Feinwerkbau 300s и universal

• Автор на темата Автор на темата Anonymous
  • Начална Дата Начална Дата
Привет,
Поръчах си нормални пружини за Фанито от тук - http://www.waffencenter-gotha.de/sh...mit-Gleitring-FEINWERKBAU-300-300S::1039.html
и останалите части от колега от форума и смятам да й правя пълна профилактика :D
Знаете ли. има ли някъде описано като я сглобявам, как, с какво и кое трябва да смазвам? Да не объркам нещо :D

Последна промяна:
Би ли споделил някакъв твой и-мейл адрес?
Ще ти пусна едни инструкции.

Прекрасна пушка имаш! ;)

Поздрави!

Различните места искат различна смазка и това най-вече зависи от степента на износване.
Хубаво е да видиш дали има ръжда по критичните точки от противооткатната система.
На предните две щифтчета диаметър 4мм ако всичко е наред, погледни дали са чисти, може да се наложи да ги полираш с шкурка Р2000 малко и след това с полираща паста, като внимаваш да не прекалиш. Ако не лъщят като бижута - ТРЯБВА да ги полираш - ти ще прецениш дали само с паста или леко с Р2000 преди това ...
Там слагаш тънко масло !
На задния чифт диаметър 6мм ... тук може да има луфтове. Ако има слагаш по-тежка графитна грес, иначе молибденова или лека графитна грес.
Този чифт също е много важен ... той не е полиран и е черен (оксидиран изглежда да е). Аз на моите Фанита го полирах само с паста ... не е лесно защото не може да се свали от детайла - набит е там, но ако хванеш детайла на менгеме, намажеш един парцал с полир паста омоташ го веднъж на чифта ... можеш да го полираш бързо - на принципа на палене на огън с дърво и лък :)
Пръсни тънко масълце в спусъчната кутия - да има :)
На рейката и щракалника й ... слагаш каква да е грес, както и на оста, на която лагерува отзад зареждащата щанга, както и на ригела (ако така се нарича щангата която дърпа цилиндъра с буталото и връща цилиндъра при зареждане).
Очевидно ще разглобяваш до край, (нали ще сменяш пружини) ... огледай двата пластмасови детайла - един конус и демпфера на върха на буталото - ако трябва ги сменяш, скъпи са, но аз си ги правя от полиетилен и всичко е наред :) ... мога да ти дам, ако ти трябват.
Почистваш цилиндъра и буталото - оглеждаш сегмента и ако трябва го обръщаш - като отвориш, ще видиш какво имам предвид.
Преди да затвориш намазваш си много леко пръста с тънко масло - мазваш сегмента и около него, след което си изтриваш пръста във вътрешната стена на цилиндъра.
Не е хубаво да има много масло там, и не е хубаво да е съвсем сухо.
Ако не те мързи може да издраскаш буталото с молив 4В-5В ... така след няколко изстрела графита ще попадне по стените на цилиндъра и ще помага :)
Има още няколко тънкости, но не знам как да ги обясня така в ефир :)
Обади се - ще помогна 100% !
0899830403 - Дени (Jethro)

Само една забележка.По противооткатните елементи не слагай нищо.Ако си ги смазал вече,забърши без ба ги "миеш";):cheers:

Мерси много за съветите. Само да попитам, вие всички с оптики ли ползвате вашите фанита?
Защото моята още си е с диоптричните мерни прибори.

Пушката е почти без конкуренция в класа си, абсолютно си заслужава монтирането на оптика за да и откриеш истинските възможности.
С диоптриците няма как да стреляш за групи примерно на 25 метра, а защо не и на 50 при пълно безветрие.

@Atanasov ... Бате Ники, ако не мазнеш щифтовете - противооткатната система се движи с хъркане, макар и всичко да е полирано. Аз съм привърженик на тезата, че ако има триене м/у метали - задължително се слага смазка, може да е лека, но е задължителна. Освен това говоря от опит ... имам 3 броя Фани 300 ... и трите съм ги пипнал по този начин и движението на желязото е толкова фино и елегантно, че отново свалям шапка на немеца за перфектното качество на тази пушка като изработка. Нищо не прихърква, всичко е толкова фино и мазно, че само да побутваш напред-назад железарията ... само по себе си е вълшебно усещане. И не на последно място ... помня, че ме посъветва да остава предните щифтове сухи, но беше по-зле, затова ги мазнах тънко и тях (беше отдавна), а за задния дебелия щифт - твърдя най-отговорно, че е задължително с грес, не с масло. А ако се е разтракало (луфтове от много работа) слагам по-тежка грес. Така пушката става вечна.
Не искам да влизам в спорове, но държа да споделя моя опит с тази пушка, защото освен, че имам няколко (всичките искаха попипване тук или там) съм поправил и нагласил още 4 или 5 на приятели и членове на форума.

@ Дени.....Вечна,вечна,колко вечна?Мойта е на 40+г.и е все едно ,че сега е направена. Всичко зависи в какви ръце е била и как е ползвана. Беше време когато я разглобявах по десетина пъти на ден за различни експерименти.Пробвал съм какви ли не пружини,смазки ,сигменти и уплътнения.Изводите съм си ги направил за мен.Което съм казвал е на база проба грешка.Който иска слуша който не да върви по моя път.За мен най важното е да познавам оръжието перфектно за да не се чудя защо попадението ми в мишената не е отишло където трябва.
Имам доста пушки,но Фанито ми е най любимата!
А как стреля може да се види от вчерашната ми мишена в темата МИШЕНИ.Според мен всеки би я направил с тази пушка.Е не чак всеки де.....само тези които не "пречат" на пушката да стреля.

Хммм, Бате Ники, сега виждам какво точно си написал на човека ... ако е мазал - да почисти, но не и да измие ... което означва, че ще остане смазка.
Е, така съм съгласен ... няма спор - няма скандал (това по български, иначе се раждала неква истина ... казват).
Та така ...

Събрах нужнуте части. Сега остана да взема смазките и да видим кога ще се захвана с процедурата.
Искам да попитам, каква оптика бихте ми препоръчали за 300SU?

Пружините май са оригинални, като гледам как пристигнаха:

feinwerkbau-Springs-Original-FWB-300-su.jpeg

Последна промяна:
Добре е да е къса оптиката за да не захлупва мястото, където поставяш чашката. Една добра оптика е Конус Про 3-9х32 с АО - под 300мм е дълга, лека, фин кръст и т.н.
Ако слагаш по-дълга оптика, може да се наложи да я вдигнеш с високи монтажи за да се отвори място за пръстите когато поставяш чашката в цевта.
Самия обектив на оптиката може да стърчи напред от отвора за чашката, но можеш да сбуташ така че по-тънката част от конуса на оптиката да попадне над отвора за чашката.
Такива ми ти работи :)
п.п. Ако ти хареса тая евтина и добра оптика - мислч, че я има в ямболския pushka.eu. Аз от там си купих мойта. Доставят с еконт или друг куриер (не помня вече).

А нещо малко по-качествено. Тази нещо не ми допада. Изглежда ми доста евтин продукт за фанито :D

А нещо малко по-качествено. Тази нещо не ми допада. Изглежда ми доста евтин продукт за фанито :D
Погледни във форума Пеко продава едно МТС 3-12Х32 аз имам същата, но с друга скала мога да те уверя че оптиката си заслужава всяка стотинка.

Айде и аз, барабар Петко с мъжете.....
Имах щастието, късмета или не знам какво, да се сдобия с едно бижу, Благодаря ти Анди!!!!
Пушката с главно П ФВБ 300s! На стари години новобранец, ама нейсе. Стрелям си със Суматра и Вараух 90 и съм предоволен от тях, но това Фани е чудо на природата приятели мои!
Знам, че има отделна тема за мишени , но ще си позволя да пусна една от днес на 16 м с JSB express. 2017-07-12 21.00.43.jpg

Групата е от 15 чашки!

2017-07-12 21.00.43.jpg 2017-07-12 17.40.21.jpg

Да ви представя уникален модел на Feinwrkbau, а именно FWB 312 JT ... :)
Това е симбиоза между железарията на Фани 300 и приклад от Хайнел 312 и доста работa от JT (демек аз) :)
Прикладът взех от Щангата (Илиан) и беше в доста прилично състояние (поне за мен).
Тъй като се бях уговорил с Анди да ми прати железарията на работеща Фани 300, веднага се захванах за работа.
Разглобих едно Фани - за да видя кое как и да меря, така че прикладът на Хайнела да поеме желязото.
Половин ден пилене и дъгата, която носи цилиндъра слезе 10мм надолу. После беше лесно - отвори тук-там, на 3д принтера отпечатах скоба закриваща спусъка (приклада дойде без скоба). Отпечатах също и една носеща миниплатформа, лежи в приклада и държи предната закрепваща точка от цилиндъра на Фани300.
Днес си взех и желязото. Както Анди каза - стреля си и има леки забележки външни.
Разглобих всичко, пластмасовите конус и демпфер бяха за смяна, имаше нужда да се лъсне цилиндъра и буталото. Обърнах и сегмента.
Пушката не е била отваряна никога досега - даваше 8.8 Дж. Странното е, че двете пружини не са лява и дясна, а само от единия вид ... въпреки, че не е отваряна (поне по нищо не личи де).
Полирах важните за противооткатната система щифтове и ги намазах както трябва.
Палчето на спусъка не беше никак читаво и доста грозно, затова си проектирах и отпечатах едно на принтера - от сребрист PLA филамент.
Привечер сглобих всичко и рекох да пострелям - същата мощност, а точността е като на Фани300 - умопомрачителна! :)
На снимките се вижда, че има да се удължи цилиндъра отпред на цевта (ще го направя от пластмаса, черен ПОМ /полиацетал/ ... не се нуждае от допълнителна тежест, както друго Фани изискваше за да стреля точно). Трябва да измисля нещо да напълня зеещия отпред приклад.

Благодарности на Щангата за бързата реакция с приклада !
Благодаря и на Анди за вещата оценка на състоянието на желязото - то дойде такова, каквото той ми описа, без да е отварял.

Хайде още една реликва на витрината :)

Attachments

• 20170919_231640.jpg
    20170919_231640.jpg
    170 KB · Прегледи: 168
  • 20170919_231657.jpg
    20170919_231657.jpg
    178.3 KB · Прегледи: 161
  • 20170919_231733.jpg
    20170919_231733.jpg
    151.5 KB · Прегледи: 157
  • 20170919_231759.jpg
    20170919_231759.jpg
    211.1 KB · Прегледи: 161
Последна промяна:
Още малко снимки с фокусирано внимание върху козметичните добавки - отзад тапа да скрие пиленето по приклада и отпред зеещата част на приклада, както и голата част на цевта отпред.
Проектът е приключен :)
Обединението на западна и източна Германия е завършено ! :)
Падането на берлинската стена и The Wall на Pink Floyd са по-стар израз на събитието :) :) :) :) :)

Attachments

• IMG_0516.JPG
    IMG_0516.JPG
    396.8 KB · Прегледи: 143
  • IMG_0518.JPG
    IMG_0518.JPG
    384.6 KB · Прегледи: 145
  • IMG_0519.JPG
    IMG_0519.JPG
    372.9 KB · Прегледи: 140
  • IMG_0520.JPG
    IMG_0520.JPG
    423.5 KB · Прегледи: 139
  • IMG_0521.JPG
    IMG_0521.JPG
    405 KB · Прегледи: 141
  • IMG_0522.JPG
    IMG_0522.JPG
    392.5 KB · Прегледи: 139
  • IMG_0523.JPG
    IMG_0523.JPG
    366 KB · Прегледи: 141
Привет на всички и аз съм вече горд собственик на една такова изключителна пушка (FWB 300s)

Бивш състезател съм имам безброй изстрели с такава пушка точността и е поразителна.

Та моето 300s, с което се сдобих тази седмица е доста ползвана и Дени (Jethro) обеща да помогне с пълното и обслужване!

Искам да гоня по голяма дистанция и съответно да сменя пружината с 11 дж. с тази на Jim Maccari

Намерих това (http://www.airrifleheadquarters.com/catalog/item/251488/6759574.htm) но не е ясно точно какво е няма никакво описание на продукта някой ако е поръчвал такава пружина да даде лик благодаря предварително.

Back
Нагоре