Бенчрест, Бургас, 26 и 27 март 2011г.

lynx написа:
Тихомире, недей да се сърдиш.
Всички знаехте предварително на чие състезание отивате и се очакваше, че ще бъдете посрещнати като "гости" ;)
За втори път ще ви цитирам изказването на Анди, което е показателно:
andi написа:
Колеги имам малко по-особено мнение по темата. На миналата среща бяхме поканени като гости, а Николай, Петко и Стилян се проявиха като не особено любезни гости ;). След това в ловния форум имаше едни коментари от едни хора, които изобщо не са присъствали на състезанието, в резултат на което, имаше брожение в средите на домакините. До колкото разбрах от организатора, който е състезател по Бенч с малокалибрено, идеята е била да стрелят пушките, чиято основна дистанция е 50м, даже и мотото на миналата среща беше "стрелба с 22 калибър"....

Нима сте очаквали тази година да няма промяна в сценария?
До колкото си спомням не те видях там,едва ли имаш реална представа как стоят нещата.
А изразяваш мнение.
Копие от програмата публикувана в TheGunMan
ПРОГРАМА НА СЪСТЕЗАНИЕТО

СЪБОТА - 26 МАРТ

09:00ч. - Откриване , демонстрация/стрелби с по-големи калибри , презентации , последни записвания за състезанието
Може би ще има нещо като томбола , печелившите от която ще могат да пробват няколко оборудвани снайпера от най-висок клас .

10:00ч. - Старт на стрелбите/квалификациите за "Майсторския клас"

- Упр 1 - стртелба за група , 3 мача по 5 изстрела за група
- Упр 2 - стрелба за точки , 25 мишени- 25 изстрела

Около 13:00ч. край на квалификациите.
Около 1 час смятане на резултати .

14:00ч. Награждаване с медали на победителите в квалификациите

15:00ч. Старт на "Майсторския клас"

15:00ч. - Упр. 1 - "Емотиконите"
- 3 мин. незачетна стрелба
- 2 мин. зачетна стрелба

15:15ч. - Упр. 2 - "Пределен резултат"
- 5 мин. незачетна стрелба
- 7 мин. зачетна стрелба

15:40ч. - Упр. 3 - "Карите"
- 5 мин. зачетна стрелба

16:00ч. - Упр. 4 - "Ножът"
- 5 мин. зачетна стрелба

16:20 - Упр. 5 - "Кордата"
- 5 мин. незачетна стрелба
- 4 мин. зачетна стрелба

Евентуално към 17: 30 награждаване на победителя.

Програмата е сметната за 40 състезатели при 20 стрелкови коридора така че не е съвсем точна , а по скоро ориентировъчна.

В процес на развитие са две нови упражнения за "Майсторския клас" които не е сигурно още дали ще бъдат пуснати , така че те също ще окажат влияние върху времетраенето на турнира.

По късно ще пусна и снимки на мишените за всички гореизброени упражнения. PDT_Armataz_01_20

dp1962bg написа:
Мисля, че не е редно да коментираме организацията на мероприятието независимо каква беше тя. В края на краищата никой не беше заведен на сила на това мероприятие. Когато те поканят на гости, каквото ти сложат на масата това ще ядеш и пиеш. Винаги е имало доволни и недоволни, на всеки не можеш да угодиш. Това е положението драги зрители, каквото и да е то.
Едва ли ще ядеш и пиеш всичко което ти сложат ;)

dp1962bg написа:
Мисля, че не е редно да коментираме организацията на мероприятието независимо каква беше тя. В края на краищата никой не беше заведен на сила на това мероприятие. Когато те поканят на гости, каквото ти сложат на масата това ще ядеш и пиеш. Винаги е имало доволни и недоволни, на всеки не можеш да угодиш. Това е положението драги зрители, каквото и да е то.
Вярно е, че когато ме поканят на гости, ям това което ми сложат на масата, НО когато си плащам - държа да получа това, което е обявено в менюто.

Всеобщо мнение е , че състезанието беше зле организирано! За това спор няма. Дори и Киро си го призна на финала след раздаването на наградите. Все пак остава сравнението между тях (огнестрелните) и нас (въздухарките), възможността да се видим и сравним нашите оръжия и да си направим съответните изводи! Да се надяваме следващото състезание да е O.K.

Sisi написа:
dp1962bg написа:
Вярно е, че когато ме поканят на гости, ям това което ми сложат на масата, НО когато си плащам - държа да получа това, което е обявено в менюто.
Е добре, така да бъде, но аз не виждам смисъл при свършен факт да пълним темата с отрицателна енергия.

Аз незнам какво е било, не съм бил там.
Но имам един въпрос.
Кога ще се престане с този цирк? Тихия да пише от профила на жена си?
И като втори под въпрос.
Кому и защо бе необходимо всичко това!?

Вместо да спорим, предлагам догодина, ако има такова състезание, и ако ни поканят след тези писаници, да предложим помощта си на организаторите. Те организират състезание веднъж е годината и нямат достатъчно опит.

Днес разговарях с един човек който е присъствал на мероприятието, но не е стрелял само гледал.
Оръжейник е. Стрелбата като и на всички нас му е хоби.
Като го запитах как е било, първите му думи бяха за пневматичните и не за това как добре са се представили,
а колко безотговорно са се отнасяли към оръжието. В смисъл разнасяне насам натам, въртени във всички посокии
и други нещица които са недопустими. Заболя ме много от думите му, но си дадох сметка,че това си е самата действителност,
Отношението към мерките за безопасност куцат в нашите среди.
Мислех да не го споделям това, защото веднага ще се погледне като заяждане, но мнението дойде от човек, който
знае какво тябва да е поведението на състезател на стрелбище и в случая е безпристрастен.

Когато Тихомир пише от моя профил - го съобщава :P

А помощ беше предложена не еднократно, но организаторите отказаха.

Стиляне,Киро много добре знае какво стана ,и е решил ако догодина се хване да прави състезанието да е на съвсем друг принцип,много по стегнат дори от миналогодишното състезание.Колкото до подмятанията ,че състезанието е с правила да не можем пневматиците да спечелим купа Бургас ми се струва меко козано глупаво.

Такова нещо аз вече реших за себе си. Ще предложа помощта си.

Ще напомня също така, че неуредиците бяха общи за всички: и за пневматиците и за огнестрелчици.

Момчето се постора да направи най-доброто. Това, че не успя да направи перфектно е негова беда, а не вина.
И вместо да го разпъвам на кръст ще се постарая с каквото мога да помогна за да мине догодина на ниво.
Ще напомня също така, че ако не се беше нагърбил да прави нещо, нищо въобще нямаше да се случи и нямаше да има и този спор. Щяхме да си седим по домовете и да киснем от скука.

И въпреки всичко макар и не перфектно състезание имаше, имаше и хубави емоции, имаше събитие, което да си спомняме и да правим изводи за постигане на по-добро в бъдеще.

stelibg написа:
Вместо да спорим, предлагам догодина, ако има такова състезание, и ако ни поканят след тези писаници, да предложим помощта си на организаторите. Те организират състезание веднъж е годината и нямат достатъчно опит.
Няколко пъти му бе предлагана такава.
Бил съм на повече състезания с огнестрелни отколкото с пневматично,и мога да кажа че никои от пневматиците не се отнасяше безотговорно,напротив.Имаше издънки с огнестрелното които ми направиха впечатление.

PERIL написа:
Бил съм на повече състезания с огнестрелни отколкото с пневматично,и мога да кажа че никои от пневматиците не се отнасяше безотговорно,напротив.Имаше издънки с огнестрелното които ми направиха впечатление.
+1
През цялото време от началото до края, пушката ми беше под една от масите в куфара. Само при стрелбата я изкарвах, стрелях, и после обратно в куфара. Това, че някой си бяха оставили вътре куфарите поради липса на място, и трябваше до там да си занесе пушката накрая, не означава че е безотговорен.. Нека този наблюдаващ експерт да каже какво точно му е направило лошо впечатление, за да се поправиме другия път. Тук наистина няма място за сърдене и ако нещо не сме спазили е хубаво да го знаеме за следващия път.

Здравейте мисля, че трябва да посмекчим малко тона и оплакванията от организацията и да бъдем благодарни, че ни поканиха за тази среща. Това състезание е предвидено да се проведе в два дни. По неизяснени за сега причини трябваше да се сбие в един ден и затова може би се получиха тези разтакавания. Всички знаете, че колкото и добра да е организацията винаги ще има недоволни.
Колкото до сравнението между огнестрелни и въздушни пушки никога не е имало, поради простата причина, че са в отделен клас. Сериозно ли има човек от този форум, който мисли, че може пневматична пушка да бие огнестрелна...? Та те са несравними в своите показатели и параметри. Най-слабия резултат при огнестрелните е 216т. а първия при пневматичните е с 210т.
Аз например съм много доволен, защото се запознах лично с много от вас, обменихме мисли и знания и се уверих, че в нашия форум има наистина много качествени момчета.

