Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации

delpx

Потребител
Здравейте. Четох доста по темата , както тук така и в други форуми , искам да попитам само до кога е крайният срок за регстрацията , на каква стойност са тези актове , и кога е приет закона (нали има 1 година срок за регистрация) ?
 

qtex

Потребител
Вчера ги гледах тези работи, защото и аз не съм регистрирал още. Законът е обнародван в ДВ на 17.09.2010 и влиза в сила 3 пълни дни след обнародване освен ако не е записано друго в разпоредбите т.е. би трябвало да се счита, че влиза в сила на 21.09.2010. В разпоредбите е записано, че има 1 год. от приемането на закона за регистрация на оръжията.
"§ 11. Лицата, придобили неогнестрелни оръжия (газово и сигнално оръжие или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула) до влизането в сила на закона, ги декларират пред началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице в срок до една година от влизането му в сила."

Ето и глобите:
"Чл. 178. (1) Който не спази срока по чл. 54, ал. 1, се наказва с глоба в размер 500 лв. и/или имуществена санкция в размер 1500 лв.
(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което не спази срока по чл. 54, ал. 2.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 и 2 се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция в размер 3000 лв.
Чл. 179. (1) Който не изпълни задължението си по чл. 55, се наказва с глоба в размер 500 лв. и/или имуществена санкция в размер 1500 лв.
(2) При повторно нарушение по ал. 1 се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция в размер 3000 лв."

По всичко личи, че ако пушката е закупувана преди приемането на закона за сега нямат никакво право да глобяват, но ако е закупена след това и е изминал 14 дневният срок за регистрация и отидеш и покажеш уведомлението от магазина ще те глобят... може би точно така е станало и с колегата отнесъл първия акт... Тук вратичката е да отидеш без да показваш уведомлението и да се правиш на "убит бръмбар" като казваш, че пушката си я имаш от години и си я пазиш и за т'ва е (като) нова... ;)
 

TeXHo

Потребител
И аз имам дилема с регистрацията. Преди седмица купих Hatsan Striker 1000s 4,5. С пушката получих копие от официалната декларация, в която Хатсан декларират мощностите на всичките си модели. Там въпросната пушка е опомената на 2 места. На първото пише 26 Джаула, на второто - 23 Джаула. Разликата е едно SLOW добавено към името на модела за по-слабия вариант.

Имам хронограф, първата ми работа след разконсервирането беше да замеря скорости. С дизела скоростта на JSB 0,547гр. беше 280м/с, което се равнява на 21,4 Джаула. След няколко десетки изстрела, скоростите паднаха и се установиха около 250м/с, респективно 17,1 Джаула. Очевидно - доста под обявените дори за слабия вариант на модела. Но, понеже не желая да си имам вземане даване с наказателната ни система, реших да направя опит да получа черно на бяло потвърждение на факта, че моята пушка не подлежи на регистрация. Обадих се в Заримекс (от Хатсан ме препратиха при тях). Човекът на телефона в крайна сметка каза "Тази пушка е 23 Джаула" и разгвора приключи до там. Тъй като казаното по телефона не значи нищо за властите, пратих и-мейл, с желанието да ми потвърдят черно на бяло това което ми казаха по телефона. Отговора обаче беше "... Този модел би трябвало да бъде 26 Джаула, не 23..." и прикачена декларацията от Хатсан. Писах им отново, но засега отговор няма.

Междувременно се обадих в КОС по местоживеене. Най-вече да питам какъв документ ми трябва за да удостоверя, че пушката ми не подлежи на регистрация, ако някой ме попита. Служителят ми направи МНОГО добро впечатление и като отношение и като познаване на въпроса. Отговора му, накратко, беше "В калибър 4,5 не регистрираме пружинни пушки. Независимо какво казва производителя, много трудно се постигат 24 Джаула с такава пушка. Известни са ни 1-2 модела които наистина го правят."

Та, сега въпроса ми е какво да правя. Все още съм в законовия срок да регистрирам пушката. Обаче не искам, понеже не ми се влиза излишно в списъци на МВР, по никаква причина. Имайки предвид, че пушката със сигурност е под 24 Джаула, съм в правото си да не я регистрирам. Ама как да го докажа, при положение, че хората които ми прибират парите при продажбата, хич не ги интересува.

Прикачил съм и декларацията на Хатсан. На някой може да му е полезна.
 

