delpx
Потребител
На кратко тук може да се обсъждат методите за обработката на всички метални части по нашите пушки.
Аз лично в момента си правя нов спусък от алуминии , и се поразрових за метод по който бих могъл да обработя повърността качественно (да придобие някакъв цвят). Ето и рецептата която според мен е напълно изпълнима в домашни условия.
Оцветяване на алуминий
Приготвяне на електролита:
- меден сулфат - 60г. - СИН КАМЪК
- рафинирана захар - 90г.
- натриева основа - 45г. - СОДА КАУСТИК
- дестилирана вода - 1литър
Медния сулфат се разтваря в 0,25л. вода. След това се прибавя захарта и се разбърква до пълното й разтваряне. Натриевата основа се разтваря в друг съд с 0,3л. вода. Към втория разтвор при непрекъснато бъркане се прибавя първия.Долива се с останалата вода. Детайлите се обезмасляват със спирт, измиват се и се подсушават.За анод се използва чиста мед , а за катод - детала, който ще оцветявате. Захранващото напрежение е 4,5 волта и може да бъде използвана обикновенна батерия. Плътността на тока е 10mA/см. Продължителността на обработката е следната:
2 - 3.5 мин. - виолетов цвят
3.5 - 5 мин - син цвят
5 - 6.5 мин - гълъбов
6.5 - 8.5 мин - светлозелен
8.5 - 12 мин - жълт
12 - 13 мин - оранжев
13 - 15,5 - червенолилав
15,5 - 17 мин - синкавозелен
17 - 21 - зелен
над 21 мин - розовочервен
След Обработката детайла изисква идеално измиване.
Ето резултат от анодиренето - http://www.louis.de/shop/img250/10019104-05-06_860.JPG
Едит: 23. 01. 20011
Ето една обява от един нов (в този форум, в стария също беше познат) колега занимаващ се професионално с термообработка на метали:
Аз лично в момента си правя нов спусък от алуминии , и се поразрових за метод по който бих могъл да обработя повърността качественно (да придобие някакъв цвят). Ето и рецептата която според мен е напълно изпълнима в домашни условия.
Оцветяване на алуминий
Приготвяне на електролита:
- меден сулфат - 60г. - СИН КАМЪК
- рафинирана захар - 90г.
- натриева основа - 45г. - СОДА КАУСТИК
- дестилирана вода - 1литър
Медния сулфат се разтваря в 0,25л. вода. След това се прибавя захарта и се разбърква до пълното й разтваряне. Натриевата основа се разтваря в друг съд с 0,3л. вода. Към втория разтвор при непрекъснато бъркане се прибавя първия.Долива се с останалата вода. Детайлите се обезмасляват със спирт, измиват се и се подсушават.За анод се използва чиста мед , а за катод - детала, който ще оцветявате. Захранващото напрежение е 4,5 волта и може да бъде използвана обикновенна батерия. Плътността на тока е 10mA/см. Продължителността на обработката е следната:
2 - 3.5 мин. - виолетов цвят
3.5 - 5 мин - син цвят
5 - 6.5 мин - гълъбов
6.5 - 8.5 мин - светлозелен
8.5 - 12 мин - жълт
12 - 13 мин - оранжев
13 - 15,5 - червенолилав
15,5 - 17 мин - синкавозелен
17 - 21 - зелен
над 21 мин - розовочервен
След Обработката детайла изисква идеално измиване.
Ето резултат от анодиренето - http://www.louis.de/shop/img250/10019104-05-06_860.JPG
Едит: 23. 01. 20011
Ето една обява от един нов (в този форум, в стария също беше познат) колега занимаващ се професионално с термообработка на метали:
JoroHondata написа:Здравейте съфорумци
Предлагам Термично обработване на всякакви детайли от стомани и сплави на цветни метали в София (стига размерите на раб. пространство на пещите да го позволяват) с предварителен хим. анализ.
Максимална температура на закаляване: Тзак= 1200 oC.
Използването на специална огнеупорна обмазка гарантира намаляване на окисления и обезвъглероден слой на детайлите.
Измерване на твърдост (микротвърдост) по Викерс с максимално натоварване от 1 килограм, като резултатите могат да се дадът и по различни скали по Роквел !
Оксидиране на стомани (до 200 мм дължина)- най- често за оръжейната промишленост.
За контакти: 088 6861413, 087 8861413- Георги Стефанов
П.С. Предлагам и усилена пружина за Haenel 312, конструирана от мен, и изработена съгласно моите изисквания.
Поздрави