Лъкове и арбалети

Моля за съвет! Решил съм да се занимавам със стрелба с лък, но нямам представа максимално колко lbs биха били подходящи за мен. Аз съм със слабо телосложение, 1,70 м висок и тежък - 70 кг. Можете ли да кажете нещо приблизително?
Съвет от личен опит (говоря за рекърв/традиционен, а НЕ полиспастен лък): поне първоначално по-слаб лък ще е по-добре.
Лично аз съм 182 см, 76 кг, също не с мускулесто телосложение. Преди години ходих доста време да стрелям заедно с хората от един от софийските клубове по стрелба с лък. Най-комфортен ми беше един от "детските" лъкове, със сила на опън 28 либри (с рамене подходящо дълги и за мен, разбира се). Дори в пика на уменията си по стрелба съм опитвал да стрелям с лъкове 45 либри и 38 либри (последния беше на една от състезателките, успешно стреляше с него на олимпийска дистанция 90 метра), и ми бяха тежки: успявах да стрелям, но по време на изстрела усещах прекомерно опъна, и не можех да се концентрирам достатъчно в самия изстрел. За няколко пробни изстрела ставаше, но беше немислимо за по-продължителна стрелба. С гореспоменатия 28 либри лък съм стрелял и на 50 метра, без да усетя неудобство от прекомерна парабола на полета на стрелата (мерника имаше достатъчно място за корекция).

Така че може би ще е най-добре да започнете с 30 либри. При стрелбата с лък (както и при стрелба с пневматично оръжие, впрочем) удоволствието идва от уцелването, а не от мощта на оръжието; а пък несъразмерната мощ влияе пряко (и негативно) на уцелването.

Най-добрият вариант, разбира се, е да идете да постреляте с различни по сила на опън лъкове, стига да имате възможност, и да ви посъветва професионален треньор.

Има една книжка на Брайън Сорелс – Наръчник за начинаещи по традиционна стрелба с лък; като начало ще се ръководя от нея.
Една забележка: в споменатата книга (поне доколкото се ориентирам от съдържанието), се говори за традиционна/инстинктивна стрелба с лък, която се различава от спортната стрелба; в спортната се ползва лък с монтирани мерник (с настройки за вертикално/хоризонтално отклонение), бергер бутон, кликер, стабилизатори (евентуално) - пособия, които подпомагат за консистентността на изстрелите, в инстинктивната такива не се ползват - там фокусът е върху изграждане на умение/усет.
Като далечно сравнение: 'спортна' условно може да се нарече стрелбата с въздушна пушка (с мерник), а 'инстинктивна' - стрелбата с обикновена прашка.

Не ми стана ясно Вие към кой стил сте се насочил.

Благодаря за съветите. По препоръката и на колегата преди вас се насочих към 30 lbs. За съжаление живея далеч от места с достъп до лъкове, които да тествам, а и като непохватен шофьор избягвам навлизането в градове.

Бих искал лъкът да е с мерник и други спомагащи улучването пособия, но отделен е въпросът дали има такъв в рамките на около 200 лева - ще ви бъда благодарен ако ми посочите. Сам ще се поровя допълнително и ще питам.

В този е приложен никакъв мерник ( в червения квадрат):
IMG_20240826_135633.jpg

Посоченият и по-горе магазин,
https://archerybg.com/
е адекватен.
Не мисля обаче, че ще успеете да вместите в 200 лв всичко - тяло, рамене, поставка за стрела, мерник, (бергер бутон), крага, напалчик И комплект стрели (6 броя, или повече ако желаете). Ако изключите стрелите от сметката, смятам, че е постижимо.
Конкретно с продукти на CORE (тяло и рамене) имам някакъв досег, и мисля, че, макар и бюджетни, вършат работа. Вярвам, че продавачите в магазина ще Ви консултират коректно, дори и по телефона, кое тяло с кои рамене може да комбинирате, съответните дължини спрямо ръста и опъна Ви.

Трудно ще замените условията, налични в спортните клубове, с подръчни материали - говоря основно за щит и стойка за него, но да кажем, че с достатъчно ентусиазъм е постижимо някакво приближение (бали слама, чували натъпкани със сено/суха трева/парцали, плътно навито велпапе - важното е да спира сигурно стрелите, да не ги поврежда, и да може да се постави мишена върху му). Намирането на стрела, отлетяла отвъд щита с мишената, е само по себе си вид "спорт", който изисква невероятни умения... така че е хубаво да има нещо зад щита, например земен насип (по възможност без камъни, които да повреждат стрелите, и без трева, в която да се скриват те).

