това, което пишат колегите за "менгемето" важи за пушки с над 800м/с. т.е. за карабини там куршума е напуснал цевта преди отката.
2. Пушката не "обича" твърдо захващане. Много лесно може да се провери...
3. Понеже се твърди, че при БР стрелбата няма участие стрелеца направете проба. Насочвайте пушката и без да я пипате натискайте спусъка. Който на 25м. за до 16дж. и на 50м. от16дж. нагоре направи само 10 - ки в дисциплината, която ще се стреля в Ботево ще му подаря пушката, която продавам FWB 300su
БР стрелбата е трудна, защото там стремежа е да постигнеш максимален брой 10-ки, не просто да уцелиш мишената. Ако някой каже, че му е скучно да стреля само 10-ки, дай боже всеки му подобна скука. Трябва да се съобразяваш с вятъра, понякога да изчакваш да утихне максимално /а времето те притиска/. Трябва да имаш стабилна маса, стабилен столи т.н. Оборудването е най - важно за тази дисциплина ЗАПОМНЕТЕ го. Ако сме против РЕСТА и масите мисля, че трябва темата за рестове и маси да се закрие.
За да спрат приказките и споровете трябва по най бързия начин да се уточни регламента, при който ще се провеждат състезанията по БР стрелба. На всички състезания трябва да е един и същ.
1. маси и столове - какви се допускат
2. предна и задна опора - какви могат да бъдат
3. мишени - за 25м. и за 50м.
4. времетраене на стрелбата.
 

andi

Редовен Потребител
По повод разразилите се спорове в тази тема и в темата за масите и рестовете, искам да напиша и моята гледна точка. Нарочно изчаках няколко дни, за да се успокоят страстите.
Да започна с това че темата за Бенчерест се коментира много разпалено от колеги участвали само на едно състезание или изобщо не участвали. От друга страна са Бургазлиите, които се включиха късно( направо на експреса ,първа класа), но за 2011г година мисля, че нямат изпуснато мероприятие.
Какво значи правилно за едно хоби, което в БГ практикуваме организирано от 3-4 години.Кога станахме циг_ни , кога ни почерняха дупетата ? Колко скоро беше като си стреляхме по няколко човека от покрива на 1 кола - някой да е мислил тогава за маси , рестове ,заешки уши , ФТ , Никота с "колелета от пералня" , клас 16 и подобни ?
Когато Братушка е правил правила за първото Ботево, той е гледал от някъде и е взел това, което смята той за правилно. Когато аз направих правилата за Бенча на Оризари също съм гледал от няколко места, освен регламента на българската федерация по Бенчерест, /които обаче се отнасят за стрелба с огнестрелно оръжие, на предварително оборудвани и регламентирани стрелбища/. Нормално е когато правим правила за състезания на гола поляна и аз, и Братушка да преценим, че е по-добре да има малко отклонение от това, което сме прочели и нашите регламенти да отразят нашето виждане, като организатори.
Дори и олимпийските спортове, търпят корекция в правилата периодично.
Искам да уточня , че говоря освен за пневматичния Бенчерест и за ФТ. И двете дисциплини не са олимпийски. БР и ФТ в Австралия, САЩ, ЮАР, Англия, Германия и Русия ще са доста различни едни от други. Но остава това, че са вариации на прецизната стрелба. Има и още други вариации на неолимпийска стрелба, които ние не практикуваме, но не означава че ги няма.
Правилно е това, което организаторът е преценил и обявил като регламент на състезанието. Условието е тази информация да е достатъчно навременна и достатъчно подробна. На състезанието да се стреля задължително по предварително обявения регламент. Който го устройват условията идва и участва. А за еднаквия инвентар на всички, ако организаторът може да го осигури /дано един ден да стане/, защо не? Братушка като смяташе, че е добре да се стреля от еднакви маси,за втората година запретна ръкави и месеци в почивните си дни ковеше евтини маси. А това, че на много хора после тези маси не им харесват, не е негов проблем. По снимки от повечето състезания в чужбина, които съм гледал, организаторът осигурява еднакви маси и столове за всички. А останалото оборудване състезателят си носи сам, ако отговарят на изискванията на организатора. Но на гола поляна, само в Ботево имаше 15 еднакви маси, без столове , и то втората година . Дори и в Бургас, където стреляхме на лицензирано стрелбище, ще стреляше от каквото има.
 

