Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

Дискусия в 'Дъра-Бъра' започната от cdman, 19 Ноември 2008.

  1. praetorian

    praetorian Редовен Потребител

    Публикации:
    1,846
    от:
    Стара Загора
    Ще може ли малко снимки?:cheers:
     
  2. vencibull

    vencibull Потребител

    Публикации:
    329
    от:
    София
    Колеги с какво третирате ножове които ръждясват? С какво да го мазна ?
     
  3. lynx

    lynx Редовен Потребител

    Публикации:
    7,294
    от:
    Старата София
    Бих те посъветвал да смениш ножа.
    Ако ръждясва, това не е твоя нож.
    С каквото и да го мажеш все ще е под компромис работата, влагата винаги си намира пътя.
     
  4. angelmr

    angelmr Потребител

    Публикации:
    2,382
    от:
    Пловдив
    Със свинска мас. :) Но с такъв нож не съм си имал взимане даване от ученическите ми години, когато се учех на касаплък...
     
  5. angelmr

    angelmr Потребител

    Публикации:
    2,382
    от:
    Пловдив

    Съжалявам за огромното закъснение, но аз докато се натуткам да снимам острието, се получи така че ходих на няколко похода и му намерих отлично приложение. Кукрито дори поработи през лятото на пожара над рилския манастир. :) Въпреки импровизираната ръкохватка състояща се от хартиена лента.
     
  6. sts1969

    sts1969 Редовен Потребител

    Тоест вече не му търсиш бартер ли?
     
  7. angelmr

    angelmr Потребител

    Публикации:
    2,382
    от:
    Пловдив
    Не, вече не търся, оказа се че му намерих добро приложение. Справя се по-добре от брадвичка при кастрене на клони и рязане на подпалки, а до цепене няма как да стигнем при нашите кратки излети. Но все пак ще гледам да му щракна някоя снимка в работно състояние, да се види за каква дива импровизация става дума.
     
  8. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    349
    image.jpeg image.jpeg image.jpeg
    Джобно ножче Benchmade Lone Wolf Swale...

    image.jpeg
    Сгънато...
     

    Прикачени Файлове:

    • image.jpeg
      image.jpeg
      File size:
      251.3 KB
      Прегледи:
      71
    Последна промяна от модератор: 1 Юли 2016
    Djack, qtex, luft9waffe and 1 other person like this.
  9. rifle

    rifle Потребител

    Публикации:
    73
    от:
    Пловдив
    Още един Benchmade....
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
    Djack, praetorian and staz like this.
  10. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    349
    IMG_4204.JPG IMG_4205.JPG IMG_4206.JPG CRKT Ripple II
    Много палава ножка.
    Обещах й да не се пробвам да я точа аматьорската....
     
    Djack, praetorian and staif like this.
  11. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    970
    от:
    Пловдив
    Да можеш да ползваш един нож спокойно е желателно да се научиш да си го точиш .
     
  12. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,800
    от:
    Русе
    Проста работа е да наточиш един нож.
    Не ти е нужно оборудване за хиляди.
     
  13. mdinkov

    mdinkov Потребител

    Публикации:
    970
    от:
    Пловдив
    По правилно е да се каже не е чак толкова трудно , няколко камъка , 2-3 месеца практика и с лекота ще постигаш стандартния тест да отрежеш лист хартия . А съм виждал хора да наточат нож който в буквалния смисъл на думата цепи косъм , пуска стружка от косъма .
     
  14. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,490
    Ами ако ще го ползваш за бръснене , значи е ОК . За всичко останало няма нужда да го прави . Колкото е по-остър , толкова по-лесно и бързо се отъпява . Дет се вика , толкоз години работих с ножове , хартия и косми , не ми се е налагало да кълцам . ;)
     
    andi харесва това.
  15. ivodoc

    ivodoc Модератор Модераторски Екип

    Публикации:
    4,800
    от:
    Русе
    От дълго време се занимавам със заточване на инструменти.
    Всеки нож за абрихт, който излиза от мен след заточване, е в състояние да бръсне.
    Вече не ми останаха косми по ръцете, да правя демонстрации на невярващите, с произволно избран нож от наличните заточени.
    Повярвай, нож да реже хартия е къде по-елементарно задание.
    С просто приспособление, което всеки може да си направи за 3-4 лв. и два камъка, не много специални и "бутикови"... за около 10тина лв. и малко шкурки по желание, един нож, върху който не е издевателствано, в рамките на 5 минути, постига остротата да реже хартия.
    И както каза Евгени, не е необходимо да бръсне. Достатъчно е да реже меки домати.
    Той ако бръсне, трябва само за бръснене да се ползва. Иначе след първия по-сериозен ряз, спира да бръсне.
    Тук, разбира се, не говорим за много скъпи бутикови ножове, а за такива, които ползваме ежедневно.
    Ето две родни клипчета, които обясняват как става всичко.
    Човекът го е направил с цел продажба, но приспособлението може да бъде още опростено.



    https://bladeforum.bg/index.php?topic=1058.0
     
    didarai харесва това.
  16. didarai

    didarai Редовен Потребител

    Публикации:
    2,490
    Точно това е реален тест за достатъчно добре заточен за работен нож . По-кофти за рязане от мек домат няма . Той обаче си се реже ... да кажем условно със средно добре заточен нож (2-3 минути на крак с къв да е камък под ръка и после цял ден си рязка доматите иии хартия без проблем) . Друго гадно е телешко месо с жили и за там е хубаво една идея по-остър нож , но както казах , тогава бързо се изтъпява и ако правиш това дълго , дори в рамките на 1 час може да ти се наложи няколко пъти да го "изтегляш" . В дрането нямам опит , та за там не знам . Ако обезкостяваш и ти е "бръснач" ножа , едно отплесване по костта и си до там . :)
     
  17. staz

    staz Редовен Потребител

    Публикации:
    349
    Разполагам с набор водни шкурки за точене, карбидни евтини точилки, камъни, брусчета и прочие. Всеки път се опитвам да направя оригиналната заточка, но уви - некадърен съм! Ножове под 150 лв., нямам, съсипах няколко и вече ги нося на един познат да ми ги точи; за него е удоволствие, а за мен е удобно...
     
    anibis харесва това.
  18. Djack

    Djack Потребител

    Публикации:
    99
    от:
    Бургас
    Дай малко снимки на ножовете! :cheers:
     
  19. andi

    andi Редовен Потребител

    Публикации:
    2,668
    от:
    Пловдив 0878 916 789
    Работата на ножа е да реже. За бръснене и цепене на косми се ползват други инструменти , дето се справят по добре с това . Даже малко по на едро заточения нож работи по дълго . И не лепи по месото .
    Да прави нож да бръсне за мен е загуба на време и пари - на втория ряз вече не бръсне .
     
  20. anibis

    anibis Редовен Потребител

    Публикации:
    2,575
    от:
    Варна 0899/859-831
    От къде вземаш камъните,брустчетата?
    Защото аз взех един комбиниран от Бриколаж-а,но с него само може да се заточи нож,но не така както показват по-клиповете.
     

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена