При нас кило брАшно е 1,20 лева минимум
Купувам брашно на София мел "класик" от Метро, като изчаквам промоции.
Почти никога не излиза повече от 1,07 лв/кг.
Аз меся много. По 10-15 пъти в месеца и купувам по 30-40 килограма наведнъж.
Показаният хляб е направен със 700 гр. брашно, тоест стойността на брашното е 75 ст.
Пече се 40 мин. и при 2 КВ фурна, разходът на ток е 800 вата. По 20 ст за киловат са 16 ст.
Половин лъжичка сол и половин литър вода ... не ми се смятат.
Хлябът е направен с половин пакетче суха мая Yuva една от най-добрите на пазара. Пакетчето е 11 гр и го дават за килограм брашно. Аз съм месил 800 гр брашно с 2 гр. мая. Замесвам вечерта и слагам в хладилника. На другия ден вадя, премесвам, оформям и слагам във фурната на 32-35 градуса. За 30-40 минути е готово за печене.
http://starcomd.com/maq-hlqb-tyrgovska-mreja/yuva-maya-11-gr
В Метро Yuva-та е 36 ст за пакетче по три бройки в стекче.
Не купувам мая на др. Йоткер по 49 ст. Дори и тя да е, ако я купиш от Метро по 4 бр. Метро единица излиза по 36 ст, но е 7 гр. и не е добра.
Те това е.
Може ли да споделиш рецептата та да го пробваме и ние?
800 г брашно
1 с.л. сол
600 мл хладка вода
1 пакетче суха мая
В брашното се слага маята и солта.
Размесва се добре и се добавя водата.
Бърка се до почти хомогенно меко и лепкаво тесто.
Не се втелявайте.
Оставяте го в купата във фурната на 30тина градуса за около половин час.
В зависимост от температурата и качеството на вложената мая и брашно времето може да варира, но в плюс.
30 мин е в идеалният вариант.
След като удвои обема си го обърнете на намазнена повърхност и с 3-4 движения го загърнете, колкото да му придадете форма.
Покрийте го със съда, в който е втасвало и го оставете покрито за още половин час.
През това време сложете дебела цилиндрична тенджера или йена, заедно с капака ѝ във фурната и я пуснете да се загрее на 230°.
Обикновено, времето за нагряване на фурната е достатъчно за второто втасване.
Извадете горещата тенджерата от фурната и в нея прехвърлете тестото.
Ако се е поотпуснало, пак го загърнете леко.
Похлупете с капака и върнете във фурната за 30 минути, без да я отваряте.
След това махнете капака и допечете хляба за още 10-12 минути.
След изваждане не режете веднага хляба.
Оставете го добре да изстине, защото е с висока хидратация и ако не е изстинал, отвътре е глетав.
Photos
Comments