Dejmos написа:
Браво!
Аз досега съм се сещал само да я варя. Следващата ще се пече.
Ще споделиш ли подробности за процедурата?
Например, слагаш ли фолио отгоре за да омекне преди запичането, нещо друго за съкратяване на печенето, колко време се пече и т.н. Особено времето за печене - аз в тенджерата под налягане ги варя поне 30-40 минути.
П.П. Малко самотна стои в тавата. Ще сложа две, да си правят компания
Ами зависи..аз използвам наистина агнешка главичка (а не овнешка примерно), на твоя метод на приготвяне нищо му няма..но аз обичам миризмата на печено, независимо на какво месо. Та ако примерно го правя с тенджера под налягане, бих я задушил поне 60-90 мин . според вида и големината на главата, следва обезкостяване, чистене на очите и езика, подреждане в капака на едно йенско, наливам малко бира отгоре (максимум 50мл.) и запичам във фурна на перка още 20 мин. След изваждането, пак магданоз чесън лимон.
За печена, директно както аз правя, металното фолио го използвам само да си увивам съда в който пека, пестя си после много лъскане и търкане на загоряла посуда...просто хвърлям фолиото след печенето
Та главата омазвам с масло/маргарин, в който слагам пикантина или сол, кой каквото има. Режа бузите малко и поставям клечка за да стои отворена устата и да може да се запече добре и вътре. Аз обикновенно като ям кебапчета на Кауфланд (случва се
) си вземам от тези дървените вилички по две три отгоре и ги използвам за такива цели впоследствие. Та в устата поставям 5-6-7 зърна пипер, едно стръкче пресен джоджен (става и със сух).Така омазана слагам да се пече и изливам около 400мл. вода в тавичката ( не против загаряне ами да прави пара във фурната). След около 50-60 мин. вадя, поливам с бира и пак слагам за около 40 мин. Миризмата на хлебната мая изпарена от бирата и агнешкото вече мирише на това, което и трябва да си мирише такава гозба. На една малка главичка това и е достатъчно за да е точно колкото трябва изпечена, на по-голяма сигурно още поне 20 минути.
Както казах, повечето обезкостяват и сервират с магданоз,лимон..и тн., но аз не позволявам такова разхищение и фира да се дава и смуча кокал по кокал..лимона се облизва от време на време като пиенето на текила
Човек който не може да яде/обира както трябва агнешка главичка или раци примерно винаги става гладен от масата (жените обикновенно). Към такова ястие аз винаги си правя една салата само от зелен чесън (имаме парник на село) и краставички нарязани със зехтин и оцет само. Ами така, аз като говоря за такива работи и на мене ми се наслюнчи устата пак
п.с: Като казахте дроб , аз него си го режа винаги "един пръст дебелина" по моите (2 см. ширина) ..абе почти винаги разделям дроба на две с един нож за филетиране и той идва таман толкова..та така одрязан поставям в брашно и много добре натискам докато откаже да поема повече, после в много нагорещен тиган с малко олио (ама наистина нагорещен) 2мин. от едната и 2-3 мин. от другата страна цървам. Иенското с лук чака приготвено, поставям там парчетата дроб (те обикновенно пускат все още малко червен сок) та поставям, покривам и още 4 мин с лука да се задушат заедно в микровълновата. Така приготвен пак си остава сочен (не на зърна и да присяда и да горчи)...