Не подценявайте Българското , има си наши майстори и фабрики които правят ножове с отлично качество . Лесно се намират в мрежата .
Много си прав.Имам голям фикс от М390,62HRC от Тинко от Балчик и форумен Манли Пийк от S90V.Тези два ножа покриват всичките ми нужди,всичко друго е колекционерска страст от,която аз не страдам.Ако някой има въпроси относно нож и стомани препоръчвам да се обърне към чичо ви Djack,за ножките той е човека.
Днес случайно се натъкнах на познат с когото не се бяхме виждали от 20-тина години. Оказа се, че се занимава с ножарство. Ей това е резултата
Здравейте. Отдавна бях заправил едно точило което претърпя някой изменения породени от клипове в youtube. В крайна сметка се получи това. Става за малки и големи ножове, ножици, длета, и брадвички. Само китайските брусчета нещо не ми харесват и засега режа ленти водна шкурка. Поръчал съм диамантинени. Справя се отлично. Възхитен съм. Ето снимки.
И едно старо руско пилотско ножче. Това успях да направя. Малко ме е яд , че чирените ги направих от гетинакс, но чак във финалния етап установих че не са подходящи.
Спретнах нова дръжка за мачетето на б'ат Рамбо, че оригиналната беше пълна скръб. Оставих я пак много дълга, за да запазя баланса (гърбът на острието е дебел 7мм.)
Преди дни ми дойде Колд Стийл гладиус мачетето . Самото то е правено в ЮАР ,а канията му е китайска (много здрава и качествена ) . Мачетето е фултанг . Помела му идва големичък за удобна употреба , но ако се държи плътно до него бива . Мачетето идва напълно заточено . Разчистих с него 50 метра буш от един път , че не можеше да се минава вече без да се одраска колата. Клони с дебелина на палец , хвръкват с един удар , ако е под правилният ъгъл . Сухите със същата дебелина от 2-3 удара . Стоманата е 1055 . Не е много твърдо закалена . Пернал съм нещо твърдо с връхчето и се беше огънало леко , както и обърнало осенък по заточването на малък участък (няколко дебели сухи клона , а може и да е било изтънено при заточването ) . Удобно сечиво , както за в градината , така и при зомби апокалипсис
И аз имам такова мачете от около две години.Дойде с много грубо заточено острие,но иначе сече няма спиране,дори и за самозажита е страховито оръжие.
Колеги, препоръчайте ми проверен точилар от София.Да може да преправи прав скос със вторичен на вдлъбнат.Или поне на прав (без вторичен).Става въпрос за фолдер.