Закон за притежание, носене и употреба на Пневматично

Дискусия в 'Закони и Стандарти' започната от cdman, 14 Декември 2008.

Статус на Темата:
Заключена за публикации
 1. llcoolj

  llcoolj Редовен Потребител

  Публикации:
  199
  от:
  Русе
  Колеги , да ви разкажа една случка с поредния косаджия, помислил си, че служба КОС му е наследство от баща му. Продавам чисто нова пушка, която не е уведомена с оригиналната фактура и договор за покупко продажда между мен и клиента (в законовият 2 седмичен срок). Човека отива да си я уведомява в КОС Сандански и там косаджията му сервира, че тази пушка е незаконна и не може да се уведоми, защото фактурата не е от магазин в България! Клиента взел да му обяснява, че няма как да е незаконна , защото си има оригинална фактура. Какъв е проблема, че въздшната пушка е закупена от магазин в чужбина? И тоя образ му викал, вземай си пушка с документите и изчезвай от тука, докато не съм ти конфискувал въздушната пушка :D
   
  Последна промяна: 16 Септември 2019
  doctora харесва това.
 2. Niki

  Niki Потребител

  Публикации:
  482
  от:
  София
  Документ че пушката е под 24дж и тоя косаджия да си е-е майката!
   
 3. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  688
  от:
  Пловдив
  :) :) :)
  Какво да правим тогава "ние с гайдите" - с Щаери, Аншутцове, АА, FWB и т.н. все марки, които "странно" защо не ги продават магазините в България? ;)
   
  llcoolj харесва това.
 4. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,485
  от:
  София
  А според теб, какво трябва да направим?
   
 5. Kifa

  Kifa Редовен Потребител

  Публикации:
  823
  от:
  София
  Колеги,тука проблема е по-сериозен,въпроса не е дали подлежи на уведомление и колко джаула е пушлето а не се признава редовен документ за собственост (ако е така) за валиден.Тия с "гайдите" свирите на инструменти произведени и/или закупени в ЕС:),но тази вероятно е от държава извън ЕС!Колега това не е добре ,с "дръвчене" всеки знае,че нещата не се получават ако някой сериозно се запъне...легализация на фактурата и по пощата може би!!?
   
  Gadnqra and llcoolj like this.
 6. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,485
  от:
  София
  Петьо, в Закона никъде не пише, че трябва да носиш или предоставяш каквото и да било свързано с придобиването на пушката! Единственото задължение е да уведомиш надлежно за притежанието на такова над 24 Дж. Можеш да уведомиш на място с предоставен формуляр или с такъв изпратен по пощата в законовия срок и насочен до Началника на служба КОС, указвайки съдържанието на писмото в обратната разписка! Толкоз!
   
  bibiko, Propar, 7842 and 1 other person like this.
 7. Kifa

  Kifa Редовен Потребител

  Публикации:
  823
  от:
  София
  Не е точно така Божо,поне при Уведомяването:

  ИЗИСКВАНИЯ ЗА УВЕДОМЛЕНИЕ ПРИ ПРИДОБИВАНЕ НА НЕОГНЕСТРЕЛНО ОРЪЖИЕ – ГАЗОВО, ПНЕВМАТИЧНО И СИГНАЛНО

  Във връзка с изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, всеки гражданин закупил неогнестрелно оръжие е длъжен в 14-дневен срок след придобиването на газово и сигнално и/или пневматично оръжие да уведоми писмено началника на РУ „Полиция” по постоянен адрес. За целта се попълва ЗАЯВЛЕНИЕ по образец приложение № 11 по чл. 54, ал. 1 и ал. 2 от ЗОБВВПИ (Образец Приложение № 11, към чл.54, ал.1 и 2), към което се прилага ксерокопие на фактура и лична карта. Неогнестрелното оръжие предоставя на Мл. ПИ КОС за сверка на данните. След подаване на заявлението се издава удостоверение за уведомление от РУ „Полиция”. Такса за подаване на заявление и издаване на удостоверението не се дължи!

  Който продаде или дари на друго лице притежаваното от него неогнестрелно оръжие или го замени е длъжен в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено Началника на РУ „Полиция” по постоянен адрес като подаде УВЕДОМЛЕНИЕ по образец приложение № 11 по чл. 55 от ЗОБВВПИ (Образец Приложение № 11, към чл.55).

  Лица ненавършили 18 години не могат да придобиват и носят неогнестрелно оръжие.

  Който не спази срока за уведомление се наказва с глоба в размер на 500 лв.
  ЗАБРАНЯВА СЕ:   Открито носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;
   
 8. Kifa

  Kifa Редовен Потребител

  Публикации:
  823
  от:
  София
  https://www.mvr.bg/gdnp/начало/преглед/кос/уведомление-за-продажба-дарение-или-замяна-на-огнестрелно-или-неогнестрелно-оръжие
  Това е ,че може по оторизирани куриери
  Имаше нещо за придобиване от държави членки...мисля срока беше 4 месеца,не ми се рови...Всеки закон си има и правилници за прилагане...и на мен ми е тъмна Индия...
   
  Последна промяна: 17 Септември 2019
 9. fatalen

  fatalen Редовен Потребител ФТКС

  Публикации:
  3,485
  от:
  София
  Петьо, това е добавено само в сайта на МВР, но не е изискване на Закона!

  В За Коня пише:

  Чл. 54. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) Български граждани, граждани на други държави членки, пребиваващи на територията на Република България, граждани на трета държава, постоянно пребиваващи на територията на Република България, физически и юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, лица, създадени със закон или с акт на Министерския съвет, и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице. (2) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) Когато лицата по ал. 1 са придобили оръжие по ал. 1 в друга държава членка, те са длъжни в 4-месечен срок след придобиването да уведомят началника на РУ на МВР по адреса на управление на юридическото лице или по постоянния адрес на физическото лице.
   
  llcoolj харесва това.
 10. llcoolj

  llcoolj Редовен Потребител

  Публикации:
  199
  от:
  Русе
  То е ясно, че няма смисъл от "дръвчене". Такива косаджии, където сами си измислят неписаните закони, са направо за нещо друго! Да, пушката не е от страна члена на ЕС, а от Турция, но това няма никакво значение! Проблема е решен по следния начин: въздухарката е обратно в мен и аз я уведомих в нашия КОС , след това обратно ще си я вземе човека, и той ще си я уведоми на негово име при тоя идиот в Сандаснки с договор за покупко-продажба.
   
 11. 7842

  7842 Редовен Потребител

  Публикации:
  698
  от:
  Русе-0876302261-Георги
  Аз приложих същата схема с Дидо(propar)понеже в 1-во РПУ може да регистрира,а аз в 2-РПУ не мога.Този педал на КОС в 2-РПУ какво да го правиш?Толкова е тъп.....в ловната дружинка на Червена вода не искат да го гледат защото е много прост.Не случайно най много вицове има за полицаи.
   
  TheStarlingHunter and llcoolj like this.
 12. llcoolj

  llcoolj Редовен Потребител

  Публикации:
  199
  от:
  Русе
  Случайна среща посред нощ, с чорап на главата и го лекуваш !
   
 13. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  688
  от:
  Пловдив
  Имаше една любима песничка на ротния фатмак: "Уставът е мое хоби, службата - това съм аз!"
  Извинете ме за разводняването, но това ми беше на езика още като прочетох за "изискванията" на санданския КОС! Както и за много други знайни и незнайни изисквания на съответните герои, които съм чел в тази тема ;)
   
  CaMyPau, Gadnqra and llcoolj like this.
 14. Dominus

  Dominus Редовен Потребител

  Публикации:
  2,653
  Губиш връзка с реалноста ми се струва, а тя е, че срещата ти може да е съвсем неслучайна и то посред бял ден.
  Нали не си мислиш, че си някакъв много анонимен и труден за откриване?
   
  xpresident, Gadnqra and astra like this.
 15. 7842

  7842 Редовен Потребител

  Публикации:
  698
  от:
  Русе-0876302261-Георги
  Павка,едно време баба ми казваше че точилката има два края.И почнахме вече да се сплашваме със неслучайни срещи.
   
  llcoolj харесва това.
 16. llcoolj

  llcoolj Редовен Потребител

  Публикации:
  199
  от:
  Русе
  Лошо няма! Предполагам, че си прочел от какво се възмущават повечето колеги, които са имали среща с такива индивиди в КОС. Всеки с подобен случай е написал по какъв начин е преодолял своеволията на такива косаджиите. Коментара ми, може да е леко рязък (админите ако преценят да го изтрият). Ти в случая какво би ни посъветвал ?
   
  Последна промяна: 17 Септември 2019
 17. Gadnqra

  Gadnqra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,631
  от:
  Русе 0897860296
  Независимо от всичко, не трябва да се минава една определена граница. Тогава всички препятствия са преодолими и в рамките на нормалното. Винаги има и друга страна - трябва да се поставяме и от нея. И аз имах подобен проблем с Тексана - същият КОС-аджия се запъна и каза: "Как да я уведомя с холандския документ, като не знам холандски и не разбирам какво пише." И си беше прав, колкото и да ми беше неприятно. В края на краищата не е длъжен да разбира холандски, но е длъжен да си свърши работата. Разбрахме се да преведа документа на български и да го приложи в уведомлението. И това беше - нямаше никакви излишни драми. Колко от вас биха подписали или приели документ на чужд език, който не разбират? Отделно, че излишните приказки, конфронтацията и фантасмагориите не водят до нищо добро и могат само да навредят на форума и хобито ни.
   
 18. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  688
  от:
  Пловдив
  Добре казано и нямам какво повече да добавя към горното!
  Дощя ми се колегата llcoolj да си изтрие непремерените думи от по-горе, но ... той си знае най-добре.
   
  CaMyPau харесва това.
 19. m42_orion

  m42_orion Потребител

  Публикации:
  54
  При мен беше същата работа - отначало косаджията беше само един и беше учтив, но после довтаса още един и взе да вдига парата, понеже фактурата от Крале беше на холандски. Не запалих и аз да се разправяме, а отидох в съседната сграда и пуснах документа за превод. Накрая го ударихме на лаф, порадваха се на пушката и по живо по здраво.
   
  Djubey, llcoolj, astra and 3 others like this.
 20. barbaron

  barbaron Редовен Потребител

  Публикации:
  686
  от:
  Русе
  България сме все още и е редно всеки документ да бъде преведен на български! Не виждам голяма драма. Аз всекидневно се боря със същият проблем, защото събирам всякакъв вид документи, които след това трябва да предоставя в български институции. На мен ми е изкл. гадно да се разправям, но нямам избор, защото иначе трябва аз да го превеждам. Не се сърдете на буквоядите като мен!!! Това ни е работата... Дори и да сме на различни позиции в дадени моменти...
   
  astra, Gadnqra and joro_ihr like this.
Статус на Темата:
Заключена за публикации

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена