ФТ Движение "Мускетари"

Дискусия в 'ФТДМ - Фийлд Таргет Движение "Мускетари"' започната от Архитекта, 17 Декември 2010.

 1. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,206
  от:
  Ловеч
  В последният момент не е желателно да се ходи дори до тоалетна.
  Ако процеса е започнал и не си събул гащите и заел правилната поза, по-добре се примири с обстоятелствата! :crazy:

  Потвърждавам правилото, че до трасето може да се допусне само участник присъствал на брифинга.
  Съответно гласувам с ДА и за останалите промени.
   
 2. valens1968

  valens1968 Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  1,276
  от:
  В.Търново
  Щом ние можем да пристигнем 2-3 часа по-рано да редим мишени, а организатора (визирам вас) може да загуби + още 2-3 дена, всеки един състезател решил да участва в мероприятието има (според мен) морално задължение да пристигне навреме.

  Ако спукаш гума или ти се случат други гадости значи съдбата се намесва (и пак според мен) по-добре да пропуснеш това състезание, кръг от такова.
   
 3. Fire Horse

  Fire Horse Потребител

  Публикации:
  160
  Вале, знаех си, че не трябва да те пускаме да стреляш на пролетната среща поради закъснение, ама айде - от нас да мине. :D
  Че ние със Стефко вече се надстрелваме за трето място, а някой идва и ни го грабва с 1 т.
  ;)
   
 4. Архитекта

  Архитекта Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  2,032
  от:
  Велико Търново
  Гласуването приключи. Редактирах пост № 1234 с нанасяне в синьо на новите точки точки и допълнения в Правилника ни. Ако имате съображения относно мястото и подредбата на новите правила - споделете. Предлагам в петък Павката да помоли пак cdman за нанасяне на допълненията в заключената тема с Правилника /аз тормозих Светльо за срока на редактиране на постовете, та затова мисля, че е ред пак на Павката :D :cheers: /.
   
 5. valens1968

  valens1968 Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  1,276
  от:
  В.Търново
  Аааа не е вярно аз си бях навреме там ама вие хем знаете, че не съм минавал ама пак бързате ;) :cheers:
   
 6. pavloff

  pavloff Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  2,330
  от:
  Троян
  Колеги актуализирах Правилата за провеждане на ФТ състезания организирани от нас.
  Промените се състоят в това което дискутирахме и приехме.
  :cheers:
   
 7. pavloff

  pavloff Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  2,330
  от:
  Троян
  Колеги, подсетен от Румен от софийската група, погледнах правилата на световната организация по ФТ.
  Там е записано, че мишените с намалени убойни зони немогат да бъдат повеч от 25% в едно състезание.
  В нашите правила е записано, че немогат да бъдат повече от 50%
  Изразете мнение трябва ли да поправим тази точка и в нашите правила.
  Благодаря предварително.
   
 8. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,206
  от:
  Ловеч
  Гласувам с двете ръце "да се поправи на 25%" ;)
   
 9. valens1968

  valens1968 Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  1,276
  от:
  В.Търново
  Абе и аз съм ЗА ама с малки резерви. Ще се нагледаме на мишени над 40 метра. Ще е трудно на аранжора на трасето и гадно на нас дето го редим.
   
 10. pavloff

  pavloff Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  2,330
  от:
  Троян
  Или обратното Вальо ще се налага да слагаме УЗ40 на близки разстояния.
  Което ще вдига успеваемостта.
   
 11. valens1968

  valens1968 Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  1,276
  от:
  В.Търново
  И ще има надстрелвания до полунощ. За 1[sup]-во[/sup] 2[sup]-ро[/sup] и 3[sup]-то[/sup] място по трима четирима ;)
   