Сериозно ли има човек от този форум, който мисли, че може пневматична пушка да бие огнестрелна...? Та те са несравними в своите показатели и параметри.
Има - аз.
На теория флоберка и РСР са равностойни, няма никакво значение с какво точно е засилен куршума: с газ под налягане или с барут. И двете на практика стрелят с дозвукови скорости в еднакъв калибър (съответно с потенциал за куршуми със сходно тегло и баличстични свойства).
Но на практика има цял куп обективни причини защо пневматиката може да бъде по-точна, а при достатъчно желание и по-мощна.
Как то възможност за прецизен подбор на всяко едно куршумче индивидуално, получаване на неверояно стабилна скорост, за която огнестрелното с наличните на пазара патрони само ще мечтае.
Нищо не ни ограничава да си правим куршумчета по 3,000+-0,001г и да ги плякаме с 320+-1м/с.
Въпросът е само дали няма да ни мързи да го направим.
Докато огнестрелците са принудени да ползват готови патрони, които често са с голям "допуск" в параметрите. И не могат да ги проверяват индивидуално, а са принудени да се доверят на производителя.
Да не говорим за разлика в цената и разлика в реално достъпен брой изстрели за тренировки. Тук сме просто без конкуренция :)

piperov_pipi написа:
.....Колкото до сравнението между огнестрелни и въздушни пушки никога не е имало, поради простата причина, че са в отделен клас. Сериозно ли има човек от този форум, който мисли, че може пневматична пушка да бие огнестрелна...? Та те са несравними в своите показатели и параметри.......

Е-е-е-е, най-после се каза на глас :bravo:
Това трябва да се набие в главите на много хора, които си мислят, че пневматиката ще компенсира несбъднатия им ищах по огнестрелни оръжия. :cheers:

Аз пък си мисля, че всеки път щом някой реши да потвърди или отхвърли подобна теория. Дава повод за размисъл на компетентните органи....
Съизмерими ли са или не!?
Да ги приравним ли или не!? .... :write:по закон, наредба, разпоредба, оведомителен на разрешителен....

:wall:

братушка написа:
Да не говорим за разлика в цената и разлика в реално достъпен брой изстрели за тренировки. Тук сме просто без конкуренция :)

Миша, на Бургас се състезаваше с флоберки за по 200 лева. Имаше само 1-2 спортни по-скъпи пушки. За тренировки много хора ползват български патрони, които са по 5,3 ст. за бройка. 500 бройки излизат 26,50 лв. 7 лева повече от кутия тежко JSB. Недостатъка на българските е че някой път не гърмят и трябва да се изкара куршума с шомпол. Иначе групата им е окло левче на 50 м и за тренировки стават. Обаче на големите дистанций Миша не може да им се противопоставим. Има си и магнум патрони и т.н. Видя ли точките на спортния Аншуц. Колко десетки е пропуснал ??
1. Анастас Гогов - 247т./12х - Аншуц
И то при вятър. Никога няма да се съглася, че може да се сравняват огнестрелно с пневматика, камо ли пневматиката да е с предимство. И двата класа пушки си ги има от повече от 100 години. Защо ли се е наложило огнестрелното ?

Миша, приятелю ти си много готин човек, но сам прецени - флоберките стрелят с 140 - 150 дж. дулна енергия. Спортните патрони са изработени много прецизно, нещо повече за всяка цев се изработват съответните патрони и показват абсолютно еднакви скорости. Също така въздуха няма динамиката на барута. Съгласен съм, че мунициите за въздушната пушка са по-евтини, и накрая само в зала можем евентуално да спорим с огнестрелните...

Сериозно ли има 'експерти' колеги , с познания , които си мислят , че при равни и реални условия ще се получат близки резултати ?
В сравнението м\у тази и миналата година правя доста изводи , част от които ще напиша по-късно .

Съласен съм, че ако сравняваме 140Дж-ия Аншуц с 45Дж-ия китайски БАМ: БАМа отвсякъде е на загуба.

Но нима не съществува РСР, подобна на тоз Аншуц, която със сигурност може да се засили до същите 140Дж?...
А и не се знае колко 10х ще направи и моя БАМ като го засиля до 80Дж :)

Освен това съм писал "с газ под налягане". Не е задължително да е въздух. Може да е метан, или хелий...

PS:
Защо ли се е наложило огнестрелното ?
Във войнишка или ловджийска раница във вид на патрони се събират десетки пъти повече Джаули, отколкто в бутилка под налягане.
Дали в ръкопашен бой ще можеш смело да ползваш РСР като тояга или да му сложиш щик на цевта?
За война и лов в дивата пустош и аз ще избера по-надежното, с по-голям носим енергиен запас огнестрелно.

Back
Нагоре