Attachments

  • declaration_Hatsan.rar
    1 MB · Прегледи: 192

st_beer

Редовен Потребител
Ти няма какво да доказваш. Ти казваш на проверяващия че пушката е под 24 джаула. Който има желание да я мери и доказва че е над тези стойности.
Другия вариант е както е тук по нашия край. Отиваш на някое оторизирано за това място (тук има един магазин такъв) правят ти замерването на хронограф и ти издават нужния документ че пушката е под 24 джаула.
В момента чакам да ми пристигне гладиатора който ще си е 10 джаула. Ще мина през този магазин и ще си взема нужния документ и изобщо не мисля да уведомявам повече за него. Хората не искат да ни видят в КОС като чуят за въздушна пушка.
Това е моето мнение и така ще действам аз не ангажирам никой с него.
 

hloros

Новодошъл
Здравейте колеги.До сега спазвах форумно мълчание,но като гледам, слушам и чета какво става вече не мога да мълча. Негодниците от КОС са започнали да регистрират всичко ,и за всичко могат да ти съставят акт,а за нас остава грижата да търсим '' независимо експертно мнение'' и да доказваме пред съда че ни цакат. Ако се изработи легитимен каталог за ПО подлежащо на ''уведомителен режим'' който има юридическа тежест то тогава- техният ''закон''-''Ами нямаме хронограф всичко трябва да се се регистрира''-не важи. Да!. КОС хронографи нямат- няма и да имат.Дай им хронограф, тогава пък ще се окаже че нямат полигон[такъв не им и трябва].Удбно нали?!Живеем в държава в която огромна част от бюджета се формира от данъци,такси и глоби-от нея друго не бива да се очаква.Не съм член на БАФТ,и зная че съставянето на каталог е трудоемка задача,но това би било от полза за вносители, търговци, БАФТ, та дори и за КОС,и най-вече за невежи собственици на ПО над които всеки ''КОСовар'' може да издевателства.Хаосът е ''организиран'' ,и то от същото министерство ,което преди няколко години излъга обществото,че всички номера на ППС трябва да се подменят,понеже ''ЕС има това изискване''.Дори когато лъжата се разкри хората продължаваха с пререгистрацията. За любителите на пневматиката е дошло''времето на глобите'', за да предизвика ''регистрация'',която като набъбне би могла да бъде доена чрез ''гражданска отговорност''-за всяко желязо по отделно.Не искам да бъда разбран погрешно- отчетност трябва да има! Злополуките и злодеянията извършени точно с ПО никак не са малко,ама милата родина май не това я интересува,а гледа към народния джоб. Моля да бъда извинен ако съм написал нещо глупаво,както и за пунктуацията.
 

братушка

Редовен Потребител
Няколко уточнения:
- освен скоростта за определяне на Джаули трябва и теглото на чашката. Имайки предвид, че дори при реномирани производители на чашки често има значителни разминавания в теглото и че на много малко чашки по кутийките пише с какво тегло са - как ли "измерват" тез Джаули в ония магазини и каква стойност накрая ще има техния документ? Трябва да се мери скоростта, теглото и да се ИЗЧИСЛЯВА мощността.

- различни бройки на един и същи модел пушка съвесем реално могат да осигуряват различна мощност. Една и съща пушка с различни чашки може да дава различна мощност. Съставяне на каталог с мощности няма стойност. Всяка пушка е редно да се мери индивидуално, освен ако производителят изрично не е дал сертификат за конкретна бройка, както правят някой производители (най-често в Англия).

- въпросът за документа е бил обсъждан на ОС. Беше констатирано, че вида на съдебна регистрация на БАФТ не позволява да извършваме търговски дейности като издаване на документ срещу заплащане. На първо четене ни остава само възможността да издаваме документ безплатно на действащи членове на БАФТ. Въпросът е отложен за допълнително проучване и обсъждане.
 

andi

Редовен Потребител
Да , закона вече е факт , и "всички знаят за какво става дума" !
Ама наистина някой много ги сърбят пръстите и задните части
пп Жена ми има една любима притча : Едно врабченце зимата , умирайки от студ паднало на земята . Случайно минала кравичката и се изакала върху него . Врабчето се стоплило , съвзело се и започнало да весело да пърха и чурулика . Котката го чула , дошла и го изяла .
Та , когато си в лайната по-добре не махай с крилата .
 