Благодаря за съветите. По препоръката и на колегата преди вас се насочих към 30 lbs. За съжаление живея далеч от места с достъп до лъкове, които да тествам, а и като непохватен шофьор избягвам навлизането в градове.

Бих искал лъкът да е с мерник и други спомагащи улучването пособия, но отделен е въпросът дали има такъв в рамките на около 200 лева - ще ви бъда благодарен ако ми посочите. Сам ще се поровя допълнително и ще питам.

На начинаещ стрелец мерника само ще ти пречи.Изстрела винаги е интуитивно решение дори при най-модерния снайпер.

Това е моя любим лък централно азиатски 40 либри,сам си правя стрелите.Ефективна далекобойност 100 метра.

Леки и компактни-35 либри-подходящи за всякакви условия и ситуации.Когато тия играчки са с теб,няма човек или животно което може да тe притесни в рамките на 50-60 метра.Това е ревюто на модела.Даваш 100 долара и от тук на там само стреляш ! Няма,бутилки,компресори,уплътнения,клапани! Плашаш веднъж и от тук на там е само удоволоствие и то с истинско оръжие ! Да ме извиняват въздухарите под налягане...

Attachments

• tb3.webp
    tb3.webp
    149.2 KB · Прегледи: 55
  • tb2.webp
    tb2.webp
    134.2 KB · Прегледи: 54
  • tb1.webp
    tb1.webp
    78 KB · Прегледи: 54
  • 1703602832028.JPEG
    1703602832028.JPEG
    130.7 KB · Прегледи: 33
  • 1711368471027.JPEG
    1711368471027.JPEG
    143.7 KB · Прегледи: 33
Ти намери къде да ги плещиш тези глупости- във форума за въздушно оръжие! :lol:
Едва ли ще срещнеш разбиране сред нас!
Бях чувал за американците разни неща, но не вярвах, пък те били истина!

Нямаш ли лък и стрели нямаш нищо !!!

Не е като да чакаш вятъра да ти напълни "пушката" ! :lol::lol::lol:

истинско оръжие само за 99 долара ...Не е нужно да си хвърляш парите на вятъра или на въздуха...

Последна промяна:
Искаш ли да се пробваме? Ти с твоя лък, аз със вятъра. На 50, 100 и 200 метра.
Искаш да се пробваш срещу пророк Илия? Сега сме на лъкове. После радиостанциите баофенг ще дойдат. След това ще дойде четвъртия конник и ще останат само избраните. Забрави ли ,че скоро го гледахме тоя филм!? :lol:

Няма проблеми да се видиме ще ти подаря един лъk и стрели ! :cheers:

Последна промяна:
Сега не са Баофенг на мода, никакви препъри не сте (или поне сте неинформирани такива :D). Quansheng UV-K5/К6 е моделът. Но се купува след лък/арбалет и след като бъг-аут бега с провизии за 3 дни е приготвен ...

Няма проблеми да се видиме ще ти подаря един лъk и стрели ! :cheers:
Нямам нужда от подаръци, но благодаря. Имам 2 лъка. Единият е Hoyt, другият е Bear и са много далеч от 99$. Имам и над 40 стрели. Харесвам лъковете, но това е форум за възд. пушки. Ако искаш, винаги можеш да ни покажеш, колко по-точен е лъкът ти от възд. пушка на 100 метра. Ще целим мишени, с големината на монета. Интересно ми е и колко успешни изстрела ще направиш за 40 секунди на тази дистанция. Защото аз ще направя минимум 5, без да пропускам. Говоря за убойна зона, колкото 1 лев.

Последна промяна:
Вчера се позабавлявахме с Чочо малко :)
Оказа се, че е голям снайперист - на 50 метра с арбалета се справя перфектно !

IMG_4031.JPG

IMG_4030.JPG
А арбалетчето също е бая яко :) малко над 200 джаула енергия

IMG_4032.JPG

Лошото е, че ако си много точен и улучиш предната стрела (болт) излиза скъпичко :)

IMG_4029.JPG

Back
Нагоре