Milen

Потребител
Явно колегата Lynx има проблеми с Бургаската група! Много странно. Та ние сме 3-4 човека. От тях 2-3 стрелят за кеф и 1 ходи по всички състезания, които са за БР. И до сега не се е върнал без победа! Но едва ли има някой от колегите във форума, които да стрелят повече от него (сутрин от 7,30 вечер до 1,30часа).
 

njatanasow

Редовен Потребител
@andi
Виж какво е написал братушка в правилата за стрелба в Ботево
Последните два реда се отнасят за теб ;) а и нали се сешташ ,че "облъчвам"организаторите и правилата са каквито кажа аз ;) :lol: :-*

...- разрешава се ползване на лични маси за стрелба;
- разрешава се полване на персонални ветромаркери и ветропоказатели;
- Не се разревшава дозареждането на пушката на мястото за стрелба (на масата). Всички технически процедури, включително дозареждане/донапомпване ще се извършват зад контролната линия.
 
A

Anonymous

Гост
Ето и част от правилата на "Българската Бенчрест Федерация" които може да се ползват.
I. Допустимо е използването на следните видове подпори:

а/ Предна подпора – поддържа предната част на пушката; задна подпора - поддържа задната част на пушката; нито една от тях не е закрепена без възможност за отделяне за масата, пушката или една за друга. Допустимо е използването на двунога.

б/ Задна торба с пясък – торба или комбинация от торби пълни само с пясък. Трябва да може да се деформира встрани най-малко с по ¼ инч чрез обикновен натиск с пръсти във всяка една точка, освен в дънния 1 инч, който може да бъде твърд. Вертикален повдигач под торбата е позволен, стига да не позволява корекции по вертикала и хоризонтала. Той не трябва да има никакви издатини, които да се пъхат в масата или в торбата с пясък. Задната торба с пясък не трябва да бъде пълна с нищо друго, освен с пясък. Никакви метални материали не трябва да се използват при конструирането на торбата. Тя не трябва да бъде закрепена за предната подпора по никакъв начин.

в/ Предна торба с пясък – трябва да е такава, че пушката лесно да се движи вертикално, без допълнителни корекции на торбата. Трябва да е изработена така, че да осигурява 100% контакт с долния край на полуложата на оръжието в неговата позиция за стрелба. Обвивката и пълнежа на предната торба трябва да са според изискванията на буква „б”, описваща изискванията към задната торба. Предната торба трябва да е минимум ½ инча широка по вертикала в рамките на ширината на полуложата на оръжието.
2.1. Положение за стрелба – седешком до стрелкова маса. Оръжието е подпряно на стрелкови пиедестал или пясъчни торбички. Не може да има твърда връзка между пиедестала, подпиращ полуложата и задната опора, подпираща приклада на оръжието.

FRONT RESTS(подпора) за ложата на пушката.Също така означава вид състезание в спортната стрелба при което пушката се поддържа от специални стоки върху маса(бенчрест маса),а не от тялото на стрелеца.Целта на подобно състезание е да се покажат способностите на оръжието и проектила в комбинация.
Но за него другия път ,че в това хубаво време е грехота да се блещиш срещу монитора.
П.П.
Има и между нас последователи на Жириновски (не ги е срам)които ни облъчват:cheers:
Дано има повече такива които се стремят към съвършенство и дават всичко за това.Може много да се научи от тях но не трябва само да гледаме а трябва и да виждаме.Не става само с ядене,трябва и акъл ;) ;) :cheers:
 

njatanasow

Редовен Потребител
Нямах намерение да пиша в тази тема но ми се струва,че вече нещата се поразясниха и има надежда да се разберем :),а и бях поканен да се изкажа открито.
Първо искам да кажа ,че на състезанието в Оризаре нямах нищо против организираното мероприятие с изключение на името.То не беше бенчрест.Всичко друго но не и бенчрест,с което е съгласен дори и Диян ,макар и да мина много време от тогава.
Колкото до бенчреста си има точни правила които са написани на много места стига човек да иска да ги прочете.
Разбирасе че всеки организатор има право да си прави каквото си иска състезание но нека да го именува правилно и да не го бърка с друго.
Колкото до използването на собственни маси,ми нека някой да предложи такива като от снимката на Ванко,иаз няма да мъкна моята,но докато няма, ще се наложи да ги носим.
За рестовете,вярно е че е по удобна стрелбата,но не съм съгласен, че с тях ще станем по точни,до преди месец като го нямах не стрелях по лошо.
Равни условия.Това си е пълна утопия.Аз стрелям с Нико,Рачо също,някои с още по хубави,ами колегите с лошите китайчета които нито са ясни нито механиката им става.
Само който не е стрелял със спортен спусък незнае за кокво става дума.Дане говорим за цеви и куп други неща.
Как да ги уеднаквим.Никак.А вие се хванахте да говорим за най малкото ,за маси и столове.
Моля да бъда разбран правилно ,не се заяждам с никого,просто изразявам моето виждане.
 
A

Anonymous

Гост
аз съм тренирал спртна прецизна стрелба при Георги Кочаренко с пистолет.информацията която е в тази тема е много полезна,правилна и изчерпателна и подробна.евала
 

delpx

Потребител
piperov_pipi написа:
Имайте в предвид, че тези корекции са за стрелба от положение - прав, легнал с ремък и на коляно с ремък, също така за ФТ стрелбата. За бенчрест стрелбата трябва всеки много внимателно да си направи преценка, понеже захватите са много по-малки /леки/.
За левичарите корекцията трябва да се чете така:
изстрелите отиват на 12ч. - чупене китката нагоре.
на 1-2ч. - бутане напред с рамото /очакване на отката/
на 3ч. - прекалено малък захват на спусъка
на 4-5ч. - стягане на пръстите при изстрел или трепване
на 6ч. - рязко дърпане на спусъка или чупене на китката надолу или наклоняване дулото напред
на 7-8ч. - стягане на захвата при натискане на спусъка
на 9ч. - прекалено стискане на палеца или голям захват на спусъка
на 10-11ч. - запъване на спускането /очакване на изстрела/

Изчетох цялата тема на ново , обаче не мога да разбера каква грешка правя аз или просто проблема е в пушката. Стрелях от 2 чувалчета с пясак на около 40 - 45м. Много от попаденията отиваха към 3 часа , други към 1-2 часа. Пише че това е зона на лявата рака , аз съм десничар , каде може да бъркам ?
 

didarai

Редовен Потребител
.. това отпред е тежест за баланс на пушката - понеже бенджамина не е точно фийлд таргет пушка ...

Може ли някой да обясни какъв(къде) точно е правилния баланс на пушка за ФТ и как влияе на точността,щото едни неща чета,по пушките други виждам,а нямам време/практика за да го открия сам ???
 

lynx

Редовен Потребител
Според мен центъра на тежеста трябва да е горе/долу по средата на хамстера, дори малко по-напред за да може куката да си върши работата.
Най-лошия за мен вариянт е да тежи назад, но това е почти невъзможно при повечето пушки.
 

cdman

Администратор
И аз така мисля - поне моята пушка е горе долу точно така , като сложа хамстера на коляното има една идея повече тежест отпред, и мога да балансирам добре пушката. Проблема на Бенджамина обаче не е само тежеста :) , а липсата на редуктор, не-спортен спусък, и неудобен приклад без настройки.
 

didarai

Редовен Потребител
Това което казвате се припокрива(масово) с това което съм прочел.На няколко места(при къстъм пушки и приклади) обаче срещам намеци,че за еди кво си(мисля беше за стрелба прав) било добре тежестта да е напред(случая с бенджамина ,но не само),както и напълно противоположното,че трябвало да бъде колкото се може по назад и не става въпрос с това да се балансира около хамстера ,а осезаемо да тежи/тегли отпред(при цевта) или отзад(приклада).И по снимки гледам големи изнесени напред тежести както и такива сложени на приклада.Чак толкова големи разлики ли в теглото може да се очакват от почти еднакви по размер(конструкция) и тегло пушки за да се търси баланса на 5 см пред спусковата скоба или всеки си прави баланса според собствената техника и резултати. ???
 

cdman

Администратор
При стрелба прав баланса е добре да е напред защото пушката се застопорява посредством куката на задтилъка :) , но това се постига лесно с правилна стойка при стрелба. Като стреляш прав - подпираш пушката малко по назад на хамстера , така тежестта леко ще наведе напред пушката и ще се получи желания ефект. Именно затов ае важно да имаш хубав и дълъг хамстер (palm-rest)
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
didarai написа:
а нямам време/практика за да го открия сам ???
Е точно без това - няма как да стане :-\ ! И десетки отговори от колеги да получиш - всичките ще са верни: просто всеки си е балансирал пушката така, както му е най-удобно и както постига най-добри резултати.
А ако питаш във връзка с новата си пружинка - там е още по-индивидуално. Аз лично ползвам тестови парчета от по 10-тина см плътна стоманена шина /еднакви/, увити с PVC лента за да не драскат и претеглени за грамаж. Поставям ги по приклада /или по ложата/, стягам ги здраво с PVC изолирбанд и ... :rambo: . Докато ми хареса. После превръщам получения грамаж в олово и го ръгам в дървенията. Дори и на безоткатната FWB й се наложи да мине този "курс на лечение" :D .
 

piperov_pipi

Потребител
Не е правилно центъра на тежеста при положение прав да е напред, защото несъзнателно ще се получава залитане напред понеже ще участват мускулни групи за поддържане на пушката нагоре.
При всички положения за стрелба, колкото по малко напрежение имаме толкова по добре. Това се постига с така наречения баланс на пушката /затова се слагат тежести отпред респективно отзад/. При положение прав центъра на тежестта трябва да е м/у краката на стрелящия.
Положение прав - застава се с ляво /дясно/ рамо към мишената с леко разтворени крака /около 50-60см./прави се лека чупка в кръста така, че хълбока на предностоящия крак да излезе леко напред. Лакета на ръката, която държи хамстера се поставя на хълбока и тогава започваме да балансираме пушката, така че центъра на тежестта да е м/у краката /запомнете най важния елемент от прецизния изстрел е правилното насочване към мишената/ затова насочването от положение прав става по сл. начин - след като сме заели стойка за стрелба затваряме очите и правим няколко извивки в кръста наляво и надясно. Оставяме да се успокои тялото ни и отваряме очи, ако оръжието сочи в ляво коригираме с краката като завъртваме тялото в желаната посока. Ако оръжието сочи нагоре или надолу коригираме със задтилъка.
Защо не е правилно центъра на тежеста да е напред, защото никога няма да можем да се насочим правилно винаги, когато отворим очи пушката ще сочи надолу. ПРОВЕРЕТЕ...!

 

lynx

Редовен Потребител
Didarai питаше как се наглася центъра на тежеста за ФТ пушка, там имаш само няколко мишени от положение прав, останалите са от ФТ-поза и само няколко от коляно.
didarai написа:
Може ли някой да обясни какъв(къде) точно е правилния баланс на пушка за ФТ....???
То е ясно, че ако с пушката ще се стреля само от положение "прав", центъра трябва да е по-средата, нито напред, нито назад.
 
Нагоре