Да продължа със сагата БАМ40

Оказа се че е износен зъба на края на буталния щифт, там дето захапва езичето от спусковия блок.
Не че не стреля, но не може да остане така. Материалът е мек (не знам защо) и се провлача.
Проучих, разпитах и идеята да се навари материал и да се закали отпадна.
Затова престъргах на струга (махнах) зъба и оста продължи до края си с диаметър 5мм.
От свредло 10мм си направих цилиндърче оформено както трябва и с отвор от 5мм.
Отстрани направих 2 отвора 2.5мм и навих резба 3мм.
Турнах го на пушката - всичко е ОК, но материалът не е достатъчно твърд (както се очакваше).
Та снощи свалих цилиндърчето и го опекох с бренер (всъщност газов поялник, но има приставка бренер).
Следвах процедурата по закаляване и ... греда - пак си беше толкова твърд ... може малко по-добре, но не достатъчно.
Днес ме хванаха бесните и се подготвих да наруша процедурата по закаляване.
Направих го и ... имам си много твърдичко цилиндърче, по което пилата се разхожда само и маха единствено чернилката

Монтирах на пушката - никакви забележки. Не очаквам повече провлачане и износване, но ... да видим - след 100-на изстрела ще си покаже.
Слагам малко снимки на домашно приготвеното бутало, с фокус върху споменатото цилиндърче.
Сбъдна ми се мечтата - нещо като Тх200 в 4.5

Сдобих се с цев от Хайнел 312 и я монтирах на тази БАМ40. Не беше лесно. Оставих възможността за 5-10 мин да се върне оригиналната 5.5 цев.
Искам само да кажа на людете, които смятат китаеца за немарлив ... не е така ... поне за БАМ40.
Цевта е закрепва на цилиндъра с убийствена точност чрез много фин конус. Не вярвах, че на моя струг ще постигна подобно нещо, но стана.
Много внимателно съм стъргал и докарах всички размери с точност 0.02, като си помагах и с фина шкурка.
Та така хайнелската цев стана за БАМ40.
Нагласих пушката на 19 Джаула ... не знам защо точно толкова - може би ме домързя да режа за Н-ти път гамовската пружина

Направих още подобрени в бутално цилиндровата група ... стандартни такива едни ...
Проблем беше защипването на лоста за зареждане към цевта и направих нещо, което работи добре - само трябва да подменя парчето кафеникава гума с пружинка.
Дали защото лостът вече е хванат стабилно или заради стрипера ... но пушката побесня. Не стреляше добре с плоски пелети с тази мощност, само с dome, основно JSB 0.547.
Сега с Геко (менте серията) прави дупка в дупка (10м), въпреки че чашката е плоска ... да не говорим за JSB ?!?!?
Ще ми се да променя заключващия механизъм, който си направих за лоста, но се опасявам, че страховитата точност при 19 Дж. ще си иде някак.
Не вярвах, но се надявах да стане пушка за състезание ... е получи се

Слагам малко снимки на БАМчето

Все пак мисля да сменя стрипера с метален, както и да променя заключващия механизъм ... скоро, надявам се