Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

ангел иванов

Потребител
Сега ходих до РПУ-то да взема на сина личната карта.Отбих се и до гишето КОС,да питам за уведомления дали са почнали да издават,но не можах.
Имаше към 10 ловци с пушки за пререгистрация май,но чух интересен диалог:
Ловец-Ама вярно ли и въздушната пушка трябва да регистрирам?
КОС-Да,всичко и всички видове трябва да се донесат и регистрират!
Ловец-Ама в закона пише-над 24 джаула,само които са,а на сина е стара чешка от едно време,едвам мята на 20 метра и врабче не може да убие с нея!
КОС-няма значение закона какво пише-Закона е ТУКА НА ГИШЕТО!!!!!
Обърнах се и си тръгнах... :eek: :(
 

hloros

Новодошъл
Стоенето на нещата по този начин в дадени региони ме кара да мисля, че в бъдеще ще се наложи откриването на нова подтема ,която се осмелявам да кръстя предварително - ''срещи с правoсъдието във връзка с правоприлагането''. :mad: А може и ''Тигре,тигре имаш ли пари?!'' - която да e единствената тема в която псуването да е на ''свободен режим'' ;)
 

Link

Потребител
Онзи ден братовчед ми ходи до трето районно в София, където версията за регистрацията на въздушно оръжие е следната: "Всичко калибър 4,5 не е задължително да се регистрира. Всичко калибър 5,5 се регистрира." Освен това се плаща и такса 3,50. Тъй като ми е писнало от малоумници по всички държавни учреждения отправих запитване до производителя на моята пушка Комета 400. От тук нататък като ме спрат и се заядат искам да ми напишат акт и отиваме на съд. Това е. Ще пусна публикацията и в темата за Комета, а модераторът да прецени дали и къде да я изтрие. Ето отговора на производителя:
 

Attachments

  • cometa_energy.jpg
    cometa_energy.jpg
    158.5 KB · Прегледи: 251

hloros

Новодошъл
Имам сведение от първа ръка че в един неголям град служители на КОС извършват независими замервания на дулни енергии.Независими не просто от нас[кои сме ние] ,а и от други поделения на КОС.И както собственика на хронографа добре се изказа ''К,ъв съм аз да давам хронограф ,че и заключения да правя?''Става въпрос за ПО излязло от кутията.Ако и на други места е така ,то ако пушката кал. 5,5 замерена в Бургас е ''неуведомителна'' в Троян обаче може да се окаже че е!- К,во прайм ся?!-Глобяваме се! Мен ме устройва и кал. 4,5 стига да не се регистрирам- а със другото май ще се разделя. И пак оства въпроса, ако утре изляза на поляната с кал 4.5 -не знам ''мечка стръвница'' ли ще ме срещне , или някоя по-кротка?За уеднаквяване на стандартите и категоризация трябва да се предприеме нещо за да не могат да си играят с нас на местно ниво. Започвам да из питвам неудобство, че ръся мнения из форума ,пък чакам някой друг нещо да направи. То какво ли и мога да направя?
 
A

Anonymous

Гост
Ако решиш да влезеш в политиката ,шъ гласувам за тебе ВЕРВАЙ МИ ;)
 

Link

Потребител
Горното писмо може би няма да ти свърши работа пред съда освен ако не е подписано с електронен подпис. Евентуално ако имаш проблеми, трябва да предоставиш извадка от официален каталог в който производителя декларира енергията на пушката. В краен случай за пред съда може да се извика вещо лице, таксата за което ще се поеме от държавата ако спечелиш делото.
Ангелмр, сигурно си прав за електронния подпис, но ако се стигне до съд и такова искане ще изпратя до Комета. За съжаление в официалния им каталог няма написани енергии, а само скорости за които не пише с какви чашки са мерени. Така че, засега до тук. Като (ако) ме спрат полицаите тогава ще умуваме защо всеки КОС чете закона като дявол евангелието! Весели празници!
 

ivodoc

Модератор
Модераторски Екип
Да уточним сега.
Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е обнародван в Държавен вестник, брой: 73/ 17.09.2010 г.
Това би трябвало да означава, че 17.09.2011 г. е крайния срок за уведомяване на закупените преди влизане на закона в сила оръжия подлежащи на уведомителен режим.
 

delpx

Потребител
Миналата седмица ходих до КОС в 3-то РПУ в София. Отне ми около час цялата процедура. Процедурата мина по следният начин.

