Тактически фенери и лазерни прицели

DANNY

Редовен Потребител
Във форума на АА попаднах на едни доста интересни снимки.
Те по всяка вероятност са повече за "от нищо, нещо"
Но основното и предназначение е за тук.
Как да си направиш холдери за фенер от холдери за тръби. ;)

4.jpg


5.jpg


3.jpg


2.jpg


1.jpg
 

lynx

Редовен Потребител
Дани, такива стойки има по магазините и не са скъпи.
Не виждам смисъл да се правят от водопроводни скоби.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Балансиран фенер

От мерак за свръхмощен фенер с най-издържливите акумулатори се докарах почти ... без фенер. Не отчетох факта, че ще го ползвам на откатна пружинна пушка. С масата си от 360г поставянето му води до малко разтваряне на групата и изместване на попаденията с 10-15 клика надолу и вдясно. Т.е. - задължителна прострелка преди всеки нощен ФТ и после - пак прострелка за дневна стрелба :wall:! Затова реших да "разцепя" фенера на две и да го балансирам симетрично ат двете страни на оптичната ос.
Махнах фабричния удължител и акумулаторите:

Прехвърлих акумулаторите в 25мм тръбичка, която в комплект с тях дава точно масата на "изтърбушения" фенер:




Остават електрическите връзки, които ще направя едва след тестова стрелба с положителни резултати. Очаквам отклонението по хоризонтала почти да изчезне, а по вертикала да намалее. Но ... това само реалните изстрели могат да покажат :).
 

st_beer

Редовен Потребител
@Архитекта
Защо трябва да се монтира на самата оптика този фенер? Аз си взех такава стойка за монтаж на фенера направо за релсата:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.33823
Докато дойде обаче аз смених пушката. Сега имам чисто нова стойка която не ми съответства на релсата на мародера. Така и не можах да я видя каква работа върши и да и се порадвам за съжаление.
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
@st_beer: От това по-хубаво няма :yes:. Но...виж ми 50 милиметровата гривна на фенера, виж колко изхвърля скобата и сам ще си отговориш - скобата е за малки фенерчета с чисто цилиндрична форма. Има ли скоби с по-голямо изхвърляне? Аз не видях други по размер ???.

P.S: Резултатите от тестовата стрелба с балансирания фенер надминаха очакванията ми. Отклоненето по хоризонтала изчезна напълно, а по вертикала се стопи до 1см при дистанция 30м.
ФТ стрелба с фенер - 30м, УЗ 25мм , 5 изстрела, при пушка простреляна без фенер :

Най-интересното е, че без фенера от 5 мишени не успях да направя такава група. Определено двете маси по 250г изнесени встрани, но на нивото на цевта, свиват групата. Със сигурност те влияят неутрализиращо на усукващия момент от телената пружината. А и по принцип CFX-са си иска маса: колкото повече - толкова повече :D !
 

usera2

Потребител
Това "чудо" фенер ГАМО ND5 с лазер наскоро разгледах в магазина наживо. Свети с помощта на зелен лазер. Прави идеален кръг, диаметъра на който се регулира. Мисля, че имаше и монтажи в кутията му. Дават го да осветява много надалеч, и сигурно е така. Недостатък е солената цена :)
 

lynx

Редовен Потребител
Този модел и аз го разгледах в магазина, доста му е отровна цената но няма равно за нощни стрелби.
Свети много добре, за ловджиите е много подходящо защото този спектър на светлината много от животните не го виждат.
Стойката има най-различни настройки, според мен тя е най-сложното на фенера.
 

vanko

Редовен Потребител
lynx написа:
Този модел и аз го разгледах в магазина, доста му е отровна цената но няма равно за нощни стрелби.