hloros

Новодошъл
Съгласен съм със съществуването на вариянти взависимост от теглото на проектила .Също така съм съгласен ,че съществуват ''гранични'' модели ПО-те нека бъдат в ''уведомителният''клас .Това за конкретната бройка е също вярно!Ама да друснат акт някому за това че имал''примерно haenel 312'',като се знае че цялата серия е далеч от изискв ането за 24 jl - ей това жалкото ! После връви се оправяй,и доказвай че актът е неправомерно съставен! Това е !-Хората са се захванали да регистрират всичко.Отдруга страна ''регистрациите на добра воля''на ПО,което не подлежи на ''уведомителен режим'' с времето ще прати закона в мазето ,и ще започнат да властват навиците.Това е ,което мен ме безпокои!-Ako поствете ми се счетат за вредни ,моля модераторите да ги изтрият.
 

st_beer

Редовен Потребител
hloros написа:
Хората са се захванали да регистрират всичко.
Кое точно те навява на тази мисъл че се регистрира всичко. Искам да само да ти кажа че не се регистрира просто се уведомлява. Трябва да се прави разлика между двете думи понеже са коренно различни.
Другото което ме интересува за къде важи това регистрират всичко понеже в нашия град не е така. Нито регистрират всичко. Нито искат да се подава уведомление на ВО което е под 24 джаула. Както и правят тази услуга абсолютно безплатно и това е правилният начин да се приложи закона. Ако пушката ти е до 24 джаула се отива в оторизирано за замервания място (независимо колко са знаещи или тъпи). Замерват ти я установяват че под 24 джаула (без значение по какви формули). Издават ти нужния документ че не подлежиш на уведомителен режим и това е. Носиш си го и си пей сърце. Дойде ли ми пушката първото нещо което ще направя е да отида да ми я замерят и издадат документ че е 10 - 20 джаула заводски и не подлежи на уведомление.
Всичко останало което се прави са своеволия и превишаване на власт.
 

hloros

Новодошъл
st_beer написа:
hloros написа:
Хората са се захванали да регистрират всичко.
Кое точно те навява на тази мисъл че се регистрира всичко. Искам да само да ти кажа че не се регистрира просто се уведомлява. Трябва да се прави разлика между двете думи понеже са коренно различни.
Другото което ме интересува за къде важи това регистрират всичко понеже в нашия град не е така. Нито регистрират всичко. Нито искат да се подава уведомление на ВО което е под 24 джаула. Както и правят тази услуга абсолютно безплатно и това е правилният начин да се приложи закона. Ако пушката ти е до 24 джаула се отива в оторизирано за замервания място (независимо колко са знаещи или тъпи). Замерват ти я установяват че под 24 джаула (без значение по какви формули). Издават ти нужния документ че не подлежиш на уведомителен режим и това е. Носиш си го и си пей сърце. Дойде ли ми пушката първото нещо което ще направя е да отида да ми я замерят и издадат документ че е 10 - 20 джаула заводски и не подлежи на уведомление.
Всичко останало което се прави са своеволия и превишаване на власт.
Чудесно е,че във вашия град постъпват така .В нашия пък изискват и 2бр. снимки+ копие от личната карта [майната и на дребна та сума която трябва дасе плати] Като се посочи модел ,калибър серен номер-това какво е,уведомление или регистрация? Аз още не съм го направил защото не мога да взема решение за някои артикули,и всеоще продлжавам да слушам за перипетиите на такива които вече са го направили.За какво са 2бр.снимки всеки може да се досети.
 

TeXHo

Потребител
Аз изложих своя проблем малко по-нагоре в темата, затова няма да повтарям. Обаче, не съм съглесен с колегите които "тактично" намекват да си траем с притесненията и проблемите. Радвам се че сте намерили, или си мислите че сте намерили, решение на проблема с този недомислен уведомителен/регистрационен режим. Може днес КОС-аджията да ви каже че нещата са наред и няма нужда да се регистрирате. Например, на мен ми казаха "в калибър 4,5 няма смисъл да се регистрирате, но всичко което е 5,5, независимо от мощност го регистрираме". Това много добре, само че аз не съм спокоен че проблема ми е решен. Ами ако утре КОС-аджията е друг? Ами ако дойде разпоредба да съберат малко пари от "престъпници" като мен с 19 джаулова пушка, която официалния вносител ми твърди че е 26 джаула?

Разбира се, мога да се успокоявам с мисълта, че ако се стигне до съд, те ще трябва да доказват че пушката ми е над 24 джаула. Вие готови ли сте да тръгнете да се съдите с държавата, която ви размахва пред очите официална декларация от производителя, подкрепена от вносителя, че пушката е 26 джаула? Същата тази държава, която няма как да измери реалната дулна енергия на пушката? Хич не ми се иска да бъда осъден "по документи", че после да обжалвам и експертизи и хонорари. Накрая като нищо ще изкарат че пушката наистина е 26 джаула, само където моята не работи съвсем добре. И пушката излезе златна. Като каже държавата че сестра ти е к**ва, ходи докажи че нямаш сестра.

Затова, силно се надявам, че ще се стигне до решение, федерацията да замерва дулната енергия на ПО, по начин признат от органите на властта. Едва ли много ще се натовари някой да драсне 2-3 реда на бланката и да пусне 5 съчми през хронографа. Ако пък парите са проблем - да се прави само за членове и услугата да се покрива от членския внос.

Докато пишех горното получих нова информация от Заримекс. Изпратиха ми поредния официален списък с дулните енергии на Hatsan. Прилагам го към поста. Оказва се че вече съм на 24 Джаула, т.е. трябва да се регистрирам. Според тях, пружината би трябвало да е дефектна за да дава само 17 джаула дулни пушката. Съответно ще изпратят нова пружина като дойде доставката към края на другата седмица. Освен това господина беше доста любезен и предложи да провери къде в София могат да ми замерят пушката и да ми издадат сертификат. Стискам палци това място да съществува.
 

Attachments

  • Kopya Hatsan Air Rifles energy levels-for Zarimex April 2011 (2).pdf
    62 KB · Прегледи: 1,763

tzocho

Потребител
...В нашия пък изискват и 2бр. снимки+ копие от личната карта [майната и на дребна та сума която трябва дасе плати] Като се посочи модел ,калибър серен номер-това какво е,уведомление или регистрация?
Колега, ми то така и кръщелно ще ти искат за да се уверят, че снимките не са на виртуален субект ;)
Въпроса е принципен и трябва да се научим да си знаем и отстояваме правата! Понякога това е много енергоемък процес но друг път няма!
Имал съм нелеката задача да си отстоявам правата в съда и разходите ми по делата да надхвърлят многократно актовете които съм обжалвал!
Резултата - НЯМАМ НИТО ЕДНО ЗАГУБЕНО ДЕЛО ! Освен малките неудобства по покриването на разходите от страна на държавните институции причинени от факта, че в основата си са предвидили основно приходен бюджет ;), резултата за мен са МОРАЛНОТО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ И САМОЧУСТВИЕТО, същото което при всеки последващ опит за злоупотреба с правата ми не позволява това да се получава отново. Когато и всеки пети, четвърти или не знам кой поред трябва да е индивид го направи, то тогава ще имаме и така нареченото гражданско общество и това което се случва примерно в Ямбол, ще се случва и във Варна и в цялата държава като цяло!

P.S. Видях pdf-а в поста на texho и ме озадачи как са ги мернали тия 40J в кал. 4.5 на новия модел BT65 ??? ??? ???
 

qtex

Потребител
Регистрацията става в КОС, а дали във най-близкото районно има е друг въпрос с неизвестен за мен отговор. Аз днес ходих и ми казаха, че 3-4 дни ще ми е готов документа за Hatsan-a. Не са ми искали снимка или пари. Само марка, калибър, номер на оръжието (модел забравих да напиша май-май :D), даже не ми казаха да носа пушката тъй като отидох с удостоверението от Arms-bg.

А за колегата tzocho, според калкулатора в сайта, ако BT65 засили чашка 0,547 гр. с 380 м/с ще докара 39.5J. В същото време за 135-цата, която трябва да вади същия резултат са дали 36 J... абе хубава работа ама турска.... :D
 

tzocho

Потребител
... ако BT65 засили чашка 0,547 гр. с 380 м/с ще докара 39.5J. В същото време за 135-цата, която трябва да вади същия резултат са дали 36 J...

Официалните данни са едно, това с калкулатора е второ, на практика с хронографа е трето, а накрая е ситуацията със служителя на закона дето ще иска ви пише акт :exclaim: За мотивите му да го направи няма да коментирам...
А Вие как ще постъпите ??? ??? ???
Ще се радвам ако съм провокирал към мислене и отстояване на позиция :cheers:
 
A

Anonymous

Гост
Четейки горните писания , направо не знам какво да мисля. Това Българите сме много притеснителен народ.По- този повод, защо да не направим една петиция за преминаване на пълен регистрационен режим наравно с огнестрелното оръжие и да сме си спокойни ?
 
A

Anonymous

Гост
л. 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 24 от 2003 г., изм., бр. 111 от 2003 г., бр. 24 от 2004 г., бр. 16 от 2007 г., доп., бр. 32 от 2007 г., изм., бр. 75 от 2007 г., бр. 2 от 2011 г.) (1) За издаване на разрешения, удостоверения и документи за извършване на дейности с ОРЪЖИЯ, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия се събират следните такси:(5) За издаване на дубликат на разрешения, ДОКУМЕНТИ и удостоверения по ал. 1 се заплаща такса в размер 5 лв. Връщам се назад, но бих искал да попитам - цитираното по горе не е ли вратичка за КОС относно таксата която се взема на места. Все пак биха могли да обяснят,че въздушните също са ОРЪЖИЯ и документа за уведомление си е ДОКУМЕНТ. ??? :sorry:
 

Andy Iron

Потребител
Към U-2:
(5) За издаване на дубликат на разрешения, документи и удостоверения по ал. 1 се заплаща такса в размер 5 лв.
Дубликат - (същ.) препис, копие
(същ.) вадене на копие, размножаване
Дефиниция на "дубликат" - Втори екземпляр от документ, издаден в един екземпляр, който замества оригинала при нужда. Например -"дубликат на свидетелство за раждане".
Т.е. за да се извади дубликат на разрешение, дубликат на документ или дубликат на удостоверение, то трябва преди това да сме имали оригинал.
Освен това тези разрешения, документи и удостоверения са само за случаите по ал.(1), а това нЯщо, което издават КОСЕ-БОСЕтата не е изброено сред тях.
 

Sol

Потребител
Един въпрос ако може :crazy:. Евентуално към колеги, които имат примерно пружинка от рода на CFX, Комета, Хънтър 440, различните Норики и т.н и и т.н (да не ги изреждам сега всичките, които се въртят около 18 - 20 Джаула) и са подали "уведомление". Какво по-точно пише на документа, ако не е тайна? Че оръжието е над 24 J ли?
 

st_beer

Редовен Потребител
Нищо не пише на това което ти издават. Ето го за газовия пистолет същото е и за въздушната пушка пише че въздушна пушка,марка и номер това е.
Четири пъти ходих да уведомявам. Един път за хасана.Втория път за мародера и газеняка. После още два пъти като ги продадох. Хората в КОС не искат и да чуят за нас нито да ни видят. Ама като нас така и тях закона ги задължава.


Под 24 джаула ли са пушките просто трябва да намерите оторизирано място за прегледи на ловните оръжия и да имат хроно за измерване за да ви издадат нужната бележка че сте минали на такова замерване и пушката която притежавате е под 24 джаула и не подлежи на уведомителен режим. Когато дойде проверка представяте този документ който е също е заведен под номер и т.н и е със същата стойност като този който се издава от РПУ. Общо взето няма голямо значение къде ще минете дали да уведомите в КОС или да ходите да мерите за другия документ.
 

TeXHo

Потребител
Днес регистрирах Hatsan Striker 1000s 4.5.

Служба КОС при 3-то РПУ София.
Почти не съм чакал, но след мен се бяха наредили 4-5 човека, така че за опашките - както ви дойде късмета. Самата процедура трая 10 минути - попълва се една декларация с личните данни и данните на пушката. Искаха ми копие на Л.К. и на фактурата от магазина. Искаха да занеса и пушката. Услугата "Издаване на удостоверение" ми струва 2,50лв + 1лв такса от банката.

Първия въпрос на служителя беше "Какъв калибър е пушката" и като отговорих 4,5, замалко да ме отпрати, но аз се бях подготвил с изпратените от Заримекс документи. Като ги прочете, човека, каза че съм напълно прав и добре правя че се регистрирам. Не пропусна да отбележи, че и производителя и вносителя са луди да декларират такива стойности за енергиите на въпросните пушки. След кратка дискусия колко сме прецакани и ние притежателите и те - служба КОС от новия закон, процедурата приключи и след месец трябва да отида да си взема удостоверението срещу представяне на Л.К.
 
Статус
Заключена за публикации
Нагоре