ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

Поради затегнатия заглушител, предната мушка е изместена. Търсих вчера по сайтовете някаква подобна на оригиналната за да е закрепа с опашки или силикон, за да не прецакам нещо оригиналната, но не намерих подходящи. Като се счупи и следващата оптика, която смятам да е Leapers 4x32 с предния паралакс, ще мисля по-усърдно за направа на нов преден прицел. Двоумях се с тази, на която паралакса е настроен на 35 ярда, за която казвате, че е супер здрава, но при положение, че стрелям на 12 метра, смятам че паралаксалната грешка ще ми се отразява доста, поправете ме ако греша.

Поправям те.
Сина сега стреля с Дианата, която е с такава оптика. Цели си точно кръста на мишената и ги вкарва в една дупка. "Стрелбището" ми до работилницата е точно 12 метра.
И още една поправка. Мушката е само една и стои отпред. Това дето е отзад е мерник.

Последна промяна:
Поръчах от сотис липърса със сетнатия паралакс на 35м. Отидох да видя къде се намира и прословутото Хале днес и без това работя на същата улица.
И който го сърбят ръцете, намира начин да ги почеше:
vv1.jpg
vv2.jpg

Не съм се старал да го направя красиво, а да функционира коректно, за да тествам стрелба на механични. Оказа се, че не е мойто, черния кръг на стандартна мишенка, който е 5см диаметър ми се размазва яката (с очила -2.75 съм) и общо взето на магия целках :) Но пък е забавно наистина, може и да ми хареса още повече през почивните дни, когато съм по-отпочинал. Като за първи опит съм доволен, целках черното кръгче поне!

vv3.jpg

Попитай колегата "АНДИ" дали може да ти олекоти спусъка. Явно за теб този е тежък все още. С олекотяване на спусъка стрелбата доста ще се подобри.
Освен това на такива дистанции супер силна пружина е излишно, но това е мое мнение.

ми се размазва яката
Първо правило на фокус са мерните прибори не мишената. За да се научиш да не гледаш мишената стреляш по бяла мишена и се ориентираш само по контурите. Трябва да настроиш мерника така, че черния кръг да е над мушката.

https://usa.stoegerairguns.com/airgun-shooting-tips

Първо правило на фокус са мерните прибори не мишената. За да се научиш да не гледаш мишената стреляш по бяла мишена и се ориентираш само по контурите. Трябва да настроиш мерника така, че черния кръг да е над мушката.

https://usa.stoegerairguns.com/airgun-shooting-tips

За жалост с тези побългарявания по мушката се налага да е навдигам лекичко над мерника, който е максимално вдигнат, но гледам всеки път да еднакво, и пак не е достатъчно, ако вдигна мушката още, вече не мога да си гарантирам еднаквост.
Пробвах фокусирането, на бяло наистина фокусирам по-лесно мерните прибори, но пак губя фокус, а преместя ли се към мишенката, дори за секунда не може да ми остане фокуса на приборите. Дори да дойде оптиката няма да бързам да е слагам, ще потренирам още фокусирането, че почна да ми става интересно. Утре ще се пробвам да залепя мушката максимално ниско, за да е по-прецизно примерването.

Днес си пригодих "чашко уловител", с който намалих метрите на 10, за да виждам малко по-добре и да не притеснявам къде отиват съчмите.
205359727_1899513463590677_2092414623573741864_n.jpg 205516855_4195159507232299_3027443178318606076_n.jpg
Поне от тренировките за придържане, прикладване и спускане, евентуално е останало нещичко в мускулната памет, защото изобщо не се сещах за тях, в главата ми беше само фокусиране и еднакво примерване.
И след тестове по различни видове мишенки, тази беше последната, и нея, за сега, е виждам най-добре.
14x14cm мишена, 5см черно кръгче.
205008674_179616810789914_4220253065019201377_n.jpg

Последна промяна:
Само предполагам, че това е мишена за пистолет на 10 м? Или греша?
Не се притеснявай за височината на мушката, а просто я отрежи отдолу с толкова, колкото я вдигаш "над мерника".
Има една мъничка подробност. Мерник и мушка трябва да са черни и то не лъскави, а матови. За целта преди всяка стрелба опушвахме мерника и мушката (на пистолета, защото пушките са с диоптричен мерник и кръгла мушка) с пламък от кибритена клечка.
Та, има малко грешка и от цветното решение на мерника и мушката.
Но това е поправимо.

Темата е много полезна за всеки стрелец.
Нека и аз да дам своите 5 стотинки към темата (забравена от 120 дни)
Прецизната стрелба е много проста за обясняване. Има едно единствено правило:
"Равна мушка, плавно натискане на спусъка и задържане след изстрела."
1. Равната мушка я замествате с оптиката.
Това значи вниманието, погледа да е върху мерните прибори.
Грешката която се допуска е "блуждаещ поглед"
Погледа, фокуса е ту върху мерните прибори, ту върху мишената - бяга от тук до мишенатa - блуждае.
Още по-лошо е, ако го пренесете върху мишената.
2. Плавното натискане на спусъка е ясно, с едно уточнение- то е непрекъснат процес.
Въпреки, че мерника, кръстчето или равната мушка постоянно се движи в неопределени граници (треперене) - натискането на спусъка(плавното) продължава.
3. Задържане след изстрела е това, което беше обяснено по-рано в темата.
След отката оръжието да остане "прицелено" в мишената още няколко секунди.
Простичко за казване, но на много стрелци не им стигат години за да го научат и приложат в стрелбата.
Започни темата от началото. Ще е полезно.
А тук горе/долу е обяснено това, което не е ясно.

View attachment 91916
Така трябва да виждаш мерниците и целта. На фокус ти е мушката.
Вчера за това съм губил фокуса постоянно, мъчих се да фокусирам и мерника и мушката едновременно и накрая нищо :)
Днес мога да спя спокойно, тунинговах малко мушката, смалих черния кръг на 2.5см, метрите пак 10, 5 изстрела с фокус само на мушката:
IMG_20210624_195048.jpg

Утре ще гоним 5 от 5 в 1см.

Едит: не ми се чакаше до утре, вдигнах летвата на 1см, утре продължавам за 5 от 5.

IMG_20210624_201215.jpg

IMG_20210624_201047.jpg

Последна промяна:
Браво, виждам че нещата си идват намясто. Ако искаш може да се видим другия месец в Пловдив да обменим опит в стрелбата на механични.

Мишенките ми не са толкова с цел показност, а по-скоро да онагледя напредъка, който постигам с ценните съвети на хората от тази тема. Пък и седнал, със спомагтелни подпори, 10м и тн едва ли е нещо, което може да впечатли някой в онази тема :)
Отделно съм писал на модератор с молба да премести мненията от 1вото ми насам до сега, че темата тук стана "Мъките на Генчо с новата му пушка", но пък изобилства от съвети, които могат да помогнат и на някой друг начинаещ.

Браво, виждам че нещата си идват намясто. Ако искаш може да се видим другия месец в Пловдив да обменим опит в стрелбата на механични.
Какво да обменяме, опит ? Единствено мога да донеса бира, която да е обменя за опит. Кажете само къде ще се наговаряте за срещата, да следя и ако имам възможност ще дойда да погледам.

Евгений Б. , слагай парче картон или друга твърда подложка зад мишената.
Така попаденията ще се виждат много по-отчетливо, без да се закъсва досадно хартията ;)
Добре дошъл във форума :cheers:

Поправям те.
Сина сега стреля с Дианата, която е с такава оптика. Цели си точно кръста на мишената и ги вкарва в една дупка.

Пристигна оптиката вчера, днес е сложих и с малко мъки е нагодих. Малко с подпълънки, нивелирана и е бомба. Най-накрая след 2 месеци опити със старата почупена оптика, нещата почнаха да се получават така, както очаквах още в самото начало.
Искам да благодаря на всички, които ми помагаха в тази тема, защото това е последния ми спам пост тук. От тук на сетне почвам да спамя в темата за Мишени, че малко хора пускат мишенки с пружинки :)
И последния ми "напредък" от днес, може би на късмет, а може и пушката всъщност да се окаже прилична и да не се налага да е сменям с по-точна. Няколко човека още в началните ми мъки, споделиха, че пушката е способна на тези метри да ги вкарва в групи около 10мм, че и съчма в съчма :). За мен това е достатъчно за сега и от тук насетне, докато оптиката издържи, ще надграждаме, пък и от време на време, ще я свалям да пострелям и на механични.

13м
Cometa Fenix 400 Compact 5.5
Leapers 4x32
JSB 1.03
Oт маса с подпора
5 изстрела в диаметър по-малък от 1ст

5ot5.jpg

:cheers:

Back
Нагоре