ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

piperov_pipi

Потребител
ПУШКАТА
Пушката представлява - цев, спускателен механизъм, приклад и мерни прибори. По горе бях писал,че накъдето насочим цевта там отива изстрела. В този ред на мисли смятам,че приклада е много важен за прецизният изстрел и трябва да обърнем особено внимание към неговото прогонване. Приклада трябва да може да се регулира по височина и дължина. Шийката на спусъка да е така прогонена,че спускащата ръка да ляга плътно,но без усилие. Сигурно някой ще каже,че евтина пушка,колкото и да я прогонваме високи резултати не можем да постигнем. Разбира се,че е така всяко оръжие си има пределна граница,просто трябва да търсим максимума. Колкото пушката е по класна,толкова резултатите ще са по-високи. Около 3г. тренирах с ХАЙНЕЛ 312 и бях стигнал ниво от около 320 - 330т. от 400 /упражнение 40 изстрела прав 10м./ след като ми зачислиха FWB300SU скочих с 25 - 30т. нагоре,когато прогонихме приклада по мен стигнах 370 - 375т. Задтилъка също трябва да се регулира по височина. Затова НИКАКВИ КОМПРОМИСИ С ПРИКЛАДА,АКО ИСКАТЕ ДА ИМА РЕЗУЛТАТ
Спускателен механизъм /спусък/ - за него не може да се каже много. Спусъка се регулира строго индивидуално. Хубаво е да има празен ход за да се намалят случайните изстрели,но всеки сам да реши как е най удобно за него.
Баланс на пушката - при различните пози за стрелба баланса е различен. При положение прав,баланса на пушката се проверява по сл. начин - заемаме положение прав и пускаме спускащата ръка надолу пушката трябва да стои свободно, не трябва да виси напред или назад,с което ще ни принуждава да я повдигаме или отпускаме. При положение на коляно и ФТ поза центъра на тежестта е по-нисък и затова баланса ще трябва да се коригира, но може и да се намери едно средно положение за всички пози.
Всичко писано до тук се постига с МНОГО ЧАСОВЕ ПРЕКАРАНИ В СУХИ ТРЕНИРОВКИ ЗА ОТДЕЛНИТЕ ПОЗИ и за да не ви е скучно докато стоите в дадена поза изработвайте сухи изстрели.
 

ramiren

Потребител
Благодаря ти дядо Дончо! Днес пробвах /трета стъпка/два пъти нищо не стана но третия път вече всичко си дойде.Благодаря ти !Да си жив и здрав и да пишеш все така просто и разбираемо . :bravo:
 
A

Anonymous

Гост
Колеги , МОЛЯ! Нека да уважим труда на човека и да спрем спама в темата , до тук всичко е описано професионално и , ако остане в чист вид ще е прекрасно.
 

lynx

Редовен Потребител
Данчо, разкажи нещо за отката при стрелбата с пневматика.
Има различни теорий по този въпрос, едните казват да се стремим да го намалим чрез прикладването, другите са че трябва да оставим пушката да рита на воля , без да и пречим и т.н.
 
A

Anonymous

Гост
lynx написа:
Данчо, разкажи нещо за отката при стрелбата с пневматика.
Има различни теорий по този въпрос, едните казват да се стремим да го намалим чрез прикладването, другите са че трябва да оставим пушката да рита на воля , без да и пречим и т.н.
темата е много важна.
някои които стрелят с барут ще паднат на земята от смях ;)
колегите с пружинки също
но при всички пушки го има .
 

piperov_pipi

Потребител
Да, откат има при всички пушки и това може много лесно да се провери - поставете пушката на две опори и натиснете спусъка. В никакъв случай не трябва да се оставя пушката "да рита на воля", защото след всеки изстрел ще се нарушава насочването и ще започнете да допускате една основна грешка. За да компенсирате отката ще натискате несъзнателно с рамото, което ще ви изпраща изстрелите на 11ч.
ОТИВАТ ЛИ ИЗСТРЕЛИТЕ НА 11ч. причината е в прикладващото рамо. Във всички пози за стрелба пушката трябва да се държи плътно,но без стискане. Главата ляга на набузника и служи като допълнителна опора. И накрая задтилъка винаги на едно и също място.
 

piperov_pipi

Потребител
ТРЕНИРОВКА ЗА СЪБОТА И НЕДЕЛЯ[/
1. три серии по 20мин. сухи изстрели в ФТ поза. по 10мин почивка м/у сериите след последната серия 30мин. почивка.
2. три серии по 10 действителни изстрела на бял лист.
За практикуващите БР същото упражнение,но на маса /отбягвайте БР от кола,освен ако не е за забавление. От кола не може да се вземе нормална БР поза./
Ако времето не позволява да се излезе навън,същите упражнения - в къщи пред телевизора.
Проявявайте повече упоритост и търпение и резултатите ще дойдат.
 

angelmr

Редовен Потребител
Много благодаря за подробните обяснения. Ако се хване човек да ги спазва много ще му помогнат.
Да питам само едно нещо. Как практикуваш сухи изстрели на пушка която няма съответната модификация? Само прикладване без работа със спусъка ли?
 
A

Anonymous

Гост
Естествено със спусъка ;)
Единствената разлика е е отсъствието на откат :bravo:
Има начин и за откат, използваш тампони за почистваане(не пробиват чак толкова)(Няколко?) ;) ;) ;) ;) ;) ;)
Имаи друг начин ама е за напреднали.
 
A

Anonymous

Гост
Ще се възползвам от поканата на дядо Данчо за дискусия по темата. Имам следните въпроси:
Днес, опитвайки се да стрелям в следните 2-е пози - клекнал и седнал, без опора, следвах съвета на дядо Данчо след изстрел да следя къде отива пушката. Забелязах, че тя си ходи където ще. Един път наляво, друг път надясно от мишената. Ужас ! :eek:
При всеки изстрел се опитвам да прикладвам пушката по един и същи начин - стабилно, но без да влагам усилия. Ограничавам отката с добро прикладване, бузата ми е на едно и също мяста на приклада и т.н. И би следвало след изстрел пушката да застава в едно и също положение. Но моята не иска :'( Това нормално ли е за начинаещ? Да очаквам ли, че след 25 г усилени тренировки, нещата ще се подобрят?
 

lynx

Редовен Потребител
Ако се пробвал с пружинка, няма страшно.
Те така си стрелят, не е от теб а е от пушката.
Купи си ПЦП ;)
 
A

Anonymous

Гост
Да, с "пружинка", Cometa 400, cal. 5,5 mm.
Да си купя РСР, защо да не си купя? Само трябва да дойда на някоя от сбирките на софийската група и да пробвам някои. :p
П.П. Вчера гледах класирането на последното СП по ФТ в Дебрецен, Унгария. Там един канадец, с ППП HW97, беше поставил в джоба си доста стрелци с РСР. Явно и стрелбата с "пружинка" може да бъде достатъчно прецизна, ако е от майстор.
Тъй като в момента имам 2-е ППП, опитвам се да повиша нивото си с тях.
 

piperov_pipi

Потребител
Без значение каква модификация е пушката,сухите тренировки са два вида:
1. Заемане на съответната поза и стоене на определено време в тази поза. Това се прави с цел свикване и стабилизиране на тялото към позата и както писах по горе постепенно пушката да започне плавни движения да се изчистят резките движения.
2. Другия вид суха тренировка е изработване на изстрели /насочване на пушката,дишане и спускане/ без зареждане.
bernhard - няма значение каква е пушката,щом като след изстрела не отива на едно и също място,може би имаш проблем с стойката към съответната поза. Добре ще е някой да те наблюдава дали заемаш съответната поза по един и същ начин. Също така може би дърпаш спусъка или не спускаш винаги в едно и също време или насочванито не е добро.
Заеми съответната поза,изработи сух изстрел,затвори очи и към 5 - 8 сек. спускане след отваряне на очите пушката трябва да сочи в първоначалното насочване. Ако не е там - сухи тренировки до постигане на целта /след изстрел пушката трябва да застава където сме я насочили/
 

angelmr

Редовен Потребител
Проблема в случая е работата със спусъка. При тези тренировки тя остава недооттренирана. За това на по-новите пушки има приставки за суха стрелба, което ние можем да компенсираме с повечко изстреляни чашки. :)
 

piperov_pipi

Потребител
За това мислех по нататък да поговорим,но ще го кажа сега - целта на сухата тренировка /спускане/ е най вече нагласа психиката на човек към действителния изстрел. Когато стреляме действителни изстрели и нямаме необходимите часове тренировки, ние очакваме изстрела и мислим повече за спускането,с което и допускаме грешка /обикновенно дърпане или по-късно спускане/. Затова спускането трябва да бъде един процес,който е завършване изработването на изстрела. С две думи,когато видиш картинката на твоята десятка да стане спускането. Затова няма да спра да повтарям,че стрелбата е преди всичко усещане за правилно изработен изстрел.
При сухите тренировки постепенно спираш да мислиш за изстрела и това се предава и при действителната стрелба.
Естествено сухите изстрели се правят без зареждане на пушката...!!!
 
A

Anonymous

Гост
Един уточняващ въпрос относно терминологията. Тук под "спускане" се разбира:
а) плавното натискане на спусъка на пушката;
б) спускане на дулото на пушката отгоре надолу и изстрел, когато сме в 10-та;
в) нещо друго;
г) няма да споменавам варианта за спускане с шейни, тъй като са много далеч от темата ;)
 
A

Anonymous

Гост
@Lynx, благодаря за бързия отговор!
Проблемът при мен е, че от тази точка №3 не успявам да схвана какво точно е "спускане".
Както е записано там, след безкрайни часове тренировки, движението на пушката става плавно, и най-вече - предвидимо. И когато знаем къде ще се окаже мушката в следващия момент, плавно обираме спусъка. Т.е. започваме да обираме спусъка малко преди да преминем през центъра на мишената. Малко по-долу и по-вляво. Това ли е ?

П.П. Преди малко стоях вкъщи с пушката в ръце. Тренировъчни пози - клекнал и седнал. Пробвах да затворя очи и да правя "сухи" изстрели. След 6-7 такива изстрела, пушката все така си седеше, накъдето е насочена. Това ме навежда на мисълта, че заемам тези 2-е пози устойчиво.
Предполагам, че различното положение на пушката след изстрел се дължи на факта, че натискам спусъка, когато при нейното хаотично движение, кръсчето на оптиката застане в 10-та на мишената. Е да, но това заставане е веднъж отляво - надясно, а друг път отдясно - наляво. Местят ми се ръцете. :-[ И след изстрел пушката продължава първоначалното движение.
 

piperov_pipi

Потребител
Целия процес на обиране празния ход и възпроизвеждане на изстрела го наричам спускане
След насочването и последното издишване пушката трябва да сочи мишената едновременно с издишването обираме празния ход на спусъка и си избираме най подходящия момент за неговото натискане. Както писах по горе след дълги тренировки постепенно пушката започва да се успокоява и нейните движения стават все по-плавни. Всеки сам трябва да прецени кой момент е най подходящ за натискане на спусъка.
 

ininia

Потребител
ФТКС
И все пак, Данчо, напиши малко и за влиянието на бавния или учестен пулс.И как се тренира той.... :)
 
Нагоре