Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Статус
Заключена за публикации
Дори сега това не е нужно.
Важното е да има входящия номер , с датата. И в заявлението за уведомление по образец 11 не е добре да се пише телефон , . Това не задължителна информация. И ако все му се обадят по телефона да попита кой администратор на лични данни му го е дал и на какво основание. И че до 30 дена от подаване си чака удостоверение за уведомление. Или писмен мотивиран отказ с препоръчано писмо на посочения в уведомлението по образец 11 адрес за кореспонденция.

Здравейте!
Има вече и сайт за електронно подаване на уведомленията до КОС.
Но трябва регистрация и ел. подпис. Естествено има и други услуги свързани в МВР. Все още не съм пробвал как работят ама като ми се наложи ще докладвам.

https://e-uslugi.mvr.bg/services

Да, притежаваш ли електронен подпис издаден от Борика, с инсталирана програма на устройството за да подписваш документи, следва да работи услугата. - https://e-uslugi.mvr.bg/services/applicationProcesses/355
Формално същата "услуга" - подаване на Уведомление можеше и до сега и по пощата да я ползваш., ако не ти се ходи до КОС.
Предвид, макар и бавно разширяващото се, навлизане и предлагане на дистанционни административни услуги, е добре да си направи човек такъв ел. подпис. Струва 12 лв + нещо за флашка и после 6 лв на година за продължаване.
Ако се ползва активно, спестява време, нерви, че и разходи по обикаляне на институции.

Ако се ползва активно, спестява време, нерви, че и разходи по обикаляне на институции.
Потвърждавам! Наскоро си преиздавах куп документи и КЕП (квалифицираният електронен подпис, както му е назването) ми свърши работа да не ходя до съд, прокуратура и т.н. КЕП не ме спаси единствено от ходенето до психодиспансера, понеже там все още трябва да се наведеш от кръста на служителката зад гишето и да я помолиш да ти напише бележката, но пък винаги е весело да се разходиш с питомците на психото, които щъкат по чехли наоколо. Няма бивши пациенти на психодиспансера, има само настоящи и бъдещи такива :) Сори за офтопика :)
Електронните административни услуги вече започнаха да вършат работа, въпреки съпротивата на закостенялите институции. Използвайте ги!

Здравейте колеги, някои знаели точно закона към днешна дата, къде можеш да стреляш и по какво законно, в смисъл извън града мога ли да си стрелям или само на стрелбища, и има ли закон по какво може да се стреля вредители например, не че убивам животни, жал ми е но ми е интересно, а и може да не мее жал вече след като лисицата ми изяде 15 кокошки за два дни, може и да я прежаля, та моля някои да сподели как стоят нещата, къде по какво е законно.

Може да стреляш там, където не е забранено да се стреля. Стрелба по животни и хора с ВО е забранена.

Значи ако случаино родната полиция ме види в полето над 200м извън града да си стрелям по кутиики, няма даимам проблвм така ли да разбирам

Значи ако случаино родната полиция ме види в полето над 200м извън града да си стрелям по кутиики, няма даимам проблвм така ли да разбирам
Освен,ако си пропуснал да уведомиш 24 джауловата си пушка!

Ако те видят най-вероятно ще дойдат да те проверят какви ги вършиш - все пак това им е работата. Не си виновен за нищо обаче. Ако пушката е над 24 джаула си носи винаги уведомлението. Ако е под 24 дж е хубаво да можеш да удостовериш и това. Ако са някои по-заядливи / усърдни (границата е тънка) полицаи може и да си поговорите и да им обясниш как стоят нещата законово според родното законодателство.

Уведомил съм имам си документ,защото тукашните полицаи казали на един колега че с въздушно оръжие имаш право да стреляш само о единствено на стрелбище

Тукашните полицаи може да казват истината, а може и да са си го изсмукали от пръстите. Прочети наредба номер 1 на общината в която живееш. Тя касае обществения ред. Ако пише, че на територията на общината може да стреля с ВО само на стрелбище, значи е така. Ако пише нещо друго, значи е така. Няма закон указващ на колко метра от населено място може да стреля с ВО. Ако наредба номер 1 на общината не забранява, може и в населеното място да стреляш с ВО.