А имаше ли в тоя магазин (или да си виждал в някой друг) някакво късо фенерче 7-8 см за Зоракито, че с тая дълга цев като го сгъна и половината уивър-релса се скрива
 

st_beer

Редовен Потребител
@vanko
Поръчай си от dealextreme. Нещата си идват до пощенския клон и ти е безплатен транспорта. Ако това което съм ти пуснал като линк не те устройва поразгледай има много модели и си светят прекрасно. Имам фенер който съм си поръчал от dealextreme и трябва ти кажа че си осветява 100 м без никакви проблеми в ясно време.
http://www.dealextreme.com/p/black-cat- ... -aaa-24127
П.П Едиствения недостатък е че се чака цяла месец поне.
 

venciru

Редовен Потребител
Ванко, моят съвет е да не си поръчваш нищо без да го премериш. Имай предвид, че този лазер
http://www.dealextreme.com/p/lxgd-jg-10 ... -cr2-12617
не стана на моето Зораки с дългата цев и то с много. Подминаваше правия ъгъл при зареждане със съвсем малко и опираше. А е само 8 мм. по дълъг от този фенер от линка, даже и толкова няма. Направи си сметка, че се изнася и надолу заради стойките. Иначе лазерът светеше разкошно, с фокусирана точка и се виждаше на повече от 100м. при слънчево време, ама предпочетох дългата цев :pardon:.
 

vanko

Редовен Потребител
venciru написа:
Ванко, моят съвет е да не си поръчваш нищо без да го премериш.

Точно това направих.Като прибавих и разстоянието от стойките,фенерът трябва да е 6см а тя батерията е толкова ;) Няма две добрини на едно място :yes: Ще кара без фенер Зорка-та и толкоз :)
 
A

Anonymous

Гост
Интересни неща има за CR123 батериите.
http://www.youtube.com/watch?v=u5uoQxqL ... ture=feedu

Накратко: батериите са много мощни, но трябва да се внимава с тях. Ако финера работи с няколко батерии в никакъв случай не трявба да се смесват батерии от различни прозиводители, както и батерии, изхабени до различна степен от една марка. Често се случвало да се запали една от тях, затова и този от клипчето не ги обича много.
 

batsaly

Потребител
да се включа и аз, литиевите батерии били те LiPo или Liion не бива да бъдат пре-разреждани под 3 волта и за вторите под 2.8 ,под тези нива почват подувания и вероятност от самозапалване (става дума за презареждаемите такива) същото важи и при зареждане небива де се надхвърлят нивата и ("C" капацитета им ) на заряд , като напълно заредена батерия се счита когато напрежението в покой е 4.2 волта и за вторите 4.1 но небива да се съхраняват напълно заредени повече от месец, понеже се подуват и губят капацитета си .При достигане на по високо напрежение над 4.25 волта пак има вероятност от самозапалване .Напълно заредена батерия от споменатите имат свойството да си покачват напрежението след продължителен престой затова е прието да се съхраняват заредени до 80 процента от капацитета си .
 

Архитекта

Редовен Потребител
ФТДМ
Една препоръка към колегите, на които предстои закупуване на челник за Нощен ФТ/ХФТ: Купувайте само от най-простите модели - 4-5лв. За нашите нужди челникът трябва да се гаси преди всеки изстрел. По-претенциозните модели имат по три-четири опции за регулиране на светлината, нанизани последователно на основния пусков бутон. Т.е. - за да загасиш челника трябва да натиснеш 3-4 пъти копчето и да минеш през всички режими :wall:.
 

ivofox

Редовен Потребител
И аз да се похваля и тука,купих си фенерче-LED LENSER P7 ,200 лумена ,(220метра),120 часа дават на батериите на икономичен режим ,досега сам светил 3-часа на максимално положение батериите не са мраднали.Хубавото е ,че е с обикновени 4-броя алкални батерйки има три положение на светлината 15% ,100% и 130% фенерчето е и с фокус на лъча.
Светлиния лъч кара след второто дърво на снимката отбелязано с червена стрелка до там разстоянието е 200м-премерено
На 50-100м е ден вижда се идеално.
 

Attachments

  • fghjjkl.jpg
    fghjjkl.jpg
    338.5 KB · Прегледи: 360
Нагоре