Пушките на STEYR

Понеже тук е темата за Щаер, тук му е мястото да попитам: имате ли наблюдения доколко е термозависим средният център на попаденията на FT и HFT пушките на Щаер на стандартната дистанция от 50м. Напр. в температурния диапазон 0 - 30 градуса. Не визирам само промяна в началната скорост на проектила, но върху изместването на "нулата" като краен резултат. Предполагам, че въпросът ми се отнася най-вече за LG110 и Challenge пушките...

Подразбира се, че отправям въпроса си към собственици на Щаер ФТ които имат лични впечатления ...

Не съм сигурен колко е от 0 до 30. Само знам че като го разглобих и почистих и настроих зимата на 2016...имаше сняг, поле не го бях пипал и стрелях в Унгария на европейското. После съм барал скорости...иначе чак преди 2 мес го отварях за почистване, не че имсше нужда. Предполагам скороста мърда...но няма как да съм сигурен, защото скоростта мърда повече като сменям партидите. Чашките еднакви...само сменям партидата и разлика 4...5 метра. Та отзад с винтчето се настройва за всяка партида. Стрелям на 236...237 м.с. Сменвм партидата и показва 241..242...връщам старата...236
Чашките са по голяма променлива от температурата. Сега имам 50 кутии чаши... така че партидата и лятото ще е същата.... и ще наглася пушката тия дни на около нулата и ще видим до напролет.
Иначе от топло 30 градуса до 10 градуса ..метър два надолу пада, но на 50м е същото попадението и нищо не барам

Подразбира се, че отправям въпроса си към собственици на Щаер ФТ които имат лични впечатления ...

Можеш да ми се обадиш, когато някой организира FT при 0°-30° и се проведе.

Последна промяна:
Можеш да ми се обадиш, когато някой организира FT при 0°-30° и се проведе.

Ако знаех преди години, че имаш желание за ФТ при 0° щях лично да те поканя. Не веднъж е правено на 0° та дори и под 0-та.

Малко спам и от мен по темата Щаер.
Според мен колегата @astra имаше в предвид диапазон от 0° до +30°.
Такъв ден не е имало и няма и да има.
Това че са се организирали стрелби на около и под 0° не отговаря на НЕ добре зададения му въпрос.
Според мен въпроса му е разбран от Васко :
-прострелка на около 0°, ще премести ли нулата при 30° и с колко?(или обратно)
Колега @astra, понеже и ние сме много любопитни какво се случва при различни t°(да се отнася за всички марки и модели пушки) се стремим да нямаме "сух" месец. И както се е стреляло около 0° преди, така ще продължаваме да стреляме и за на пред.
Проблема с нулата е нулев, защото преди всяко състезание има т.н. прострелка(zero range) , на която влизаш в час за 10мин.
Поздрави:cheers:

Здравей Божо аз те познавам най вероятно и ти, не се притесняваме да спомена името ти,едвали има хора които изгарят от желание,да присъстват при такива екстремни температури на Ft.Това при 0° ок ама -30° мисля че е просто някво писане по темите,лошо няма,ама малко безмислено в точно такава тема.Останете си със здраве,мога да кажа и още но няма смисъл,ако сте ме разбрали добре,ако не пак добре карайте си кораба.Големите

Малко спам и от мен по темата Щаер.
Според мен колегата @astra имаше в предвид диапазон от 0° до +30°.
Такъв ден не е имало и няма и да има.
Това че са се организирали стрелби на около и под 0° не отговаря на НЕ добре зададения му въпрос.
Според мен въпроса му е разбран от Васко :
-прострелка на около 0°, ще премести ли нулата при 30° и с колко?(или обратно)
Колега @astra, понеже и ние сме много любопитни какво се случва при различни t°(да се отнася за всички марки и модели пушки) се стремим да нямаме "сух" месец. И както се е стреляло около 0° преди, така ще продължаваме да стреляме и за на пред.
Проблема с нулата е нулев, защото преди всяко състезание има т.н. прострелка(zero range) , на която влизаш в час за 10мин.
Поздрави:cheers:
Колега аз не виждам много добре но виждам 0°-30° и така го разбирам,не съм от хората които се заяждат,но не ми е проблем.

Последна промяна от модератор:
@sevdaka80 При -30 едва ли някой ще прави. Аз по-скоро го разбрах като от 0 до 30. Май недоразумението е следствие на неточното писане на колегата. Не взимай толкова лично нещата, просто това разбрах от поста ти и казвам, че е правено не веднъж на температури около 0-та без никакви лоши чувства :).
И за да съм по темата...
@astra Нямам лични впечатления от Щаер и неговите зависимости при промяна на температурата. Имам индиректни.
Аз лично мисля, че тъй нареченото шифтване в голяма част от температурния му диапазон се дължи на метеорологичните условия в съответния ден на стрелбата. Фактори като влажност и температура, мокра трева и напичащо слънце, релефа около терена, на който се стреля могат да те вкарат в такива размисли, че дори цевта да ти е от 152мм гаубица пак ще се чудиш защо сутринта след прострелката си уцелвал, а с напредване на времето и респективно промяна на условията започваш да пропускаш. В типичните месеци за подобно поведение на проектила и според скромното ми мнение съмнения за шифтване на пушката се коренят или се дължат ако не почти изцяло, то в голяма част именно във факторите, които описах по-горе. През пролетните и есенните месеци съм участвал в състезания с разлика от повече от 20 градуса от сутринта до средата или след средата на състезанието. Пропуските се виждат красноречиво по мишените и аз лично се съмнявам такъв голям процент от хората да имат проблем с шифтването на пушките. Затова се изисква доста опит или някой съвет, който би могъл да е полезен.
Някой може и да даде наготово точна рецепта за справянето с проблемите шифтване и "шифтване", но най-добрия учител е опитът. Шифтването е решим проблем според мен донякъде, но по-сложното е да се справиш с "шифтването".

Ако знаех преди години, че имаш желание за ФТ при 0° щях лично да те поканя. Не веднъж е правено на 0° та дори и под 0-та.

Като цяло имам интерес,и не е нужно покана,тъй като нямам постоянство в България.И ред други причини не очаствам в тях,но никога не се знае.Така че не се знае кога пак ще седнем в едно помещение,или на една маса,никой не е длъжен да харесва когото и да било.

Значи за зависимоста от температура на щаер....опит от вчера. При точно 0 нула градуса замерих Щаера. Последно замерване на закриването на сезона последното състезание ...17-19 градуса, скорост от два изстрела през хроното за двата дни 235,7 и 236,1 м.с
Пушката не е пипана от тогава, цяла нощ в колата, даже е със същия въздух от състезанието , същите чашки....0 градуса темп....показа.772 fps за два изстрела , което е 235 м.с Значи 15градуса ..1.м.с промяна.
Ето снимки и мишени на 32м. от ФТ позиция и снимки на хроното и условията на стрелба

Attachments

• IMG_20181228_155226.jpg
    IMG_20181228_155226.jpg
    314 KB · Прегледи: 111
  • IMG_20181228_154947.jpg
    IMG_20181228_154947.jpg
    491.2 KB · Прегледи: 108
  • IMG_20181228_154925.jpg
    IMG_20181228_154925.jpg
    485.3 KB · Прегледи: 110
  • IMG_20181228_154844.jpg
    IMG_20181228_154844.jpg
    226 KB · Прегледи: 105
  • IMG_20181228_154841.jpg
    IMG_20181228_154841.jpg
    241.2 KB · Прегледи: 108
  • IMG_20181228_154331.jpg
    IMG_20181228_154331.jpg
    338.6 KB · Прегледи: 111
Специално за този който се интересува от марката .

Attachments

• IMG_20190306_161152.jpg
    IMG_20190306_161152.jpg
    328 KB · Прегледи: 123
  • IMG_20190306_161202.jpg
    IMG_20190306_161202.jpg
    314.5 KB · Прегледи: 126
Анди къде са тези промоции във ВИП-а или през теб?Този Щаер в 5,5 колко дж. е?/

В Пловдивския ВИП бяха ми извикали 100 патрона за едната ми пушка . Като минах да ги взема видях тези промоции . Реших , че ще са полезни за някой и ги снимах . Не съм се задълбочавал да разглеждам подробности щото много бързах .
100 % промоцията ще важи и в 4 те ВИПА и ще има и други модели . IMG_20190306_161253.jpg

Искам да чуя малко мнения.
Понеже е пролет и е време за освежаване. И тъй като се отказах от Аншуца 9015, си мисля за едно Щаерче в 4,5. Но кое да бъде?
Това https://www.krale.shop/en/steyr-challenge-hunting.html
Или това https://www.krale.shop/en/steyr-hunting-5-scout-auto-qf.html
Или да скачам направо на това https://www.krale.shop/en/steyr-pro-x.html
Искам да е 24 джаула естествено.
Чаленджа-хънтинг ще е много точен, с 55 см. цев, но е 1-заряден и най-евтин. Хънтинга 5 Скаут е с 52 см. цев, но е 5-заряден и го познавам. Бул-папа Про е 10 заряден с 65 см. цев и вероятно ще е супер, но е по-скъп. А пък за плинкинг по двора и в стрелбището, бул-папа не е най-доброто.

Кой пита? ???
Ти от масата няма да го мръднеш, що да не и бенч варианта?

Ами тогава само едно желязо, което е най- мощно и после поръчков приклад, какъвто ти харесва.

45 см. цев едва ли са проблем за 24j.
Защо не ги пробваш с поръчка за challenge-рама, repeater-карантия с 55 см цев. Ей така за играта.. Само за оферта. ;)

... си мисля за едно Щаерче в 4,5.
Понеже ми е "болна" тема, понеже също съм на лов за Щаер: засега няма наличности с quick fill, понеже имат някакъв проблем със supplier company.
Каза ми го Крис Крале, потвърди ми го и Марко Маер от Щаер. И не се ангажират с никакви срокове относно решаването на проблема и последващо зареждане на търговците с наличности :(
Така, че можеш да си гледаш и избираш Щаер, но трябва да се заредиш с търпение, неизвестно до кога... точно както и аз... ;)

Back
Нагоре