Модератор направи си сам - DIY

• Автор на темата Автор на темата kosmev
  • Начална Дата Начална Дата
Не съм измервал децибели. Гледам на ушите да ми е добре. Моите така ги преценявам.
Това е доста относително,ако имате резултат около 60 децибела е супер,ама се съмнявам дори и най прехвалените модери да са близо

Измерването как трябва да бъде направено?
От понеделник задължителен аксесоар към оборудването на всеки с пцп :) ;)

Аз бях пробвал с приложение за телефон. Стрелях със и без заглушител, но телефонът отчете малка разлика. А според ушите ми имаше осезаема. Чудя се дали приложението не е хващало и шум, който е извън областта на чуване от човека. Забелязал съм, че кучетата на съседа почваха да лаят от изстрел на ПЦП със заглушител, докато на мен ми се виждаше тих. Кучетата чуват много повече от нас.

Да това с приложенията и аз съм го пробвал с различни модератори ми даваше разлика само 1-2 децибела, но според мен се усещаше осезаема разлика.

И аз съм на мнение, че приложенията не струват. За правилното измерване си трябват еднакви критерии. Уред, среда, отстояние всички трябва да са еднакви. А все пак , когато се стреля, мястото и мишените не би трябвало да ни притеснява, че вършим нещо , което не трябва. В такъв случай- малко повече децибели не са проблемни.

Човешки говор в затворено помещение е някъде около 60децибела,правете си сметка?Приложенията не струват!За максимална точност е добре замерването да се прави отстрани на изхода на цевта на разстояние не повече от метър...

Були лонг - смених модератора с този, правен на струг. Ефекта е доста задоволителен като шум . Надявам се и при точноста да помогне. Матерял - Полиамид
Ако ги правиш ти следвашия път ти препоръчвам полиацетал(черен ако има).Хем ще виждаш ако опира проектила а и по-лесно се обработва и не остава мустаци.Ъглите се заглаждат лесно с макетно ножче ръчно докато е на струга.И по-добре е конуса да е едно със цилиндъра(един детайл).Ще се центрира точно в тръбата и ако имаш някаква кривина няма да могат да се закривят.

А тези дупки по конусите за какво са?

Смарфоните може и да го запишат но ще трябва приложение с което да записваш с много голяма честота.С 44kHz няма да стане работата.Аз имам едно приложение Spectroid което може да се вдига честотата на запис до 96kHz.Показва най-високите стойности на честотата в която са.Но пък цялата скала е логаритмична и нулата е горе и аз не мога да разшифровам.

Последна промяна:
Ако ги правиш ти следвашия път ти препоръчвам полиацетал(черен ако има).Хем ще виждаш ако опира проектила а и по-лесно се обработва и не остава мустаци.Ъглите се заглаждат лесно с макетно ножче ръчно докато е на струга.И по-добре е конуса да е едно със цилиндъра(един детайл).Ще се центрира точно в тръбата и ако имаш някаква кривина няма да могат да се закривят.

А тези дупки по конусите за какво са?

Смарфоните може и да го запишат но ще трябва приложение с което да записваш с много голяма честота.С 44kHz няма да стане работата.Аз имам едно приложение Spectroid което може да се вдига честотата на запис до 96kHz.Показва най-високите стойности на честотата в която са.Но пък цялата скала е логаритмична и нулата е горе и аз не мога да разшифровам.
схемата я гледах някъде из нета .....за по малко завихряния и повече отведени газове назад .

Аз едно време ползвах аломиниеви тръби с дебелина на стените 1мм и подложни шайби с широка периферия. За 5.5 шайбите бяха с отвор 8мм. Ограничителните втулки, също бяха от аломиниева тръба и влизаха плътно в тялото на "тишината". Най-добър резултат постигнах когато първата камера след изхода на цевта, беше с големина една трета от дължината на "тишината" останалата дължина я разделях на равни разстояния (по 1см) и така до края.

Децибелометрите които са необходими за замерване на изстрел са коренно различни от елементарните шумомери които се продават по 20-50лв
Различни са като качество, сложност, функции и съответно цена – 100 или 200 пъти по скъпи.

Приложенията (софтуера), както и микрофона и електрониката на телефона също не стават – просто не са пригодени за това. Не заради ограничението на обхвата на децибелите, а защото не са достатъчно бързи, за да замерят пика и кратката продължителност на звука при изстрел. По скоро замерват остатъчната част, която не е вярна и често с близки стойности.

Ето това се ползва като минимум по-широко за целите, но е немислимо за нашите възможности… и все пак кой-знае, може и да се впусне някой : )
https://www.larsondavis.com/Products/sound-level-meters/firearm-noise-qpr
https://www.aaatesters.com/larson-d...sound-level-meter-model-lxt-larson-lxt-1.html

Така че слуха, както каза колега, че се ориентира - е по-точен инструмент в случая от телефона или играчките които се продават и не стават.

Привет !!! Да попитам кои резби са най-често използваните при заглушителите в калибър 6.35

Имам следния проблем.
Моделирах несиметричен модератор за Huben GK1. След доста напасване и измервания, успях да го центрирам перфектно спрямо цевта.

При стрелба с монтиран модератор, групата се измества с около 5 см надолу на дистанция от 50 метра, но не се разпръсква – остава стегната.
Някой има ли представа защо се случва този феномен.
Наум ми идват две възможни причини за това изместване:

1. Несиметричният поток около проектила, докато той все още е в модератора.
  2. Откатът – възможно е изместеният център на масата и добавеното тегло отпред (около +70 грама) да влияят на поведението на оръжието при изстрел.

Някой има ли представа защо се случва този феномен?

Attachments

• m.jpg
    m.jpg
    46.5 KB · Прегледи: 26
  • an.jpg
    an.jpg
    50.5 KB · Прегледи: 26
Имам следния проблем.
Моделирах несиметричен модератор за Huben GK1. След доста напасване и измервания, успях да го центрирам перфектно спрямо цевта.

При стрелба с монтиран модератор, групата се измества с около 5 см надолу на дистанция от 50 метра, но не се разпръсква – остава стегната.
Някой има ли представа защо се случва този феномен.
Наум ми идват две възможни причини за това изместване:

1. Несиметричният поток около проектила, докато той все още е в модератора.
  2. Откатът – възможно е изместеният център на масата и добавеното тегло отпред (около +70 грама) да влияят на поведението на оръжието при изстрел.

Някой има ли представа защо се случва този феномен?
Според мен изместването надолу се дължи на разликата в кубатурата на камерата по продължение на оста, като проектила е логично да бяга надолу, тъй като камерите горе се умаляват, поради формата на заглушителя. Проблема би се решил със правилният диаметър отвори намиращи се горе във всяка камера. Така ще разтоварва количество въздух за единица време, което трябва да се равнява на разликата между кубатурата “горе” и “долу”. Така наляганията в ефира на проектила ще добият по-симетрична диаграма. В кавички е защото на практика не са отделни камери, а една несиметрична.

Цевта провисва в следствие на тежестта от надулника. Напълно нормално, дори и да мислиш, че цевта е достатъчно дебела и не й влияе тежестта му.

Една педя цев,няма как да провисне толкова. Пушката ми е със 70 см цев,почти два пъти по-тежък модератор и няма такова пропадане. По-скоро,заради значително по-големия обем на камерата от долната страна,там се набива много повече въздух под налягане и натиска пистолета надолу.

Една педя цев,няма как да провисне толкова. Пушката ми е със 70 см цев,почти два пъти по-тежък модератор и няма такова пропадане. По-скоро,заради значително по-големия обем на камерата от долната страна,там се набива много повече въздух под налягане и натиска пистолета надолу.
Нямам намерение да споря.
Апропо, заради това много знаещи колеги не пишат вече...
Успех на колегата в преоткриване на топлата вода.

Back
Нагоре