Хладно оръжие, обща тема-ножове, самурайски мечове и т.

sts1969

Редовен Потребител
Последната ми придобивка е Spyderco-military стомана S30V ...Китайче за 50лв. Някакси не мога да дам 400-500лв. за оригинал от същата стомана, който доста трудно се различава от копието.
 

sts1969

Редовен Потребител
Няма как да проверя найстина, но я има лазерно маркирана от страни до марката, бръсне с лекота макар че това не е никакъв критерий.
 

M_I_T_A_K_A

Потребител
Последната ми придобивка е Spyderco-military стомана S30V ...Китайче за 50лв. Някакси не мога да дам 400-500лв. за оригинал от същата стомана, който доста трудно се различава от копието.

Определено нямат нищо общо оригинала и репликата.
Oбработката на G10 e доста по добра на оригинала и не преплъзва, когато е мокро.
Оригинала е доста по дорбе напаснат и по мазно се отваря и затваря.
Стомата при репликата е мекица сравнена с оригинала.
Това го казвам от опит а не от прочетено някъде.
 

sts1969

Редовен Потребител
Нямам стенд за проверка на закалката, така че не мога да твърдя нищо. Аз така или иначе ще режа мезе с него...така че ми е все тая колко единици по Рокуел му е стоманата. :cheers:
 

Lamercho

Потребител
Аз също имам китайски реплики и определено има разлика в стоманите и то осезателна, но както се казва "за 5 лева - толкова" :) ако човек не го тресе фенщината (като мен на тема Бенчмейд) спокойно може да си кара с китайските ножки с правилна поддръжка и малко компромиси.
 

praetorian

Редовен Потребител
"Кефа от ниската цена трае много по- кратко, отколкото разочарованието от ниското качество..." По принцип, има и нелоши китайци, проблема основно е, че няма никакъв контрол на качеството.Едно с едно не си мязат.Има и ножове от превъзходна стомана, които са оригинални и не са скъпи.И не са китайски де :D.В ножарските форуми напоследък излизат и изключително качествени и красиви до немай - къде ножове, изработени от БЪЛГАРСКИ майстори, които за качеството си се продават за жълти стотинки!Говоря за ковани и закалени ножове,изработени от - до, не само стъргани на гриндер.
ПП аз лично съм фен на доказани традиционни марки ножове - скандинавски остриета от карбонови стомани, остриета от серебрянка и т.н.С традизионна форма, повече дърво и кожа..Такива ми ти работи.А да, колегите им е малко чудно, защо винаги нося у себе си един Линдер и един Опинел 12 :D:D
 

sts1969

Редовен Потребител
[QUOTE="praetorian, post: 193432, member: 86":exclaim:]"Кефа от ниската цена трае много по- кратко, отколкото разочарованието от ниското качество..." По принцип, има и нелоши китайци, проблема основно е, че няма никакъв контрол на качеството.Едно с едно не си мязат.Има и ножове от превъзходна стомана, които са оригинални и не са скъпи.И не са китайски де :D.В ножарските форуми напоследък излизат и изключително качествени и красиви до немай - къде ножове, изработени от БЪЛГАРСКИ майстори, които за качеството си се продават за жълти стотинки!Говоря за ковани и закалени ножове,изработени от - до, не само стъргани на гриндер.
ПП аз лично съм фен на доказани традиционни марки ножове - скандинавски остриета от карбонови стомани, остриета от серебрянка и т.н.С традизионна форма, повече дърво и кожа..Такива ми ти работи.А да, колегите им е малко чудно, защо винаги нося у себе си един Линдер и един Опинел 12 :D:D[/QUOTE]

:D:D:DЧлен съм на ножарският форум от няколко години и съм купил доста остриета от там. Колко ножа съм направил през годините...идея си нямам. Сега като се замисля, в стаята ми има около 25 фолдъра и все се оглеждам за нещо ново :rolleyes: нещо като обувките при жените...никога не са достатъчни. :D :cheers:
 

qtex

Потребител
Не ги разбирам, но имам 1-2 евтини остриета: Kershaw Chill, Letherman Wingman multitool и отскоро един малък Victorinox Bantam (ножче и отварачка за бутилки) ... Първите две стоят в раницата и нося само Victorinox-a, за да не пиша обяснения и есета ако ме пребърка някое ченге. Нещо зачестиха случайните проверки на младежи по улиците и т.н. и ми писна да се обяснявам това в джоба ми в какво е за предмети като дъвки и валидол/валериан или ако нямам кутия цигари защо ми е тогава запалка. Не ми се мисли какво ще стане ако ме хване с "по-злобен" фолдър някое ченгенце.
 

dberov

Редовен Потребител
То няма, и аз така знам, ама на господата от МВР трудно се обяснява. :rolleyes:

При комунизма ходих с отверка в джоба за самоотбрана че бяха започнали едни среднощни нападения, тогава ако те хванат с нож ставаше лошо. И сега в мен хладно оръжие не нося, стои в жабката на колата точно поради горепосочената причина, не искам да давам обяснения на глупави въпроси.
 

Lamercho

Потребител
Аз пък винаги имам в мен. Честно казано по-голям проблем имам с радиостанциите, нося ли, винаги се хващат за нея.
 

sts1969

Редовен Потребител
По закон до колкото си спомням, ножът в теб не трябва да е с по-дълго острие от 8см. Аз винаги имам сгъваем нож с бързо отваряне с една ръка защото сутрин в 6.30 вървя 15мин. пеша в малки тесни улички с доста улични кучета, който доста често ръмжат злобно. Харесвам животните и не съм наранявал до сега...но никога не се знае дали няма да се наложи при самоотбрана. :cheers:
 

Lamercho

Потребител
Аз преди години търсих такъв текст в закон но не намерих. Някой може ли да посочи линк?
 

dberov

Редовен Потребител
Колега за какви закони говорим щом не се спазват от никой и за едни няма прошка а други са вечно безнаказани....
 
Последна промяна:

Lamercho

Потребител
От много места съм чувал за въпросните 8 см, за това ми е интересно от къде е тръгнало. Иначе аз лично никъде до сега не съм срещал подобен текст. Изобщо не се старая да коментирам поведението на редовия полицай, който е решил да се заяжда. Въпроса е чисто теоретичен - къде има подобен текст и от къде са тръгнали тези 8 см за които говори колегата.
 

Lamercho

Потребител
Ето един много изстрадал китаец от тези които ползвам ежедневно :)

DSC_8372.jpg

Определено китайската 410C не е същата като тази на Benchmade например :) ама за ежедневен тормоз си е идеален нож въпреки твърдата пружина и по-голямото тегло. Издържа на много тормоз :) Точи се лесно, този ще стане слънце след като му отделя малко време :) Както се казва - за 17$ толкоз :)
 
Нагоре