ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

njatanasow

Редовен Потребител
ininia
И аз мога да ти кажа нещо по този въпрос.Няма спасение. :)Вярно е че има хапчета но не е за теб и мен :D В такъв момент просто няма прецизна стрелба.С много стрелба може да се компенсира малко но общо взето е загубена кауза :)Дано не е постоянно това състояние,защото ЛОШО..Все пак е важно точно каква цел си си поставил в стрелбата :cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
piperov_pipi написа:
Когато температурите паднат под 10 градуса започва стрелба в зала, който няма възможност започва зимната подготовка, която е предимно
СУХИ ТРЕНИРОВКИ...........................................


Това можеби е препоръчително но не и задължително ;)
Тук температурата бе към (-5) градуса.
http://forum.airguns.bg/http://forum.ai ... ic.php?t=9
 

njatanasow

Редовен Потребител
Днес, опитвайки се да стрелям в следните 2-е пози - клекнал и седнал, без опора, следвах съвета на дядо Данчо след изстрел да следя къде отива пушката. Забелязах, че тя си ходи където ще. Един път наляво, друг път надясно от мишената
Колега,не се притеснявай че пушката ти мърда след изтрел.Няма как да не мърда,но трябва винаги да е еднакво "мърдането" по посока и растояние.
Аз стрелям само Бенчрест и най лесно мога да хвана мърдането след изтрела.
Със FWB например със задна опора(заешки уши) пушката скача към 12 часа,около 10 мм.всеки път и изтрела е точно в цетъра.
Когато не използвам заешките уши,демек без опора от зад(Като че ли ръката ми която е под пушката не е опора ;) )пушката мърда към 2 часа на същото растояние,също всеки път и изтрела е в центъра.Може би за стрелящите с лява ръка ще е към 10 часа ,незнам
Само да не си помислите че дърпам силно спусъка(той е някъде около 40 грама)
Това е с пружинна пушка.
Ще кажа и за ПЦП ,нарочно ще спомена Валтер LGR защото практически отката му е нулев (7,5 дж)След всеки изтрел пушката се изместваше към 10 часа на почти същото растояние10 -12 мм.Говоря за стрелба на 25 метра и растоянието на изместването е от центъра на първоначалното мерене по мишената
Нарочно избрах двете пушки зашото минават за спортни.Ако модераторите преценят ,че цапам темата на Данчо,изтрийте поста :)
 

piperov_pipi

Потребител
Точно така пушката винаги мърда след изстрела, но както съм писал по горе след като се успокои трябва да остане там където сме я насочили. Колкото и лек да е спусъка ако дърпаш винаги има дърпане и ще се отклонява на 6 часа.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Излиза че аз "бутам" спусъка напред щом пушката се мести към 12 ч. и никога не се връща където е била преди изтрела :)
 

piperov_pipi

Потребител
Всяка пушка с голям откат подскача към 12 ч. но винаги при правилно насочване и плътно / не силно стискане/ държане на пушката след изстрела тя трябва да се връща там където сме я насочили. Понеже пневматичните пушки почти нямат откат, може да се направи сл. извод:
1. неправилно насочване
2. прекалено стискане на пушката
3. прекалено слабо държане на пушката /или почти никакво/. Това може да се провери лесно - поставете пушката на две опори насочете я и дръпнете спусъка без да я пипате. Ще видите, че след изстрела тя няма да е останала в първоначалното насочване. Повторете изстрела с плътно, но не силно държане и ще видите, че пушката ще се върне в първоначалното насочване.
 

njatanasow

Редовен Потребител
Всичко ще ше да е наред ,ако Данчо беше сложил едно уточнение .Че горе описаното от него ,НЕ Е валидно в случаите когото се използва по твърда предна упора(двунога например както стрелям аз :) ) :yes:
Когато се стреля от ръка и от "мишок" всичко е както казва ЛЕКТОРА и вяка неточност се дължи на НАША грешка :) ;) :cheers:
 

piperov_pipi

Потребител
КЪДЕ ГРЕШИМ ...?
В много случаи когато стреляме се получава така, че всичко е наред, а изстрелите не отиват в десятката. Значи нещо не правим както трябва.
Как по стрелбата да разберем грешката си? С риск да се повторя ще се опитам накратко да обобщя всичко казано до тук. Обикновенно грешките са няколко:
1. Неправилна стойка за стрелба.
2. Лошо насочване.
3. Неправилно спускане /натискане на спусъка/
4. Движение на тялото по време на стрелба.
Неправилната стойка води до лошо насочване и от там напрежение в тялото по време на стрелба. Всяко напрежение на тялото, по време на натискане на спусъса се освобождава несъзнателно и води до неконтролируем изстрел. За насочването говорихме, че е един от най важните елементи на точния изстрел. Неправилното спускане най вече се свежда до "дърпане". Движение на тялото се получава от прекомерно задържане на дишането.
Ако след изстрел попаденията ни са на 6ч. Значи "дърпаме" спусъка
Ако изстрела ни е отишъл на 7 - 8ч. комплексна грешка от "дърпане" на спусъка и бутане с рамото
Ако отиват на 11ч. "бутане" с рамото
Ако отиват на 12ч. не поставяме задтилъка на едно и също място в/у рамото
От 1ч- до5ч. това е зоната на лявата ръка за левичари респективно дясната, но това се отнася най вече за ФТ позите. А за БР непоставяне главата на едно и също място в/у приклада.
Трябва да се има в предвид и това, че при неправилно гледане през оптиката /допускане на луни/ и допускане наклон на кръста се получават комплексни грешки. Например "дърпане" на спусъка и неправилно гледане през оптиката.
Толкова за днес, имате достатъчно материал за РАЗМИСЪЛ.
 

dp1962bg

Потребител
ФТДМ
На какво увеличение е най-добре да се стреля? От това, което съм чел излиза, че на голямо увеличение на оптиката се стреля по-трудно?
 

njatanasow

Редовен Потребител
И аз мога да ти отговоря.На максимално увеличение изчистваш паралакса или го използваш за измерване на растояние а стреляй на колкото може по малко увеличение.Все пак зависи и на колко метра стреляш.Винаги грешката е по малка от евентуално мърдане ;)
 

rashko

Редовен Потребител
Пробвай сам на какво увеличение ще ти пасне зависи и от оптиката и от стрелящия.

Аз за себе си съм открил при Рауха от 6Х до 10Х на полето,а при поза ФТ на Ашутца от 20Х до 30Х,при позиция прав на 10Х най малко треперя и най малко се разсейвам ;)
 

ivofox

Редовен Потребител
rashko написа:
Пробвай сам на какво увеличение ще ти пасне зависи и от оптиката и от стрелящия.

Аз за себе си съм открил при Рауха от 6Х до 10Х на полето,а при поза ФТ на Ашутца от 20Х до 30Х,при позиция прав на 10Х най малко треперя и най малко се разсейвам ;)
Браво Рашко,много си прав, стигнах до извода колкото по- малко увеличение толкова по -добре
8х-10х по малко се трепери и човек се средоточава по-добре :cheers:
 

DANNY

Редовен Потребител
ivofox написа:
rashko написа:
Пробвай сам на какво увеличение ще ти пасне зависи и от оптиката и от стрелящия.

Аз за себе си съм открил при Рауха от 6Х до 10Х на полето,а при поза ФТ на Ашутца от 20Х до 30Х,при позиция прав на 10Х най малко треперя и най малко се разсейвам ;)
Браво Рашко,много си прав, стигнах до извода колкото по- малко увеличение толкова по -добре
8х-10х по малко се трепери и човек се средоточава по-добре :cheers:


Според мен е въпрос на психика!
Треперенето е едно и също! И то не зависи от ЗУМа на оптиката!
Единствено, че при по-големия ЗУМ го виждаш по-добре.
Аз винаги стрелям на максимум ЗУМ.
 

petkof

Редовен Потребител
Подкрепям мненията на njatanasow,rashko и ivofox, които споделят опит, до който стигнах и аз. :)
 

piperov_pipi

Потребител
Всичко зависи от стрелеца, колкото е по рутиниран и сигурен в стрелбата си може да си позволи да стреля на максимално увеличение. Прав е Akraba 1, че е въпрос на психика и че треперенето е едно и също. Когато десятката е малък кръг и по мишената няма хоризонтални и вертикални черти, с по-малкото увеличение грешката ще е по малка от по голямото увеличение. Ако мишената е с хор. и верт. черти просто напасваш чертите в/у кръста и нямаш грижи. Така, че в случая всички сте прави. ПОВЕЧЕ СУХИ ТРЕНИРОВКИ - ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ И ПО-МАЛКО ТРЕПЕРЕНЕ ОТ ТУК И ПО-СТАБИЛНА ПСИХИКА...
 

Бочко

Редовен Потребител
ФТКС
Никога не съм тренирал стрелба и нямам професионален опит.
Написаното касае стрелба от поза ФТ и се отнася за мен.

Искам да споделя опита си относно точността и треперенето при стрелба на различни увеличения.
Първата ми оптика с голямо увеличение беше МТС 8-32Х60. Винаги стрелях на максималното увеличение, тъй като образа й позволяваше това и постигнатото ме удовлетворяваше.
После се сдобих с Nikko Diamond 10-50Х60.
Започнах да стрелям на максимално увеличение Х50. Много пъти съм правил опити за пред мен си, дали на по-малко увеличение ще постигна по-добри резултати, но резултатите бяха почти еднозначни.
Миналото лято направих подобни проби и резултатите бяха следните:
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х10 – групата беше от порядъка на 40мм (много лош резултат по моите виждания).
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х25 – групата беше от порядъка на 20мм ЦЦ, като попаденията бяха по целия диаметър на групата.
47,5м, 10 изстрела, увеличение Х50 – групата беше от порядъка на 20мм ЦЦ, като 7 от попаденията бяха в група около 10-12мм. и 3 в диаметъра на въпросните 20мм, разграничаващи се ясно от основната група.

Защо споменавам миналото лято? Защото имаше период, в който с един колега стреляхме редовно и групи от порядъка на и под 10мм правех по няколко на ден (средно 120-130 изстрела дневно). Тук може да се види една от групите, които съм заснел тогава.

Вече попромених маниера си на стрелба. Участието по състезания, те карат да се замисляш и за други неща, които са важни при ФТ.
Максималните увеличения могат да те лишат от важна информация преди и по време на изстрел. Все пак там не се гони група, а попадение в диаметър с определени размери.
Сега стрелям на увеличение от Х30-Х35. Някой път свалям и до Х20. Това е продиктувано от околната среда, осветеността и метеорологичните условия към момента.

А тук може да се види една от групите, които съм правил на увеличение Х35, 50м. За моя радост не бе едиствената такава група за деня. Имаше половин дузина групи с подобни радмери и от порядъка на 10-12мм ЦЦ, както и една по-добра от посочената (вероятно най-добрата, която съм правил от 5 изстрела). За съжаления не я снимах, но представляваше Мики Маус без ушите.
 

Attachments

  • 07112010040.jpg
    07112010040.jpg
    72.4 KB · Прегледи: 224

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
В тази връзка имам питане към колегите, които посещават международни ФТ състезания: какъв е преобладаващият маниер на стрелба сред състезателите по отношение на увеличението: еднакво увеличение и при фокусиране и при изстрел /предполага се, че е максималното заради по-прецизното определяне на дистанциите/, или с "помпане" на зуума /максимално увеличение при фокусиране и намаляване на зуума преди всеки изстрел / ??? ?
 

DANNY

Редовен Потребител
Споделям казаното от Божо!
А имено за околната среда -посоката на вятъра в различните части на терена пред мишената.
Имайки предвид големите ми съмнения за реалния ЗУМ на ЗОСа. Това, че нееднократно съм казвъл, че не е /-40/ а по-скоро е /-32/! И в това си виждане имаме съвпадение. Стрелба около реален 30 кратен ЗУМ.
В преден пост съм изказъл мнение за ЗУМ максимум. Да той е максимум за ЗОСа но не и за Никото.
Да сме живи и здрави да се здобия с Никко след НГ. Тогава ще имам поглед и в/у другата страна на нещата!
За сега с Никкото съм стрелял само с оптики на колегите които я имат и нямам добър опит с нея.
Със всяка оптика си има време за привикване и много тестове, за да разбереш кое не най-добро за теб самия!
Аз съм на мнение, че е и въпрос на психика.
Един може да стреля, друг не може да стреля на Максимум или минимум ЗУМ!
 

Termina4

Потребител
Стрелба на 50 кратно увеличение води до умора
Аз меря на максимално увеличение и стрелям на X10
Все още нямам голям опит, но на X10 виждам всичко около мишената много ясно, самия фокус не е само на убойната зона и това ме прави много по спокоен и уверен :) Това е за мен
До колкото съм разговарял с Божо и Симо, всички мерят на максимално и масово се стряла на около X25, X30.
 

piperov_pipi

Потребител
Много често съм чувал как някой казва - "този изстрел трябваше да го откажа, но не издържах". Затова ще ви предложа едно упражнение, с което да си калявате психиката и търпението, защото без търпение няма точни изстрели. Упражнението е много лесно за изпълниние, но въпреки това ви приканвам към търпение и никакъв компромис.
1. След, като сте проверили насочването и сте готови за стрелба - 10-15м. суха стрелба по бял лист.
2. 10 изстрела действителна стрелба по бял лист, почивка 15мин. и нови 10 изстрела, като първия изстрел винаги го отказвате, след 5-10сек. изработвате /това включва проверка на насочването, дишане и спускане/ отново изстрела и го стреляте, ако е вашата десятка. И така един път отказвате втория път стреляте. ОТКАЗВАТЕ - СТРЕЛЯТЕ.
На пръв поглед ще си кажете това е лесно, но ще се уверите, че е много трудно да отказваш сигурен изстрел. Всъщност това е целта да можем да отказваме изстрела.
 
Нагоре