- Носиш със себе си копие на лична карта , копие от документ за покупка ако има такъв.
- Нареждаш се на касата на РПУ-то и заплащаш такса от 2.50лв. като изрично казваш че е за регистрация на въздушно оръжие а не за газово. Плаща се еднократно 2.50лв. а не за всяка пушка по толкова.
- С всички пушкала се нареждаш пред служба КОС и чакаш да те извикат. За 3-то РПУ , КОС работи само в понеделник и сряда за другите не знам.
- Като те извикат ти дават една декларация в която описваш всички пушки , модел ,марка, калибър и сериен номер , след това правят сверка на номерата и си готов.
- След месец отиваш да си вземеш документчето от тях.

Казаха ми че въздушни пистолети не регистрират защото били под 24j и не пожелаха до го регистрират.
 

scandalo

Редовен Потребител
ФТКС
мога ли с приемно предавателен протокол да препиша пушките на приятелката ми и да ги регистрираме в София за да не се занимавам по провинцията?
 
A

Anonymous

Гост
Предполагам, че може. В краен случай ще го опишете като подарък или продажба.
Но имай предвид, че вече се явява придобиване след влизане на закона в сила и тя ще има 14 дни срок за уведомяването.
 

poacher

Потребител
С подобен протокол надали ще стане, защото не мисля, че собствеността може да премине у приятелката ти на база такъв протокол.
Спретни един договор за дарение. Собствеността преминава у нея и в 14-дневен срок ще уведоми за пушките в РПУ по местоживеене.
Имай предвид обаче, че пушките наистина стават законна нейна собственост по силата на този договор!
 

Andy Iron

Потребител
poacher написа:
С подобен протокол надали ще стане, защото не мисля, че собствеността може да премине у приятелката ти на база такъв протокол.
Спретни един договор за дарение. Собствеността преминава у нея и в 14-дневен срок ще уведоми за пушките в РПУ по местоживеене.
Имай предвид обаче, че пушките наистина стават законна нейна собственост по силата на този договор!
Ако ще се ползва писмена форма на договора за дарение, трябва да знае следното:
Съгласно чл.225, ал.(2) от ЗЗД Дарението на движими имущества трябва да стане в писмена форма с нотариално заверени подписи или чрез предаване, а на ценни книжа - по надлежния начин за прехвърлянето им.
Т.е. Писмената форма с нотариална заверка на подписите е форма за действителност на договора за дарение на движими вещи (в случая пушки). Недостатъкът е, че за да се спази формата трябва да се ходи при нотариус.
Другата форма е чрез конклудентни действия, а именно чрез предаването на вещите. Тоест момичето може да отиде при КОСе-босе и да го уведоми, че са и подарили пушкалата. При което КОсе-босето ще каже "Дай да видя как са ти подарени" и върви му обяснявай.
Затова препоръчвам класически договор за покупко-продажба в обикновена писмена форма (без нотариална заверка на подписите).
 
A

Anonymous

Гост
Аз имам такъв въпрос. Как стоят нещата с регистрацията, ако нямаш документ за собственост? Ако някой може да каже ще съм му благодарен.
Поздрави
 

tzocho

Потребител
kolence1 написа:
Аз имам такъв въпрос. Как стоят нещата с регистрацията, ако нямаш документ за собственост? Ако някой може да каже ще съм му благодарен.
Поздрави

Къде е писано, че трябва да представиш документ за собственост при подаване на уведомлението?
 

st_beer

Редовен Потребител
Понеже пушката която купих е 10 джаула днес отидох с нея в КОС. Показах я на човека и той каза че щом е под 24 джаула да отида да ми я замерят и ще ми издадат документ който да нося в себе си при евентуална проверка. Отидох в тази оръжейна работилница - магазин човека си ми замери скоростите с един хронограф след което ме въведе в една книга под номер и ми издаде документ. Сега разполагам с документ че на днешна дата ми е било направено замерване и пушката отговаря на тези джаули.
Това замерване и документа ми струваше 5 лева и спокойствието за напред. Доволен съм че в нашия град поне от тази гледна точка са точни спрямо закона и не своеволничат. Ето и документа който ми издадоха да представям при евентуална проверка от органите на реда.
 

братушка

Редовен Потребител
Просто като няма посочено точно тегло или поне модела на чашката (да се ориентираме поне приблизително за теглото) - тази бележка няма стойност.
Тя с нищо не се различава от рекламите на производителите, дето пишат едни скорости неясно с какво тегло получени. Често се майтапим, че стрелят с памучни тампоми... Та тук е същото.
Ако стигне до по-сериозното разбирателство всеки здравомислещ човек ще подложи на съмнение как ли е получена енергия без да е посочено теглото.
Като те пита подобно нещо случайно грамотен полицай - какво ще му кажеш?


ПС: ония от магазина за пари ще напишат каквото кажеш. Но всеки сам решава дали ще му върши работа или са пари на вятъра.
 
A

Anonymous

Гост
Днес и аз минах през КОС (3-то РПУ) и регистрирах "сеялката". След 10 дена трябва да си взема документа. Искат само да минеш през белия фургон и да носиш това което регистрираш. В белия фургон искат документи за покупка и лична карта. На моя документ за покупка нямаше номера на революшана и аз предвидливо си го бях записал на едно листче, което също дадох.
Ако имате въздухарка по-слаба от 24 джаула, искат да им покажете документ, че е под определената мощност.
 

hloros

Новодошъл
Абе, то най -добре човек да си знае още от магазина дали това което купил е ''уведомително'' или не e! (чрез щемпел от вносителя или търговеца врху техническия паспорт или документа за закупуване). Но някой трябва да се заеме с това! Ако държавата искаше щеше да го организира- да,ама тя не иска! Въпросът с масата на проектилите , разсейва умовете ни в опит за ''урегулиране'' на нещата. Все едно да си мислим ,че бензините променят класът на автомобилите ни! И как така се допуска внос със неустановени параметри,но пък има написан закон? Понастоящем вносители и търговци не са натоварени с никакви задължения във връзка с издавне на документ(който да предупреждава) за класът на пневматиката която сме закупили. Ние обаче-т.е. потребителите трябва да търчим и да установяваме ''кое какво е?'' Също така остава въпросът ,ако сам си внеса ПО по кои пътеки да тръгвам?
 

hloros

Новодошъл
Това с заводските данни би проработило най- бързо и добре,що се отнася до закупуването и регистрацията(по подобие на автомобилите). Не съм съгласен с явлението ''конкретна бройка''(това не са бъчви). По отношение масата на проектилите писах в по предния си пост,като дадох аналогия с бензините . Поради податливостта на PCP на изменчивост , нека си бъдат директно в ''уведомителният клас''(може би). Преди 2 дни обаче при оглед на ''Diana -20'' (180 m/s cal4.5),търговецът ми даде съвет, че''било по-добре да си я регистрирам отколкото да бера ядове в случай ,че ме хванат докато я пренасям''-Е,това на какво прилича?! Всеки е наясно,че колкото и да я дялкам тази пушчица , няма да постигна 24J! -най-много да я опропастя непоправимо. Както е с храните и цигарите и др. продукти така трябва и да е с нашето занимание- ''да си пише...''!
 
A

Anonymous

Гост
Здравейте колеги. Днес опитах да подам заявление - в два екземпляра.

В КОС ми поискаха копие на личната карта и такса от 5 лв. Тъй като в закона не пише нищо такова, отказах и отидох до РПУ-то, където, обаче не ме пуснаха в деловодството и се наложи да подам заявленията на информацията, като написах на тях, че държа един от екземплярите да ми бъде върнат с входящ номер.

Един полицай, учудващо - много учтив, ми обясни, че не можело така - трябвало да мине през началника на смяната, след това през началника на РПУ-то и едва тогава, щяло да има входящ номер. Не съм специалист, но това нещо не ми се вярва да е редно.

Та, колеги, знам че има юристи измежду вас, спазват ли закона нашите полицаи в случая и правомерно ли е налагането на тази такса от 5 лв. Ако не е, дали пък да не съдя РПУ-то за сумата от... да речем 5лв, задето погазва закона?
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре