Мнение за Browning X-Blade Hunter 5.5 / UMAREX/

njatanasow

Редовен Потребител
Сигурно си прав! Но предполагам разликата в цената на ново е 4-6 пъти? Понеже съм повече ветроходец от колкото стрелец и не обичам безветрията (в нашия град са 2-3 дена в годината), бих допуснал че Дианата на 50м при 5-6м/с вятър от променлива посока ще дава същите резултати както и тоя Умарекс (дето пише Браунинг).
п.с. Бирата от мен, като се видим :cheers:
За бирата съм съгласен....за другото не!
 

t.marev

Редовен Потребител
Тццц, мислех си че тук ще е като в кръчмата, дето всеки се оплаква от жена си,:rolleyes: пък то било обратното - всеки хвали пушката си!:)
Важното е всеки да е доволен!:cheers:
 

redsox

Редовен Потребител
Колега аз чакам жената да легнат с малкия вечер и после стрелям по нощите в гаража. Какви оплаквания от пушката? Те са нашето спасение. Евтини, скъпи, няма значение. Кефа е гарантиран.
 

t.marev

Редовен Потребител
Днес най-накрая измерихме скоростта на Браунинга. Оказа се точно в нормите. Но да карам подред.

Всичко стана благодарение на колегите от Пловдивската група. От доста време се канех да отида на някоя съботна сбирка на халетата, хем да се запозная с хората, хем да видя как стрелят, хем да замерим възможностите на мускулестата красавица. Намерих халетата лесно - имаше си и карта. Отидох късничко, малко преди три, но веселбата беше в пълен ход - във въздуха се носеше яка пукотевица. С прибежки и припълзявания успях да се добера до групата на стрелящите и да се наредя гордо сред тях. Колегите ме посрещнаха доста дружелюбно, запознах се с повечето, поприказвахме си, повъртях се наоколо, като много внимавах да не прихвана от тях някой бацил, че да почна и аз да купувам разни ПЦП-та, помпи, бутилки и телескопи. Там вече имаше един такъв заразен - нямал още пушка, но искал да си вземе такава, та му показваха момчетата кое, какво, що.

Та колегите, откликнаха радушно на молбата ми да премерим скоростта на пушката. Изглежда и на тях им беше любопитно, какво ли аджеба може това „пушле“. Охотно ми предоставиха хронограф, помогнаха ми да се оправя с него, пробвахме два вида чашки. Направихме четири замервания - две с 1.02 гр. - 225 и 223 м/сек и две с 0.9гр. - 227 и 231 м/сек. По сметките излиза 24 джаула, точно толкова, колкото дават производителите. В онова ревю, в Тубата, където измериха около 170 м/сек. пушката може да е била 16 джаула, има и такава разновидност.

Благодарен съм на колегите, за пълното съдействие, за задължителните съвети да стрелям само с хубави чашки, както и за поканата им да идвам по-често. Ще се възползвам.

Миналата седмица, разглобих частично пушката, тоест свалих приклада за да я почистя и смажа. За мой срам, съм проявил голяма немарливост /посипвам си главата са пепел/ към оръжието. След последните стрелби около Независимостта, съм зарязал Красавицата в багажника на колата, две седмици непочистена и несмазана. Имаше и два-три дни превалявания, а и сутрините са си студени и влажни…..Като я извадих да пострелям - краката ми се подкосиха! В задната част на тялото на пушката се бяха появили ръждиви точици, а спусъка беше бледо кафяв. Бяха малки, забележими само на силното слънце и слава Богу само в един ограничен участък, където метала се е допирал до мократа от пот фанелка при зареждането. Почистих ги с масло и парцалче и свалих приклада да огледам скритите места. . Навсякъде всичко си беше окей! Ето и малко снимки отдолу:upload_2018-10-14_0-38-9.jpeg

На вътрешния лост, който задвижва буталото, има монтирана ролка, която го направлява, търкаляйки се по приклада. Освен това този лост задвижва и втори предпазител, който не позволява спусъка да се задейства, докато цевта не се върне в горно, заключено положение.upload_2018-10-14_0-40-20.jpegupload_2018-10-14_0-41-2.jpeg

Пръснах малко масло в кутията на спусковия механизъм, в резултат на което усилието за задействане, намаля значително. Спусъка обаче се оказа чисто метален, без никакво пластмасово покритие, както ми се стори в началото. upload_2018-10-14_0-43-19.jpeg

Сериозен пропуск, помрачаващ донякъде, бляскавото решение за пластмасова защита, на заплашените от корозия места. Смятам да отстраня този пропуск с едно термосвиваемо шлаухче.
Както и да го погледнеш обаче, виновният в случая съм си аз - не почистих и не намазах пушката преди да я прибера и я оставих две седмици на влагата. Съвсем основателно прозвуча забележката на сина ми: - Баща ми, ту уж си ходил в казарма и са ви учили….

Мани, мани….Срам!
 
Последна промяна:

Gadnqra

Редовен Потребител
Когато смазваш спусъка, рискуваш да отиде смазка и не където трябва - в цилиндъра и при маншета.
 

peko

Редовен Потребител
ФТКС
Не е за подценяване ръждата, която си "насадил", особенно на спусковия механизъм. Само с фъш-фъш няма да решиш проблема, само ще го отложиш.
Разглобяване, почистване и полиране(но внимателно и едва едва на зацепващите повърхнини)- това е задължително.
Снимай си го отвсякъде предварително и после при всяка стъпка/операция. После при сглобяването съвсем лееееко с омазнено със силиконова смазка парцалче(почти да е сухо) може да изтриеш чарковете.
Имаш възможността благодарение на "немарливостта", макар и осъзната, да подобриш малко пушлето.
 

ATO

Редовен Потребител
Имам същата пушка от четири дни. Очарован съм от тази според колеги екзотика. Много спокойна пушка при изстрел с плътен звук и приятен откат, нищо общо със Страйкъра. Красиво изработена с хубав дървен имаитация на опушено приклад, много приятен на пипане и много удобен, поне за мен. Точно такава пушка исках още в началото. За тези пари е повече от достатъчно, никак не съжалявам, че купих.
Прилагам последната мишена от прострелката, че стана тъмно, утре ще довършвам.
Дистанция - 18м., толкова имам на разположение
Мишена обща големина - 14 см., диаметър на ченото кръгче - 3.5 см.
Сачми - RWS Meisterkugeln 0.91гр.
Собствени мерни прибори.
Оплюването може да започне .... сега!
 

Attachments

  • IMG_20190719_184419573.jpg
    IMG_20190719_184419573.jpg
    368.6 KB · Прегледи: 91
Последна промяна:

ATO

Редовен Потребител
Hidden, Благодаря!
Нямам си на идея как се прави такова ревю. То снимки по нета има достатъчно, даже в тубата има 2-3 клипа.
Може би ще и закача една оптика, но по-нататък. За сега съм доволен и така.
 

Kifa

Редовен Потребител
ФТКС
Нямам си на идея как се прави такова ревю
:)...споделяш това,което би искал да видиш и прочетеш за една пушка докато си правел твоя избор в кратце и писмено и честито:cheers:
 

ATO

Редовен Потребител
Ти поне си съвсем информиран за избора ми и съм споделил защо. Но определено пушката излезе над очакванията ми.
Мерси! :cheers:

П.П. Благодаря за съвета който ми даде! На Тодор също.
 

t.marev

Редовен Потребител
Като гледам мишената на колегата, започвам да му завиждам - май неговата пушка е по-точна от моята!?:confused:
Поздравления за новата придобивка!Надявам се да му носи само приятни преживявания.
xpresident, за спусъка....не зная колко грама е, но на моята олекна осезаемо, когато пръснах съвсем малко масло вътре в механизма. Иначе от момента на обиране на "мекия" спусък до изстрела хода е малък и отчетлив и според мен, това прави изстрела предвидим. Иначе при разглобено положение, забелязах,, че в кутията на УСМ-то има регулиращо винтче, до което обаче няма достъп отвън, вероятно е за някаква заводска настройка. Ако се търси някакво допълнително облекчаване /което не знак доколко е необходимо за пушка тип "ловна"/ вероятно с някакво полиране на повърхностите, силата за задействане може да падне още и да доближи спусъка до спортните изисквания.
Радвам се че в отбора на Браунинг, станахме двама, каним някои от по-опитните стрелци да се престраши и да постреля малко с такава пушка....може пък и да остане доволен.
 
  • Харесвам
Reactions: ATO

lynx

Редовен Потребител
Спусъкът го плюят по ревютата, че бил много лош и не се регулира.
То се вижда и на снимките, с пружината от щипка за простиране няма как да е "лек и удобен".
 

ATO

Редовен Потребител
lynx, колко е лош незнам, за мен е среден спусък, няма особена разлика между мекия спусък и спускането. Не съм го смазвал като Тодор, не съм и стрелял достатъчно, може би около 100 изстрела някъде с прострелката, не е толкова кофти. Аз също харесвам по-мек спусък, но този не ме дразни. Бързо се свиква, много предвидим е изстрела, усеща се. Не съм разглеждал дали може да се регулира, но щом казвате значи неможе. Тая ръжда, дето колегата я показа ме навява на мисълта за мокра, непочистена впоследствие и несмазана пушка. Може да не съм прав. Това ме подсеща, че и аз трябва да я мина с една смазка, макар да седи в калъф.
Ето мишена от днес. Иска още малко корекция, но няма да е днес.
Дистанция - 18м.
Положение - мързеливо седнал :)
Мишена обща големина - 14 см., диаметър на ченото кръгче - 3.5 см.
Сачми - RWS Meisterkugeln 0.91гр.
Собствени мерни прибори.
 

Attachments

  • IMG_20190720_185746897_HDR.jpg
    IMG_20190720_185746897_HDR.jpg
    238.1 KB · Прегледи: 65

lynx

Редовен Потребител
Мишената е отлична за пружинна пушка .
Не се знае дали пушките ви стрелят с еднаква мощност, с по-малка мощност най-вероятно групата ще е още по-събрана.
Зареждането ще е по-лесно, пушката си иска оптика за да и видиш максимума :)
 

xpresident

Редовен Потребител
Мишената е отлична за пружинна пушка .
Моите уважения колега, знам че имаш повече опит от мен, но на 18м с ПП хубава група се събира в 10мм. Е, не всяка става хубава, вярно.
Относно мазането на спусъка, редно е да се смаже с грес а не с масло. "скритото винтче" много вероятно определя колко е зацепването и с него трябва да се внимава защото при лоша стомана може да изтърва спусъка.
 

ATO

Редовен Потребител
xpresident, аз не съм добър стрелец, просто показах мишената от днес. Надявам се като и посвикна да смаля групата, въпреки, че за мен стрелбата е по-скоро за забавление.
Благодаря ти за съвета. ГОЙ мисля ще е добре, такава оръжейна имам.
В този ред на мисли я кажете, гледах един материал, който слагат зад мишените подобен на микропореста гума. Какво е въщност и от къде може да се вземе?
 
Нагоре