ПРЕЦИЗНА СТРЕЛБА - начини за нейното овладяване

Дискусия в 'Спортна стрелба с въздушно оръжие' започната от piperov_pipi, 1 Декември 2010.

 1. noangel

  noangel Новодошъл

  Публикации:
  20
  Не бях се замислял за материала на мишената ... С останалото съм напълно съгласен.
  На конкретната "статия" попаднах януари месец и - както съм писал - ми свърши работа в моя частен случай с дърто пушкало crosman 101. Действително дърто, месингова цев, добила полигонален вътрешен вид от незнайно колко минали съчми. От осем метра /толкова ми е домашната дистанция/ правеше чудесна група на два сантиметра вдясно от центъра на мишената. Мерника не се регулира по хоризонтала, предполагам че в продажния коплект някога са влизали допълнителни планки с дупки вляво и вдясно, друг вариант поне аз не намирам. Та след въпросното писание вдигнах мерника по вертикала и по казармен навик целя основанието на мишената - резултата е перфектен.
  Това беше причината да пусна линка :)
  п.п. Конкретният мерник
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Последна промяна: 26 Септември 2017
 2. bgbul

  bgbul Редовен Потребител

  Публикации:
  242
  от:
  Пловдив
  Пушката ти е красота,а с този мерник избиваш рибата.
  Все пак провери ДАЛИ регулиране по хоризонтала не става с преместване на МУШКАТА (предната част на мерника, на върха на цевта).
  Ако преместиш мушката с почукване в ляво местиш групата в обратната посока. В твоя случай премести мушката в дясно за да коригираш групата в ляво. Според мен така се регулира по хоризонтал (това е предположение само без да съм виждал тази пушка)
  Мушката при теб сменяема ли е? Дали е "колче" или отвор?
   
 3. noangel

  noangel Новодошъл

  Публикации:
  20
  Не става, мушката е отливка ведно с предната гривна, схемата и на пистолета 1377.
  [​IMG]
  Някой ден ще я пробвам на открито на 15-20 метра и тогава ще се види истинността на "статията". Ама да не разводняваме темата.
   
  Последна промяна: 26 Септември 2017
  DGman харесва това.
 4. dberov

  dberov Редовен Потребител

  Публикации:
  3,187
 5. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,862
  от:
  Варна
  Поиграх си да направя мащабирана мишена за 6м за "стрелба с пневматичен пистолет на 10м", може да е полезна за някой който стреля "в коридора". Квадрата за изрязване е 140x140мм както на стандартната. Като се отпечатва на А4 трябва да е с опция scale 100%, original size.
  6m_target_n9.jpg
  https://drive.google.com/file/d/1fQZW6u64HEXfIKsYtcKmZRpVumkR_tsd/view?usp=sharing
   
  bgbul and sts1969 like this.
 6. andrey.y

  andrey.y Потребител

  Публикации:
  48
  от:
  София
  тук има различни мишени 5 и 10м за пушка и пистолет
  https://www.gatewaytoairguns.org/GTA/index.php?topic=22530.0

  трябва да си регистриран за да можеш да ги свалиш

  Но мишените трябва да са картонени и не са бели а жълтинеят!
   
  bgbul харесва това.
 7. andrey.y

  andrey.y Потребител

  Публикации:
  48
  от:
  София
  Търся съмишленици за 10м въздушен пистолет от София?
   
  bgbul харесва това.
 8. xpresident

  xpresident Редовен Потребител

  Публикации:
  1,862
  от:
  Варна
  Значи моите не стават.
  Не намерих в сайта 10 метрова за пистолет мащабирана за 6 метра, иначе бих ги боядисал жълти.
   
 9. njatanasow

  njatanasow Редовен Потребител

  Публикации:
  2,126
  от:
  Бургас тел 0897871938
  Това оригинална за 10м.
   

  Прикачени Файлове:

  bgbul, oblaka and dberov like this.
 10. ivotomov1

  ivotomov1 Редовен Потребител

  Публикации:
  190
  Абонат за темата.
   
 11. Евгений Б.

  Евгений Б. Потребител

  Публикации:
  23
  от:
  Пловдив
  Здравейте, доста време отлагах този пост, но почнах лека-полека да се отчайвам и се реших най-накрая. Пускам го в тази тема, защото съм е препрочитал поне 2-3 пъти с надеждата да намеря решението на проблема ми. От няколко месеца съм притежател на Cometa Fenix 400 Compact 5.5, снабдена с оптика Nikko Stirling Mountmaster 6x40 AO и от толкова време г/д се опитвам да стрелям. По трудния начин разбрах що е това Паралкс, правилно прикладване и т.н., но дори след като вече знам кое как трябва да се направи, нещата пак не се получават :)
  Принципно стрелям в двора ми, на 12-13метра, от маса с предна опора в момента чувал пясък, докато си чакам сандбаг-а от али-то. Ясно ми е, че за прецизна стрелба си трябват и удобна маса и стол, както и квалитетни подпори, но за сега с това разполагам.
  198921577_323444925856685_7678224786719633620_n.jpg
  Проблема е следният: Стрелям по мишени "бенчрест 25м", с настроен паралакс, изчистен гледка през оптиката, винаги се стремя по един и същи начин да прикладвам, дишане, плавно спускане и ... 200836503_499431431368219_8510800956986745863_nv2.jpg . Това ми е последната "проба" от днес, винаги меря центъра на дадените мишенки. На 1ва и 2ра е стреляно по 3 съчми една след друга, на 3та са 3 съчми .. 4та и 5та по 3 съчми една след друга и тн. Ако настроя оптиката да е точна в една от мишените, започва да се премества на където си иска при другите без някаква определена зависимост (поне според мен). Пушката има малък откат, който се старая да го минимизирам с по-стабилно прикладване и до скоро си мислих, че това е проблема, но след изстреляни 500+ съчми така и не получавам резултати близки до задоволителни.
  Другото, което ме съмнява е близкото разтояние, съответно пушката се премества значително за да направи изстрел в мишена 1 и 5 и 21, от което стойката на тялото ми се променя и прикладването не е същото, макар и да смятам, че е. Но това се оборва от заградените 1 и 2, които са едно до друго.
  Стелям с 1.03гр JSB.
  Все още търся проблема в мен, но скоро ще почна да се съмнявам в неразбирателство с оптиката и след това в пушката.
  Имало е дни, в които съм имал задоволителни резултати и то без настроен паралакс и подпрян на шише от мин вода. 199437294_167844482023154_6548973268546318563_n.jpg

  И на другия ден да не мога да уцеля изобщо мишенка и така почнах да се ровя по-обстойно за настройка на оптика, стойка, прикладване и т.н. и май почнах все по-малко и по-малко да уцелавам.

  Ако някой има насоки и препоръки как да отстраня тази неточност, ще съм много благодарен. Както казах, за сега търся проблема в мен, но не отричам проблема да идва и от пушчицата.
   
  Последна промяна: 12 Юни 2021
 12. sts1969

  sts1969 Редовен Потребител

  Здравей колега! Какво точно очакваш да постигнеш като задоволителен резултат, от пружинна пушка 5.5 и оптика 6х40 ???
   
 13. Евгений Б.

  Евгений Б. Потребител

  Публикации:
  23
  от:
  Пловдив
  Здравей, в предвид разтоянието, което е 12м и хвалебствията по кометите, очакванията ми са резултатите да са повечко като тези: target12121.jpg

  Ако отговора на чуденките ми е: "Не е в теб проблема, тази пушка толкова си може, на 12м уцелва двулевка чат-пат.", тогаз ще мога да спя спокойно :)
   
  Gadnqra харесва това.
 14. apapazov

  apapazov Редовен Потребител

  Публикации:
  565
  от:
  Пловдив
  На 12м с която и да е пушка трябва да са дупка в дупка. Поне аз така мисля
  Провери за паралаксна грешка
  Постави пушката накъде наподвижно и погледни през оптиката без да докосваш пушката като си движеш глават дали се мести минимално и кръста на оптиката
  Дано си ме разбрал какво искам да кажа
  ПС
  И чашките са важни. С какви си стрелял?
   
  pakfa, xpresident and Gadnqra like this.
 15. Евгений Б.

  Евгений Б. Потребител

  Публикации:
  23
  от:
  Пловдив
  Здравей, като взех пушката, първоначално бях прочел на едно-две места що е туй Паралкс, но не му отдавах особено значение, смятах че избистря образа спрямо мерника и го бях оставил на 25ярда. В последствие (100-200чашки) почна да ми прави впечатление, че като си мърдам главата се мести и мерника и се поразрових по-задълбочено. Вече дори знам, че като си местя главата на ляво, а мерника отива на дясно, то образа е все още далеч. В момента е почти стабилен и е г/д на 40фута, колкото е на око и разтоянието до мишената (~12м), явно при по-скъпите оптики може да се коригира до перфектност.

  Чашките са JSB exact jumbo diabolo 1.03gr, скорошна партида. И с JSB hades, същия грамаж са подобни резултатите, но малко съм стрелял от тях (1 кутия)
   
  luft9waffe and Gadnqra like this.
 16. Kifa

  Kifa Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  1,125
  от:
  София
  Тая оптика има ли я на официалния сайт на Нико?Смени чашките...партидата,грамажа,марката...и най-вече пушката и калибъра ако искаш добри резултати
   
  astra, xpresident and Gadnqra like this.
 17. Kameno Karp

  Kameno Karp Редовен Потребител

  Публикации:
  565
  от:
  На 20 км от Бургас
  Нивел имаш ли на пушката? Оптиката как я монтира? С нивел на пушката и отвес или просто на око я намести?
   
  Licho and Евгений Б. like this.
 18. luft9waffe

  luft9waffe Редовен Потребител

  Публикации:
  1,839
  от:
  русе
  Евгени, не се отчайвай. Стрелянето със сравнително мощна пружинка не е лесна работа. Първо 500 изстреляни чашки са малко.Като модел пушкат ти е добра и на 12м. следва да прави групи под 10-15мм. Обикновено на новите пружинни въздухарки им трябват около 500 изстрела за да се разработят. Второ:прочети малко за artillery hold- в твоя случай поставяй дланта на ръката между пушката и торбата с пясък, не стискай ложата. Отзад-не стискай ръкохватката, не притискай силно приклада към бузата и рамото,сложи палеца върху ръкохватката, като продължение на цилиндъра, спускай между първа и втора фаланга на показалеца, строго назад. Дишай правилно при спускане, запазвай позата 1-2секунди след изстрела. Това са препоръки, опитай ги, при мен работят.
   
  Licho, Gadnqra, xpresident and 4 others like this.
 19. petkof

  petkof Редовен Потребител

  Публикации:
  2,288
  Ако имаш възможност пробвай и по-леките чашки JSB с тегла 0,87 и 0,93. Преди това пробвай да подпираш пушката на цевта за да се елиминира фактора на луфта от чупещата се цев в момента на изстрела. Също така при поставяне на чашката в цевта леко я вкарвай навътре в цевта, колкото полата й да е на милиметър от ръба. Също провери и за херметичност уплътнението на цевта.
   
  Gadnqra and Евгений Б. like this.
 20. Hidden

  Hidden Редовен Потребител

  Публикации:
  571
  от:
  Перник-София
  Ето ти още един съвет от мен, който е почерпен от опита ми точно с такава пушка. Огледай надулника. Провери дали е стегнат или хлопа. Развий винтчетата, който го държат и пробвай да навиеш предната част на заглушителя още малко. При мен заглушителят хлопаше и след като махнах винтчетата можеше да се завие още малко. След това стана неподвижен и стабилен.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена