t.marev
Редовен Потребител
Преди време, бях попитал тук във форума, какво е предимството на помеднените чашки и отговорите бяха в стил - "абе не се занимавай с глупости щото ще го скапеш този китайски Браунинг"....Срязах и смачках две-три чашки и качих снимките тук. Май не бяха чисто олово, някаква сплав мааалко по-твърда /ако я ритне мравка, ще си навехне крака/, но доста по-жилава от оловото. Понеже се поразрових тогава, мисля че беше сплав от антимон и олово. После се обадих на Емил Боев /приятел от детинство/ и решихме, че помеднените чашки имат по-малко съпротивление при триене с желЕзната цев и следователно ще фЪркат по-бързо. Тази хипотеза се потвърди частично от факта, че помеднената чашка се забива 1.5 мм по-дълбоко в дъска от чисто оловната. Същевременно при удар в твърда повърхност, помеднената се деформира по-малко. Тези разлики отпращат помеднените чашки в арсенала на специалните видове стрелби.
Благодаря на luft9waffe, че е изровил данните за твърдостта на металите, нещо което мен ме домързя да направя. Ясно се виждат разликите.
Дали помеднените чашки скапват цевта? Най верятно не. Дали е подходящо използването им в спортната стрелба? Според мен, не. Дали е оправдано използването им при специални видове стрелби, определено да.
Благодаря на luft9waffe, че е изровил данните за твърдостта на металите, нещо което мен ме домързя да направя. Ясно се виждат разликите.
Дали помеднените чашки скапват цевта? Най верятно не. Дали е подходящо използването им в спортната стрелба? Според мен, не. Дали е оправдано използването им при специални видове стрелби, определено да.