Понеже и аз съм в същия казус, се постарах да направя извадка от Закон за оръжията.... По отношение носенето и употребата на ВО има следните тесктове (поне аз не намерих други):

Чл. 60.
(1) Забраняват се:
1. откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;
2. съхранението и носенето на оръжия за спортни и за културни цели с патрон в цевта или в барабана;
3. носенето и употребата на оръжие и боеприпаси:
а) (доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) на политически, синдикални и културни мероприятия, освен ако е необходимо за културното мероприятие;
б) на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;
в) в обществени заведения за хранене и увеселение;
г) в молитвени домове, храмове и манастири;
д) в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове;
е) при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества;
3а. (нова - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) употребата на:
а) огнестрелни оръжия с цел, различна от целта, за която са придобити, с изключение на случаите по чл. 95, ал. 1;
б) неогнестрелни оръжия на обществени места;

И тук идва въпросът - каква е дефиницията на понятието "обществено място". В този закон няма отговор (дефиниция). В други има, но те уреждат други правоотношения. Най-общо:общодостъпни за всяко лице места. И от тук нататък следват само въпроси - местата извън населените места (гори, поляни, полета, пояси по полета) дали са "обществено място"? И по-скоро излиза, че са.
Помагайте с мнение.

Арестуваха пловдивчанин заради убийство на гълъб.
https://m.dir.bg/dnes/krimi/arestuvaha-plovdivchanin-zaradi-ubiystvo-na-galab

Арестуваха пловдивчанин, убил гълъб с въздушна пушка, съобщи TrafficNews. Сигналът за произведените смъртоносни изстрели по птицата в района на индустриална зона "Тракия" в Пловдив е получен в петък сутрин.
При последвалата незабавна проверка 64-годишният стрелец бил издирен и отведен за едно денонощие в полицейския арест. Мъжът е направил самопризнания за стореното.

С протокол е иззето регистрираното на негово име въздушно оръжие. Уведомена е прокуратурата. За грубото нарушение на обществения ред срещу извършителя е образувано досъдебно производство.

Арестуваха пловдивчанин заради убийство на гълъб.
https://m.dir.bg/dnes/krimi/arestuvaha-plovdivchanin-zaradi-ubiystvo-na-galab

Арестуваха пловдивчанин, убил гълъб с въздушна пушка, съобщи TrafficNews. Сигналът за произведените смъртоносни изстрели по птицата в района на индустриална зона "Тракия" в Пловдив е получен в петък сутрин.
При последвалата незабавна проверка 64-годишният стрелец бил издирен и отведен за едно денонощие в полицейския арест. Мъжът е направил самопризнания за стореното.

С протокол е иззето регистрираното на негово име въздушно оръжие. Уведомена е прокуратурата. За грубото нарушение на обществения ред срещу извършителя е образувано досъдебно производство.

Ето, срещу истинските престъпници веднага се действа адекватно.

Значи,вчера по това време си правя една прострелка,център 40м на едно закътано място /така е като не можах да отида на Олимпиадата/ и една патрулка шкода леко ми идва ,,на гости,, Поздрави,ръкомахания,какво е това,какво е онова,ами тая бутилка и т.н.Накрая ги включих в прострелката,ама не са за Бонсови поляни?Всичко мина възпитано,даже имаше пледоария що е уведомление и регистрация и т.н.

В България цялата работа е "зависи на кого ще попаднеш", "зависи кой познаваш" и т.н. и да е с тебе закона пак може да те наврат в кучи гъз. А може и да караш пиян, бракониерствайки вечерта и да те пуснат полицаите...
Но си има и плюсове цялата работа де.

Статус
Заключена за публикации
Back
Нагоре