ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

didarai

Редовен Потребител
Чета темата от самото начало и както в тази така и в други подобни,често се казва колко е важно дишането за добрия изстрел.Аз добър стрелец по ред причини не съм,но за сметка на това съм добър плувец,а общото и в двата случая е дишането.Когато ходех да се обучавам за воден спасител,се налагаше да плуваме цялата дължина на басейна под вода.Та за да стане това преди да се гмурнем(при команда "готови") се правеха 3 бързи дълбоки(колкото се може) вдишвания и издишвания(до край) за да се насити кръвта с кислород и да смени запаса(винаги остава такъв в дробовете когато се диша нормално).Казвам това,защото сега същото го практикувам при стрелба и тези 3 раздишвания ми позволяват по-дълго и със сигурността,че няма да прекъсна изстрела заради липса на въздух да се целя.Въпреки това по някога се налага и по други причини да се прекъсне,а времето тече (за ФТ).За това нови бързи 3 дълбоки раздишвания ще ви позволят да сте по спокоен при бърз втори изстрел,след отказан първи.Не знам до колко полезен е този съвет от гледна точка на добрите стрелци ,но за "неграмотни" като мен на които им трябва повече време за прицелване,мисля ,че ще помогне.Поне не ви пречи нищо да го пробвате.Особено помага при отказан изстрел,когато вече си стоял без въздух(ако пък и това е причината за отказа още повече),а в последствие се налага веднага да направиш втори и пак да си спокоен.
 

big_dragon

Редовен Потребител
Да споделя и аз нещо в реда на мисли на @didarai, знаещите нещо по въпроса и практикувалите стрелба на спортно ниво да ме поправят или допълнят.

От съкратените уроци по стелба си спомням, че по време на изстрела в дробовете е добре да има малко въздух. Идеята е тялото да не предстарлява надут балон. Изпробвал съм тази идея при положение легнал, действително има смисъл.

По въпроса с хипервентилацията на белия дроб, си мисля, дали това не води до учестен пулс, което при плуването може да е добре, но при стрелба е противопоказно. ??? Моля някой компетентен да изкаже мнение по въпроса. ???
 

piperov_pipi

Потребител
Техниката на дишане при спортната стрелба е следната. Правят се 2 - 3 вдишвания, като последното е най дълбоко, но не прекалено. С последното издишване се обира мекия спусък, и когато пушката застане на мишената плавно спускане от 5 до 8 сек. Не трябва да остава кислород в дробовете, защото това води до напрежение. Ускорения пулс не е от дешането, а от вълнение по стрелбата и най вече страх от лоша стрелба. Също ускорен пулс се получава, когато не сме сигурни в стрелбата си. Всеки може да издържи до 8 сек. без въздух, затова горното упражнение /за отказване на изстрела/ е важно запомнете след 8 сек. е рисковано да се стреля. Научете се да отказвате изстрели.
 
A

Anonymous

Гост
Чисто опитно и аз установих, че две-три вдишвания преди премерване ми влияят добре на стрелбата. Освен това съм пушач и видях, че след цигара много ми намалява времето за премерване при ФТ поза и имам лоши резултати. Понеже не съм страстен тютюнджия, вече въобще не пуша, докато си правя 1-2 часова тренировка и резултатите са видимо по-добри.
 

big_dragon

Редовен Потребител
andi написа:
при хипервентилация пулса и кръвното падат
Да, така е, но това се случва след насищане на кръвта с кислород. В началото, когато се диша дълбоко и често, пулса се ускорява, а точно това е момента за който говорим. Според мен е добре дишането да не е много интензивно.
Дядо Данчо го е обяснил много точно:
piperov_pipi написа:
Техниката на дишане при спортната стрелба е следната. Правят се 2 - 3 вдишвания, като последното е най дълбоко, но не прекалено. С последното издишване се обира мекия спусък, и когато пушката застане на мишената плавно спускане от 5 до 8 сек. Не трябва да остава кислород в дробовете, защото това води до напрежение.........
 

piperov_pipi

Потребител
Фактора ПСИХИЧЕСКА УСТОЙЧИВОСТ при стрелбата

Казват, че 40% от успешната стрелба се дължи на "стабилната психика". Останалите 60% са технически умения на стрелящия и качествено оръжие. Това е един от малкото спортове при, който се бориш изключително със себе си. Какво имам в предвид - по време на състезание на огневия рубеж стрелят едновременно всички и ти не знаеш как върви стрелбата на колегите до теб, не знаеш да натиснеш ли или да отпуснеш, както е при другите спортове. Знаеш само тренировъчните резултати на колегите. И един лош изстрел може да те извади от контрол и от там поредното провалено състезание. Трябва винаги да си на 100% готов. Затова е много важна психиката при стрелбата, затова е много важно да се стреля само на "сигурно". Стремете се, когато сте на огневия рубеж да изключите всички външни дразнители, да останеш сам с пушката и мишената. Да търсиш на 100% твоето емоционално състояние и твоята десятка. Не трябва да допускаш никакъв компромис с насочване и спускане. Психически устойчив е този, който е сигурен в оръжието в мунициите и най вече в себе си. Сигурността се постига с много тренировки, не само много стрелба, а много часове на държане на оръжието в ръце. Трябва да го чувстваш, като "трета" ръка, като част от теб. Тренировки, качествени и всеки път насочени към даден елемент от стрелбата.
Приемайте стрелбата, като забавление, като игра. Чувствайте удовлетворение от тренировките, както след добре свършена работа.
 

vanko

Редовен Потребител
big_dragon написа:
andi написа:
при хипервентилация пулса и кръвното падат
Да, така е, но това се случва след насищане на кръвта с кислород. В началото, когато се диша дълбоко и често, пулса се ускорява, а точно това е момента за който говорим.

Трябва да се отбележат и един вид вибрации предизвикани от пулсацията на кръвта.Тези колебания се проявяват като внезапен изстрел предизвикан и от сърдечната честота (както каза и колегата).Разбира се вибрациите могат да бъдат причинени и от устойчивоста на различни видове мускулни групи.Лично аз гледам да си повишавам активността на самоконтрол във финалната фаза на изстрела.
 

andi

Редовен Потребител
Re:ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - и начини за нейното овл&#1072

Много интересни снимки направих тези дни ! Доста се чудих дали , и къде да ги пусна ?
Ако ги зумнете и познаете какво , и от какво е е "това" , излизат няколко теми за коментари и разисквания !
 

Attachments

  • IMG_2204.JPG
    IMG_2204.JPG
    608 KB · Прегледи: 257
  • IMG_2208.JPG
    IMG_2208.JPG
    663.3 KB · Прегледи: 264
  • IMG_2209.JPG
    IMG_2209.JPG
    707.9 KB · Прегледи: 185
  • IMG_2211.JPG
    IMG_2211.JPG
    656.9 KB · Прегледи: 263
  • IMG_2212.JPG
    IMG_2212.JPG
    656.8 KB · Прегледи: 221
A

Anonymous

Гост
Аз си мисля че това са 14 чашки една в друга, но да ли са от стрелба...?
 

Sisi

Потребител
Нека позная.
Пушката е самоделна сглобка тип"фитинги и тръби " ;) ;) ;) /булпап/-производство ПЕРИЛ
Калибър 6,35
проектили JSB- 1.67
скорост-290м/с
разстояние до мишената-117м
място-халето в гр.Септември
стрелец-Георги Перилов


Резултат-На финала 3 бр нанизани една върху друга дадени за спомен. /Пазарджик/
Присъстващи-Валери,Свирепия,Наско.Тихия и др.

Черна прогноза-навярно в скоро време Перил ще се раздели с пушлето си. ;)/смяна на собственост/
 

dilom08

Редовен Потребител
Анди в какво са стреляни тези чашки, че са тъй непокътнати отстрани. на какво е била закачена мишената
 

andi

Редовен Потребител
Re:ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - и начини за нейното овла

Няма никаква "удурма " , гарантирам , че това е от стрелба по мишена ! 20 съчми в 1 дупка ,тук нз колко са , може да има отлепени ? "Нещото" е в мен , ако го претегля ще си каже , но не мисля ,че е от значение .
За съжаление не от моята пушка :'(
пп. Не е и гаубицата на Перила , макар че за стрелбата в Септември и последвалите емоционални "изблици" знае половината форум :D :D :D
Но Бургас е след 10 дена и там ще се "броят пилците" ! На който му стиска да се пробва срещу Николай и дядо Данчо де , че то на снимки и клавиатура всички сме най добрите :D
 

andi

Редовен Потребител
Re:ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - и начини за нейното овл&#1072

На стрелбата в Септември не съм присъствал . Доколкото знам имало е надстрелване в хале м\у 2 Деистеита и 2 'само_ _ _ _' ( на Наско и на Жоро Перила ) на 50 и на 117 метра . На 50м Насковата е 1 дупка ( и на мен ми е сипвал на 50м) , на 117м Перилската от 5 съчми - 3те правят такова залепено "нещо" и Жоро го "подарява за спомен" на Пазарджишкия Деистеит . Така че няма как да го снимам . :pardon: :pardon: :pardon:
Това "нещо" , което съм снимал и публикувал е 'направено' в Пловдив , след разговор за Бургас и спорните във форума 25м (до 16 дж) . И дали плоскоглавите чашки са точни след 10 метра .
Стреляно е от активен състезател по спортна стрелба с ново съст. ПЦП , чашки Динамит нобел , около 20 метра , от маса и в зала . 7.5 джаула , с механичния мерник .
За съчмоуловител - кутия от обувки с картони вътре . Целта беше демо на точноста , а "нещото" се оказа бонус в картоните .
 

stelibg

Потребител
Надценяваш децата и подценяваш нас. Имам колега, който ходи по работнически първенства по спортна стрелба 10 метра, ако има зала ;). Та на едно такова състезание е имало активен състезател, който като му се е наложило да стреля навън се е провалил тотално - вятърът не прощава :)
 

ilian

Потребител
stelibg написа:
Надценяваш децата и подценяваш нас. Имам колега, който ходи по работнически първенства по спортна стрелба 10 метра, ако има зала ;). Та на едно такова състезание е имало активен състезател, който като му се е наложило да стреля навън се е провалил тотално - вятърът не прощава :)
Напълно съм съгласен,според мен стрелба в зала в никакъв случай не трябва да се сравнява със стрелба на поляната :yes:.Когато се уцели безветрен и топъл ден с асана правя такава стрелба,че чак аз не си вярвам ;),за разлика от дни като днешния,студен и влажен пък и с вятър направо нищо и половина по мишените :wall:
 

njatanasow

Редовен Потребител
Днес се опитах да направя "прецизна" стрелба при доста силен и непостоянен по посока вятър.Резултата беше повече от плачевен :D.Някаква група се заформя но точки НЕ.Дано времето се смили над нас на 26 март,че иначе голям смях ще падне :D
 

lynx

Редовен Потребител
Не е закрито, ето едно клипче от последното световно по БР .
http://www.youtube.com/watch?v=cKBoTUmqfVw
Въпреки отвратителния вятър, участниците са постигнали супер постижения, трябва и ние да се учим да стреляме при лошо време.
Ето една от мишените при показания в клипа вятър
user1949_pic8611_1280860928.jpg
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
Ето и една мишена от мен. 25м, от маса JSB 4.5/0.67. Не е най-доброто което ми се иска , но за сега толкова.
 

Attachments

  • 25m.jpg
    25m.jpg
    822.3 KB · Прегледи: 371

valens1968

Редовен Потребител
ФТДМ
piperov_pipi написа:
Вярно е, че всеки човек си има лимит на възможностите, но как ще разбереш твоя ако не се състезаваш с по-добри ако не изстрадаш загубата или победата.

В едно стрелбище наскоро прочетох един цитат: "Най-хубавото в спортната стрелба е, че няма граница на самоусъваршенстването." Пък ти дядо Данчо искаш да сложиш лимит на хората :no:. Тренировките му е майката. :rambo: Не съм на 100% сигурен че това беше точния текст, но смисъла на казаното е ясен.

П.П. Аз пък имам и друго мнение. Шофьор, к.рва и стрелец се раждат, колкото и да се тренира талант по рождение не се достига ;).
 
Нагоре