Лъкове и арбалети

Дискусия в 'Общи дискусии' започната от leopardars, 13 Април 2020.

 1. bleu81

  bleu81 Редовен Потребител

  Публикации:
  573
  от:
  София
  Обикновено така става когато хора които не разбират от лъкове се надценят и си купят лък който не е за тях.

  като се подберат подходящи рамене тетива и стрели с дължина/сила на опън съобразена с дължината на опън на стрелеца и физическите му възможности стрелбата не е фитнес а удоволствие. При къомпаунд лъковете параметрите могат да се понагласят с настройка на ексцентриците но и там лъка трябва да е с подходящи параметри и ако се надцениш лъка пак няма да е за теб.

  на рикърва ако не си пуснал стрелата до 3-4 сек след опъна забрави за точност. С компаунда е доста по лесно заради лет-офа но и там лъка трябва да е подходящ.

  при правилно подбран лък и правилна техника обикновено броя изстрели е ограничен от броя на стрелите/щитовете и ходенето до тях ако се стреля на по голяма дистанция.

  съветвам всеки който си купува лък да се посъветва с човек който знае какво прави (не продавач а стрелец) понеже опитите за стрелба с неподходящ лък са разочарование и може да докарат много лоши травми.
   
  Jorom, texel, luft9waffe and 5 others like this.
 2. texel

  texel Новодошъл

  Публикации:
  8
  от:
  sofia
  Здравейте и от мен.Следя темата с интерес защото освен пушката имам и арбалет и два лъка.От скоро имам и компаунд лък мисля че е 65lb.Ще ми бъде интересно колегите които по отдавна имат такива да споделят с какви стрели стрелят.От по стария стрелите ги разбих и се сега съм се замислил за самоделни.Като материал съм се ориентирал към алуминиеви профили ф8 на които да закача тренировъчни върхове.Ще ми е любопитно да знам и други мнения за лесно достъпни материали за направата на стрели.Благодаря.
   
  Gadnqra харесва това.
 3. astra

  astra Редовен Потребител

  Публикации:
  1,368
  от:
  Пловдив
  А, на братовчеда си му беше добре настройката на лъка и стреляше без умора. Все пак, негов си е и за него си го беше настроил, а е и с 15 години по-млад. Аз вече влизам в категория ветеран и с по-младите не мога да се меря :( Поне опитах от тази радост :)
   
 4. sts1969

  sts1969 Редовен Потребител

  Не се занимавай с глупости, няма да можеш да докараш спина на стрелата за твоя лък. По-добре си купи части за стрели и си сглоби по свой вкус. Китайските братя не спят, всичко се продава вече. :cheers:
   
  kaloyan_takev, Gadnqra, Jorom and 2 others like this.
 5. bleu81

  bleu81 Редовен Потребител

  Публикации:
  573
  от:
  София
  алуминиевите профили които се продават по бриколаж/практикер и тн са от мек локумин и не стават за стрели освен за някой детски лък 15 либри. купи си истински стрели карбон някъде отвън. Излизат на прилична цена когато купиш 1-2 дузини.
  Но!
  Преди да дадеш и един лев за стрели си купи хубав щит по който да стреляш без да ги повреждаш и ще ги ползваш дълго време. 65 либри лък засилва стрелите до сериозни скорости и ако стреляш по неподходящи мишени особено наблизо ще съсипеш стрелите каквито и да са.
  Евтин щит за по слаб лък става и с баля слама но трябва да е добре стегната иначе пак ще повреждаш стрели докато ги вадиш. Ако ще я местиш може да я фолираш със стреч и да и направиш калъф от чувал юта но най добре инвестирай в щит.
   
  Gadnqra, Jorom, Hidden and 2 others like this.
 6. Божо

  Божо Потребител

  Публикации:
  36
  Колегите с Jag 2 и производните му - имате ли проблем с тетивата?
  Аз имам Ман Кунг XB23, една от безбройните разновидности на 175 лб рикърв от тайванците. Точен, корав, безпроблемен вече 3 години, 2 тетиви и над 1000 изстрела. Та един приятел се зариби покрай мен и му препоръчах Джаг 2 Про, цената беше супер а и на други двама приятели го бях препоръчал и бяха доволни - но те са стреляли по 20-30 стрели до сега. Та въпросният Ягуар Втори е добре направен, спусъкът му е супер, мек и предвидим а не дърво като моя, но след 50тина изстрела оплетката по средата на тетивата даде фира. Не знам капрон ли е или друг конец, но се разнищи. :mad:

  Според мен това е поради оставени груби ръбове на двата зъба, които държат тетивата в заредено положение. Няма как да е от триене по "цевта" защото я мазах, както на моя.

  Имах подобен проблем на Хоризон Редбак пистолетният, две тетиви ми заминаха за по 150-200 изстрела точно по този начин, но той пък се счупи непоправимо защото е изцяло пластмасов, здраве да е :D

  Мисля си за не добре доизпипана бройка, съмнява ме да е проблем на модела :rambo:
   
  Васил 83 and Gadnqra like this.
 7. Божо

  Божо Потребител

  Публикации:
  36
  Един приятел направи супер група на 30 метра - 4 стрели в идеален квадрат, плътно една до друга. Ето я и петата :winner:

  IMG_20210207_155629.jpg IMG_20210207_155620.jpg IMG_20210207_155615.jpg
   
 8. Jorom

  Jorom Редовен Потребител

  Публикации:
  428
  от:
  Бургас
  Баси снайпериста! С какъв арбалет ги наниза?
   
  llcoolj, batnan, texel and 2 others like this.
 9. Божо

  Божо Потребител

  Публикации:
  36
  Man Kung XB23, рикърв, 175 либри с китайски бързомерец.

  IMG_20210104_151122.jpg
   
 10. Geno Dobrev

  Geno Dobrev Новодошъл

  Публикации:
  1
  Здравейте от скоро се интерисувам от арбалети.Все още събирам информация и мнения , ще съм ви благодарен да ми дадете съвети.Бюджета ми е 600-700 лв.За момента съм набелязъл на Man Kung а модела е Stalker XB52.
   
 11. RedBeam

  RedBeam Новодошъл

  Публикации:
  1
  Имам два въпроса, лепил ли е някой пера и втулки на въглеродни стрели за да ми каже кое лепило използва и от къде си купувате въглеродни стрели, интересуват ме 29 или 30 инчови с огъване 300-400 или както му казват англичаните спайн?
   

Сподели Тази Страница

Софтуер за Интернет Доставчици и Кабелни Оператори | Мартеници Галена