хрян слагаш ли, че довечера ще го дояждам и мисля да експериментирам?
По принцип и рецептурник, телешкото варено се сервира с хрян.
Моето "телешко варено", затова е в кавички, защото не е с телешко, останалото в рецептата е спазено, освен и изключението с лютия пипер на люспи.
В кулинарните общности се води спор, дали телешкото месо трябва да е джолан или гърди?
Относно другите атрибути на рецептата спорове няма.
Джоланът винаги е за предпочитане, поради тръбната кост, която придава повече сила и вкус на бульона, а ако се намерят и телешки жили, просто става уникално.
Подправките са само: един дафинов лист и черен пипер на зърна при варенето, (които после се отстраняват при прецеждането на бульона), цели дребни лукчета, дребни доматчета - ако не са дребни се срязват на парчета, които може да се запекат леко на тиган. Морков, целина от глава нарязана на средни по големина жулиени. Дребни картофчета или ако са с нормална големина се режат на по-едрички парчета. На килограм месо(с кокала теглено) трябват поне 400 гр картофи.
Месото се поставя в студена вода (на килограм материал, поне три литра вода) и се вари на тих огън под капак до готовност с една с. л. сол и една-две с. л. оцет, като се препенва още с появяването на пяната.
Ако не се изпусне момента с препенването, може и да не се прецежда после.
Нищо не се пържи.
Накрая се слага бучка краве масло.
Сервира се с леко поръсен отгоре нарязан пресен магданоз.
Техниката на приготвяне:
След сваряване на месото, бульонът се прецежда, месото се обира от костите и се накъсва, като се оставят и по-едрички парчета.
Бульонът,(без месото) се връща на котлона и се добавят целината и морковите. Лукчетата сварявам в отделна вода, която след това изхвърлям. Така избягвам гадното фунтене на лук. След поомекване на целината и моркова, добавям картофите и доматите и връщам месото в тенджерата. Щом картофите се сварят(нужно им е около 10 минути), добавям и лукчетата. Слагам ги последни, защото така се запазват целички, а и нали вече са сварени. Опитва се на сол и се коригира. Добавя се 20-30 гр. краве масло и след като се разтопи, се сипва в супена чиния(в ресторанта) или в купичка (вкъщи), поръсва се с прясно смлян черен пипер и магданоз, настърган хрян с оцет(отделно по желание) и се сервира - гореща със студена ракия. Когато е с ракия, хляб не се яде.
Та това е в кратце рецептата за телешко варено.
Всичко останало е вариации, които всеки може да приготви по подобие и собствен вкус.
На мен лично, със свински джолан по ми харесва, отколкото с телешки, по простата причина, че не съм фен на телешкото месо.
Наздраве.