Преди около месец от магазин Росбул Арм ми изпратиха каталога на сачми Норика.
Разгледах го и харесах 2 модела 5,5 мм със специфични грамажи, които не се покриват от сачмите, които ползваме в момента : Norikca Monster 1.65 gr , Norica Destroyer 1.8 gr . Както се вижда от грамажите тези сачми са предназначени за мощни ПЦП-та калибър 5,5мм. В този калибър се получава една ниша между 1,37 Баракуда и капризното 2,2гр. на Джиесби. Уговорих се с тях, когато направя тестовете да пиша независимо от резултата.
Тествах с:
-чешка цев, 50см, 43дж
- LW полигонална 50дж, с шок
-Хатсан, 65дж
-Еваникс 60дж
-Еваникс 70дж /много стара аер 6, не се произвежда вече/
- китайски булпап 105 дж
-Чешкият Вулкан идва слаб за тези тежки норики . Групите му с двете джиесби-та (1,03 , 1,17) са по-добри, отколкото с Нориките. До 50дж няма смисъл от тези сачми.
-Валтерската стреляше задоволително на 60 и на 100м с по-леките 1,65гр, с тежките логично заради шока не се разбраха.
-Хатсанската стреляше с Нориките 1,65г чувствително по-добре отколкото със съответните тегла монстери и рабити. За хатсани в диапазона 70-80дж може да са много добър избор.
-Еваникс 60дж стреляше много добре/групата е съпоставима с Баракуда 1,37/ с Норика 1,65, с Норика 1,8 на 60м беше много добре, на 100м не ми хареса.
Китайският булпап хареса повече 1,65, но той е нагласен за джи ес би 2,2гр и очаквано с тях прави страхотни групи.
Изненадата дойде от старата аер 6-ца, която тествах последна преди два дни. Точно се бях отчаял, че Норика 1,8, за която храних големи предварителни надежди, предвид формата й /със същата форма е Гризли на H&N ,но в 6,35 и то засилено подобаващо лети страхотно надалеч в много цеви/
Старият Еваникс пробвах с всичко налично, което имах в 5,5 /а то е много/, най-добри групи направи с пълнотелни проектили 1,9 и 2,3 гр., но те проектирани специално за нея. Следващите по големина групи се оказаха точно с Норика 1,8.Много стабилни и на 60 и на 100м /същите групи направи и с Еваникс 1,8, но те така или иначе не са налични в България/. Проблемно на тази Норика Destroyer 1.8g се оказа само, че в този барабан на тази АЕР 6-ца съчмите влизаха сравнително хлабаво и не се фиксираха категорично.
Норика казват, че заради медното си покритие тези сачми дават прираст на скоростта 20% ,аз такъв не забелязах или поне не категоричен. В някои от цевите има прираст от няколко метра в сравнение с аналогичните тегла оловни, в други не,но яз никъде не видях рекламираните от производителя 20процента.
В заключение тези сачми не са много скъпи, не показват някакви супер забележителни резултати, но според мен си заслужава да се пробват от колеги с пушки 5.5mm в диапазона 60-90дж, защото специално ако им пастне Норика 1,8, ще имат проектил с огромно БК за далечни изстрели. А Норика 1,65 в много пушки определено ще лети по-добре от Монстер и Рабит 1,65, защото други чашки с тези тегла на пазара няма.