Съвет от личен опит (говоря за рекърв/традиционен, а НЕ полиспастен лък): поне първоначално по-слаб лък ще е по-добре.Моля за съвет! Решил съм да се занимавам със стрелба с лък, но нямам представа максимално колко lbs биха били подходящи за мен. Аз съм със слабо телосложение, 1,70 м висок и тежък - 70 кг. Можете ли да кажете нещо приблизително?
Лично аз съм 182 см, 76 кг, също не с мускулесто телосложение. Преди години ходих доста време да стрелям заедно с хората от един от софийските клубове по стрелба с лък. Най-комфортен ми беше един от "детските" лъкове, със сила на опън 28 либри (с рамене подходящо дълги и за мен, разбира се). Дори в пика на уменията си по стрелба съм опитвал да стрелям с лъкове 45 либри и 38 либри (последния беше на една от състезателките, успешно стреляше с него на олимпийска дистанция 90 метра), и ми бяха тежки: успявах да стрелям, но по време на изстрела усещах прекомерно опъна, и не можех да се концентрирам достатъчно в самия изстрел. За няколко пробни изстрела ставаше, но беше немислимо за по-продължителна стрелба. С гореспоменатия 28 либри лък съм стрелял и на 50 метра, без да усетя неудобство от прекомерна парабола на полета на стрелата (мерника имаше достатъчно място за корекция).
Така че може би ще е най-добре да започнете с 30 либри. При стрелбата с лък (както и при стрелба с пневматично оръжие, впрочем) удоволствието идва от уцелването, а не от мощта на оръжието; а пък несъразмерната мощ влияе пряко (и негативно) на уцелването.
Най-добрият вариант, разбира се, е да идете да постреляте с различни по сила на опън лъкове, стига да имате възможност, и да ви посъветва професионален треньор.
Една забележка: в споменатата книга (поне доколкото се ориентирам от съдържанието), се говори за традиционна/инстинктивна стрелба с лък, която се различава от спортната стрелба; в спортната се ползва лък с монтирани мерник (с настройки за вертикално/хоризонтално отклонение), бергер бутон, кликер, стабилизатори (евентуално) - пособия, които подпомагат за консистентността на изстрелите, в инстинктивната такива не се ползват - там фокусът е върху изграждане на умение/усет.Има една книжка на Брайън Сорелс – Наръчник за начинаещи по традиционна стрелба с лък; като начало ще се ръководя от нея.
Като далечно сравнение: 'спортна' условно може да се нарече стрелбата с въздушна пушка (с мерник), а 'инстинктивна' - стрелбата с обикновена прашка.
Не ми стана ясно Вие към кой стил сте се насочил.