 12. Архитекта

  Архитекта Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  2,032
  от:
  Велико Търново
  Новината за поредна промяна в международните правила крайно ме разочарова :-\ ! Няма и две години откак се умуваха и приеха тези правила, а ФТ уж се практикува вече от 30 години - какво пак има да му променят на пустия му регламент ?! Все едно световната федерация по баскетбол да мени през година диаметъра на кошовете и някой да уважава тази федерация и този спорт ?
  Мишени с 40 мм УЗ поставени в диапазона 36-40м ги имаме за лесни и "задължителни" за отстрел. Почти няма аранжор, който да се излъже да ни предостави такава мишена, или ако има такава - докато й се зарадваме и виждаме табелка "от коляно". Това означава, че въпросните 75 % 40мм УЗ ще се разполагат почти изцяло в диапазона 40-50м. Цялото разнообразие и атрактивност на трасетата, които постигнахме напоследък отива на кино. А как се цели в този диапазон всички знаем - с качествена и скъпа оптика. Е като ми кацнат 70-75 % от мишените на 40-50м - де съм тръгнал аз с оптика за 400 лв. От 42м нагоре стрелям "по слух", а като добавя и келявите ми няма и 11 джаула - всяка свалена мишена над 45м ми е направо като джакпот. Изтеглят ли се така назад трасетата - нулите ми ще скочат много над хиксовете и ще ми утрепят кефа. Ще ми остане ми само да харча гориво да се търкалям по пътищата и поляните. Т.е. такава промяна в трасетата е още една стъпка ФТ да става все по-високо бюджетен спорт. Лично съм свидетел как на едно от софийските състезания три момчета бяха прочели във форума за мероприятието, минаха край мен докато си разтоварвах дрънкулките от колата, отидоха при колегите, които вече стреляха първи кръг и след половин час се върнаха обратно. На въпроса ми ще ги правим ли ФТ стралци категорично ми отговориха, че меракът им се е изпарил щом са разбрали какви са бюджетите на състезателните комплекти.
  Относно аранжирането на такова трасе: как се опъват такива дистанции в гора ? И с какво изобщо такова тресе е по-интересно от досегашните 50/50% ? С нищо. Много по-скучно е. Ако пък не са на дълги дистанции поставени въпросните 75 % мишени - ще стане пък лесно, оттам - пак скучно и както писа Вальо - надстрелвания до дупка.
  Проверих в Правилника на ФТКС - няма корекция в процента на УЗ: пише 50/50%. Предлагам да изчакаме такава корекция и тогава да му мислим. Ако колегите от ФТКС имат решение по въпроса - нека да пишат веднага. Ако ФТКС промени трасетата - ще гласувам ЗА промяна и в нашия регламент. Защото това е смисълът на всичко, което изписахме и изгласувахме дотук - да имаме единни състезателни правила. Но ако се приеме такава промяна - аз лично ще се оттегля от ФТ. Оптика за 2 бона и пушка 16J ще си купя ако искам да си правя кефа , а не защото на някой някъде си му кефнало да променя правила, които се практикуват от десетилетия. Дали зад тази промяна стоят корпоративни интереси от производителите на оптики - не съм видял и не мога да твърдя. Но както всички знаем - зад допускането на стрелкови якенца при ФТ не стоят абсолютно никакви корпоративни интереси :D .
   
 13. pavloff

  pavloff Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  2,330
  от:
  Троян
  Аз също се чувствам малко раздвоен по отношение на това правило.
  За мен е нож с две остриета. Ще изпиваме трудности при редена на трасета с цел постигана на оптимален баланс между трудност и привлекателност. А лично за мен като организатор това е било основа правило с което съм съм съобразявал при построяване на едно трасе.
  Надявам се на двудневното мероприятие в София колегите да имат мнение по въпроса и като основни организатори на ФТ състезания както те така и ние да постигнем приемливо становище по въпроса.
   
 14. CaMyPau

  CaMyPau Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  3,400
  от:
  Троян, Козлодуй
  Абе те хората си ги правят за тях нещата. Никой няма да ни направи евала че нямаме пари за екипировка. Изтеглянето на дистанциите според мен се налага заради развитието на спорта като цяло, както и на все по-качествените мерни прибори излизащи на пазара. А доколко това е правилното решение ще го покаже времето. Ние ще се съобразяваме както винаги с правилата такива каквито са. Утре сме на Орешака дето беше Балкантрейда. Ще се стреля по новите правила ;) Вече кебапите ще само с до 25 процента хляб...
   
 15. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,206
  от:
  Ловеч
  Всички сте "прави".
  С приоритет поста на Самурая.
  "Първично" се зарадвах на уголемяването ;)
  После стигнах до заключенията на Пламен и Павел, НО кервана си върви и който не се съгласява - отпада :pardon:
  Мускетарските правила за ФТ се синхронизират със световните и в частност с ФТКС.
  Разликата ни е в прословутите "допуснатите" 45J.

  Нека продължим така :cheers:
   
 16. pavloff

  pavloff Редовен Потребител ФТКС ФТДМ

  Публикации:
  2,330
  от:
  Троян
  Ще изразя лично менение.
  Ако тази промяна от 50% на 25% доведе до отказване на някой от нас от ФТ и загубата на едно интересно състезание в Търново, аз съм против тази промяна, нека си остане както до сега е било.
   
 17. Архитекта

  Архитекта Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  2,032
  от:
  Велико Търново
  Виж как смесваш нещата, Павка :D - Слави точно го написа: "Кервана си върви и който не се съгласява - отпада." :pardon:
  Зададох някои въпроси към колегите от ФТКС, но до момента не мога да кажа дали става въпрос за промяна в световните правила, или те така са си били написани още при основната им редакция, а ние в Бг. не сме забелязали. Каквото и да е - факт е че към днешна дата според световния регламент само една четвърт от мишените могат да са с умалена УЗ.
  Разликата във визията, а оттам и на самата стрелба между трасе 50/50 и трасе 25/75 ще бъде много съществена. За илюстрация споделям, че при абсолютно всичките ми инициативи на Леденик съм изпомпвал до дупка 50-те процента умалени УЗ: 15бр. умалени + 15бр. на 40мм. Предполагам, че така е било и на повечето останали мускетарски състезания. На състезанието "Леденишка пролет" поради капризите на реката ми се наложиха промени в сценария в последния момент. Не ми достигна един дълъг коридор за мишена 40мм УЗ от свободна поза и я цапнах на 36м. Изглеждаше направо кат тиган през оптиката :D. Е, не че при подценяване, или неочакван порив на вятъра не може да се пропусне и такава мишена. Но е ясно, че при варианта 25/75 категорично ще се отиде към изтегляне на основния брой мишени в последната десетка дистанции: 40-50м. Предимството на майсторите, които владеят надхитрянето с вятъра ще се увеличи. Пропуските на стрелците с недостатъчно прецизни оптики също ще се увеличат. Е, ще има и кой да се погрижи за това: оптични "тупузи" 60х и 80х вероятно вече са подготвени от производителите като поредната съблазън за най-запалените /и платежноспособни/ ФТ състезатели.
  Нищо от съображенията ми, обаче не означава, че за нас в Бг. има път различен от този, заложен в международните правила. То пътища има много, но няма да са правилни, ако искаме наистина да сме част от световното ФТ общество. В правилата на спорта ФТ има два основни раздела: Какво представлява ФТ трасето и Как се стреля по него ? Коментираният въпрос за процента умалени УЗ е съществен елемент именно от това Какво представлява трасето. Затова категорично считам, че каквото ще представлява трасето на състезание, проведено по световните правила - такива трябва да са и нашите трасета. И то без никакви вратички, уговорки и изключения ! Каже ли се 25/75 - така да бъде на всички състезания от Националния рейтингов шампионат :yes:.

  P.S: Допълвам с едно уточнение: Категорично Не става въпрос за промяна в световния регламент. Финалната редакция, в която е написано за 25% умалени УЗ е от април 2012. Тя реално излезе буквално дни след като ФТКС и ние стиковахме и публикувахме нашите регламенти в предпоследната седмица на същия април 2012. Просто не сме догледали тогава всичко, които се е променило в окончателните текстове на Световната ФТ федерация :pardon: .
   
 18. Архитекта

  Архитекта Редовен Потребител ФТДМ

  Публикации:
  2,032
  от:
  Велико Търново
  Изминаха две седмици от състезанието в София. Никой нищо не написа за трасето. Нито пък какво говорихте относно повдигнатия въпрос за процента умалени УЗ. В регламента на ФТКС цифрата беше коригирана на 25%. За всички рейтингови състезания от година и повече насам бяха публикувани подробни таблици с дистанциите и УЗ на мишените. Но не и за това състезание. Никакви данни, никакъв коментар. Повдига се някакъв въпрос и ... така си остава да виси ??? ?!
   
 19. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,206
  от:
  Ловеч
  Re: ФТ Движение "Мускетари"

  Нямах възможност да присъствам и двата дни.
  Не мога да кажа дали въобще се е повдигнало на въпрос. Коментарите бяха относно конкретното трасе.
   
 20. shstanchev

  shstanchev Модератор Модераторски Екип ФТДМ

  Публикации:
  2,206
  от:
  Ловеч
  Re: ФТ Движение "Мускетари"

  Нямах възможност да присъствам и двата дни.
  Не мога да кажа дали въобще се е повдигнало на въпрос. Коментарите бяха относно конкретното трасе.
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена