Никога не съм тренирал стрелба и нямам професионален опит.
Написаното касае стрелба от поза ФТ и се отнася за мен.
Искам да споделя опита си относно точността и треперенето при стрелба на различни увеличения.
Първата ми оптика с голямо увеличение беше МТС 8-32Х60. Винаги стрелях на максималното увеличение, тъй като образа й позволяваше това и постигнатото ме удовлетворяваше.
После се сдобих с
Nikko Diamond 10-50Х60.
Започнах да стрелям на максимално увеличение Х50. Много пъти съм правил опити за пред мен си, дали на по-малко увеличение ще постигна по-добри резултати, но резултатите бяха почти еднозначни.
Миналото лято направих подобни проби и резултатите бяха следните:
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х10 – групата беше от порядъка на 40мм (много лош резултат по моите виждания).
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х25 – групата беше от порядъка на 20мм ЦЦ, като попаденията бяха по целия диаметър на групата.
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х50 – групата беше от порядъка на 20мм ЦЦ, като 7 от попаденията бяха в група около 10-12мм. и 3 в диаметъра на въпросните 20мм, разграничаващи се ясно от основната група.
Защо споменавам миналото лято? Защото имаше период, в който с един колега стреляхме редовно и групи от порядъка на и под 10мм правех по няколко на ден (средно 120-130 изстрела дневно).
Тук може да се види една от групите, които съм заснел тогава.
Вече попромених маниера си на стрелба. Участието по състезания, те карат да се замисляш и за други неща, които са важни при ФТ.
Максималните увеличения могат да те лишат от важна информация преди и по време на изстрел. Все пак там не се гони група, а попадение в диаметър с определени размери.
Сега стрелям на увеличение от Х30-Х35. Някой път свалям и до Х20. Това е продиктувано от околната среда, осветеността и метеорологичните условия към момента.
А тук може да се види една от групите, които съм правил на увеличение Х35, 50м. За моя радост не бе едиствената такава група за деня. Имаше половин дузина групи с подобни радмери и от порядъка на 10-12мм ЦЦ, както и една по-добра от посочената (вероятно най-добрата, която съм правил от 5 изстрела). За съжаления не я снимах, но представляваше Мики Маус без ушите.